ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

67ο Δημοτικό Πάτρας: «Χάθηκε» η μελέτη κατασκευής του, με συνέπεια να απενταχθεί από το ΕΣΠΑ

Κοινοποίηση
Tweet

Το χρονικό μιας καθαρά... ελληνικής ιστορίας

Το πώς μπορεί να διαγραφεί από τον σχολικό χάρτη ένα ολόκληρο κτίριο, είναι εκπληκτικό! Διαβάστε την απίστευτη ιστορία μίας κατασκευαστικής μελέτης που δεν έφτασε ποτέ στον προορισμό της και ενός φακέλου, που μετακόμισε με υπαιτιότητα του Νόμου, από την Νομαρχία Αχαΐας, επί νομάρχη Δημ. Κατσικόπουλου, στην δημοτική Αρχή Πατρέων.

Μετακόμιση που αρχικά έγινε επί Γ. Δημαρά, αφού ήταν υποχρεωμένος για την παραλαβή βάσει του νόμου, πλην όμως η διαμάχη του ποιος έχει την αρμοδιότητα κατά το επίμαχο χρονικό πρώτο διάστημα της Α΄ αλλαγής (σ.σ.: Καποδίστριας) του καταστατικού χάρτη συγκρότησης των Δήμων, απέβη μοιραία, καθώς ως Κουτί της Πανδώρας, που περιείχε όλα τα δεινά του Κόσμου, ο φάκελος αυτός σε όποια χέρια έπεφτε θα σκόρπιζε δεινά! Αυτά μέχρι η «σωτήριος κυβέρνηση» ΠΑΣΟΚ και άλλων δυνάμεων να ξεκαθαρίσουν το τοπίο.

Και η κακιά μοίρα ακολούθησε τον φάκελο μέχρι την παραλαβή του  από την  παρούσα δημοτική αρχή του Κ. Πελετίδη, που προφανώς δεν είχε αντιληφθεί τι «βόμβα» παρέλαβε, καθώς από την Νομαρχία μέχρι το Δήμο Πατρέων ο φάκελος αυτός έφθασε ελλιπής, προκειμένου να ικανοποιηθεί η επιθυμία της κυβέρνησης για «καταβρόχθιση» του κτιρίου, στο όνομα μείωσης των λειτουργικών δαπανών, με την συνεργία του Γραφείου της Α'βαθμιας Εκπαίδευσης.

Και ως έτσι χαρακτηρισμένος, χάθηκε η ευκαιρία των χρημάτων του ΕΣΠΑ για την ανέγερση ενός σχολικού κτιρίου και την ικανοποίηση ενός αιτήματος, που έχει να κάνει με παιδιά της ιδιαιτερότητας, σε μία συνοικία που ταλανίζεται από την υποβάθμιση λόγω κυκλοφοριακού, κεραιών κινητής τηλεφωνίας και άλλων σοβαρών ζητημάτων, που δεν είναι του παρόντος!

Μιλά Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής του 67ου Δημ. Σχολείου

Μία συζήτηση  με τον Πρόεδρο του 67ου Δημοτικού Σχολείου Ζαρουχλεΐκων Πατρών, Δημ. Μόσχο, είναι διαφωτιστική για την επίλυση του γρίφου. Και μάλλον θα χρειαστεί να συμβάλει και η αναπλ. Υπ. Παιδείας κα Σία Αναγνωστοπούλου, αφού οι προαναφερόμενοι υπεύθυνοι αποδείχθηκαν ανίκανοι τόσο χρόνια να λύσουν το θέμα.

Θα αναρωτηθεί κανείς, ωραία, αρχικά δεν είχε γίνει αντιληπτή η διάσταση του ζητήματος. Στην συνέχεια γιατί δεν έγινε, αν δεν έγινε, αντιληπτό; Τι σήμαινε ότι το 67ο Δημ. Σχολείο Ζαρουχλεΐκων μέχρι εφέτος λειτουργεί χάρη στην έκδοση ΦΕΚ, κάθε χρόνο επί αρκετά χρόνια τώρα; Κι όταν ο Δήμος Πατρέων, που στα χέρια του κρατούσε την «βόμβα» του ελλιπούς φακέλου, αντιλήφθηκε τι συνέβαινε, γιατί δεν βγήκε ευθέως να το καταγγείλει;

Το ρεπορτάζ λέει πως την π. Κυριακή, 7-2-2016, όπου στο Επιμελητήριο Αχαΐας γίνονταν η κοπή τη πρωτοχρονιάτικης πίτας, της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου Πατρέων, μεταξύ των παρόντων, που προσήλθαν να τιμήσουν το γεγονός, ήσαν  ο Περιφερειάρχης Δυτ. Ελλάδας Απ. Κατσιφάρας, ο αντιπεριφερειάρχης Γρ. Αλεξόπουλος (σ.σ.: κάτοικος Ζαρουχλεΐκων, λίγα μέτρα πιο κάτω από επίμαχο χαμένο σχολικό κτίριο του 67ου Δημ. Σχολείου) και ο Ανδρ. Αθανασόπουλος, αντιδήμαρχος Παιδείας του Δήμου Πατρέων.

Η ομονόησή τους δεν ήταν μόνο λόγω του τυπικού της ημέρας, αλλά και γιατί ένα λεπτό νήμα ευθυνών τους συνέδεε. Απηύθυνε ο καθένας τον χαιρετισμό του, για την ημέρα και καθώς κατέβαινε από το βάθρο, έκοβε και από ένα κομμάτι πίτας. Προφανής και ο συνειρμός που συνδέονταν με τα κομμάτια ευθύνης για την απώλεια της μελέτης του σχολικού κτιρίου, που κατέστησε ελλιπή τον φάκελο!

Ο Δημ. Μόσχος, πρόεδρος του 67ου Δημ. Σχολείου, όπως προαναφέρθηκε είναι κάθετος, στην έκφραση της γνώμης του: Ξέρω ότι η μελέτη για να κατασκευαστεί το κτίριο, πάνω στο ιδιόκτητο οικόπεδο του σχολείου μου, είχε συνταχθεί από την ιδιώτη πολιτικό μηχανικό κα Τσαουρδά. Ήταν αξίας περίπου 100 χιλ. ευρώ, επί Νομαρχίας Αχαΐας του Κατσικόπουλου, και αντινομάρχη Παιδείας του Ταπεινού, το 2007.

Αλλάζει ο αυτοδιοικητικός νόμος αλλάζει και με αυτόν, οι αρμοδιότητες για τα σχολεία περνάνε στους Δήμους, οπότε έπρεπε να παραδοθεί ο φάκελος του σχολείου, από την Περιφέρια Δυτ. Ελλάδας στον Δήμο Πατρέων (δήμαρχος Γ. Δημαράς).

Τότε είχε ξεκινήσει μία κόντρα μεταξύ Δημαρά - Αλεξόπουλου για το ποιος είναι υπεύθυνος να πληρώσει την μελέτη κατασκευής του κτιρίου.

Στο μεταξύ έρχεται η Β΄ αλλαγή του καταστατικού χάρτη συγκρότησης των Δήμων, (από Καποδίστρια σε Καλλικράτη) όπου για λόγους ελέγχου δαπανών των Δήμων, λόγω μνημονίου, απαγόρευε την εκπόνηση μελετών από ιδιώτες. Αλλά και ο Δήμος έπρεπε να βάλει δικούς του μηχανικούς να την κάνουν, κάτι που δεν έγινε. Και εκεί στο διάστημα αυτό, όλως περιέργως χάθηκε η μελέτη από το φάκελο, και για κάποιο διάστημα, όλος ο φάκελος,  όταν αυτός είχε παραδοθεί.

Ο λόγος; Πληροφορίες λένε πως ήταν απλήρωτη η μελέτη στην κα Τσαουρδά. Αλλά και νέα μελέτη δεν έγινε ούτε από την δημοτική αρχή Δημαρά, μα ούτε και από αυτήν του Πελετίδη. Η αιτιολόγηση αυτού, ήταν πως προηγούνταν το ενδιαφέρον για τα σχολεία που είχαν χτυπηθεί από σεισμό στην πόλη.

Τότε ήταν που μπήκε η ιδέα, για κατάργηση του 67ου Δημ. Σχολείου, με πρόταση μάλιστα, του προϊσταμένου της Α΄βάθμιας στο πλαίσιο συγχώνευσης σχολείων και με απόφαση του Υφ. Κεδίκογλου (ΝΔ) να πάει για κλείσιμο, με συνέπεια τις αντιδράσεις γονέων που εκφράστηκαν με καταλήψεις και κλείσιμο δρόμων.

Κι ωστόσο επί υπουργού Παιδείας Α. Λοβέρδου, εκδόθηκε ΦΕΚ κατάργησης του Σχολείου, ενώ στη συνέχεια με άλλο ΦΕΚ οι κάτοικοι πέτυχαν αναστολή της κατάργησης για ένα έτος. Έκτοτε η ύπαρξη του 67ου Δημ. Σχολείου συντηρείται με ανανέωση ΦΕΚ, έως το καλοκαίρι του 2016, που λήγει η ισχύς του παρόντος.

Αξιοσημείωτο είναι ότι δήμαρχος Πατρέων και αντιδήμαρχος Παιδείας του Δήμου κατά την σχολική έναρξη του 2014 επέλεξαν στο σχολείο αυτό να δώσουν παρών και να υποσχεθούν συμπαράσταση μέχρι την επίλυση του προβλήματος. Την ίδια συμπαράσταση εκδήλωσε και ο αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας Γρ. Αλεξόπουλος.

Και φυσικά ήταν σε γνώση τους ότι με ευθύνη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, πρώτου και δεύτερου βαθμού, είχε απενταχθεί, από το ΕΣΠΑ 2007 - 2013, το έργο κατασκευής σχολικού κτιρίου, αφού δεν φρόντισαν να πληρωθεί η μελέτη κατασκευής του κτιρίου, με παρεπόμενα την παρουσίαση ελλιπούς φακέλου και την παροχή υποσχέσεων, που καθησύχαζαν τους άμεσα αφορούντες, τους γονείς των παιδιών.  

Αναδρομή στην αδιαφορία των τοπικών αρμοδίων

Στις 2 Ιουνίου 2014, το Istologio G. Mosxou έγραφε:

«Το σχολείο αυτό από την εγκατάστασή του στην οδό Παπαντώνη 10, στα Ζαρουχλέικα, εδώ και αρκετά χρόνια βρέθηκε υπό το φάσμα της αποπομπής του καθώς η διαμάχη του ιδιοκτήτη του κτιρίου, που ζητούσε την ελευθέρωσή του προβάλλοντας λόγους ιδιοκατοίκησης, κράτησε χρόνια με την πολιτεία. Ακολούθως το σχολικό έτος 2009-2010 μετεγκατεστάθηκε, μέσα σε ένα μήνα, σε δικό του οικόπεδο, στην οδό Γοργοποτάμου 115, αλλά χωρίς να έχει χτιστεί σχολικό κτίριο.  Και από τότε παραμένει στεγαζόμενο σε έξι κοντέινερ, που δεν χωρούν πάνω από 14 ως 16 μαθητές, αφού άλλωστε αυτές είναι οι προδιαγραφές τους. Σύνολο 84 μαθητών σήμερα, διδάσκεται σε συνθήκες τριτοκοσμικές, για πέμπτη χρονιά!

Οι ελλείψεις έγιναν εμφανείς από την πρώτη ημέρα λειτουργίας του. Ακαταλληλότητα προαυλίου χώρου, ανυπαρξία στεγάστρου για την προφύλαξη των μικρών μαθητών από τις κακές καιρικές συνθήκες, ακαταλληλότητα στεγανότητας οροφών, ζήτημα που έλυσαν οι ίδιοι οι γονείς εξ ιδίων εξόδων και άλλα.

Και να σκεφθεί κανείς ότι το 2009 που ξεκίνησε η μετεγκατάσταση, επί αυτοδιοικητικής μεταρρύθμισης «Καποδίστρια» υπήρξαν διαβεβαιώσεις και στόχοι ότι στο ιδιόκτητο οικόπεδο, που σήμερα στεγάζει το σχολείο, θα αναγείρονταν βιοκλιματικό κτίριο, του οποίου μάλιστα η ανέγερση θα εντάσσονταν στο ΕΣΠΑ 2007-2013.

Φτάσαμε στο 2014, πορευόμαστε για το 2015 (σ.σ.: ήρθε το 2016). Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα χάθηκε και μαζί του, ανάμεσα στις υπηρεσίες κατά την μεταφορά αρμοδιοτήτων, τα σχέδια κατασκευής του κτιρίου για το σχολείο, μαζί με τον «Καλλικράτη» που στο μεταξύ ενέσκηψε, λόγω επιδίωξης της κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου και του Υπ.Εσ. Ραγκούση, που φιλοδοξούσαν να αποτελέσει εμβρυουλκό κατά της διαφαινόμενης ανόδου της Αριστεράς και ειδικά στους δήμους. Και εκτός των παραπάνω κανείς από τους αρμόδιους δεν φρόντισε να μεταφερθεί η ανέγερση του κτιρίου στο νέο ΕΣΠΑ 2014-2020.

Η διαμάχη μεταξύ Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδος, που στο μεταξύ είχε αντικαταστήσει την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και του Δήμου Πατρέων -όχι για το ποιος θα εγκαινιάσει το κτίριο- αλλά για το ποιος θα το κατασκευάσει, αφού το ΕΣΠΑ προεξοφλούσε την χρηματοδότηση, κράτησε τόσο όσο χρειάστηκε για να αναβρεθεί ο φάκελος του σχολείου, που είχε απολεσθεί, χρονικό διάστημα που ωστόσο άρκεσε για να χαθεί το πρόγραμμα»!  

Τώρα οι ελπίδες στρέφονται στο θαύμα και στην πιθανή ύπαρξη παραθύρου, που θα επιτρέψει την ένταξη της κατασκευής του σχολικού κτιρίου στο νέο ΕΣΠΑ 2014-2020.

 

ΠΗΓΗ: gzmosxos.blogspot.gr

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις