Η στοά και το γύρω τετράγωνο είχε κατάστημα ενδυμάτων κουρείο, καφενεδάκι, εμπορορραφείο, κ.α.
Υπήρξε από τις πρώτες πολυκατοικίες που ανεγέρθηκαν στην Πάτρα, η δεύτερη ή τρίτη και στην εποχή της θεωρήθηκε μία πρωτοποριακή κατασκευή ενώ η τότε θέα από την βεράντα του 7όροφου κτίσματος ήταν εντυπωσιακή, βλέποντας κάποιος τα κεραμίδια των ακόμα χαμηλών σπιτιών της Πάτρας.
Ο λόγος για την πολυκατοικία της Δημητρίου Γούναρη 37 και Κανακάρη που έχει και την ιδιαιτερότητα να διαθέτει και δύο στοές (τη 2η συνορεύοντας με τις άλλες πολυκατοικίες).
Οι συγκεκριμένες στοές που θυμίζουν αντίστοιχα σημεία στο εμπορικό κέντρο της Αθήνας, αποτέλεσαν για πολλά χρόνια, ένα από τα πιο χαρακτηριστικά σημεία του κέντρου της Πάτρας, σε μία εποχή που το τμήμα της Δημητρίου Γούναρη από την Καραισκάκη έως πιο κάτω την Κορίνθου και την Μαιζώνος ήταν το λεγόμενο κέντρο της πόλης της Πάτρας.
Αν γυρίσουμε το ρολόι του χρόνου πίσω θα θυμηθούμε την γωνία του Βοσινάκη (Γούναρη και Καραισκάκη), το κτίριο του ΟΤΕ που είχε βομβαρδιστεί στα χρόνια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου και ανοικοδομήθηκε στα μέσα του ’50, στην Κανακάρη και Γούναρη, το Πάνθεον και το Ρεξ, το σινέ Αττικόν απέναντι που λειτούργησε έως τα μέσα του ’70, το ζαχαροπλαστείο του Κωστάκη Λαμπρόπουλου "Ολύμπια", στη στοά του Πάνθεον, ιδιοκτησίας Κρητικού, το ζαχαροπλαστείο Σίσσυ του Νίκου Λαμπρόπουλου που το 1962 είχε φέρει στην Πάτρα τις πρώτες έξι σύγχρονες μηχανές για παγωτό χωνάκι και πιο κάτω στο οικοδομικό τετράγωνο του Πραπόπουλου, στη γωνία Κορίνθου και Γούναρη, το «Μπουγιουχτερέ», ένα καφέ όπου σύχναζαν οι προσκείμενοι στον Βασιλιά.
Το οικόπεδο, το οποίο αγόρασε ο Ιωάννης Γκολφινόπουλος από κάποιον εκ της οικογένειας Βλάχου, ξεκίνησε να χτίζεται την περίοδο 1958, 1959 από τον Κανελλόπουλο και άλλους πολιτικούς μηχανικούς ενώ όπως περιέγραψε στο thebest.gr ο δικηγόρος Βασίλης Ηλ. Κολοκούρης (με σπουδές αρχικά στην Ανωτάτη σχολή οικονομικών εμπορικών επιστημών - νυν ΑΣΟΕ και κατόπιν στη Νομική σχολή του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών) που είχε πεθερό τον Ιωάννη Γκολφινόπουλο, το 1960, η πολυκατοικία είχε ξεκινήσει κιόλας να κατοικείται.
«Ήταν μία κατασκευή από σκυρόδεμα κι αυτό που θυμάμαι ήταν πως έφτιαχναν το τσιμέντο κάτω στο δρόμο και οι εργάτες το ανέβαζαν είτε με τροχαλίες είτε και με κουβάδες στην πλάτη. Οι δύο πρώτοι όροφοι της πολυκατοικίας, για τους οποίους υπάρχει και δεύτερη είσοδο, επί της στοάς – Κανακάρη 199, ανήκουν στο Πτωχοκομείο “Ο Απόστολος Ανδρέας”», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κολοκούρης.
Η στοά του χτίσματος όπως προείπαμε, αποτέλεσε από την πρώτη κιόλας στιγμής ένα ζωντανό εμπορικό «κύτταρο» της πόλης. Το 1961 ανοίγει στην πάνω γωνία της στοάς στη Γούναρη το κατάστημα ετοίμων ενδυμάτων – νεωτερισμών ο Σπήλιος Κολοκούρης, αδελφός του Βασίλη Κολοκούρη. Μαζί με το κατάστημα του Τζαβαλά ήσαν από τα πρώτα και πιο φημισμένα καταστήματα με μοντέρνα γυναικεία και ανδρικά ενδύματα της εποχής, στην Πάτρα. Μάλιστα ο Σπήλιος Κολοκούρης κράτησε το κατάστημα του μέχρι και πριν από περίπου πέντε χρόνια, μία ολόκληρη ζωή, δηλαδή.
Όσο για τη στοά που σήμερα αν περιδιαβεί κάποιος το εσωτερικό της (και την ακριβώς από πάνω) μάλλον θλίψη και απογοήτευση θα νιώσει από τα έρημα μαγαζιά, τα γκράφιτι και συνθήματα στους τοίχους και κάποια πεταμένα σκουπίδια, στην κυριολεξία άκμαζε.
Απαριθμώντας μας τις επιχειρήσεις του τετραγώνου ήταν σαν να «διάβαζες» ένα κομμάτι της ιστορίας της εμπορικής Πάτρας των περασμένων δεκαετιών. Πέρα λοιπόν από το εμπορικό κατάστημα νεωτερισμών του "Σπήλιου", λειτουργούσε στη στοά το παραδοσιακό καφενείο του Περικλή αλλά και το κουρείο του αείμνηστου Βασίλη Καρφάκη. Επί της Γούναρη, στο ισόγειο της πολυκατοικίας μ’ ένα μικρό τμήμα να βλέπει στη στοά λειτουργούσε και συνεχίζει ακόμα το καθαριστήριο Presto ενώ ακόμη υπήρχε ισόγειο κατάστημα που λειτουργούσε ως καφεκοπτείο, το φαρμακείο, μαγαζί με κοσμήματα της Παπανδρέου αλλά και το εμποροραφείο του Νίκου Κολοτούρου.
Επί της Κανακάρη, σε ισόγειο κατάστημα της συγκεκριμένης πολυκατοικίας είχαν λειτουργήσει και τα γραφεία της ιστορικής εφημερίδας των Πατρών «Νεολόγος» (το διάστημα από 1965 έως το 1973 που έκλεισε η εφημερίδα).
Στα δύο υπόγεια της στοάς στεγαζόταν το πλεκτήριο Κολοκούρη, το παλιό ζαχαροπλαστείο – εργαστήριο Παπανδρέου που μετά το ’61 πήρε η οικογένεια Χάιδα, ο μπαρμπα Σπύρος και ο γιος του Γιάννης Χάιδας που μετά το ’70 δημιούργησαν το «Οριεντάλ» πιο πάνω στη Γούναρη και Αθ. Διάκου, καθώς ένα ραδιοτεχνείο στο οποίο δούλευαν τότε, όπως μας είπε ο Βασίλης Κολοκούρης, ένας αδελφός του μεσίτη Παπαθεοδώρου αλλά και ο Πατρινός που αργότερα έφυγε και μεγαλούργησε στην Αμερική και αγόρασε πριν ενάμιση χρόνο το σπίτι του Παλαμά, στην Κορίνθου (ο Θανάσης Στεφανόπουλος).
Ακόμα πιο πάνω επί της Δημ. Γούναρη στο ίδιο τετράγωνο βρίσκονταν το κατάστημα με κασέτες και μουσικά όργανα - Σπαθάρας και το καθαριστήριο Λέντζος ενώ στην πλευρά της Κανακάρη λίγο πιο πέρα λειτουργούσε η μπουτίκ Αντωνέλη και το κατάστημα με κομμωτηριακά είδη Μονοκρούσου - Πετράτου.
Η μεγάλη εμπορική κίνηση στο σημείο και ακμή κράτησε έως και τη δεκαετία του ’80 και τα μέσα του '90 ενώ η αιτία που τα τελευταία χρόνια ερήμωσε πέρα από την κρίση που έμελλε να χτυπήσει και τον εμπορικό δρόμο της Δημ. Γούναρη, είναι σύμφωνα με τον κ. Κολοκούρη, η μετατόπιση που έγινε της εμπορικότητας και του ενδιαφέροντος του κόσμου, προς τον πεζόδρομο που διαμορφώθηκε στην Ρήγα Φεραίου.
Επίσης η σταδιακή απομάκρυνση υπηρεσιών και οργανισμών όπου δούλευε πολύς κόσμος και έβγαινε όταν σχόλαγε ή στα διαλείμματα του στη Γούναρη και έκανε τις αγορές του, έπαιξε επίσης καταλυτικό ρόλο. Για παράδειγμα η Νομαρχία που δεν λειτουργεί πια ή το κτίριο του ΟΤΕ όπου οι κεντρικές του υπηρεσίες μεταφέρθηκαν στο νέο κτίριο της οδού Ακρωτηρίου.
Το παρήγορο πάντως είναι πως μπορεί οι στοές αυτές πλέον να είναι σχεδόν άδειες με μόνο ένα χώρο νοικιασμένο (εσωτερικά) απ’ όσο είδαμε, ωστόσο τα μαγαζιά επί της Γούναρη λειτουργούν, δείχνοντας την αντοχή του σημείου, από τα πιο κεντρικά της πόλης. Επίσης παρήγορο είναι το γεγονός πως και η πιο κάτω στοά απέναντι από το Πάνθεον, όπου παλιά ήταν και η καφετέρια Μούσες και πιο μπροστά ένα κατάστημα νυφικών, ανακαινίζεται και προβλέπεται ν’ ανοίξουν, σύμφωνα με πληροφορίες νέες επιχειρήσεις εστίασης.
*Τέλος να προσθέσουμε πως στη πολυκατοικία επί της Γούναρη 37 κατά καιρούς έμειναν πολλοί επώνυμοι Πατρινοί ενώ μέχρι σήμερα τα περισσότερα από τα διαμερίσματα είτε κατοικούνται είτε είναι επαγγελματικά γραφεία.
Ο Βασίλης Κολοκούρης συνεχίζει να διατηρεί το γραφείο του στον 5ο όροφο ενώ δικηγόροι είναι και οι δύο κόρες του Ελένη και Ζωή.
Επιμέλεια κειμένου - ρεπορτάζ - ΤΑΚΗΣ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ
Φωτογραφίες - ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr