ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Με την παράδοση της Μικρής Περιμετρικής επισκέψιμο το εντυπωσιακό Ρωμαϊκό Υδραγωγείο- ΑΥΤΗ είναι η ιστορία του- ΦΩΤΟ

Χριστακόπουλος Θάνος
Κοινοποίηση
Tweet

Πώς γινόταν η ύδρευση της πόλης κατά την αρχαιότητα;

Με την ολοκλήρωση της Μικρής Περιμετρικής της Πάτρας θα είναι επισκέψιμος από το κοινό ο αρχαιολογικός χώρος ανάδειξης του Ρωμαϊκού Υδραγωγείου, που έχει δημιουργηθεί στο ύψος του δρόμου κοντά στην Αρόη. Αυτό αποκαλύπτει, μιλώντας στο thebest.gr, η Διευθύντρια Εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαΐας, Αναστασία Κουμούση. Σήμερα ο χώρος ανοίγει μόνο κατόπιν συνεννόησης με την Εφορεία.

Όπως εξηγεί η κυρία Κουμούση αυτός ο αρχαιολογικός χώρος δημιουργήθηκε με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας (2008-2009, Γ’ ΚΠΣ) με σκοπό να αναδείξει τόσο το  Ρωμ. Υδρ., όσο και το Μεσαιωνικό Υδραγωγείο που ήρθε στο φως μόλις το 2006 και σε απόσταση περίπου 150 μ από το Ρωμ. Υδρ.

 

ΦΩΤΟ από το αρχειο της Εφορείας Αρχαιοτήτων

ΦΩΤΟ από το αρχειο της Εφορείας Αρχαιοτήτων

 

«Επρόκειτο για παντελώς άγνωστο μνημείο έως τότε γιατί ήταν μπαζωμένο και πάνω του περνούσε ο δρόμος που συνέδεε τον Ασύρματο με την Αρόη. Χρονολογείται γύρω στα 15οο μ. Χ. και επρόκειτο πάλι για μια ισχυρή υδατογέφυρα με τέσσερεις ημικυκλικές καμάρες.

Το Μεσαιωνικό Υδρ. είχε την ατυχία να καταλαμβάνει όλο το εύρος της Μικρής Περιμετρικής. Η μόνη λύση  για την διατήρηση του μνημείου αλλά και την συνέχιση των εργασιών στην  Μικρή Περιμετρική, ήταν η μεταφορά του Μεσ. Υδραγωγείου και η τοποθέτησή του νοτιότερα κοντά στο Ρωμαϊκό. Όπως και έγινε. Κόπηκε και μεταφέρθηκε ένα τμήμα περίπου 20 μ.», σημειώνει η  Διευθύντρια Εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαΐας.

Στον αρχαιολογικό χώρο που δημιουργήθηκε αναδείχθηκαν τα δυο αρχαία Υδραγωγεία, φωτίστηκαν, μπήκαν ενημερωτικές πινακίδες, δημιουργήθηκαν καθιστικά, διαδρομές επίσκεψης, χώροι υγιεινής, ενώ υπάρχει και αίθουσα προβολών με την Ιστορία της ύδρευσης στην Πάτρα από την αρχαιότητα έως τους οθωμανικούς χρόνους, καθώς και βίντεο με την διαδικασία μεταφοράς του Μες. Υδρ..

 

 

«Στο πλαίσιο της κατασκευής της Μικρής Περιμετρικής και των ανασκαφών που διενήργησε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας την τελευταία δεκαετία, ήρθαν στο φως και άλλα τμήματα του Ρωμ. Υδρ., κυρίως κρημνισμένα από τον ισχυρό σεισμό που προφανώς το κατέστρεψε. Από αυτούς τους αρχαίους όγκους, ένας θα μείνει ορατός σε νησίδα του δρόμου, άλλοι καταχώθηκαν γιατί βρίσκονταν ακριβώς στην πορεία της Μικρής Περιμετρικής και άλλοι μεταφέρθηκαν μέσα στον «Αρχαιολογικό χώρο του Ρωμαϊκού και Μεσαιωνικού Υδραγωγείου Πάτρας»», επισημαίνει η κυρία Κουμούση.

 

ΦΩΤΟ από το αρχειο της Εφορείας Αρχαιοτήτων

ΦΩΤΟ από το αρχειο της Εφορείας Αρχαιοτήτων

ΦΩΤΟ από το αρχειο της Εφορείας Αρχαιοτήτων

ΦΩΤΟ από το αρχειο της Εφορείας Αρχαιοτήτων

 

Αναφορικά τώρα με την ιστορία των υδραγωγείων καθώς και τον τρόπο που γινόταν η ύδρευσης της Πάτρας κατά την αρχαιότητα η Διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαΐας εξηγεί: «Η ύδρευση της  Πάτρας κατά την Αρχαιότητα γινόταν από τις  πηγές του  Παναχαϊκού κοντά στο χωριό  Ρωμανός, απ’ όπου το νερό μεταφερόταν στην πόλη με κτιστούς υδραύλακες  και συγκεντρωνόταν σε κεντρική δεξαμενή. Στα ρωμαϊκά χρόνια, και πιθανότατα επί αυτοκράτορα Αδριανού στις αρχές του 2ου αιώνα μ.Χ., κατασκευάστηκε ένα σημαντικό δημόσιο τεχνικό έργο, το γνωστό Ρωμαϊκό Υδραγωγείο.

Εντυπωσιακά τμήματά του έχουν σωθεί στη περιοχή της Βίλλας Ρούφου και στο Γηροκομειό. Στην κοιλάδα της Αρόης, προκειμένου να διατηρηθεί σταθερή η ροή του νερού,  κατασκευάστηκε μια ψηλή γέφυρα από διπλή τοξοστοιχία με ισχυρές αντηρίδες. Το Ρωμαϊκό Υδραγωγείο εξασφάλισε την ύδρευση της Πάτρας και σε όλη την διάρκεια των βυζαντινών χρόνων.»

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις