Φτάσαμε μέχρι το Ρίο
Τις τελευταίες μέρες στην Πάτρα κάτι έχει αλλάξει σχετικά με την πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία και κινητικά προβλήματα στον προαστιακό. Αυτό πήγαμε να διαπιστώσουμε κάνοντας μια "ξεχωριστή" βόλτα.
Το πρωί της Τετάρτης (05/10) με τον Γεράσιμο Φεσσιάν πήραμε το τρένο και φτάσαμε μέχρι το Ρίο.
Ο Γεράσιμος Φεσσιαν βρέθηκε στην θέση του Περιφερειακού συμβούλου και είναι από αυτούς που προσπαθούν να καλυτερεύσουν την ζωή των ΑμεΑ μέσα από πρωτότυπες ιδέες και παρεμβάσεις.
Πάτρα: Ο Γεράσιμος Φεσσιάν άφησε το αναπηρικό του αμαξίδιο για να ...πετάξει - ΦΩΤΟ
Το seatrack και ο Γεράσιμος Φεσσιάν στο VICE -ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ
Όπως είναι γνωστό η πρόσβαση των ΑμεΑ στα Μέσα Μεταφοράς είναι ένα σημαντικό θέμα για το οποίο μέχρι σήμερα δεν είχαν γίνει πολλά, προς την κατευθυνση της ανεύρεσης λύσης. Αυτή η λύση φαίνεται ότι "ήρθε" από την Πάτρα.
Της Κωνσταντίνας Τσίχλα
Φωτογραφίες- Δημήτρης Χριστοδουλόπουλος
Συναντήσαμε τον Γεράσιμο Φεσσιάν στην στάση της Τριών Συμμάχων. Εκεί είχαμε μια πρώτη συζήτηση για το τι θα δούμε…
Τι έχει αλλάξει τις τελευταίες μέρες στις στάσεις του προαστιακού;
Το προηγούμενο διάστημα αρκετός κόσμος δεν μπορούσε να χρησιμοποιήσει τον προαστιακό. Χάρη στις παρεμβάσεις που έγιναν τα άτομα με αναπηρία και κινητικά προβλήματα μπορούν να το κάνουν. Ο προαστιακός έγινε πιο «φιλικός». Δίνει την δυνατότητα σε όσους δεν είχαν πρόσβαση να αποκτήσουν. Μετά από αρκετό καιρό, γκρίνια, τρέξιμο και καλή συνεννόηση, προς το τέλος, τα καταφέραμε. Κάποιοι κατάλαβαν ότι υπάρχει κόσμος που πρέπει επιτέλους να βγει από το σπίτι του.
Ο προαστιακός δεν μπορεί να είναι μέσο μόνο για κάποιους. Δεν μπορεί να υπάρχουν αποκλεισμοί στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Αυτή ήταν και η βασική ιδέα της παρέμβασης.
Για καλή μου τύχη γνώρισα τον Χρήστο Οικονόμου που είναι προϊστάμενος γραμμής του Ο.Σ.Ε. και έψαξε προκειμένου να βρεθεί η χρηματοδότηση για την υλοποίηση του έργου.
Πολλές φορές απαιτείται να κάνεις αυτοψίες, να πας κοντά στο πρόβλημα με υπηρεσιακούς παράγοντες, να κάνεις τις διαδρομές, να δεις ποια είναι τα προβλήματα, να βρεις ποια είναι τα σωστά υψόμετρα. Πράγματα που ίσως έπρεπε να έχουν γίνει όταν φτιάχτηκαν οι αποβάθρες του προαστιακού πριν από τρία με τέσσερα χρόνια. Αν υπήρχε μια σοβαρή αντιμετώπιση από την αρχή δεν θα χρειάζονταν τώρα κάποιες παρεμβάσεις.
Περιμένοντας να σταματήσει το τρένο μπροστά από την ράμπα που έχει φτιαχτεί στο ίδιο ύψος με αυτό έτσι ώστε να είναι εύκολο να ανέβουν τα ΑμεΑ χωρίς καμία απολύτως βοήθεια.
Στην διαδρομή συνεχίσαμε την συζήτηση μας...
Ποιες ήταν οι δυσκολίες που αντιμετωπίσατε προκειμένου να υλοποιηθεί το έργο;
Ακόμα κι εγώ που έκανα την παρέμβαση στην Περιφέρεια ως Περιφερειακός σύμβουλος, δεδομένου του ότι η Περιφέρεια σχεδίαζε να φτιάξει την γραμμή για την Κ. Αχαΐα, βρέθηκα μπροστά στην άρνηση του Περιφερειάρχη. Αρνήθηκε να εκτελέσει το έργο.
Να το συμπεριλάβουμε σε εκείνη την εργολαβία.
Έπρεπε κάποιος να έχει φιλικές σχέσεις με τον προϊστάμενο της γραμμής για να φτάσουμε στο αυτονόητο; Ο τρόπος εκτέλεσης των έργων πρέπει να μας προβληματίζει. Όπως και το πώς εμείς οι ίδιοι θέλουμε να γίνονται τα πράγματα που σχεδιάζονται για τον τόπο μας.
Το τωρινό μοτίβο ανήκει σε άλλες δεκαετίες και δεν με εκφράζει. Υπάρχει κόσμος που πρέπει να βγει από τα σπίτια του. Να βρει μια διέξοδο.
Τι απομένει για να είναι όλα στη «θέση» τους;
Μικρά πρακτικά ζητήματα. Και για τους μηχανοδηγούς είναι καινούργιο όλο αυτό. Θα πρέπει να βρουν τον τρόπο να σταθμεύουν την αμαξοστοιχία έτσι που να μπορούν να ανεβαίνουν τα άτομα με αναπηρία από την ράμπα.
Αργότερα θα μπουν κάποιες σημάνσεις έτσι ώστε ο μηχανοδηγός να ξέρει που πρέπει να σταματήσει.
Η ράμπα που φτιάχτηκε στην στάση του τρένου στα Μποζαΐτικα.
Κατεβήκαμε στο Ρίο. Εκεί απολάυσαμε έναν καφέ "Στις ράγες" και είδαμε και τις ράμπες που έχουν φτιαχτεί εκεί.
Είδαμε το σημείο όπου σύντομα θα φτιαχτεί και σκέπαστρο όπου τα Αμεα θα περιμένουν την έλευση του τρένου.
Όπως ανέφερε ο Χρήστος Οικονόμου στο thebest.gr και τα σκέπαστρα αλλά και οι σημάνσεις θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου. "Ζούμε σε μια πόλη που δεν έχει μεριμνήσει επαρκώς για να έχουν πρόσβαση τα άτομα με αναπηρία στο τρένο. Πρέπει να υπάρχει πρόσβαση για όλες τις ομάδες. Κάνουμε ότι μπορούμε γι΄αυτό στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας", επισήμανε.
Πήραμε τον δρόμο της επιστροφής σίγουροι ότι σύντομα πολλά άτομα με αναπηρία θα αρχίσουν να χρησιμοποιούν τον προαστιακό χωρίς να χρειάζονται βοήθεια.
Θα μπορούν να μετακινούνται αυτόνομα χάρη σε μια παρέμβαση που έπρεπε να είχε γίνει πριν αρκετά χρόνια και που σίγουρα θα κάνει την καθημερινότητα τους πιο εύκολη αλλά και πιο όμορφη.
Το "μαγικό" κουμπί με το οποίο ανοίγουν και κλείνουν οι πόρτες του τρένου.
Το "μαγικό" κουμπί με το οποίο ανοίγουν και κλείνουν οι πόρτες του τρένου.
Κάναμε μια αναπαράσταση του τρόπου με τον οποίο μέχρι πρότινος τα ΑμεΑ ανέβαιναν στο τρένο. Δείτε τις φωτό
Κάναμε μια αναπαράσταση του τρόπου με τον οποίο μέχρι πρότινος τα ΑμεΑ ανέβαιναν στο τρένο. Δείτε τις φωτό
Κάναμε μια αναπαράσταση του τρόπου με τον οποίο μέχρι πρότινος τα ΑμεΑ ανέβαιναν στο τρένο. Δείτε τις φωτό
Κάναμε μια αναπαράσταση του τρόπου με τον οποίο μέχρι πρότινος τα ΑμεΑ ανέβαιναν στο τρένο. Δείτε τις φωτό
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr