κξλξλξ
Οι επιπτώσεις της κρίσης και της πολιτικής των μνημονίων στο επάγγελμα του μηχανικού στην Ελλάδα , καθώς και το ζήτημα της πλήρους αναγνώρισης των επαγγελματικών δικαιωμάτων των μηχανικών Τ.Ε. βρέθηκαν στο επίκεντρο της εκδήλωσης που πραγματοποίησε η Επαγγελματική-Επιστημονική Ένωση Τεχνολογικής Εκπαίδευσης Μηχανικών – Ινστιτούτο Τεχνολογίας (Ε.Ε.Τ.Ε.Μ.)Αχαΐας, στο πλαίσιο του 19ου Forum Ανάπτυξης 2016 / Money Show Πάτρας. Το θέμα της ήταν «Το επάγγελμα του Μηχανικού στο Ελληνικό-Ευρωπαϊκό και Διεθνές Περιβάλλον».
Ο ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς ανέφερε ότι όσο είμαστε σε μνημόνιο η χώρα δεν μπορεί να ορθοποδήσει παραγωγικά και επομένως το μέλλον του επαγγέλματος του μηχανικού, όπως και των υπολοίπων, έχει να κάνει με το αν η Ελλάδα θα ξεφύγει από τη γάγγραινα των δανειστών. «Το κεντρικό μήνυμα είναι ότι πρέπει να κόψουμε τον γόρδιο δεσμό της εξάρτησης από τα μνημόνια» είπε χαρακτηριστικά.
Επίσης, σχολίασε σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, ότι βιώνουμε την οικονομία καζίνο, όπου τεράστια ποσά επενδύονται σε ομόλογα, παράγωγα σε άυλους τίτλους και όχι στην πραγματική οικονομία, γεγονός το οποίο θίγει το επάγγελμα του μηχανικού.
Ο πρώην Γ.Γ. του Υπουργείου Δικαιοσύνης Μαρίνος Σκανδάμης αναφέρθηκε στο ζήτημα της πλήρους αναγνώρισης επαγγελματικών δικαιωμάτων για τους μηχανικούς Τ.Ε. λέγοντας ότι έγιναν προσπάθειες στο παρελθόν με Π.Δ ωστόσο κατέπεσαν στο ΣτΕ. Όπως εξήγησε έχει διαμορφωθεί ένα τοίχος σε αυτό το ζήτημα από άποψη νομολογίας, το οποίο ωστόσο παρουσιάζει κάποιες «ρωγμές». Πρότεινε δε, να γίνει συγκροτημένη νομική προσπάθεια αξιοποίησης αυτών των «ρωγμών» και παράλληλα να ασκηθεί πολιτική πίεση.
Ο Πρόεδρος της ΕΕΤΕΜ Κ.Δ.Ε. Δημήτρης Δημόπουλος περιέγραψε ένα ασφυκτικό πλαίσιο άσκησης του επαγγέλματος του μηχανικού στην Ελλάδα, την περίοδο της κρίσης και των μνημονίων, δεδομένης «της καθίζησης καθίζηση της οικοδομικής δραστηριότητας-, του παγώματος της αγοράς ακινήτων, του μηδενισμού του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων , την ανυπαρξία δημοπρατούμενων έργων και ιδιωτικών επενδύσεων, τις καθυστερήσεις έναρξης Έργων ΕΣΠΑ .Ανεξάρτητα από τον τομέα δραστηριοποίησης οι Μηχανικοί, έχουν υποστεί τις συνέπειες της Κρίσης σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από άλλους επιστήμονες».
Ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Ν.Τ. Αχαΐας Θανάσης Κουμούτσος επεσήμανε: «Το θέμα του FORUM «ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΠΑΝΤΟΥ» είναι επίκαιρο μετά και την εφαρμογή των σκληρών μέτρων των μνημονίων που επιβάλλονται στη χώρα μας και την απροκάλυπτη καταστρατήγηση του ευρωπαϊκού κεκτημένου που δημιουργεί ένα αντιευρωπαϊκό κλίμα και την αίσθηση μιας χώρας όχι ισότιμης, αλλά μιας χώρας αποικίας της Γερμανίας και των βιομηχανικών χωρών του βορρά. Για να ανατραπεί αυτή η δυσμενής αντιευρωπαϊκή πραγματικότητα, η ΕΕΤΕΜ στο πλαίσιο της συνεργασίας της με τους έλληνες ευρωβουλευτές, πρότεινε μια νέα ατζέντα δραστηριοτήτων και παρεμβάσεων, η οποία αφενός μεν θα προωθεί τις ελληνικές δυνατότητες και ιδιαιτερότητες, αφετέρου θα στοχεύει στην έξοδο της χώρας από την κρίση και στην ανάπτυξη, με κεντρικούς άξονες :
- Να αναζητηθεί το μέρισμα της χώρας μας, στο συνολικό ευρωπαϊκό προϊόν και να προσδιοριστούν οι τομείς παραγωγικής αιχμής για την Ελλάδα.
- Να αναζητηθούν οι δραστηριότητες της καινοτομίας & της Έρευνας.
- Να δημιουργηθεί ενιαίος Φορέας των Τεχνικών, για να αποφύγουμε τη χαμηλού επιπέδου βιομηχανία πανεπιστημίων, Κολεγίων και Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων των διαφόρων χωρών.
- Να αναγνωριστούν οι ιδιαιτερότητες που υπάρχουν στην Ελλάδα και οι πολιτικές αρχές των ιδιατεροτήτων διακυβέρνησης νησιωτικών περιοχών και περιοχών με έντονη σεισμική και γεωλογική δραστηριότητα, ώστε να μην ισοπεδώνονται τα πάντα.
- Να διαμορφωθεί ένας νέος τρόπος προετοιμασίας και έκδοσης κοινοτικών οδηγιών και προτύπων, με πιο ενεργή συμμετοχή και εκπροσώπηση των επαγγελματικών, παραγωγικών και κοινωνικών φορέων των χωρών, ώστε να διαμορφώνουν τις αποφάσεις οι εκπρόσωποι των λαών και όχι των γραφειοκρατικών μηχανισμών και των αγορών ειδικά στις δραματικές επιπτώσεις που έχει η εφαρμογή των μνημονίων στην άσκηση του επαγγέλματος του μηχανικού αλλά και στο ρόλο και τη λειτουργία του σημερινού ΤΕΕ, που οι Κυβερνήσεις με τις πολιτικές τους το έχουν αναγάγει σε Δημόσια Υπηρεσία του Τεχνικού κόσμου της χώρας.
- Με το πρώτο μνημόνιο, προωθήθηκε δογματικά το άνοιγμα των επαγγελμάτων και μέσα από αυτό, καταργήθηκε η ελάχιστη αμοιβή των Μηχανικών και το μέγιστο ποσοστό έκπτωσης των αμοιβών στις μελέτες δημοσίων έργων.
- Με το δεύτερο μνημόνιο υποχρεώθηκε η χώρα σε κατάργηση του Τεχνικού Επιμελητηρίου (με την μορφή που έχει σήμερα) ως δημόσια αρχή που ελέγχει τον αθέμιτο ανταγωνισμό, αλλά στην πραγματικότητα, καθημερινά οι υπουργοί νομοθετούν ενάντια στις δεσμεύσεις προς την Τρόικα, ΔΝΤ & δανειστών, αλλά παραμένουν στην λειτουργία και ψήφιση Νόμων στο ίδιο καθεστώς-Με το τρίτο μνημόνιο γίνεται προσπάθεια κατάργησης του επαγγέλματος του Μηχανικού ως νομικά ρυθμιζόμενο επάγγελμα.
Επίσης καταργήθηκε το Τεχνικό Επιμελητήριο, ως φορέας απονομής επαγγελματικών δικαιωμάτων, σύμφωνα με την Οδηγία 2005/36/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 7ης Σεπτεμβρίου 2005, σχετικά με την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων όπως εξειδικευόταν στο Προεδρικό Διάταγμα 38/2010, που προέβλεπε ετεροχρονισμένα ότι από 1/1/13 οι επιστημονικοί φορείς, θα καθορίζουν τα Επαγγελματικά Δικαιώματα και όχι η πολιτεία, όπως συμβαίνει σε όλες τις χώρες, θα έχουν αυτή την αρμοδιότητα. «Αυτό αναβλήθηκε, το κράτησε το Υπουργείο Παιδείας στο συρτάρι, για να συνεχίσει μια πολιτική ΕΜΠΑΙΓΜΟΥ έναντι των Πτυχιούχων Μηχανικών Τεχνολογικού Τομέα που συνεχίζουμε να τη βιώνουμε εδώ και 30 χρόνια».
Ο Γιώργος Παχής, πτυχιούχος Μηχανικός Έργων Υποδομής Τ.Ε. αναφέρθηκε στο ζήτημα της μετανάστευσης αρκετών ελλήνων μηχανικών στο εξωτερικό.
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr