Ομιλία του Γ.Γ. Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων του Υπ. Οικονομίας στο 19ο forum ανάπτυξης
Την πληρωμή του μεγαλύτερου μέρους των επενδύσεων των δύο προηγούμενων Αναπτυξιακών Νόμων που εκκρεμούν με παράλληλη διάθεση πάνω από 3,6 εκατ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και φοροαπαλλαγές προανήγγειλε από την Πάτρα ο Γενικός Γραμματέας Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων του Υπ. Οικονομίας και Ανάπτυξης, Λόης Λαμπριανίδης.
Ο κ. Λαμπριανίδης μίλησε στην ενδιαφέρουσα εκδήλωση που διοργάνωσε το 10ο Περιφερειακό Τμήμα Πελοποννήσου και Δυτ. Ελλάδος του Οικονομικού Επιμελητηρίου με θέμα: «Η αποτελεσματικότητα της ακολουθούμενης οικονομικής πολιτικής για την έξοδο της εθνικής μας οικονομίας από την παρατεταμένη κρίση» στο πλαίσιο του 19ου Forum Ανάπτυξης/ Money Show Πάτρας.
Ο Γενικός Γραμματέας Επενδύσεων ανακοίνωσε πως το πρώτο 15νθήμερο από την έναρξη του Αναπτυξιακού Νόμου υπεβλήθηκαν 25 αιτήσεις επενδυτικών σχεδίων και αναμένεται να υποβληθούν άλλα 600 περίπου, κάνοντας λόγο για μια αισιόδοξη προοπτική για την επανεκκίνηση της οικονομίας.
«Ο νέος αναπτυξιακός δίνει ένα σαφές στίγμα της κατεύθυνσης που θέλουμε να κινηθούμε για την έξοδο από την κρίση αλλά και την σκιαγράφηση ενός βιώσιμου ανταγωνιστικού και κοινωνικά δίκαιου μοντέλου ανάπτυξης. Με το νέο Αναπτυξιακό Νόμο επιχειρούμε να διορθώσουμε τις παθογένειες των παλαιότερων Νόμων, όπου το 95% των επενδυτικών σχεδίων ήταν χαμηλής τεχνολογίας, χωρίς στόχευση και όραμα. Με το νέο Νόμο επιχειρούμε μια σειρά καινοτομιών με στόχο τη δόμηση ενός νέου ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος. Μία από αυτές είναι ότι με το νέο νόμο το 45% των ενισχύσεων θα δίνεται με φοροαπαλλαγή», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Κατά την διάρκεια της ομιλίας του ανέλυσε την αναπτυξιακή στρατηγική της χώρας, τη διεθνή διάσταση της ελληνικής κρίσης, τις ασκούμενες οικονομικές πολιτικές και έκανε αποτίμηση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας, μιλώντας για σημαντικές ευκαιρίες σε πολλούς τομείς για τα επόμενα χρόνια, σε συνδυασμό με τις διεθνείς συγκυρίες, εκφράζοντας την πεποίθηση πως το 2017 θα είναι έτος έντονης επενδυτικής δραστηριότητας, παρουσιάζοντας τα στοιχεία της Ε.Ε. και του ΟΟΣΑ.
«Η μεγάλη αύξηση των εθνικών και ευρωπαϊκών κονδυλίων που έχουν ξεκινήσει από το 2016 και θα αναπτυχθούν πλήρως το 2017 μπορούν να ξεκλειδώσουν την αναπτυξιακή δυναμική της χώρας», υπογράμμισε κάνοντας λόγο για μια διετία που αναμένεται» «επενδυτική έκρηξη».
Ο πρώην Υπουργός Εργασίας και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης παίρνοντας τη σκυτάλη, αντέκρουσε τις αισιόδοξες προβλέψεις του Γενικού Γραμματέα σκιαγραφώντας τη σημερινή δύσκολη πραγματικότητα των Ελλήνων. «Δυστυχώς, σήμερα δεν υπάρχει ούτε ένας Έλληνας που να μην είναι σε χειρότερη θέση από τον Δεκέμβριο του 2014. Το πιστοποιούν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, που καταδεικνύουν πως υπάρχει υποτίμηση του βιοτικού επιπέδου των Ελλήνων κατά 18%. Δεν υπάρχει ούτε ένας Έλληνας που να πιστεύει πως με αυτό το φορολογικό και επενδυτικό περιβάλλον μπορεί να επέλθει ανάπτυξη στην χώρα μας», ανέφερε χαρακτηριστικά. Παρουσίασε τις προτάσεις της ΝΔ για το πώς θα έρθουν επενδύσεις ώστε η χώρα μας να βγει από την κρίση, με «πυρήνα τον άνθρωπο», ενώ τόνισε με έμφαση «αυτή είναι η διαφορά της αλήθειας και του ρεαλισμού, με το να χτυπάμε το χέρι στην πλάτη και να λέμε ψέματα. Εάν δεν υπάρξει αύξηση του πλούτου, δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη». Υπεραμύνθηκε των πολιτικών του ως Υπουργός Εργασίας, ασκώντας δριμεία κριτική στη σημερινή κυβέρνηση λέγοντας πως «Οι εκλογές του 2015 στοίχισαν 21 δις ευρώ η απώλεια πλούτου της χώρας, άδικα και αχρείαστα… Έχουμε δύο χρόνια ύφεση, ενώ θα είχαμε δύο χρόνια ανάπτυξη» και κατέληξε πως αισιοδοξία θα υπάρξει μόνο εάν αλλάξει το πολιτιστικό σύστημα, γι’ αυτό η ΝΔ ζητάει εκλογές. Η λύση είναι ένα σχέδιο, ελληνικό, ανατρεπτικό και συνεργατικό, ανέφερε από την πλευρά του ο πρώην Υπουργός και μέλος της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ Παύλος Γερουλάνος, επισημαίνοντας την ανάγκη να αναδείξουμε τον πλουτοπαραγωγικό πλούτο της χώρας μας, τις αξίες και τις ιδέες των ελλήνων, να γίνει αποκέντρωση του κράτους και να αναπτυχθεί η συλλογικότητα και οι συνέργειες. Επικεντρώθηκε στον τουρισμό και στα τεράστια οφέλη που μπορεί να έχει για την Δυτ. Ελλάδα και την Πελοπόννησο, αρκεί να ξεπεραστούν τα δεινά, όπως ελλειμματική προσέγγιση, πολύπλοκες διαδικασίες και να καταρτιστεί ένα σχέδιο με τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων . «Το μυστικό της ανάπτυξης είναι η γνώση και οι συνεργασίες. Θα πάρει χρόνο, αλλά έχω την ελπίδα ότι με την πλάτη στον τοίχο που είμαστε σήμερα θα τα καταφέρουμε να κάνουμε την Ελλάδα καλύτερη για τους Έλληνες επενδυτές και όχι για τους ξένους, με τους δικούς μας όρους και όχι με τους δικούς τους…», κατέληξε.
Την ανάγκη «επανάστασης» για την επανεκκίνηση της οικονομίας, του κράτους αλλά και της εξουσίας επισήμανε από την πλευρά του ο βουλευτής Αχαΐας και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος καταθέτοντας την δική του προσέγγιση για τα αίτια της κρίσης, που τα απέδωσε στην καπιταλιστική οικονομία. «Είναι παράδοξο τον 21ο αιώνα το κεντρικό ζήτημα να είναι πως θα διαχειριστούμε τα ακραία κρούσματα φτώχειας και όχι πώς θα καλύψουμε τις ανάγκες του κόσμου», ασκώντας κριτική και τα δύο μεγάλα κόμματα της εξουσίας για την πολιτική τους με στόχο την ανάπτυξη. «Οι θυσίες του λαού είναι χωρίς ημερομηνίες λήξης. Αυταπατάται όποιος νομίζει ότι θα ξεπεράσουμε αυτά τα προβλήματα την περίοδο της ανάπτυξης», κατέληξε.
Τον συντονισμό της συζήτησης έκανε ο πρόεδρος του τοπικού παραρτήματος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Γεώργιος Κουτρουμάνης, ο οποίος κατά την έναρξη της εκδήλωσης χαρακτήρισε «κλειδί» τη λέξη αποτελεσματικότητα που αποτέλεσε τη θεματική ενότητα του φετινού πολυσυνεδρίου, καθώς σημαίνει συνέπεια, έργα και παραγωγικότητα.
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr