ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Ποια είναι η Ηριάννα που καταδικάστηκε σε 13 χρόνια κάθειρξη με μοναδικό στοιχείο ένα ανεπαρκές μέρος του DNA - Όλο το χρονικό της υπόθεσης

Νασόπουλος Θάνος
nassopoulosthanos@gmail.com , Facebook Page
Κοινοποίηση
Tweet

Μια υπόθεση που ευαισθητοποίησε και ενεργοποίησε μεγάλο μέρος της κοινωνίας

Το thebest.gr επιχειρεί να  παρουσιάσει το χρονικό της πρόσφατης ιστορίας της Ηριάννας, που ευαισθητοποίησε και ενεργοποίησε μεγάλο μέρος της κοινωνίας, η οποία καταδικάστηκε σε 13χρόνια κάθειρξη.

Η Ηριάννα Β.Λ. είναι υποψήφια διδάκτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών και επιστημονική συνεργάτης σε διάφορα πανεπιστημιακά προγράμματα.

Τον Μάρτιο του 2011, η Αντιτρομοκρατική πραγματοποιεί έφοδο σε σπίτι του φοιτητή του ΕΜΠ, Κωνσταντίνου που φέρεται να έχει σχέσεις με τη Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς (ΣΠΦ). Στο ίδιο σπίτι κοιμάται εκείνο το βράδυ και η φίλη, φοιτήτρια της Φιλοσοφικής, Ηριάννα.

Η Ηριάννα, θα δώσει οικιοθελώς, δείγμα DNA στην Αντιτρομοκρατική. Ο Κωνσταντίνος, παραπέμπεται τελικώς ως μέλος της ΣΠΦ, λόγω των φιλικών του σχέσεων με δύο μέλη τους. Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων τον αθωώνει έπειτα από πρόταση του εισαγγελέα Σωτήρη Μπάγια.

Το 2013, η Ηριάννα κατηγορήθηκε ότι δείγμα DNA που βρέθηκε σε οπλισμό που ήταν θαμμένος στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου, ήταν δικό της. Μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση συνέχισε τη ζωή της για 4 χρόνια με περιοριστικούς όρους, υποστηρίζοντας την αθωότητά της.

Την 1η Ιουνίου του 2017 η Ηριάννα καταδικάστηκε σε 13χρόνια κάθειρξη για ένταξη και συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, συγκεκριμένα στη «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς», καθώς και για λήψη, κατοχή, μεταφορά και απόκρυψη όπλων κατά την έννοια του άρθρου 1 του νόμου 2168/1993. Έκτοτε βρίσκεται στη φυλακή.

Η 29χρονη Ηριάννα καταδικάζεται με κύριο επιβαρυντικό στοιχείο το «μέρος του DNA» της πάνω στον γεμιστήρα και  για τη σχέση της με τον σύντροφό της, ο οποίος ανήκει στον αντιεξουσιαστικό χώρο και είχε φιλικές σχέσεις στο πλαίσιο αυτό με άνθρωπο που καταδικάστηκε ως μέλος των ΣΠΦ.

Ο σύντροφος της Ηριάννας, Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, γράφει σε επιστολή του μετά την καταδίκη της «Αν δεν έζησε κάποιος από μέσα τη δίκη της στο ακροατήριο, δύσκολα μπορεί να κατανοήσει τι συνέβη. Η εισαγγελέας από την αρχή αναφερόταν σε εμένα σαν να είμαι ξανά κατηγορούμενος, δεν μπορούσε να χωνέψει πως, ένα άλλο , ομοιόβαθμο με το δικό τους δικαστήριο, αθώωσε αμετάκλητα έναν άνθρωπο που δήλωνε φίλος με μέλη της ΣΠΦ. Δεν το χωρούσε το μυαλό της. Ρωτούσε προκατειλημμένη την Ηριάννα γιατί δεν χωρίζαμε. Ενέπλεξε στην υπόθεση άσχετα με οποιαδήποτε δικογραφία άτομα. Παιδικοί μας φίλοι που αναφέρθηκαν από την Ηριάννα σαν επισκέπτες του σπιτιού μου συκοφαντήθηκαν και έγιναν στα χείλη της επιχείρημα ενοχής. Έφτασε στο σημείο να τους αναφέρει και στην εισαγγελική της πρόταση. Μια πρόεδρος που δεν βρήκε μισό επιχείρημα να ψελλίσει για να στηρίξει την καταδικαστική απόφαση. Μια λέξη μόνο, ένοχη. Η Ηριάννα καταδικάστηκε από αυτές τις λίγες σε 13 χρόνια φυλακής. Η Ηριάννα καταδικάστηκε ως μέλος της ΣΠΦ επειδή είχε σχέση μαζί μου. Εγώ όμως σύμφωνα με τα δικά τους δικαστήρια δεν είμαι μέλος…»

Η αρχική καταδίκη της Ηριάννας στηρίχθηκε στη μερική ταυτοποίηση DNA. Το δείγμα DNA που στάθηκε καθοριστικό για να κριθεί ένοχη, ήταν τόσο ανεπαρκές, ώστε δεν δόθηκε καθόλου στην υπεράσπιση προς εξέταση.

Τέλος στην Ηριάννα, δεν αναγνωρίστηκε κανένα ελαφρυντικό, ούτε εκείνο του πρότερου έντιμου βίου.

Η ίδια η Ηριάννα, σε κείμενό της που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών λίγες μέρες μετά την καταδίκη της, αναφέρει:

«Πριν από λίγες μέρες ήμουν αυτόπτης μάρτυρας στο ληκτικό σημείο ενός τραγέλαφου, εκτυλισσόμενου επί της οδού Λουκάρεως.

Στην κωμικοτραγική αυτή διαδικασία όσα ειλικρινώς κατέθεσαν μάρτυρες και κατηγορούμενοι δεν ακούστηκαν ποτέ. Η απλή αναφορά ονομάτων αγαπημένων μου προσώπων -τα οποία ουδεμία σχέση είχαν με τη συγκεκριμένη δικογραφία, με εκτός νόμου πράξεις ή με οποιαδήποτε μορφή βίας- χρησιμοποιήθηκαν ως «επιχειρήματα» υπέρ της καταδικαστικής απόφασης που πάρθηκε σε βάρος μου.

Ενώ δικηγόρος και εξειδικευμένος γενετιστής πάσχιζαν να εξηγήσουν στην έδρα την ανυπόστατη φύση των κατηγοριών, εκείνη «συνδιαλεγόμενη» με όσους στάθηκαν απέναντί της έθετε εκτός τόπου και χρόνου (έως και κυριολεκτικά σουρεαλιστικές) ερωτήσεις και προφανώς αρνούνταν να κατανοήσει το κατηγορητήριο.

Το όλο παρανοϊκό κλίμα επιβεβαίωσε την αρχική εντύπωση που είχα για την επιχειρούμενη εμπλοκή μου στη συγκεκριμένη υπόθεση: τις τελευταίες εβδομάδες δεν δικαστήκαμε μόνο εγώ και ο συγκατηγορούμενός μου, αλλά μαζί με εμάς «δικάστηκε» για δεύτερη φορά και ο σύντροφός μου.

Τι και αν η αθωωτική απόφαση στο προ τριετίας δικαστήριό του θεωρείται από τον νόμο αμετάκλητη; Τα μετέωρα στοιχεία μιας υπόθεσηςπου έχει από καιρό λήξει μεταπηδούν από αυτή σε άλλες, δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο ενόχων.

Αυτή τη στιγμή αναμένω τη μεταγωγή μου στις φυλακές Ελεώνα Θηβών, για να περάσω τις επόμενες, εξαντλητικές σε αριθμό, μέρες μου στα απομεινάρια του πανηγυριού των τρελών.»

Ο ειδικός πραγματογνώμονας που όρισε η Ηριάννα για περαιτέρω εξέταση του δείγματος, κ. Φιτσιάλος, ο οποίος ειδικεύεται στην ανάλυση και ταυτοποίηση DNA σε εγκληματικές έρευνες και αστικές υποθέσεις, συμπεριλαμβάνεται στους καταλόγους πραγματογνωμόνων των ελληνικών δικαστηρίων και είναι Διδάκτορας Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Nice Sophia-Antipolis της Γαλλίας, καταλήγει στην έκθεσή του ότι «σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνει ταυτοποίηση της Ηριάννας με το μερικό γενετικό προφίλ του ελεγμένου δείγματος».

Ο κ. Φιτσιάλος υποστηρίζει ότι για την ταυτοποίηση ενός ατόμου απαιτείται είτε πλήρης ταυτοποίηση, είτε ένα στατιστικά σημαντικό αποτέλεσμα, καθώς και ποσότητα και ποιότητα δείγματος εντός ορισμένων ορίων, προκειμένου αυτό να θεωρείται επαρκές και καλής ποιότητας και το αποτέλεσμα να μπορεί να θεωρηθεί ορθό, ασφαλές και αξιόπιστο. Και ότι στην προκειμένη περίπτωση δεν υπάρχει πλήρης γενετική ταυτοποίηση, καθώς από τους 16 συνολικά γενικούς δείκτες δεν ταυτοποιούνται οι 5, και 3 δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα, ούτε υπάρχει στατιστικά σημαντικό αποτέλεσμα που να αποδεικνύει τη μοναδικότητα του γενετικού προφίλ της Ηριάννας.

Η Ηριάννα μετά την πρωτόδικη καταδίκη της καταθέτει αίτηση αναστολής έκτισης της ποινής στο Πενταμελές Εφετείο Αναστολών, για να μη χρειαστεί να μείνει έγκλειστη έως το Εφετείο. Τη Δευτέρα 17/07/2017 το αίτημα απορρίφθηκε με 3 ψήφους έναντι 2.

“Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των πράξεων των κατηγορουμένων για ένταξη στην οργάνωση Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς, η οποία έχει πραγματοποιήσει στα πλαίσια της ένοπλης βίας και του αντάρτικου πόλης πολλές επιθέσεις σε βάρος επιλεγμένων στόχων με κίνδυνο ξένα πράγματα και κίνδυνο για ανθρώπινες ζωές, αν αφεθούν ελεύθεροι είναι πολύ πιθανόν να διαπράξουν και άλλα σχετικά με αυτά εγκλήματα. Οι περιοριστικοί όροι δεν αρκούν για να τους αποτρέψουν από την τέλεση παρόμοιων πράξεων.

Οι κατηγορούμενοι δεν θα υποστούν ανεπανόρθωτη βλάβη από τον εγκλεισμό τους, δεδομένου ότι δεν αποκλείεται οποιαδήποτε καθυστέρηση στην εκπαιδευτική και επαγγελματική εξέλιξη, η δε συνέχιση σπουδών στο στάδιο του διδακτορικού για την Ηριάννα Β. Λ. αφορά καθαρά την προσωπική της εξέλιξη και δεν τίθεται θέμα βιοπορισμού της. Θέματα υγείας του Περικλή Μπ. ήδη προ ετών αντιμετωπίστηκαν μετά τη χειρουργική επέμβαση, με φαρμακευτική αγωγή”.

Το σκεπτικό

Ποιά είναι όμως αυτά τα “ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των πράξεων”, που επικαλείται το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων; Αυτό επιχείρησε να εντοπίσει το News 24/7, όμως το σκεπτικό της δικαστικής απόφασης δεν ήταν ιδιαίτερα κατατοπιστικό.

Αναφορικά με την Ηριάννα, βαρύτητα δίνεται στο μερικό γενετικό υλικό που έχει εντοπιστεί σε κινητό αντικείμενο. Μάλιστα, καταρρίπτουν τους ισχυρισμούς του γενετιστή και διορισμένου πραγματογνώμονα Γιώργου Φίτσιαλου, υποστηρίζοντας πως τα όσα αναφέρει ο επιστήμονας απλά “δεν κατέστησαν ικανά να ανατρέψουν τα εργαστηριακά αποτελέσματα του DNA”.

Οι δικαστές κάνουν αναλυτική αναφορά σε γεμιστήρα εκτός όπλου, ο οποίος εντοπίστηκε στην Πανεπιστημιούπολη του Ζωγράφου μαζί με άλλο “ορφανό” οπλισμό. Αναφέρουν ότι σε αυτόν, και ειδικότερα στην ακμή και στα χείλη του, εντοπίστηκε “βιολογικό υλικό του οποίου ο γενετικός τύπος STR ταυτίζεται ως προς τα κοινά STR που προσδιορίστηκαν με το γενετικό τύπο” της Ηριάννας.

Ουσιαστικά, όπως εξηγείται σε άλλο σημείο, ο συγκεκριμένος τύπος καταλήγει σε κλίμακα 1 προς 667.788.611, δηλαδή “δύναται να υπάρχουν το πολύ άλλα 8-9 άτομα με τον ίδιο γενετικό τύπο. Αρα, υποστηρίζει το δικαστήριο, είναι “σχεδόν αδύνατον” να υπάρχει και δεύτερο άτομο με τα ίδια χαρακτηριστικά στην Ελλάδα.

Πάντως, φαίνεται πως αποδέχονται ότι δεν μπορεί να ήταν η Ηριάννα, εκείνη που μετέφερε τον επίμαχο οπλισμό -ανάμεσά τους και το γεμιστήρα- στην Πανεπιστημιούπολη, αφού αναπαράγουν όλη την προανακριτική κατάθεση (σ.σ. δεν εμφανίστηκε ποτέ στο δικαστήριο ως αγνώστου διαμονής) του ανθρώπου που εντόπισε τον οπλισμό το Νοέμβριο του 2011. Όπως αναφέρεται, πρόκειται για βοηθό τεχνικό ασανσέρ ο οποίος βρισκόταν για εργασίες σε μία ταράτσα και τυχαίως είδε έναν άνδρα ύψους 1,80 μ. να μεταφέρει από ένα βαν ένα μεγάλο μεταλλικό κιβώτιο και μαύρες σακούλες.

Όταν ο ύποπτος άνδρας έφυγε, ο τεχνίτης “από περιέργεια τί είναι αυτό το κιβώτιο, ακολούθησε το δρομολόγιο καταλήγοντας σε φρεσκοσκαμένο σημείο ενός λοφίσκους, όπου διέκρινε κατά ένα μέρος ακάλυπτο το θαμμένο κιβώτιο”. Ο τεχνίτης δεν σταμάτησε εκεί να καλέσει την αστυνομία, αλλά συνέχισε να ψάχνει για τις μαύρες σακούλες, τις οποίες εντόπισε και έκρυψε σε διαφορετικό σημείο, έτσι ώστε ακόμα και αν εμφανιζόταν ξανά εκείνος ο άνδρας, ο οποίος δεν εντοπίστηκε ποτέ, να μην μπορεί να εντοπίσει τα όπλα και τα φυσίγγια. Στη συνέχεια, ειδοποίησε την αστυνομία.

Αντίστοιχα, ο 33χρονος Περικλής είχε την ατυχία να εντοπιστεί τμήμα αποτυπώματος στην εσωτερική επιφάνεια εξωφύλλου βιβλίου, το οποίο είχε εντοπιστεί σε σπίτι στο Βόλο, στο οποίο διέμεναν κατηγορούμενοι σε άλλη δικογραφία της ΣΠΦ.

"Πηγή τρομοκρατίας" η Βαρκελώνη

Το δεύτερο στοιχείο που οι δικαστές έκριναν ικανό για την καταδίκη σε 13 χρόνια, είναι οι σχέσεις της Ηριάννας από το 2010 με τον Κώστα Παπαδόπουλο, το σύντροφό της ο οποίος απαλλάχθηκε από κάθε κατηγορία ήδη από το πρωτοβάθμιο δικαστήριο και μάλιστα αμετάκλητα. Όπως αναφέρεται, το Μάρτιο του 2011 πραγματοποιήθηκε έρευνα στο διαμέρισμα όπου διέμενε ο Κώστας Παπαδόπουλος και ο Περικλής Μπ. και ανήκε στη θεία της Ηριάννας.

Το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, είναι ότι “όλοι δεν διατηρούσαν μεταξύ τους μόνο κοινωνικές επαφές, αλλά εντάσσονται στον ευρύτερο αντιεξουσιαστικό χώρο, ανεξάρτητα από τις εκπαιδευτικές επιδόσεις τους”. Χωρίς να θέτει περισσότερα πραγματικά περιστατικά για το πως το δικαστήριο κατέληξε σε αυτή την πεποίθηση, αναφέρεται πως η Ηριάννα και ο Περικλής εντάχθηκαν στη ΣΠΦ το 2008.

Προς επίρρωση των μέχρι τώρα αποδεικτικών στοιχείων, καταγράφεται πως πραγματοποιήθηκαν και “ταξίδια στο εξωτερικό” δίχως να αναφέρονται ημερομηνίες ή άλλα περιστατικά. Αντίθετα, επισημαίνονται δύο ταξίδια που πραγματοποίησε ο 33χρονος Περικλής, καταλήγοντας πως αυτά σχετίζονται με τρομοκρατία και πάλι χωρίς περαιτέρω στοιχεία.

Μεταξύ αυτών και ένα ταξίδι στην Ισπανία, με το οποίο επιχειρήθηκε να αιτιολογηθεί η ποινή κάθειρξης. Αναφέρεται χαρακτηριστικά:

“Γίνονται ταξίδια στο εξωτερικό, όπως στη Βαρκελώνη του Περικλή Μπ. και του Κωνσταντίνου Παπαδόπουλου, αδικαιολόγητα, όχι για αναψυχή, ήτοι σε πόλη της Ισπανίας που είναι γνωστή για την εκεί δράση ανάλογων τρομοκρατικών οργανώσεων”.

Μετά την απόρριψη της αίτησης αναστολής, η Ηριάννα θα έχει τη δυνατότητα να καταθέσει εκ νέου αίτηση σε δυο μήνες.

Με πληροφορίες από news247.gr


Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις