/

(IIoT) και Ευφυή Περιβάλλοντα στην εκδήλωση του ΙΝΒΙΣ

Κοινοποίηση
Tweet

Στο 20ου Forum Ανάπτυξης/ Money Show Πάτρας

«Βιομηχανικό Διαδίκτυο των Πραγμάτων (IIoT) και Ευφυή Περιβάλλοντα» ήταν το θέμα που αναλύθηκε στη συνεδριακή εκδήλωση του Ινστιτούτο Βιομηχανικών Συστημάτων (ΙΝ.ΒΙ.Σ.), στο πλαίσιο του 20ου Forum Ανάπτυξης/ Money Show Πάτρας, που πραγματοποιήθηκε το πρωϊ του Σαββάτου στο ξενοδοχείο «Αστήρ».

Οι εισηγητές αναφέρθηκαν  στο Βιομηχανικό Διαδίκτυο των Πραγμάτων (Industrial Internet of Things - IIoT) και στις εφαρμογές του.

Ο Δρ Ιωάννης Γιαλελής, Ε.Ε.ΔΙ.Π. Πανεπιστημίου Πατρών ανέλυσε το  θέμα: «ΙΙοΤ και Ευφυής Ενέργεια» Διαδίκτυο των Αντικειμένων (IoT). Περιέγραψε μικρές και φτηνές υπολογιστικές συσκευές με ικανότητες Αίσθησης και Επικοινωνίας Με βάση τις υποκείμενες τεχνολογίες καθώς και τα επιχειρηματικά μοντέλα, διακρίνουμε το IoTσε:  Consumer IoT(cIoT) και Industrial IoT(iIoT).

-Το cIoTδιασυνδέει οτιδήποτε στο περιβάλλον του καταναλωτή (οικίες, γραφεία, πόλεις),  στοχεύει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής εξοικονομώντας χρόνο και χρήμα. Τυπικά περιλαμβάνει τη διάδραση χρήστη –μηχανής (M2U).

- Το iIoTολοκληρώνει οτιδήποτε στο επίπεδο της Τεχνολογία της Πληροφορίας (ΙΤ) με το επίπεδο της Τεχνολογίας της Λειτουργίας (ΟΤ) και στοχεύει στη βελτίωση Β2Β υπηρεσιών (από την παραγωγή έως και τις δημόσιες υπηρεσίες). Περιλαμβάνει τη διάδραση μηχανών (M2M) είτε για τον έλεγχο διαδικασιών (π.χ. εργοστασιακές διαδικασίες,  εντοπισμός στόλου οχημάτων, κτλ) είτε ως μέρος αυτοοργανούμενων συστημάτων κατανεμημένου ελέγχου (χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση).

Ο Δρ Αθανάσιος Καλογεράς, Κύριος Ερευνητής ΙΝΒΙΣ μίλησε με θέμα: «ΙΙοΤ και Ευέλικτα Επιχειρησιακά Συστήματα».  Αναφέρθηκε στην ανάπτυξη λογισμικού πλαισίου εξομοίωσης του επιχειρησιακού περιβάλλοντος, με δυνατότητες ολοκλήρωσης υπάρχοντος εξοπλισμού μέσω κατάλληλων διεπαφών (hardware-in-the-loop) και εξομοίωσης ευφυών συσκευών / «πραγμάτων» και των σχετικών πρωτοκόλλων και συστημάτων, ως δομικών στοιχείων του βιομηχανικού περιβάλλοντος.

Ο Δρ Πάρης Κίτσος, Επίκουρος Καθηγητής ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδος ανέπτυξε το  θέμα: «ΙΙοΤ και Ασφαλή Βιομηχανικά Συστήματα». Εστίασε στην   ανάπτυξη και το σχεδιασμό μιας Μονάδας Έμπιστης Πλατφόρμας (Trusted Platform Module) σε βιομηχανικά συστήματα η  οποία θα είναι εύρωστη σε επιθέσεις στο υλικό και σε υπολογιστικές επιθέσεις, αλλά και υπεύθυνη για τη λειτουργία ενός συστήματος Παρακολούθησης Συμπεριφοράς (Behavioral Monitoring) το οποίο θα είναι εύρωστο σε επιθέσεις έγχυσης ψευδών δεδομένων (False data injection attacks).

Από την πλευρά του ο Δρ Χρήστος Αλεξάκος, Συνεργάτης Ερευνητής ΙΝΒΙΣ μίλησε με θέμα : «ΙΙοΤ και Έξυπνη Πόλη» και εξήγησε τις χρησιμότητες που μπορεί να έχει:  Να υποστηρίζει καλύτερα την διαβίωση και την ασφάλεια των πολιτών, να δημιουργεί ευκαιρίες, να υποστηρίζει πιο δυνατές και συνεκτικές κοινωνίες, να βελτιώνει γενικά τη ζωή των πολιτών, να επιτρέπει καλύτερη χρήση των δημόσιων πόρων και να μειώνει τα διαχειριστικά κόστη της δημόσιας διοίκησης.

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια