/

Πολιτική κόντρα με φόντο την οικονομία στο 20ο Φόρουμ Ανάπτυξης

Κοινοποίηση
Tweet

Ανοιχτός διάλογος στην εκδήλωση του Οικονομικού επιμελητηρίου

Την πεποίθηση ότι η χώρα θα βγει από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018, χωρίς όμως να αποκλείσει το ενδεχόμενο λήψης επιπρόσθετων μέτρων, εξέφρασε χθες από την Πάτρα ο υφυπουργός Οικονομικών και Ανάπτυξης, Στέργιος Πιτσιόρλας.

«Το θέμα των τραπεζών είναι δύσκολο. Τον Φεβρουάριο ξεκινάει η διαδικασία των stress tests και σ’ αυτό πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι. Είναι προφανές ότι θα δεχθούμε πίεση σ’ αυτό το θέμα όμως, οι ελληνικές τράπεζες είναι σε καλύτερο επίπεδο σήμερα και πιστεύω ότι θα ανταπεξέλθουν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Υφυπουργός Οικονομίας, μιλώντας στην εκδήλωση με θέμα: «Τα προβλήματα της Ελληνικής Οικονομίας και οι αναγκαίες θεσμικές ή συνταγματικές παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση τους», που διοργάνωσε το τοπικό παράρτημα του Οικονομικού Επιμελητηρίου το πρωί της Κυριακής στο πλαίσιο του 20ου Φόρουμ Ανάπτυξης, στο ξενοδοχείο «Αστήρ».

 

«Η ουσία είναι ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση γίνονται συζητήσεις για να περάσουμε στο επόμενο στάδιο, στη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου και στον απογαλακτισμό από το ΔΝΤ. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα προχωρήσει μεγαλύτερη ενοποίηση του τραπεζικού συστήματος αφού οι ευρωπαϊκές τράπεζες εγγυηθούν για το ακέραιο των καταθέσεων. Άρα, είμαστε σε μια φάση που το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα θα κάνει βήματα προς τα μπροστά», επεσήμανε με έμφαση.

Παράλληλα, δήλωσε πως η Ελλάδα βρίσκεται στην τυπική ολοκλήρωση του προγράμματος, πως σύντομα θα κλείσει η τρίτη αξιολόγηση και παρατήρησε ότι το διεθνές κλίμα για τη χώρα μας είναι σε καλύτερο επίπεδο απ’ ότι παλιότερα, χωρίς όμως όπως είπε να έχει εξαλειφθεί η καχυποψία. Υπογράμμισε σε άλλο σημείο πως «θα πρέπει να αλλάξει το μοντέλο ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια» και αυτό θα συμβεί με τη διαμόρφωση κατάλληλων προϋποθέσεων για να αυξηθούν οι ρυθμοί ανάπτυξης.

 

«Πώς να υπάρξει επιστροφή στην κανονικότητα όταν υπάρχουν περιορισμοί και νέα μέτρα το 2018, το 2019 και το 2020;» διερωτήθηκε ο πρώην αν. Υπουργός Οικονομικών, βουλευτής και συντονιστής τομεάρχης Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση για τη σημερινή κατάσταση της εθνικής οικονομίας.

«Να αφήσουμε στην άκρη τις αυταπάτες» τόνισε και παρουσίασε στοιχεία που καταδεικνύουν ότι η χώρα μας βρίσκεται σήμερα σε χειρότερη κατάσταση από το 2014. «Σήμερα οι πολίτες χρωστούν 130 δις ευρώ, περισσότερα κατά 50% από το 2014 όταν είμαστε εμείς κυβέρνηση και αυτό διότι έχει αυξηθεί η φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων. Η οικονομία της χώρας μας συνεχώς κατρακυλάει», τόνισε ο κ. Σταϊκούρας, καταλογίζοντας στην κυβέρνηση ότι βάζει προσχώματα στην ανάπτυξη καθώς δεν προχωρά στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η χώρα μας.

Στη συνέχεια, παρουσίασε τους τέσσερις άξονες που προτείνει η ΝΔ για να βγει η χώρα από την κρίση, ως εξής: 1) αλλαγή φορολογικής πολιτικής και σταθερού φορολογικού συστήματος, 2) υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών με έμφαση στην ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα και των επιχειρήσεων, 3) ενίσχυση ρευστότητας της οικονομίας μέσω της αξιοποίησης του ΕΣΠΑ και της σταδιακής πιστωτικής επέκτασης τονίζοντας πως σήμερα γίνονται 6.000 κατασχέσεις την ημέρα! Και 4) δημιουργία ενός ολοκληρωμένου, ρεαλιστικού στρατηγικού σχεδίου με έμφαση την εξωστρέφεια, τις εξαγωγές και την παιδεία.

«Η παιδεία δεν μπορεί να είναι εμπόρευμα, είναι κοινωνικό αγαθό και δεν θα πρέπει να υπάρχουν αποκλεισμοί. Εμείς, είμαστε αντίθετοι στην ιδιωτική παιδεία και στην υγεία, στις ελαστικές σχέσεις απασχόλησης», επεσήμανε από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος. Στο ερώτημα πως θα επέλθει ανάπτυξη, απάντησε πως απαιτείται η δημιουργία ενός γενικότερου θεσμικού πλαισίου για την αξιοποίηση των εγχώριων πηγών ενέργειας, κατοχύρωση των εργασιακών δικαιωμάτων όπως 8ωρο, και άλλων ζητημάτων που θα ενισχύσουν την παραγωγή.

 

Ο πρόεδρος του τοπικού παραρτήματος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Γιώργος Κουτρουμάνης στην εισαγωγική του ομιλία τόνισε πως «οκτώ χρόνια βιώνουμε την οικονομική κρίση και οι στρεβλώσεις παραμένουν», θίγοντας ως κύριο ζήτημα τη φυγή των νέων επιστημόνων προς το εξωτερικό. Τόνισε πως η Ελλάδα θα μπορούσε να γίνει πόλος έλξης από όλο τον κόσμο, με την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, διατηρώντας τους νέους επιστήμονες και ενισχύοντας την εθνική οικονομία.

Να αναφερθεί τέλος ότι η συζήτηση έγινε με τη μορφή ντιμπέιτ καθώς δεν έγιναν εισηγήσεις από τους ομιλητές αλλά κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις τριών δημοσιογράφων, του Απόστολου Βουλδή, του Νάσου Νασόπουλου και του Διονύσιου Ζακυνθινού.

Στην αρχή της εκδήλωσης έγινε η βράβευση των δύο πρώην προέδρων του 10ου Περιφερειακού Τμήματος του Επιμελητηρίου Ευάγγελου Καρκούλια και Νικολάου Πανδή, οι οποίοι διετέλεσαν πρόεδροι του Δ.Σ. από το 1986 έως το 2010, με σημαντικό έργο στην προώθηση των αιτημάτων των οικονομολόγων αλλά και αναπτυξιακών ζητημάτων της περιοχής μας.

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια