Παρουσία του προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας
Με την παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου ο ΣΕΓΑΣ θα γιορτάσει τα 120 χρόνια από την ίδρυσή του.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων του «Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός» (πλ. Αγίου Γεωργίου Καρύτση 8), την Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου με ώρα έναρξης 19:00.
Η επιλογή του χώρου είναι συμβολική αφού στην ίδια αίθουσα το 1897 (12-15 Ιανουαρίου) πραγματοποιήθηκε συνέδριο στο οποίο αποφασίστηκε η ίδρυση της Ομοσπονδίας.
Η εκδήλωση διοργανώνεται από τον ΣΕΓΑΣ με συνδιοργανωτή τον Δήμο Νέας Σμύρνης ενώ τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας.
Στον εορτασμό των 120ών γενεθλίων του ΣΕΓΑΣ θα βραβευτεί η Παναχαϊκή, μαζί και άλλα 9 μονάχα σωματεία, από αυτά που το μακρινό 1895 ξεκίνησαν την προσπάθεια για την ίδρυση της Ομοσπονδίας, κάτι που τελικά έγινε στις 11 Ιανουαρίου 1897.
ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
Πρωταρχικό ρόλο στον αθλητισμό τόσο εντός των τειχών, όσο και -ως ένα βαθμό- στο εξωτερικό, έπαιξε ο ΣΕΓΑΣ (ΣΕΑΓΣ τότε), αφού ήταν η πρώτη Ομοσπονδία που ιδρύθηκε και καλλιέργησε, από την ίδρυσή του και για πολλές δεκαετίες, όλα τα αθλήματα (ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλεϊ, κολύμπι, τένις, ξιφασκία, ποδηλασία, γυμναστική, πάλη, πυγμαχία, ιππασία, σκοποβολή, τζούντο κ.ά) που στη συνέχεια έγιναν ανεξάρτητες ομοσπονδίες.
Ήταν δε μόλις η τρίτη αθλητική Ομοσπονδία στην Ευρώπη! Ήταν αυτός που οργάνωσε τον αθλητισμό και είχε την τύχη να ενταχθούν στις τάξεις του οραματιστές και άνθρωποι του πνεύματος, που δημιούργησαν ένα αθλητικό κίνημα μεταδίδοντας τα Ολυμπιακά Ιδεώδη και τον Πολιτισμό της Ελλάδας στην υφήλιο, συμβάλλοντας έτσι τα μέγιστα στην Παγκοσμιότητα του αθλητισμού, στην ειρήνη και τον πολιτισμό.
Η ίδρυση της Ομοσπονδίας ήρθε σαν συνέχεια και ανάγκη για την καλύτερη οργάνωση του αθλητισμού μας που ποτέ δεν έπαψε να υπάρχει και συνέχιζε μέσα στους αιώνες να συγκινεί το λαό μας. Με την ανακήρυξη της Ελληνικής ανεξαρτησίας γίνονται προσπάθειες για την συστηματική διδασκαλία και εξάσκηση των μαθητών στα σχολεία.
Η πρώτη κίνηση για ίδρυση Ομοσπονδίας αθλητικών σωματείων έγινε στην Πάτρα στις 20 Φεβρουαρίου 1895. Ο Παναχαϊκός ήταν ο πρωτοστάτης σε αυτή την ιστορία καθώς κάλεσε σε σύσκεψη τους αντιπροσώπους της ΓΕ Πατρών, του Πανελληνίου, του Εθνικού.
Ο Χρήστος Κορύλλος ως πρόεδρος του Παναχαϊκού παρουσίασε την ιδέα του, για την ίδρυση του ΣΕΑΓΣ, στον Ιωαν. Φωκιανό, πρόεδρο του Πανελληνίου, και στον Αιμίλιο Γερούση, πρόεδρο της ΓΕΠ, ιδέα που επιδοκιμάστηκε! Μάλιστα, υπέγραψαν και σχετικό πρακτικό, με ημερομηνία 20 Φεβρουαρίου 1895, το οποίο ανέφερε:
«Επ' ευκαιρία των δοκιμαστικών αγώνων των εν Πάτραις γυμναστικών σωματείων, συνεννοηθέντες προς αλλήλους οι υποφαινόμενοι αντιπρόσωποι των κάτωθι γυμναστικών συλλόγων απεφάσισαν την ένωσιν απάντων των εν Ελλάδι παντοειδών γυμναστικών σωματείων και εκφράζουσι την ευχήν, όπως εν καιρώ ευθέτω η εν Αθήναις Επιτροπεία προς παρασκευήν Ελλήνων Αθλητών συγκαλέση εις Αθήνας τους οικείους αντιπροσώπους, όπως διενεργηθώσι τα κατά την ένωσιν ταύτην, χάριν παγιώσεως και διαδόσεως της γυμναστικής εν Ελλάδι».
Το πρακτικό υπέγραψαν οι προαναφερόμενοι πρόεδροι, καθώς και οι γεν. γραμματείς Δημ. Μητσόπουλος (του Παναχαϊκού) και Θεοδ. Τσουνούκας (της Γυμναστικής Εταιρείας).
Μετά την πρώτη αυτή έγγραφη διατύπωση των συλλόγων για ίδρυση Συνδέσμου, σε διάφορες αθλητικές εκδηλώσεις γινόταν λόγος για το θέμα αλλά κανείς δεν αναλάμβανε την πρωτοβουλία για τον συντονισμό και την υλοποίηση της ιδέας.
Το ζήτημα της σύστασης της Ομοσπονδίας των Αθλητικών Συλλόγων ξανασυζητήθηκε μετά το τέλος των Α' Ολυμπιακών Αγώνων, τον Μάιο του 1896, όταν και πάλι βρίσκονταν στην Πάτρα οι εκπρόσωποι του Πανελληνίου, για να παρακολουθήσουν τους ετήσιους αγώνες του Παναχαϊκού. Αποτέλεσμα αυτών των συνομιλιών, ήταν η ανάληψη πρωτοβουλιών από τον Πανελλήνιο, οι άνθρωποι του οποίου, ο Πρόεδρος Σπύρος Λάμπρου και ο Γενικός Γραμματέας Σπύρος Αντωνόπουλος, βολιδοσκόπησαν 52 αθλητικούς συλλόγους από όλη την Ελλάδα αλλά κι από περιοχές που δεν είχαν απελευθερωθεί. Τελικά, στις 25 Οκτωβρίου 1896 κάλεσαν σε Συνέδριο τους εκπροσώπους όλων των σωματείων, οι εργασίες του οποίου θα άρχιζαν την 11η Ιανουαρίου 1897, όπως κι έγινε.
Από τα 52, όμως, σωματεία, συμμετείχαν μόνο τα εξής: «Πανελλήνιος Γ.Σ.», «Παναχαϊκός Γ.Σ.», «Γ.Σ. Εθνικός», «Γ.Σ. Κερκύρας», «Φιλοπροόδων Τριπόλεως», «Στράτων Αιγίου», «Γ.Σ. Τήνου», «Πεζοπόρων Πειραιώς», «Αβέρωφ Ναυπλίου», «Παγκύπρια Γ.Ε. Λευκωσίας», «Σκουφάς Αρτης», «Πειραϊκός Σύνδεσμος», «Γυμνάσιον Σμύρνης», «Γ.Σ. Αμαρουσίου», «Λοκρικός Αταλάντης», «Γλαύκος Χαλκίδος», «Γ.Σ. Στυλίδος», «Γ.Σ. Λαμίας», «Γ.Σ. Βόλου», «Μεσσηνιακός Καλαμών», «Αρατος Κιάτου», «Ηρακλής Αγρινίου», «Ναυπακτιακός Ναυπάκτου», «Ολύμπια Λεμεσού», «Ολύμπια Ανδρίτσαινας», «Φιλοξένεια Ζακύνθου», «Φωκιανός Κουκουβαούνων» και «Γ.Σ. Κύμης».
Με το νόμο ΒΧΚΑ' της 10ης Ιουλίου 1899 «Περί Γυμναστικής και Αθλητικών Γυμναστικών Αγώνων», που συμπληρώθηκε με το ΦΕΚ της 3ης Ιανουαρίου 1900 «Περί Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων» και το 1901 με το Β.Δ. «Περί Πανελληνίων Αγώνων», ουσιαστικά ο Σύνδεσμος Ελληνικών Αθλητικών και Γυμναστικών Σωματείων ήταν εξαρτημένος από την «Ε.Ο.Α.» (Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων), η οποία εκτός των άλλων (Ελλανόδικες Επιτροπές, οργάνωση Πανελληνίων κ.λ.π.) διαχειριζόταν και το δημόσιο χρήμα, που προοριζόταν για την οικονομική ενίσχυση των Αθλητικών Συλλόγων - μελών του ΣΕΑΓΣ Έτσι, οι προηγούμενες αποφάσεις και δεσμεύσεις του Συνδέσμου, ήταν άνευ ουσίας, εάν δεν είχαν την έγκριση της ΕΟΑ.
Η συγκεντροποίηση όλων των αθλητικών υποθέσεων στα χέρια της Ε.Ο.Α. ήταν, όπως υποστηρίζουν πολλοί, αποτέλεσμα των παρεμβάσεων του Παλατιού.
Μπορεί ο ΣΕΓΑΣ να ιδρύθηκε χάρη σε μεγάλες προσπάθειες του Παναχαϊκού και όλα να ξεκίνησαν στην Πάτρα, όμως τούτο δεν σημαίνει πως οι σχέσεις πατρινών σωματείων και Ομοσπονδίας δεν πέρασαν από περιπέτειες.
Η πρώτη μεγάλη όξυνση των σχέσεων μεταξύ της Ομοσπονδίας και των αθλητικών συλλόγων της Πάτρας συνέβη το 1905, με αποτέλεσμα τα πατραϊκά σωματεία να απόσχουν από τους «Γ' Πανελλήνιους Αγώνες», δηλαδή το πανελλήνιο πρωτάθλημα στίβου. Εκτός των χρόνιων διενέξεων τους, οι αιτίες των οποίων πήγαζαν από τον γενικότερο ανταγωνισμό ανάμεσα στην Πάτρα και την Αθήνα, οι διοικούντες την Ομοσπονδία, μάλλον άκομψα και αντιδεοντολογικά, επέδειξαν αθηνοκεντρισμό εξοργίζοντας τους πατρινούς αθλητές, παράγοντες, φιλάθλους και τοπικούς δημοτικούς άρχοντες. Αδιαφορώντας για τον χρόνο προετοιμασίας των πατρινών αθλητών, οι αρμόδιοι του ΣΕΑΓΣ κοινοποίησαν το πρόγραμμα των «Γ' Πανελληνίων Αγώνων» δύο μήνες αργότερα (αρχές Μαρτίου) από τον προκαθορισμένο χρόνο (αρχές Ιανουαρίου), γεγονός που δυσκόλευε τους πατρινούς στην επιλογή και προετοιμασία των αθλητών τους.
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr