/

Ο Δήμος Τρικάλων έρχεται από το... μέλλον! Διαβάστε και κάντε τις συγκρίσεις

Βγενόπουλος Φάνης
Κοινοποίηση
Tweet

Η "έξυπνη πόλη" παρουσιάστηκε στο Patras IQ

Πως θα σας φαινόταν εάν είχατε ελεύθερη πρόσβαση στο διαδίκτυο όταν κινείστε στην πόλη, εάν βλέπατε δρόμο να κυκλοφορεί ένα λεωφορείο χωρίς οδηγό, εάν γνωρίζατε ενώ είστε καθ’ οδόν που θα σταθμεύσετε, εάν όταν μπαίνατε στην αγορά χτυπούσε στο κινητό σας ποια καταστήματα έχουν προσφορές;

Ή ακόμη εάν στέλνατε τις ιατρικές σας εξετάσεις, ηλεκτρονικά, στο νοσοκομείο για να τις δει ο γιατρός και να σας δώσει μέσω διαδικτύου πληροφορίες;

Εάν όλα αυτά, σας φαντάζουν ουτοπικά, δεν έχετε παρά να επισκεφθείτε την πόλη των Τρικάλων, η οποία είναι η πρώτη «Έξυπνη Πόλη» στην Ελλάδα ενσωματώνοντας τεχνολογικά προηγμένες λύσεις στην καθημερινή ζωή της.

Τα στοιχεία αυτά παρουσίασε το μεσημέρι της Κυριακής στην εκδήλωση για την ασύρματη τεχνολογία 5ης γενιάς (5G), που έγινε στο πλαίσιο της έκθεσης μεταφοράς τεχνογνωσίας Patras IQ, ο διευθύνων σύμβουλος του e-trikala Οδυσσέας Ράπτης.

Και δεν είναι μόνο αυτά! Το τηλεφωνικό κέντρο του Δήμου Τρικάλων, λαμβάνει σε διπλή βάρδια τα προβλήματα των δημοτών είτε τηλεφωνικά είτε μέσω app, το σύστημα ελέγχου του δημοτικού φωτισμού, το σύστημα ελέγχου των φαναριών κυκλοφορίας, ο έλεγχος στόλου, το σύστημα γεωγραφικών πληροφοριών πάνω στο ποίο έχουν περάσει περίπου 22.000 φωτιστικά σώματα, τους κάδους απορριμμάτων καθώς και δεκάδες άλλες χρηστικές πολεοδομικές και άλλες πληροφορίες. Το σύστημα έξυπνού πάρκινγκ, ο τηλεέλεγχος του δικτύου ύδρευσης, το ΑΤΜ πιστοποιητικών καθώς και το delivery πιστοποιητικών, είναι μερικές από τις εφαρμογές που έχουν εγκατασταθεί στο Δήμο.

Το φιλικό προς την τεχνολογία πνεύμα των Τρικάλων επίσης εμπνέει και υποστηρίζει την επιχειρηματικότητα με την ανάπτυξη της ευρυζωνικότητας, ώστε επιχειρηματίες και νεοφυείς επιχειρήσεις να μπορούν πραγματικά να επιτύχουν.

Ωστόσο, το «παράπονο» του Οδυσσέα Ράπτη είναι ότι το δίκτυο του Δήμου, παρά τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει, δεν αρκεί πάντα να «σηκώσει» τους πολλούς επισκέπτες σε περιόδους αιχμής. Όπως χαρακτηριστικά είπε η εφαρμογή open mall «έπεσε» στις διακοπές του Πάσχα, όταν ήταν ενεργοί 2.500 χρήστες.

«Υπάρχουν τα εργαλεία, απαιτούνται όμως τα δίκτυα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος των Τρικάλων.

Το δεύτερο «παράπονο» του Οδυσσέα Ράπτη, είναι ότι τα Τρίκαλα διαθέτουν ένα Πανεπιστήμιο, όπως αυτό των Πατρών, που να διαθέτει υψηλή τεχνογνωσία στον τομέα των δικτύων και των νέων τεχνολογιών.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, παρουσιάστηκαν οι αναπτυξιακές προοπτικές και οι ευκαιρίες για τις προηγμένες ψηφιακές υποδομές και υπηρεσίες. Η εκδήλωση συγκέντρωσε τον έντονο ενδιαφέρον του κοινού, δεδομένου και του γεγονότος, ότι η Πάτρα έχει επιλεγεί ως μία από τις πόλεις σε όλη την Ευρώπη για την πιλοτική εφαρμογή του δικτύου 5G.

Στην εκδήλωση μίλησαν ο Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων Βασίλης Μαγκλάρας, για την ανάπτυξη δικτύων 5G στην Ελλάδα και τις πρωτοβουλίες Γ.Γ. Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων και τον ρόλο της τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Για τις ανοικτές 5G υποδομές ως εργαλείο έρευνας και ανάπτυξης, μίλησε ο αν. καθηγητής του Τμ. Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου της Πάτρας και εκπρόσωπος του Smart Hub, Σπύρος Δανέζης.

Για τη συμμετοχή της Πάτρας στο πρόγραμμα Digital Cities Challenge, μίλησε ο προϊστάμενος του Τμήματος Σχεδιασμού και Μελετών του Δήμου Πατρέων  Πέτρος Γάνος, ενώ για τις κινητές επικοινωνίες ως μοχλό οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης και τη νέα εποχή δικτύων και υπηρεσιών, μίλησαν οι Γιώργος Στεφανόπουλος (γενικός διευθυντής της Ένωσης Εταιριών Κινητής Τηλεφωνίας) και ο Άρης Κικής (wireless solution manager Huawei Techonologies S.A.)

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια