ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Αραχωβίτικα: Το «Mάτι» της Πάτρας... Ανύπαρκτη η πρόσβαση στη θάλασσα – ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ

Παπαδάκου Γωγώ
papadakoygeo@yahoo.gr
Κοινοποίηση
Tweet

Ένα εφιαλτικό σενάριο που στην περίπτωση της Αττικής αποδείχθηκε ότι δεν είναι απίθανο...

Η εθνική τραγωδία με τους δεκάδες νεκρούς στο "Μάτι" Αττικής δεν θα ξεπεραστεί εύκολα. Κι αυτό όχι μόνο γιατί ο ύπνος όλων έχει στοιχειωθεί από τις μορφές των παιδιών που χάθηκαν ή τις τραγικές οικογενειακές ιστορίες που έρχονται καθημερινά στην δημοσιότητα.

Οι περισσότεροι λίγο πολύ τις τελευταίες ημέρες κάθε φορά που επισκεπτόμαστε μια παραθαλάσσια περιοχή με μεγάλη οικιστική ανάπτυξη και στην Αχαϊα, "τσεκάρουμε" την πρόσβαση στην παραλία και κάνουμε παραλληλισμούς.

Η ανησυχία όταν βρισκόμαστε σε πευκόφυτες περιοχές αλλά κυρίως στα σημεία της παραλιακής ζώνης της Αχαϊας που είναι πυκνοκατοικημένα και χωρίς πολλές προσβάσεις στη θαλασσα έχει γίνει έντονη.

Τα Αραχωβίτικα είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά (σίγουρα όχι το μοναδικο) παραδείγματα περιοχής που η πρόσβαση στη θάλασσα είναι εξαιρετικά περιορισμένη.

Είναι ενδεικτικό ότι σε απόσταση περίπου δυο χιλιομέτρων υπάρχουν όλες κι όλες μόνο δύο κάθετοι οδοί που οδηγούν στην παραλία. Στο υπόλοιπο κομμάτι δεν υπάρχει τρόπος να περάσει ούτε πεζός.

Οι εξοχικές κατοικίες είναι κολλημένες η μία δίπλα στην άλλη και ψηλές μάντρες που φθανουν μέχρι τη θάλασσα διαχωρίζουν τις περιουσίες. Καταγγελίες επώνυμες υπάρχουν εδώ και χρόνια στις αρμόδιες αρχές, ενώ το πρόβλημα δεν περιορίζεται μόνο στην έλλειψη πρόσβασης στην παραλία, αλλά και σε εμφανείς περιπτώσεις καταπάτησης αιγιαλού και της θάλασσας.

Η συγκεκριμένη περιοχή έχει αναπτυχθεί οικιστικά μεταξύ νέας και παλιάς Εθνικής οδού και στο σημείο ανάμεσα στην παλιά εθνική και τη θάλασσα. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι όσοι μένουν μεταξύ παλιάς και νέας εθνικής Πατρών Αθηνών δεν έχουν εύκολη πρόσβαση στη θάλασσα γιατί δεν υπάρχουν … δρόμοι που να οδηγούν στην παραλία!

Στο εφιαλτικό σενάριο (που όπως αποδείχθηκε την περασμένη Δευτέρα δυστυχώς δεν είναι απίθανο) που πιάσει μια φωτιά και χρειαστεί κάτοικοι κι επισκέπτες να οδηγηθούν στη θάλασσα, απάντηση για το πώς και από πού δεν υπάρχει….

«Από τον «Πάνορμο» μέχρι την οδό Γεννηματά που είναι ο πρώτος δρόμος - αδιέξοδος μεν αλλά οδηγεί στην θάλασσα - δεν υπάρχει ΚΑΜΜΙΑ πρόσβαση παρά μόνο μέσα από τα σπίτια που έχουν ιδιωτική παραλία και πολύ ψηλές μάντρες. Αυτοί που ζουν πάνω από τον δρόμο δεν μπορούν να πάνε για μπάνιο! Πάγιο αίτημα δεκαετιών αποτελεί η ένωση της παραλιακής ζώνης.

Το ίδιο ισχύει και για τον Αγ. Βασίλη στην πλευρά προς Αραχωβιτικα από την παλιά Εθνική Οδό. Άλλη αναρχία εκεί.

Βέβαια εμπλέκεται το λιμενικό που άμα ΠΑΡΩ μια πέτρα θα μου βάλει πρόστιμο και δίπλα μας έχουν ρίξει ογκόλιθους για να μην ΜΠΟΡΕΙΣ να πλησιάσεις και κάποια φορά που είχαμε πάει βόλτα είχαν ρίξει γράσο" δηλώνει χαρακτηριστικά για την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή η κάτοικος των Αραχωβιτίκων Νανά Πατρώνη.

Τις τελευταίες μέρες το θέμα έχει πάρει έκταση και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. "Μήπως είναι ευκαιρία να ξεσκεπαστούν όλα τα παραθαλάσσια σπίτια που έχουν κλείσει με μαντρότοιχους τη δίοδο προς τη θάλασσα; Υπάρχουν παντού ανά την Ελλάδα... Έχουν μετατρέψει τις παραλίες σε WC, για να μην βρωμίζουν του σπιτιού τους, με ωραία καθιστικά για την απόλαυση του καφέ τους, με την ανάλογη βέβαια πρόχειρη προβλήτα για να μη χτυπά το κύμα πάνω στο σπίτι... Και επιτέλους να καταλάβουν ότι η παραλία δεν ειναι ιδιωτική, και ας αναλογιστούν και τις ευθύνες τους το Λιμενικό και η Κτηματική Υπηρεσία που αποποιούνται ευθύνες και πετούν το μπαλάκι ένθεν και ένθεν...." Αναφέρει η κάτοικος της περιοχής των Αραχωβιτίκων Ιφιγένεια Λαϊνιώτη, η οποία όπως εξηγεί στο thebest.gr παρά τις επώνυμες καταγγελίες στις Αρχές εδώ και χρόνια το πρόβλημα δεν λύνεται.

«Δοκίμασα να περπατήσω την περιοχή από την παραλία για να βγω μετά με τα πόδια στο σπίτι μου που είναι λίγα μέτρα πάνω από την εθνική οδό» μας λέει άλλος κάτοικος της περιοχής των Αραχωβιτίκων και συνεχίζει «τελικά αναγκάστηκα να … κολυμπήσω σε κάποια σημεία που δεν μπορούσες ούτε κολλητά στο βράχο να περάσεις. Η απόσταση που διένυσα μέχρι να βρω τρόπο να φθάσω σε δρόμο που να ανεβαίνει από τη θάλασσα στην Εθνική ήταν με έναν πρόχειρο υπολογισμό 2 χιλιόμετρα».

Η περίπτωση των Αραχωβιτίκων σίγουρα δεν είναι η μοναδική στην Αχαϊα.  Σε όλη την ακτογραμμή όπου υπάρχει οικιστική ανάπτυξη υπάρχουν σημεία που μπορεί να μην τα πιάνει το … μάτι σου αλλά σίγουρα τόσα χρόνια δεν τα έχει πιάσει ούτε το μάτι κάποιου αρμόδιου παράγοντα….

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις