Η πορεία μέχρι την άρση των περιορισμών
Τέλος κι επισήμως από 1ης Οκτωβρίου οι περιορισμοί για την ανάληψη μετρητών και την κίνηση των κεφαλαίων εντός της χώρας, με τη νέα «χαλάρωση» των capital controls.
Παράλληλα, γίνεται περαιτέρω σταδιακή άρση των περιορισμών σε ό,τι αφορά στην μεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό. Η σχετική απόφαση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου εστάλη σήμερα για δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και σύμφωνα με αυτή τροποποιούνται οι περιορισμοί στην ανάληψη μετρητών και στη μεταφορά κεφαλαίων που θεσπίστηκαν με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της 18ης Ιουλίου 2015 (Α΄ 84), όπως ισχύει.
Ήταν ξημερώματα της 29ης Ιουνίου του 2015 όταν εν μέσω... θέρους οι Έλληνες ξύπνησαν «παγωμένοι» κι άρχισαν να σχηματίζουν ουρές στα ΑΤΜ της χώρας.
Οι πιο ενημερωμένοι είχαν ξεκινήσει από το απόγευμα της προηγούμενης ημέρας, αμέσως μετά την ανακοίνωση της επιβολής ελέγχου στα κεφάλαια κίνησης (capital controls) που προκάλεσε το κλείσιμο μέχρι τις 3 Αυγούστου .
Οι ουρές μπροστά στα ΑΤΜ της χώρας πρωτόγνωρες. Η κατάσταση στην Πάτρα ανάλογη όσων συνέβαιναν στην υπόλοιπη χώρα.
Οι πολίτες προβληματισμένοι, αγχωμένοι αλλά με υπομονή περιμένουν να βγάλουν 50 ευρώ και τις επόμενες ημέρες ένα 20ευρω όλο κι όλο αφού οι... δεξαμενές των μηχανημάτων είχαν... στερέψει.
Το πρώτο Σαββατοκύριακο μετά την επιβολή των capital controls τα περισσότερα μηχανήματα είχαν αδειάσει...
Ιδιαίτερα προβληματική η κατάσταση για τους ηλικιωμένους που δεν είχαν κάρτα ανάληψης μετρητών και δεν είχαν προλάβει να καταφύγουν στα ταμεία των τραπεζών τις προηγούμενες ημέρες για να πάρουν χρήματα. Την έβγαλαν με... δανεικά για αρκετές ημέρες μέχρι να ανοίξουν πάλι οι τράπεζες.
Στις 29 Ιουνίου 2015 αποφασίστηκε για τις επόμενες έξι εργάσιμες ημέρες οι τράπεζες να παραμείνουν κλειστές και να ανοίξουν ξανά την Τρίτη 7 Ιουλίου -άνοιξαν τελικώς στις 20 Ιουλίου- με τις συναλλαγές να υπόκεινται πλέον σε capital controls.
Οι κεφαλαιακοί έλεγχοι άλλαξαν την καθημερινότητα των πολιτών και «φρέναραν» την οικονομική δραστηριότητα, ενώ αποτέλεσαν ψυχολογικό σοκ για την ελληνική κοινωνία. Με την αρχική τους μορφή το ημερήσιο όριο ανάληψης κάθε φυσικού προσώπου ήταν τα 60 ευρώ ανά πρόσωπο και ανά λογαριασμό, ενώ απεριόριστες ήταν οι συναλλαγές με χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες, όπως και η δραστηριότητα με web banking, πάντοτε με την προϋπόθεση ότι γίνονται συναλλαγές στο εσωτερικό.
Τη στιγμή εκείνη τα διαθέσιμα του συστήματος ήταν ύψους 3,2 δισ. ευρώ και κάλυπταν τις ανάγκες περίπου ενός δεκαημέρου.
Η αναγκαία έγκριση από την αρμόδια επιτροπή (Επιτροπής Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών) σε όποια επιχείρηση επιθυμούσε να εισαγάγει αγαθά, πρώτες ύλες, μηχανήματα κ.α., προκειμένου να μπορέσει να εξυπηρετήσει τις ανάγκες της, αποδείχθηκε χρονοβόρα και συνάμα καταδικαστική για πολλές εξ’ αυτών.
Η μεγάλη εκροή καταθέσεων από το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, περίπου 42 δισ ευρώ το διάστημα Νοεμβρίου 2014 – Ιουνίου 2015, κατέστησε την επιβολή των Κεφαλαιακών Περιορισμών αναγκαίο κακό για την επιβίωση των τραπεζών. Η επιβολή των capital controls μπορεί να έσωσε τις τράπεζες από μια πιθανή κατάρρευση αλλά το τραπεζικό σύστημα μπήκε στην ευθεία μιας νέας ανακεφαλαιοποίησης στα τέλη του 2015, η οποία υπό κανονικές συνθήκες δεν θα χρειαζόταν.
Οι Κεφαλαιακοί Περιορισμοί αποδείχθηκαν ιδιαίτερα επιζήμιοι για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Και αυτό γιατί οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις δε διαθέτουν την αναγκαία ρευστότητα, αλλά ούτε και μεγάλους αποθηκευτικούς χώρους, με συνέπεια να αναγκάζονται να προβαίνουν σε συχνότερες εισαγωγές μικρότερων ποσοτήτων εμπορεύματος, ενίοτε δε και σε υψηλότερες τιμές.
Ταυτόχρονα, η μη έγκαιρη διεκπεραίωση των εισαγωγών έχει συχνά επιπτώσεις και στις εξαγωγικές επιχειρήσεις, καθώς πολλές από αυτές εισάγουν πρώτες ύλες από το εξωτερικό που είναι αναγκαίες για την παραγωγή των προϊόντων τους. Έτσι, το πρόβλημα επεκτείνεται και στις εξαγωγές, επιβαρύνοντας περαιτέρω το ήδη υψηλό εμπορικό έλλειμμα της χώρας.
Από τότε μέχρι σήμερα οι κεφαλαιακοί περιορισμοί χαλάρωσαν αρκετές φορές.
Οι ιστορίες από τις πρώτες ημέρες των περιορισμών στις συναλλαγές και των κλειστών τραπεζών τότε έμοιαζαν τόσο …αληθοφανείς και σήμερα νομίζεις ότι πρόκειται γι ‘ ανέκδοτο.
Αστείες ατάκες, απορίες που δεν ξέρεις τι να απαντήσεις, πρωτότυπες πρωτοβουλίες για διευκόλυνση του κοινού αλλά ακόμη και εμφανίσεις ...πανικού είδαμε στην Πάτρα από την πρώτη κιόλας ημέρα των capital controls στις ουρές των ΑΤΜ.
«Νεαρός "έφαγε" 20 λεπτά από την ουρά ΑΤΜ της Πάτρας γιατί προσπαθούσε να σηκώσει τα 60 ευρώ που …προβλέπονταν, ενώ στον λογαριασμό του είχε μόλις 16 ευρώ. Το ανακάλυψε φίλος του μαζί με τον οποίο πάλευε και απορούσε "γιατί το μηχάνημα δεν βγάζει "αφού η κυβέρνηση είπε ότι θα παίρνουμε 60 ευρώ την ημέρα".
Σε άλλη περίπτωση και όταν ηλικιωμένη ενημερώθηκε πως το «πλαστικό» τελείωσε από την τράπεζα, ρώτησε αν βγαίνει και σε άλλο υλικό. Ας πούμε τσίγκινη;;;
Ένας ηλικιωμένος στην Πάτρα, απογοητευμένος, προσπαθούσε να σηκώσει με μια κάρτα χρήματα και τελικά με την βοήθεια ενός νέου που ανέμενε στην ουρά διαπιστώθηκε πως δεν είχε περισσότερα από 14 ευρώ στον λογαριασμό του. Ο ηλικιωμένος τότε έδωσε στον νεαρό μια ακόμη κάρτα στην οποία ήλπιζε να υπήρχαν τουλάχιστον 60 ευρώ. Προς έκπληξη και των δύο, ο λογαριασμός περιείχε 29.000 ευρώ!
Άλλοι στην λογική του πολυμήχανου Οδυσσέα πήγαιναν στα ΑΤΜ στις 23.55 το βράδυ σήκωναν 60 ευρώ και άλλα 60 όταν άλλαζε το 24ωρο, γύρω στις 00.05.
Μια νεαρή πριν καλά καλά ανακοινωθούν τα capital controls και το Σαββατοκύριακο που γνωστοποιήθηκε πως πάμε για δημοψήφισμα, έτρεξε άρον άρον σε ΑΤΜ στον πεζόδρομο της Αγ. Νικολάου για να σηκώσει ότι μπορούσε και δεν το σκέφτηκε στιγμή να βρεθεί σε ουρά στο κέντρο της Πάτρας με τα αλουμινόχαρτα μισοτελειωμένης βαφής που έκανε πριν λίγα λεπτά σε κομμωτήριο του κέντρου.
Τα μηνύματα σε κόλλες Α4 που κόλλησαν δίπλα και πάνω σε ΑΤΜ πολλά. Οι ατάκες, τουλάχιστον σπαρταριστές!
Και φυσικά ατελείωτες selfie και σχετικές αναρτήσεις στα social media. Ακόμη και ΑΤΜ parties οργανώθηκαν με μεγάλες παρέες να ξεσαλώνουν μπροστά από τις ουρές των τραπεζικών μηχανημάτων.
Ένας νεαρός που δεν άντεξε να περιμένει τουλάχιστον 15 στην ουρά ενώ μπροστά του βρισκόταν μια ηλικιωμένη που "πάλευε" να βγάλει χρήματα απο το ΑΤΜ και έβαζε ξανά και ξανά την κάρτα στην εσοχή του μηχανήματος, της πρότεινε το απίστευτο. "Αν θέλετε αφήστε με να σας περάσω εγώ την πίστα, γιατί είναι δύσκολη!".
Για την είδηση, ότι πιλότος F16 πέταξε στην Τουρκία, προσγείωσε σε δρόμο το πολεμικό αεροσκάφος και σήκωσε 2000 ευρώ από ΑΤΜ, ούτε λόγος. Μια φάρσα που έγινε viral καθώς αναδημοσιεύθηκε ως είδηση από διάφορα blogs.
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr