ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Στην απόφοιτο του Πανεπιστημίου της Πάτρας Αναστασία Αϊλαμάκη το φετινό βραβείο Νέμιτσα – Ποιά είναι η καθηγήτρια πληροφορικής, με διεθνή καριέρα, που βράβευσε ο Νίκος Αναστασιάδης

Βγενόπουλος Φάνης
Κοινοποίηση
Tweet

Η καθηγήτρια Πληροφορικής Αναστασία Αϊλαμάκη διαπρέπει στην Ελβετία

Απόφοιτος του Τμήματος Πληροφορικής του Πανεπιστημίου της Πάτρας, είναι η καθηγήτρια Πληροφορικής Αναστασίας Αϊλαμάκη, η οποία το βράδυ της Πέμπτης βραβεύθηκε στη Λευκωσία από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη με το Βραβείο του Ιδρύματος Τάκη & Λούκης Νέμιτσα 2018 για την επιστήμη της πληροφορικής. Η καθηγήτρια και μέλος της Διευθύνουσας Επιτροπής του Τμήματος Πληροφορικής και Επικοινωνιών του Ομοσπονδιακού Πολυτεχνείου (EPFL) της Ελβετίας στη Λωζάνη είναι η πρώτη γυναίκα που λαμβάνει το βραβείο από την ίδρυσή του Ιδρύματος το 2009.

Δύο νέοι επιστήμονες της παγκόσμιας ελίτ, απόφοιτοι του Πανεπιστημίου της Πάτρας, διαπρέπουν στην Ελλάδα

Η εκδήλωση έγινε στο Προεδρικό Μέγαρο της Κύπρου και όπως αναφέρει τηλεγράφημα του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης είπε για την κυρία Αϊλαμάκη πως, το ερευνητικό της έργο, με όραμα τη δημιουργία μιας τεχνολογίας που στοχεύει στην ουσιαστική αντιμετώπιση προβλημάτων της σύγχρονης παγκοσμιοποιημένης εποχής «έχει συμβάλει τα μέγιστα στην ανάπτυξη της γνώσης και των εφαρμογών, δίνοντας απαντήσεις σε θέματα που άπτονται επιστημονικών πεδίων, όπως για παράδειγμα αυτού της υγείας, των νευροεπιστημών και της αστρονομίας

Συγκινημένη η Αναστασία Αϊλαμάκη παρέλαβε το βραβείο από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, και αναφέρθηκε στην αγάπη της για τα μαθηματικά και στους λόγους που την οδήγησαν να επιλέξει την επιστήμη της πληροφορικής και τα συστήματα διαχείρισης δεδομένων.

Όπως είπε, τα δεδομένα συσσωρεύονται πλέον με γρήγορους ρυθμούς και δεν είναι εφικτή η αποθήκευσή τους, με αποτέλεσμα είτε να τα πετάμε, είτε να μην τα χρησιμοποιούμε.

«Η δική μου δουλειά είναι να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο σκεφτόμαστε για το πως δημιουργούμε συστήματα διαχείρισης δεδομένων» είπε. Πρόσθεσε ότι σκοπός είναι να φτιαχτούν συστήματα, τα οποία θα βρίσκουν αυτόματα τα ενδιαφέροντα δεδομένα, δίνοντας απαντήσεις στα ερωτήματα που θέτουν οι άνθρωποι.

Η κ. Αϊλαμάκη αναφέρθηκε τέλος στη στήριξη που έλαβε από την οικογένειά της, αλλά και από τους καθηγητές, συναδέλφους και επιστημονικούς συνεργάτες που την βοήθησαν να πραγματοποιήσει όσα ήθελε, ενώ ευχαρίστησε το Ίδρυμα Νέμιτσας που την τιμά στη γενέτειρά της.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν επίσης ο Πρόεδρος της Βουλής, Υπουργοί, Πρέσβεις και άλλοι αξιωματούχοι, καθώς και πλήθος κόσμου.

Το βραβείο Νέμιτσα

Το βραβείο Νέμιτσα, που έχει θεσμοθετηθεί από το Ίδρυμα Τάκης & Λούκη Νέμιτσας,  απονέμεται κάθε χρόνο από το 2010 σε διακεκριμένους Κύπριους που βρίσκονται στη ζωή και κατοικούν στην Κύπρο ή το εξωτερικό, στις Επιστήμες, τις Τέχνες και τα Γράμματα.

Μεταξύ των βραβευθέντων είναι ο Δρ. Κύπρος Νικολαΐδης στην Εμβρυική Ιατρική (Λονδίνο), ο Δρ. Ελευθέριος Διαμαντής στην Βιοιατρική (Τορόντο), ο καθ. Κυριάκος Νικολάου του Πανεπιστημίου Rice των ΗΠΑ στη Χημεία, ο καθ. Δημήτριος Χριστοδούλου του Πανεπιστημίου ΕΤΗ Ζυρίχης στα Μαθηματικά, ο καθ. Γιώργος Ευσταθίου του Πανεπιστημίου Cambridge στη Φυσική, και οι μουσουργοί Συπριέν Κατσαρής (Παρίσι) και Μαρτίνος Τιρίμος (Λονδίνο) και άλλοι.

Η επιτροπή του Ιδρύματος που αποφάσισε να δώσει φέτος το βραβείο στην Αναστασία Αϊλαμάκη, αποτελείτο από τους Ιωσήφ Σηφάκη (Joseph Sifakis) Πρόεδρο, Καθηγητή Πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο της Grenoble, Tony Hey, Καθηγητή Πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο του Cambridge και Κωνσταντίνο Δασκαλάκη, Καθηγητή στο Πανεπιστήμιο ΜΙΤ της Μασαχουσέτης.

Ποια είναι η Αναστασία Αϊλαμάκη

Η Αναστασία Αϊλαμάκη είναι καθηγήτρια και μέλος της Διευθύνουσας Επιτροπής του Τμήματος Πληροφορικής και Επικοινωνιών του Ομοσπονδιακού Πολυτεχνείου (EPFL) της Ελβετίας στη Λωζάννη. Έχει γεννηθεί στην Κύπρο και μεγάλωσε στα Χανιά της Κρήτης. Σπούδασε πληροφορική στο Πανεπιστήμιο Πατρών και πήρε τον μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών από το Πολυτεχνείο Κρήτης. Συνέχισε τις σπουδές της στις ΗΠΑ στο Πανεπιστήμιο του Ρότσεστερ και ολοκλήρωσε το διδακτορικό της στην επιστήμη των υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο του Wisconsin. Αμέσως μετά την ολοκλήρωση των σπουδών της προσελήφθη στο Carnegie Mellon University, ως αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών .

Έχει λάβει πολλά βραβεία και τιμητικές διακρίσεις. Έχει λάβει πολλά βραβεία και τιμητικές διακρίσεις. Ειδικότερα , το 2007 της απονεμήθηκε το βραβείο του Νέου Ερευνητή από το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα Επιστημών. Η έρευνα της στη διαχείριση των μεγάλων ποσοτήτων δεδομένων που χρησιμοποιούνται σε επιστημονικές εφαρμογές βοήθησε να φέρει την επιστήμη των υπολογιστών, και πιο συγκεκριμένα την έρευνα σε βάσεις δεδομένων, πιο κοντά σε άλλες επιστήμες όπως η αστρονομία.

Πολλές επιστημονικές εφαρμογές περιορίζονται από την πολυπλοκότητα του χειρισμού μεγάλων συνόλων δεδομένων. Επιστήμες βασισμένες στην παρατήρηση, όπως η αστρονομία, αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα τοποθέτηση των δεδομένων, ενώ η προσομοίωση βασίζεται σε επιστήμες, όπως η μοντελοποίηση σεισμών, πρέπει να ασχοληθεί με την πολυπλοκότητα. Η αποτελεσματική διαχείριση των δεδομένων μέσω της αυτοματοποιημένης τοποθέτησης δεδομένων και υπολογιστική υποστήριξη μπορεί να ωθήσει τα σύνορα της ικανότητας των επιστημόνων να εξερευνήσουν και να κατανοήσουν τεράστιες επιστημονικές βάσεις δεδομένων. Αυτό είναι το αντικείμενο έρευνας της Αϊλαμάκη.

Στα παρακάτω βίντεο η Αναστασία Αϊλαμάκη εξηγεί το αντικείμενο της έρευνάς της:

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις