SPOTLIGHT

/

Στον «αέρα» από 11 χρόνων – Η «ψυχή» και η γνώριμη φωνή του studio 20 Τάκης Βλαχάκης στο thebest.gr

Κοινοποίηση
Tweet

«Να σπάσουμε το κοινωνικό απόστημα που λέει, ανάπηρος ίσον σπίτι, ίσον τίποτα, ίσον τελειωμένος»

Μια φωνή γνώριμη από τον ραδιοφωνικό αέρα από την εποχή ακόμα των πειρατικών σταθμών. Ο Τάκης Βλαχάκης για περισσότερα από 30 χρόνια έκανε εκπομπές με ελληνικές λαϊκές ελαφρολαϊκές επιλογές, με συνεντεύξεις, αφιερώσεις ακροατών, κουίζ και  διαγωνισμούς με δώρα. Την εποχή που το ραδιόφωνο και στην Πάτρα ήταν στις δόξες του και τα τηλέφωνα «έσπαζαν».Από τον αέρα του studio 20, στους 101,1 έγινε ευρύτερα γνωστός και απέκτησε fans.

O Tάκης  έπαιρνε ζωή  και πολλή χαρά από την ενασχόλησή του με το ραδιόφωνο . Εξάλλου  λατρεύει την επικοινωνία με τον κόσμο. Καθηλωμένο το σώμα του σε ένα αναπηρικό καροτσάκι, αλλά ο λόγος και το μυαλό του αεικίνητο, τα τελευταία χρόνια, δεν κάνει εκπομπή μια και η συχνότητα του studio 20 πια έχει περάσει από τα δικά του, σε άλλα χέρια .

Τον συναντήσαμε στο σπίτι του, από το οποίο πρώτο εξέπεμψε ραδιοφωνικά και πάνω ακριβώς από το studio 20.

O ίδιος μας μιλά πρόθυμα, με νοσταλγία, ενθουσιασμό για τα χρόνια που πέρασε στο ραδιόφωνο αλλά και με μια πικρία για το γεγονός ότι δεν βρίσκεται πια στα fm, κάτι το οποίο θέλει πολύ.

Της Ελευθερίας Μακρυγένη

Η ενασχόληση του Τάκη με το ραδιόφωνο θα ξεκινούσε συμπτωματικά…Τι σχέση μπορεί να έχει ένα ζευγάρι που ετοιμάζεται να παντρευτεί και ψάχνει να νοικιάσει σπίτι; Το ισόγειο του σπιτιού του Τάκη το ενοικίαζε η οικογένειά του κι ένα πρωί, τον Σεπτέμβριο του 1978  το ζευγάρι τους χτυπά την πόρτα. Η συμφωνία κλείστηκε και άρχισαν να εγκαθίστανται. Εκτός από έπιπλα και άλλα απαραίτητα για ένα νοικοκυριό, ο άνδρας έφερε τα μικρόφωνά του και διάφορα μηχανήματα. «Ο αδερφός μου ο Ανδρέας μου λέει, ο νοικάρης έχει φέρει κα μικρόφωνα, λες να είναι τραγουδιστής;Πού να ξέραμε. Κάποια στιγμή ο Άλέκος Κακαρέλης , έτσι τον λένε, έρχεται επάνω και με ρωτά αν ήθελα να ασχοληθώ με το ραδιόφωνο. Εγώ ήμουν τότε περίπου 11 ετών. Μου λέει μην αγχώνεσαι θα φέρω όλα τα μηχανήματα από το Αγρίνιο. Του είπα ότι θα ρωτήσω τους γονείς μου,  γιατί δεν ήταν απλό τότε να έχεις πειρατικό σταθμό. Ο πατέρας μου δεν ήθελε, φοβόταν μην μπλέξουμε. Ωστόσο μετά από πίεση της μητέρας μου δέχτηκε.  Το πρώτο μηχάνημα θυμάμαι κόστισε 10.000 δραχμές! Εκπέμπω λοιπόν για πρώτη φορά με το ψευδώνυμο ο Τάκης ο Ξενύχτης, μαζί  με τον Αλέκο. Μάλιστα, δεν είχα μικρόφωνο και πήρα μια κάψα τηλεφώνου , την έβαλα σε ένα πλαστικό ποτηράκι την έκοψα και με καλώδια το συνέδεσα σε ένα κασετόφωνο που είχα. Ο ήχος έμοιαζε να βγαίνει από γραμμόφωνο, αλλά τι να έκανα. Κάθε απόγευμα παίζαμε λαϊκά, έπαιρνε ο κόσμος ,τηλέφωνο, ζητούσαν τραγούδια και έκαναν αφιερώσεις. Αυτή η ιστορία κράτησε μέχρι τι 1984 – 1985. Ο πομπός στήθηκε πρέπει να σου πω στο σπίτι μου, πάνω σε ένα μικρό πλυντήριο ρούχων της μητέρας μου. Στην Αρόη τότε εξέπεμπαν τέσσερις πειρατικοί σταθμοί. Ανάμεσά τους ο  δικός μου κι ο super music. Όταν άνοιγε ο Θανάσης δεν άνοιγα εγώ γιατί έκανε παρεμβολές ο ένας στον άλλο».

Από τότε και μετά αρχίζει να πείθει τον αδερφό του να κάνουν έναν δικό τους σταθμό και να συνεχίσουν. Τα κατάφερε. Τον έπεισε και μάλιστα η ιδέα για το όνομα studio 20 ήταν δική του.

«Το είχε ένα φίλος του αυτό το όνομα, ο Τάσος ο Γαλαξίας. Και του είπα μην τσακωθείς με τον Τάσο για το όνομα. Τελικά δεν έμαθα τι έγινε» (γέλια). Στην πορεία ο αδερφός μου αποχώρησε γύρω στα 1987. Κάποια στιγμή ήθελα να πάρω  ερασιτεχνική άδεια να μην είμαι παράνομος αλλά μου λέει ο Άκης ο Θεοδόσης, ο οποίος έκανε από το  studio 20 τα πρώτα του βήματα, να πάρω επαγγελματική άδεια αφού απαιτούνταν τα ίδια δικαιολογητικά. Έτσι κι έγινε. Ο πατέρας μου είχε την καλή τρέλα επίσης και είχαμε επαγγελματικά μηχανήματα κι έτσι «πέρασε» ο φάκελος από τον Άρειο Πάγο, το 1989. Η μητέρα μου ήταν η πρώτη γυναίκα ιδιοκτήτρια σταθμού που πήρε άδεια . Η μάνα μου το έκανε για μένα όχι για εκείνη».

Πρώτο του δάσκαλο θεωρεί τον Άκη Θεοδόση , ο οποίος του έλεγε «να βγεις σοβαρός στο μικρόφωνο. Με φοβόταν επειδή είμαι πολύ αυθόρμητος, αλλά προσαρμόστηκα κατευθείαν».

Πρώτος του ηχολήπτης στο studio 20 o Χάρης Ζανίδης, ο γνωστός μουσικός παραγωγός με τη δική του μακρά ιστορία του πατρινό ραδιόφωνο, ο οποίος έκανε και τη δική του εκπομπή. Τελευταίος ηχολήπτης του ο Άγγελος Σιδέρης, το 2013, οπότε και ο σταθμός φεύγει από τα «χέρια» του.

Όλα αυτά τα χρόνια όμως πίσω από τα μικρόφωνά του βρέθηκαν γνωστές φωνές και πρόσωπα που «κράτησαν» μουσικές και δημοσιογραφικές εκπομπές.

Χάρης Ζανίδης, Νατάσα Τραγουστή, Γιώργος Καρβουνιάρης, Κλειώ Βασίλογλου, Δημήτρης Κυριακόπουλος, Χρήστος Τσίχλας, Ελένη Ρηγοπούλου, Βασιλική Μητρούλια, Ηλίας Σωτηρόπουλος, Δημήτρης Ζαρκαδάκης  κ.α.

Στο μικρόφωνο μαζί με τον Τάκη βγήκαν επίσης αρκετοί. Η Άντζελα Γεραλή, η Νάνσυ Αντωνοπούλου, Γιάννης Κωστόπουλος, Μάριος Τριλίβας. Επίσης στο πρόγραμμα του studio 20 είχε ενταχθεί εκπομπή με δημοτική μουσική αλλά και εκπομπή θρησκευτικού περιεχομένου. Κάθε Σάββατο με τον νυν Επίσκοπο Κερνίτσης Χρύσανθο Στελλάτο και τον πατέρα Παναγιώτη Ταρσινό, εφημέριο του ΙΝ Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης Αρόης. Στα αθλητικά ήταν ο Δημήτρης Σπηλιωτόπουλος και εν συνεχεία ο Μίλτος Σπυρόπουλος.

Μέσα σε αυτή τη διαδρομή ο Τάκης Βλαχάκης πότε στο studio live, πότε ηχογραφώντας με κασετοφωνάκι συναντά και κάνει συνεντεύξεις με γνωστούς καλλιτέχνες.

Πασχάλης Τερζής, Πέγκυ Ζήνα,Γεράσιμος Ανδρεάτος, Γλυκερία, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Λευτέρης Μυτιληναίος, Ανδρέας Μικρούτσικος, Γιώργος Αλκαίος, Κατερίνα Στανίση.

Η τελευταία του εκπομπή γίνεται την 1η Μαΐου του 2013, καθώς η συχνότητα πουλήθηκε. «Είναι ημερομηνία που δεν ξεχνάω, είναι το προσωπικό μου τατουάζ».

«Είχα πάντα ένα καρδιοχτύπι αν αρέσει η εκπομπή, για το αν ήμουν καλός και ρωτούσα τους ηχολήπτες και τη μάνα μου, ήμουνα καλός; Kι εσένα αν σε συναντούσα θα σε ρωτούσα. Γιατί άνθρωποι του χώρου με είχατε δεχτεί και δεν είχατε βάλει στάμπα το πρόβλημά μου» εξομολογείται. «Τώρα βέβαια μου λείπει το ραδιόφωνο και θα ήθελα ένας να μου πει Τάκη έλα και κάνε μια εκπομπή. Γιατί να μην ζωντανέψει το ραδιόφωνο της Πάτρας γενικά; Το λέω και σαν ακροατής, γατί να μην πάρει πάλι ζωντάνια το ραδιόφωνο. Πάντως πια αποφεύγω να ακούω ραδιοφωνικές εκπομπές γιατί πληγώνομαι που δεν συμμετέχω».

 

Ο Τάκης είναι άτομο που αντιμετωπίζει κινητικά προβλήματα αλλά χάρη και στη μητέρα του δεν κλείστηκε στο σπίτι του από ντροπή. Τον συναντούσαμε έξω με το καρότσι του σε βόλτα , σε καρναβαλικές παρελάσεις και αλλού. Όπως και άλλοι άνθρωποι με αναπηρία έτσι κι αυτός διαπιστώνει ότι η πόλη της Πάτρας είναι εχθρική για ΑμεΑ.

«Θα ήταν χαρά μου αν και άλλα ΑμεΑ κολλούσαν το ραδιοτηλεοπτικό μικρόβιο για να μπορέσουμε να σπάσουμε το κοινωνικό απόστημα που λέει, ανάπηρος ίσον σπίτι, ίσον τίποτα, ίσον τελειωμένος. Εμείς δεν είμαστε τελειωμένοι είμαστε αναστημένοι».

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Spotlight