ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Αναπροσανατολισμός με βάση τις προτάσεις των ειδικών από την παράταξη του Νίκου Τζανάκου

Κοινοποίηση
Tweet

Εκδήλωση στο πλαίσιο του 21ου Forum Ανάπτυξης

Πόλη να ζεις, ελκυστική στους επισκέπτες, με κανόνες, σε κάθε επίπεδο, σε κάθε δραστηριότητα, που θα επικρατεί η βιώσιμη ανάπτυξη. Μια εξωστρεφής ανοικτή πόλη, που δεν θα φοβάται τις καινοτομίες, την επιχειρηματικότητα.

Αυτό είναι το όραμα του επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Η δική μας πόλη» Νίκου Τζανάκου, ο οποίος επιχειρώντας το δικό του αναπροσανατολισμό ανέδειξε προτάσεις για το πώς η Πάτρα μπορεί να εξελιχθεί σε σύγχρονη και βιώσιμη πόλη, μέσα από την εκδήλωση που διοργάνωσε στο πλαίσιο του Ελεύθερου Βήματος του 21ου Forum Aνάπτυξης 201, το βράδυ της Κυριακής 25 Νοεμβρίου, στο ξενοδοχείο «Αστήρ».

Επέλεξε να φέρει στο προσκήνιο μελέτες που έχουν γίνει για όλα τα μείζονα ζητήματα, όπως το θαλάσσιο μέτωπο και την αξιοποίησή του, την ανάπλαση της παραλιακής ζώνης, την αξιοποίηση του Παναχαϊκού, το έργο πνοής του Πείρου Παράπειρου, το μεγάλο στοίχημα της ανακύκλωσης.

«Αν πραγματικά θέλουμε να σχεδιάσουμε την ταυτότητα της πόλης για τα επόμενα 50 χρόνια πρέπει να κοιτάξουμε λίγο πίσω», είπε ο κ. Τζανάκος τονίζοντας πως η Πάτρα έχει μια σειρά από εργαλεία που μπορεί να αξιοποιήσει, όπως ψηφιοποιημένο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, μελέτες από το Πανεπιστήμιο, κανονισμό καθαριότητας, αποφάσεις Δημοτικών Συμβουλίων, που αν «διαβαστούν» με το πρίσμα των σημερινών δεδομένων μπορούν να συμβάλλουν στην ισχυρή ώθηση που έχει ανάγκη η πόλη.

Πρώτος ομιλητής ήταν ο πρώην πρύτανης του Παν/μίου Πατρών, καθηγητής Σταύρος Κουμπιάς, ο οποίος παρουσίασε την επιστημονική μελέτη που είχε εκπονηθεί το 2010 σε συνεργασία του Δήμου Πατρέων και του Πανεπιστημίου - υπό την επιστημονική του ευθύνη- για την αξιοποίηση του θαλάσσιου μετώπου. Ο κ. Κουμπιάς παρατήρησε πως η μελέτη χρήζει επικαιροποίησης και τόνισε πως η Πάτρα παρά το γεγονός ότι έχει Πανεπιστήμιο, ΑΤΕΙ και τέσσερα ερευνητικά ιδρύματα στερείται υποδομών που να την καθιστούν έξυπνη αυτοματοποιημένη πόλη, σε αντίθεση με τον Δήμο Τρικκαίων που αν και δεν έχει Πανεπιστήμιο θεωρείται ως την πλέον ραγδαία τεχνολογικά αναπτυσσόμενη πόλη στην Ευρώπη. «Έχουμε μεγάλο πλούτο, αλλά παραμένει ανεκμετάλλευτος με αποτέλεσμα να χάνουμε πολύτιμους πόρους ως πόλη», επεσήμανε μεταξύ άλλων.

Την αποκατάσταση της σχέσης της πόλης με τη θάλασσα και την αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος της Πάτρας, αισθητικά, λειτουργικά και αναπτυξιακά, πρότεινε η πολιτική μηχανικός, δρ. πολεοδόμος – χωροτάκτης Εύα Αθανασοπούλου, επιχειρώντας μια ειδική χωροταξική προσέγγιση στο θέμα. Ανέλυσε τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της κάθε ζώνης, σκιαγράφησε τα προβλήματα και τόνισε πως μέσα από το Master plan στόχος είναι να αναδειχθεί ο Μητροπολιτικός χαρακτήρας της Πάτρας και του Θαλάσσιου Μετώπου.

Τρεις προτάσεις για την αναζωογόνηση της παραλιακής περιοχής της Νότιας Πάτρας κατέθεσε ο αρχιτέκτονας – πολεοδόμος και πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Πάτρας, Γιάννης Πανταζόπουλος, παρατηρώντας ότι σήμερα η πόλη είναι αποκομμένη από την θάλασσα και έχει περιορισμένη πρόσβαση στο βουνό, γεγονός που καθιστά περιορισμένη τη δυνατότητα βιώσιμης ανάπτυξης.

Πρόκειται για: 1ον) Πολεοδομικό Σχεδιασμό για ολόκληρη την περιοχή του Επιχειρησιακού Κέντρου, καθορισμό χρήσεων γης, όρων για την διαφύλαξη της ιστορικότητας, ανάδειξη των σημαντικών κτιρίων και μέτρα για την αποκατάσταση της συνέχειας του πολεοδομικού ιστού.

2ον) Νέα διπλή σιδηροδρομική γραμμή κατά μήκος της Ακτής Δυμαίων υπογειοποιημένη μέχρι το νέο λιμάνι, με την δυνατότητα  χρήσης και από τον προαστιακό.

3ον) Ανάκτηση του χώρου του παλαιού Σ.Σ. του Αγίου Ανδρέα για δημιουργία αστικού άλσους αναψυχής /πολιτισμού και δημιουργία  πράσινης διαδρομής/γραμμικό πάρκο στην υφιστάμενη γραμμή.

Έργο πνοής χαρακτήρισε το Φράγμα Πείρου – Παράπειρου ο τέως αντιδήμαρχος, Πολιτικός Μηχανικός και επιβλέπων μηχανικός του έργου, Γιώργος Λάζαρης, παρουσιάζοντας τις προοπτικές που θα έχει για την πόλη της Πάτρας. Κάνοντας μια μικρή αναδρομή, ανέφερε πως εργάστηκαν 200 άνθρωποι διαφόρων ειδικοτήτων για 9 χρόνια περίπου, μέσα από την απασχόληση μηχανημάτων, ενώ τόνισε πως με την δημιουργία θέσεων εργασίας στο Φορέα Διαχείρισης, την ανάπτυξη επιχειρήσεων εστίασης πέριξ του φράγματος, τη δημιουργία τουριστικών επιχειρήσεων προσωρινής διαμονής και τη χωροταξική μελέτη ανοίγονται άλλες προοπτικές για την περιοχή του Αστερίου και της ευρύτερης περιφέρειας.

Η προστασία και ανάδειξη του Παναχαϊκού θα αποτελέσει μια από τις πρώτες προτεραιότητες της παράταξής μας στο δήμο Πατρέων, ανέφερε από την πλευρά του ο γεωλόγος –γεωτεχνικός Σταύρος Χόνδρος, μιλώντας για την σπουδαιότητα της βιώσιμης διαχείρισης. Εστίασε στην αναγκαιότητα σύστασης ενός κοινού φορέα οικοτουρισμού και θρησκευτικού τουρισμού, ενώ πρότεινε η περιοχή να αναδειχθεί σε Περιφερειακό Πάρκο.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο επί σειρά ετών δήμαρχος Πατρέων Ανδρέας Καράβολας, ο οποίος επεσήμανε πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση χρειάζεται ανθρώπους με όραμα, γνώσεις και θέληση για προσφορά, ενώ τον συντονισμό έκανε ο δικηγόρος Γιώργος Βγενόπουλος.

 

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις