TRAVEL

/

Το Δασύλλιο της Πάτρας που είναι αντίστοιχο της Τεργέστης, ήταν οικισμός και συγχωνεύθηκε με την πόλη μόλις το 1951!

Κοινοποίηση
Tweet

Ένα μεγάλο έργο του δασολόγου Ρηγόπουλου

Το περιαστικό πάρκο της Πάτρας, το Δασύλλιο, απέχει οδικώς από το κεντρικότερο σημείο της, την Πλατεία Γεωργίου Α΄, λιγότερο των 2 χιλιομέτρων. Βρίσκεται στον χαμηλό λόφο Εσχατοβούνι, που ονομάζεται έτσι διότι είναι ο έσχατος (δηλ. τελευταίος) λόφος της περιοχής του όγκου του Παναχαϊκού, πριν την επίπεδη, ομαλή εδαφικά, και πυκνοκατοικημένη περιοχή των Πατρών.

Ο συγγραφέας του ιστορικού λεξικού των Πατρών Κ.Ν. Τριανταφύλλου, μνημονεύει ότι το δασύλλιο έχει μια αναλογία με εκείνο της Τεργέστης. Από την κορυφή του κατάφυτου, ρομαντικού λόφου στα βορειοανατολικά της πόλης, απλώνεται το πανόραμα της Πάτρας ενώ το βλέμμα μπορεί να συλλάβει το σύνολο του πατραϊκού κόλπου με τα απέναντι βουνά της Αιτωλίας και στο βάθος τον Αίνο, το ψηλό βουνό της Κεφαλονιάς. Είναι έργο του δασολόγου Ρηγόπουλου, όπου στο δρόμο υπάρχει η προτομή του.

Την εποχή που το φύτεψε ο Ρηγόπουλος

Την εποχή που το φύτεψε ο Ρηγόπουλος

«Ποιος μπορεί να ξεχάσει τα πρώτα ραντεβού, ποιος μπορεί να ξεχάσει τα χτυποκάρδια της νιότης στους χώρους και τόσα άλλα στα μονοπάτια του» σημειώνει ο Σωτήρης Ι. Νικολακόπουλος στο βιβλίο του «Τα ιδιαίτερα της Πάτρας»

Αποτελεί τοποθεσία αναψυχής και χώρο ηρεμίας, χαλάρωσης και άθλησης των Πατρινών, με κύρια χαρακτηριστικά του το άλσος πυκνών συστάδων πεύκων που το καλύπτει, την όμορφη θέα που προσφέρει, την μερική διαμόρφωση κάποιων χώρων και την ύπαρξη μικρών μονοπατιών, καθώς και την μικρή απόστασή του από τον πυκνοδομημένο ιστό της πόλης.

Βόλτα στο δασύλλιο/ πηγή:paliapatra

Βόλτα στο δασύλλιο/ πηγή:paliapatra

Η κατοικημένη περιοχή στα χαμηλά της περιοχής του Δασυλλίου είναι μέρος του πυκνού οικιστικού ιστού της Πάτρας. Ωστόσο, στις 16/10/1940 το Δασύλλιο αναγνωρίστηκε ως οικισμός και υπήχθη στον τότε Δήμο Πατρέων ενώ καταργήθηκε από οικισμός και συγχωνεύτηκε στην Πάτρα στις 07/04/1951.

Εγγύς του Δασυλλίου, στα δυτικά αυτού, βρίσκεται το Ρωμαϊκό Υδραγωγείο Πατρών που κατασκευάστηκε το 2ο αιώνας μ.Χ., πιθανότητα στην εποχή του αυτοκράτορα Ανδριανού, και είχε αδιάκοπη χρήση μέχρι και τα τέλη του 19ου αιώνα, και συγκεκριμένα το 1874, όταν και σταμάτησε η χρήση του μετά τη διοχεύτεση νερού στην πόλη με σωλήνες. Έχει επισκευαστεί πολλές φορές, με τελευταία το 1838 από το δήμαρχο Ιωάννη Μπουκαούρη.

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Life