«Δεν θα ήταν και πολύ σπουδαίο αυτό το σύμπαν, αν δεν ήταν το σπίτι των ανθρώπων που αγαπάς»
Ένας χρόνος συμπληρώθηκε σήμερα από την ημέρα που έφυγε από τη ζωή ο Στίβεν Χόκινγκ. Για πολλούς ήταν ο τελευταίος "μεγάλος σοφός". Ο διάσημος αστροφυσικός Στιβεν Χόκινγκ πέθανε στις 13 Μαρτίου, σε ηλικία 76 ετών. "Έφυγε" στον ύπνο του μετα από επιπλοκές της αμυοτροφικής σκλήρυνσης από την οποία έπασχε για 52 έτη.
Θλίψη στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα - Πέθανε ο κορυφαίος Στίβεν Χόκινγκ
Το έργο του θα μείνει για χρόνια ως σημαντική παρακαταθήκη και οδηγός για τις επόμενες γενιές. Τα λόγια του και τα αποφθέγματά του για το σύμπαν, τους εξωγήινους, την επιστήμη τους ανθρώπους, δεν θα ξεχαστούν.
Ο Χόκινγκ είχε δηλώσει ότι «δεν είναι θρησκευόμενος κατά τη συνήθη έννοια» και πως πίστευε ότι «το Σύμπαν διέπεται από τους νόμους της επιστήμης. Οι νόμοι μπορεί να αποφασίστηκαν από τον Θεό, αλλά ο Θεός δεν παρεμβαίνει για να τους καταργήσει»είχε πει.
Σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα The Guardian, ο Χόκινγκ θωρούσε την έννοια του Παραδείσου ως μύθο, πιστεύοντας ότι «δεν υπάρχει παράδεισος ή μετά θάνατον ζωή» και ότι μια τέτοια ιδέα ήταν ένα «παραμύθι για τους ανθρώπους που φοβούνται το σκοτάδι».
Στη διάσκεψη Zeitgeist της Google το 2011, ο Χόκινγκ είχε πει ότι «η φιλοσοφία είναι νεκρή». Πίστευε ότι οι φιλόσοφοι «δεν συμβαδίζουν με τις σύγχρονες εξελίξεις στην επιστήμη» και ότι οι επιστήμονες «έχουν γίνει οι φορείς του φακού της ανακάλυψης, στην αναζήτησή μας για τη γνώση».
Είπε ότι φιλοσοφικά προβλήματα μπορούν να απαντηθούν από την επιστήμη, ιδίως μέσω των νέων επιστημονικών θεωριών που «μας οδηγούν σε μια νέα και πολύ διαφορετική εικόνα του Σύμπαντος και της θέσης μας σε αυτό».
Παντρεύτηκε δύο φορές. Στον πρώτο του γάμο επικρατούσαν εντάσεις για πολλά χρόνια. Η σύζυγος του, Τζέιν αισθάνθηκε συντετριμμένη από την παρείσφρηση στην οικογενειακή ζωή τους των απαραίτητων νοσοκόμων και των βοηθών.
Ο αντίκτυπος της προσωπικότητάς του ήταν προκλητικός για τους συναδέλφους και τα μέλη της οικογένειας, και σε μια συνέντευξη η Τζέιν περιέγραψε το ρόλο της ως «απλά για να του πω ότι δεν είναι ο Θεός». Επίσης οι αγνωστικιστικές απόψεις του σχετικά με τη θρησκεία ήρθαν σε αντιπαράθεση με την ισχυρή χριστιανική πίστη της, και οδήγησαν σε ένταση.
Στα τέλη της δεκαετίας του 1980, ο Χόκινγκ έζησε πλάι σε μία από τις νοσοκόμες του, την Ελέιν Μέισον, προς φόβο ορισμένων συναδέλφων φροντιστών, και των μελών της οικογένειας που ενοχλήθηκαν από τη δυναμική της προσωπικότητα και την προστατευτικότητά της. Ο Χόκινγκ είπε στη Τζέιν ότι την άφηνε για την Μέισον και αναχώρησε από το σπίτι της οικογένειας τον Φεβρουάριο του 1990.
Υπάρχουν ατάκες που έμειναν στην ιστορία! Από τη στιγμή που γνωστοποιήθηκε ο θάνατος του "φιγουράρουν" ασταμάτητα στο διαδίκτυο.
«Ο Αϊνστάιν έκανε λάθος όταν είπε ότι «o Θεός δεν παίζει ζάρια». Αν αναλογιστούμε τις μαύρες τρύπες θα δούμε ότι όχι μόνο παίζει ζάρια ο Θεός, αλλά πολλές φορές τα ρίχνει και εκεί που δεν μπορούμε να τα δούμε».
«Είμαστε, απλώς, ένα εξελιγμένο είδος μαϊμούδων σε έναν ασήμαντο πλανήτη ενός πολύ μέτριου αστέρα. Αλλά μπορούμε να αντιληφθούμε το Σύμπαν Αυτό μας κάνει ιδιαίτερα σημαντικούς».
«Δεν θα ήταν και πολύ σπουδαίο αυτό το σύμπαν, αν δεν ήταν το σπίτι των ανθρώπων που αγαπάς».
«Αν μας επισκέπτονταν εξωγήινοι, το αποτέλεσμα θα ήταν το ίδιο με τότε που ο Κολόμβος ανακάλυψε την Αμερική, που δεν ήταν καλή εξέλιξη για τους ιθαγενείς. Πρέπει απλά να κοιτάξουμε τους εαυτούς μας για να δούμε πώς μια ευφυής μορφή ζωής μπορεί να εξελιχθεί σε κάτι που δεν θα θέλαμε να γνωρίσουμε».
«Ο μεγαλύτερος εχθρός της γνώσης δεν είναι η άγνοια, αλλά η ψευδαίσθηση της γνώσης».
«Η συμβουλή μου σε άλλους ανθρώπους με κινητικά προβλήματα θα ήταν η εξής: συγκεντρωθείτε σε πράγματα που η δυσκολία σας δεν σας αποτρέπει από το να τα κάνετε καλά, και μην μετανιώνετε για τα πράγματα που αυτή η δυσκολία σας επηρεάζει. Μην είστε άτομο με ειδικές ανάγκες στο πνεύμα, όπως είστε σωματικά».
«Την επόμενη φορά που κάποιος σας παραπονεθεί ότι κάνατε ένα λάθος, πείτε του ότι ίσως αυτό είναι καλό. Διότι χωρίς τις ατέλειες, ούτε εσείς, ούτε εγώ, δεν θα υπήρχαμε».
«Ο στόχος μου είναι απλός. Είναι η πλήρης κατανόηση του Σύμπαντος, γιατί είναι έτσι όπως είναι και γιατί υπάρχει».
«Πρώτον, να θυμάσαι να κοιτάζεις ψηλά στα αστέρια και όχι κάτω, στα πόδια σου. Δεύτερον, ποτέ μην σταματάς να εργάζεσαι. Η εργασία σου δίνει νόημα και σκοπό στη ζωή σου, χωρίς αυτή η ζωή σου είναι άδεια. Τρίτον, αν είσαι αρκετά τυχερός και βρεις την αγάπη, θυμήσου ότι είναι εκεί και μην την πετάξεις μακριά».
«Βρίσκω ότι η Αμερικάνικη και η Σκανδιναβική προφορά πιάνουν περισσότερο στις γυναίκες» – Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την Αμερικάνικη προφορά στον μηχανισμό ομιλίας του.
«Η αιωνιότητα είναι ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, ειδικά προς το τέλος της».
O Stephen Hawking (με τα γυαλιά και τα μπαστουνάκια), μαζί με τον Tariq Ali και την Vanessa Redgrave σε διαδήλωση κατά του πολέμου στο Βιετνάμ το 1968
Με πληροφορίες από Wikipedia και brainyquote.com
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr