Η διαδικασία έγινε στο ασφυκτικό χρονικό πλαίσιο της 1 εβδομάδας - Οι αστυνομικοί ζητούν να αποδεσμευτούν από αυτή την υποχρέωση
Η εκλογική διαδικασία των Αυτοδιοικητικών & των Ευρωεκλογών ολοκληρώθηκε, αλλά όπως είδαμε δεν έλειψαν τα προβλήματα, κυρίως την πρώτη Κυριακή 26 Μαΐου 2019 που ψηφίσαμε και για την Ευρωβουλή με τα 41 συνολικά ψηφοδέλτια των κομμάτων.
Το βασικό πρόβλημα και «μπάχαλο» (αν μας επιτρέπεται ο όρος) δημιουργήθηκε με το γεγονός ότι μέσα στο ασφυκτικό χρονικό πλαίσιο της μίας μόλις εβδομάδας προ των εκλογών, έγινε η διανομή των κλήσεων – ειδοποιητηρίων για τη συγκρότηση των εφορευτικών επιτροπών και αυτή την διαδικασία την επιφορτίστηκε η Ελληνική Αστυνομία. Όπως είδαμε τις προηγούμενες μέρες και δη πριν τις εκλογές, οι αστυνομικοί είτε με περιπολικά είτε με μηχανές έτρεχαν από σπίτι σε σπίτι για να επιδώσουν ως όφειλαν τα σχετικά έγγραφα της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πατρών.
Έκπληκτοι οι πολίτες άκουγαν στο θυροτηλέφωνο πως ήταν η αστυνομία και στο ερώτημα τι συνέβη, οι αστυνομικοί απαντούσαν πως η πολιτεία καλούσε τους πολίτες να συμβάλλουν (εθελοντικά) στη διαδικασία των εκλογών. Η κλήση όπως μάθαμε έγινε κατόπιν κλήρωσης, ωστόσο σε πολλές περιπτώσεις οι αστυνομικοί δεν έβρισκαν κανένα στη διεύθυνση που πήγαιναν και απλά άφηναν θυροκολλημένο το χαρτί.
Για παράδειγμα είδαμε αστυνομικό την Τετάρτη, πέντε δηλαδή μέρες πριν την πρώτη Κυριακή των εκλογών ν’ αφήνει χαρτί της εισαγγελίας Δωδεκανήσου προφανώς σε κάποιον φοιτητή που βρίσκεται στην Πάτρα και είχε δηλώσει την εδώ διεύθυνσή του. Υπήρξαν και φαινόμενα ανυποψίαστων πολιτών που πηγαίνοντας στα εκλογικά τμήματα για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, βρίσκονταν προ εκπλήξεως καθώς μάθαιναν επιτόπου από τον δικαστικό αντιπρόσωπο πως ήσαν εφορευτική επιτροπή και θα έπρεπε να παραμείνουν και να βοηθήσουν. Ακόμα είδαμε αστυνομικούς που ήταν σε υπηρεσία την Κυριακή 26 Μαΐου και οι οποίοι το πρωί ρωτούσαν τους δικαστικούς αντιπροσώπους αν είχαν εφορευτική επιτροπή και αν χρειάζονταν την συνδρομή τους να πάνε δηλαδή έστω την τελευταία στιγμή, να ψάξουν και να φέρουν τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής που δεν είχαν παρουσιαστεί ως όφειλαν.
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε το έγγραφο της κλήσης, η αμέλεια ή η απείθεια στην έγκαιρη εκπλήρωση των καθηκόντων, τιμωρείται με τις διατάξεις του άρθρου 118 παρ. 3 Π.Δ. 26/2012 με φυλάκιση τουλάχιστον 3 μηνών μέχρι δύο χρόνια καθώς και με στέρηση των αξιωμάτων & θέσεων που προβλέπονται στο άρθρο 63 του Ποινικού κώδικα από 6 μήνες μέχρι 2 χρόνια!
Στην Πάτρα και την Αχαΐα υπολογίζεται ότι μοιράστηκαν κοντά στα 6.000 έγγραφα αυτού του είδους (δικόγραφα και κλήσεις για εφορευτική), ένας αριθμός διόλου ευκαταφρόνητος αν αναλογιστεί κανείς ότι αυτή η διαδικασία δεν είναι η βασική υποχρέωση των αστυνομικών Τμημάτων.
Όπως ήδη έγραψε το thebest.gr, το Γ΄ Αστυνομικό Τμήμα της Πάτρας κλήθηκε να επιδώσει 3.000 έγγραφα σε άτομα που υποχρεώθηκαν να λάβουν μέρος στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Ευρωεκλογών στις 26 Μαΐου 2019, το Ά΄ Αστυνομικό Τμήμα είχε αναλάβει την ευθύνη για άλλα 2.100 έγγραφα και το Β΄ Αστυνομικό Τμήμα άλλα 1.000 περίπου. Για την επίδοση των εγγράφων, το Α΄ Α.Τ. απασχόλησε καθημερινά πάνω από 10 άτομα, το Β΄ Α.Τ. 4 σταθερά και όλες τις περιπολίες και τέλος το Γ΄ Α.Τ. 10 άτομα και επίσης όλους τους αστυνομικούς που ήσαν σε περιπολίες.
Ο Πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αχαΐας Χάρης Τσίτσικας ανέφερε πως απασχολήθηκε μία σημαντική αστυνομική δύναμη που κανονικά θα έπρεπε να βρίσκεται στην καθημερινή αστυνόμευση και στα καθήκοντα της τάξης και ασφάλειας των πολιτών. «Ως Ένωση έχουμε κατ΄επανάληψη τονίσει ότι τα δικόγραφα γενικά και αυτά τα έγγραφα για τις εκλογές θα μπορούσαν να διαμενηθούν με άλλο τρόπο, ενδεχομένως με ηλεκτρονική ειδοποίηση μέσω του Taxisnet με την οποία να καλείται ο πολίτης να παραλάβει ο ίδιος το έγγραφο από το Αστυνομικό Τμήμα ώστε να μην τρέχουν όλοι αυτοί οι αστυνομικοί αντί να είναι στην καθημερινή αστυνόμευση. Η πολιτεία πρέπει να βρει τρόπο να αποδεσμεύσει την αστυνομία από αυτό το πάρεργο», ανέφερε.
Τέλος δικηγόροι και στην Αθήνα ζήτησαν για μία ακόμη φορά ν’ αλλάξει και ο τρόπος που γίνεται η κλήση των εφορευτικών επιτροπών και το κυριότερο να θεσπιστεί ένα κονδύλι, ως μία συμβολική αμοιβή που να λειτουργεί ως κίνητρο για τον πολίτη να πάει εφορευτική επιτροπή στις εκλογές και όχι αποθαρρυντικά.
Eπιμέλεια: Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Περιπολικά …κούριερ μοιράζουν 6.000 κλήσεις εφορευτικών στην Πάτρα
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr