Του Κυριάκου Σκιαθά, Σύμβουλου Εκπαίδευσης, συγγραφέα
Φέτος η επιλογή σπουδών από τους υποψηφίους θα είναι ακόμη πιο δύσκολη συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια καθώς θα βρεθούν μπροστά σε ένα μηχανογραφικό δελτίο που δεν υπάρχουν ΤΕΙ και εμφανίζονται πολλά νέα τμήματα.
Οι υποψήφιοι, που θέλουν να δηλώσουν στο μηχανογραφικό τους δελτίο νέα τμήματα ή ανήκουν σε κάποια ειδική κατηγορία (τρίτεκνοι, πολύτεκνοι, κοινωνικά εισοδηματικά κριτήρια) και θέλουν να δηλώσουν το τμήμα που επιθυμούν σε όλες τις πόλεις όπου αυτό υπάρχει, πρέπει να γνωρίζουν τις πιθανές αντιστοιχίες του με τα ήδη καθιερωμένα πανεπιστημιακά τμήματα.
Η ανακοίνωση των φετινών αντιστοιχιών (Υ.Α. αριθ 104100/21/1.07.2019) προσφέρει από τη μία ευκαιρίες στους υποψηφίους για εισαγωγή στην ανώτατη εκπαίδευση ενώ από την άλλη κρύβει πολλές παγίδες κατά τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου. Ενδεικτικά κάποιες περιπτώσεις:
Ø Το τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και Κοινωνικής Εργασίας (ΚΑ 1286) του Πανεπιστημίου Πατρών με έδρα την Πάτρα (πρώην Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης), κοινό τμήμα και στα τέσσερα Επιστημονικά Πεδία, έχει διπλή αντιστοιχία. Διατηρεί της αντιστοιχία του με τα υπόλοιπα 8 τμήματα του Παιδαγωγικού Δημοτικής Εκπαίδευσης και είναι ακόμα αντίστοιχο με τα 3 τμήματα Κοινωνικής Εργασίας με αποτέλεσμα φέτος να προσελκύσει μεγάλο αριθμό υποψηφίων.
Ø Το νέο τμήμα Παιδαγωγικό Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΚΑ 1007) του ΕΚΠΑ, επίσης κοινό τμήμα στα 4 Επιστημονικά πεδία, είναι αντίστοιχο τμήμα με τα τμήματα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής του 1ου Επιστημονικού Πεδίου. Είναι ένα τμήμα που απαιτεί γνωστικό υπόβαθρο στις ανθρωπιστικές επιστήμες, που δεν υπάρχει όμως στους υποψήφιους από τα άλλα πεδία.
Ø Το νέο τμήμα Ιστορίας - Αρχαιολογίας (ΚΑ 1284) του Πανεπιστημίου Πατρών με έδρα το Αγρίνιο, αντίστοιχο με τα άλλα 8 τμήματα Ιστορίας – Αρχαιολογίας αναμένεται να προσφέρει βαθμολογικό σωσίβιο για όσους μαθητές το επιλέξουν.
Ø Οι υποψήφιοι για τα τμήματα Ψυχολογίας, μία από τις δημοφιλέστερες σχολές τα τελευταία χρόνια του 1ου Επιστημονικού Πεδίου, έχουν τη δυνατότητα φέτος να δηλώσουν 6 αντίστοιχα τμήματα Ψυχολογίας έναντι των τεσσάρων πέρυσι, ύστερα από την προσθήκη των τμημάτων στα Ιωάννινα (ΚΑ 1251, Παν. Ιωαννίνων) και στη Φλώρινα (ΚΑ 1550, Παν. Δυτ. Μακ.)
Ø Τα 3 τμήματα της Κοινωνιολογίας εμπλουτίζονται με ένα ακόμη, το τμήμα Κοινωνιολογίας (ΚΑ 1006) του ΕΚΠΑ, γεγονός που θα διασπείρει ακόμη καλύτερα στα τέσσερα τμήματα όσους υποψήφιους επιλέξουν αυτά τα τμήματα με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τις βάσεις εισαγωγής τους.
Ø Η αντιστοιχία του νέου τμήματος Χημικών Μηχανικών (ΚΑ 1563) του Πανεπιστημίου Μακεδονίας με έδρα την Κοζάνη με τα ήδη καθιερωμένα τμήματα του Παν. Πατρών, του ΕΜΠ και του ΑΠΘ θα αποτελέσει σημαντική επιλογή, γι’ αυτούς τους υποψηφίους που θέλουν να σπουδάσουν το συγκεκριμένο αντικείμενο σπουδών.
Ø Στον αντίποδα προβληματική κρίνεται η κατάσταση με τις αντιστοιχίες των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Μηχανολόγων, Μηχανικών Πληροφορικής και Πολιτικών Μηχανικών, που από ΤΕΙ μετεξελίσσονται σε πανεπιστημιακά τμήματα τα οποία, όπως φαίνεται, εξακολουθούν να έχουν ίδια επαγγελματικά δικαιώματα με τους απόφοιτους ΤΕΙ. Στο σύνολό τους τα τμήματα των Μηχανικών με την ίδια ονομασία εμφανίζουν τριπλή διαφοροποίηση για τις αντιστοιχίες τους. Για παράδειγμα τα τμήματα Μηχανολόγων Μηχανικών εμφανίζουν μια αντιστοιχία για τα τμήματα του Παν. Πατρών (ΚΑ 0213), του ΕΜΠ (ΚΑ 0209), του Παν. Θεσσαλίας (ΚΑ 332), του ΑΠΘ (ΚΑ 0211) και του Παν. Δυτ. Μακ. (ΚΑ 0210) άλλη για τους Μηχανολόγους Μηχανικούς Σχολές Μηχανικών του Παν. Δυτ. Αττικής (ΚΑ 0392), του ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ. (ΚΑ 1659) και του ΔΙ.ΠΑ.Ε. (ΚΑ 1619) και μια τρίτη για το τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών Παν. Πελ/νήσου (ΚΑ 1523) με έδρα την Πάτρα.
Ø Οι αντιστοιχίες που ανακοινώθηκαν για τα τμήματα Νοσηλευτικής θα μεταβάλλουν σημαντικά τις επιλογές των υποψηφίων του 3ου Επιστημονικού Πεδίου. Από δύο τμήματα Νοσηλευτικής πέρυσι οι τελευταίοι φέτος έχουν να επιλέξουν ανάμεσα σε 9 αντίστοιχα τμήματα, που βρίσκονται σε 8 Πανεπιστημιακά Ιδρύματα.
Ø Φέτος η εμφάνιση στο μηχανογραφικό δελτίο 10 αντίστοιχων τμημάτων Γεωπονίας θα ευνοήσει του υποψηφίους που θέλουν να ακολουθήσουν ανάλογες σπουδές. Οι βάσεις εισαγωγής αυτών των τμημάτων θα βρίσκονται σε μεγάλης έκτασης βαθμολογική γκάμα.
Ø Τα τμήματα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής που ανήκουν στο 4ο Επιστημονικό πεδίο εμφανίζονται στο μηχανογραφικό δελτίο με 10 αντίστοιχα τμήματα αυξάνοντας σε μεγάλο βαθμό τις δυνατότητες εισαγωγής σ’ αυτά ακόμη και σε υποψηφίους με χαμηλά μόρια.
Ακόμη, το ενδιαφέρον των μαθητών θα προσελκύσουν τα νέα τμήματα που είναι αντίστοιχα με αυτά του ίδιου επιστημονικού αντικειμένου όπως: Το τμήμα Χημείας (ΚΑ 1629) του ΔΙ.ΠΑ.Ε. με έδρα την Καβάλα, τα τμήματα Μαθηματικών του Παν. Δυτ. Μακ. με έδρα την Καστοριά (ΚΑ 1432), καθώς τα τμήματα Φυσικής του ΔΙ.ΠΑ.Ε. με έδρα την Καβάλα (ΚΑ 1628( και αυτό του Παν. Θεσσαλίας με έδρα τη Λαμία (ΚΑ 1437).
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι από το σύνολο των πανεπιστημιακών τμημάτων του μηχανογραφικού δελτίου, 74 από αυτά δεν έχουν αντιστοιχία με κανένα άλλο τμήμα και ανήκουν στα λεγόμενα «ορφανά» τμήματα.
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr