ΑΠΟΨΕΙΣ

/

Χωρίς Νομική σχολή, χωρίς Ολυμπιακή φλόγα και χωρίς υπεράσπιση από τον Δήμο η Πάτρα

H φωτ. είναι του Βασίλη Παπαϊωάννου

Κοινοποίηση
Tweet

Δύο «φάουλ» σε δύο μέρες…

Στην πολιτική όταν αποφεύγεις να πάρεις θέση για κάποιο σοβαρό ζήτημα, τότε έχεις πάρει θέση και μάλιστα με ξεκάθαρο τρόπο. Η λογική του "νίπτω τα χείρας μου" όταν υιοθετείται δε από τον Δήμο της Πάτρας και μάλιστα για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα για την πόλη, όπως αυτό της ίδρυσης ή μη της Νομικής Σχολής, δεν μπορεί να αποτελεί ούτε σοβαρή θεσμική συμπεριφορά, ούτε στοιχειώδη πολιτική στάση, αλλά κυρίως ενέχει σοβαρούς κινδύνους για την πόλη.

Με αφορμή τη δημόσια ανακοινωμένη πρόθεση της νέας υπουργού παιδείας να μην προχωρήσει η Νομική Σχολή της Πάτρας, το thebest.gr ζήτησε, μεταξύ άλλων θεσμικών παραγόντων και τη θέση της Δημοτικής Αρχής.

Την ίδια στιγμή που ακόμη και ο «γαλάζιος» Περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης προκρίνοντας το συμφέρον της πόλης εναντιώθηκε ξεκάθαρα στην πρόθεση του κόμματός του, η «κόκκινη» δημοτική αρχή της Πάτρας διά του εκπροσώπου της κ. Αντωνόπουλου όχι μόνο δεν πήρε θέση, αλλά περιορίστηκε να αναφερθεί στα διαχρονικά "οξυμένα προβλήματα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην Ανώτατη Εκπαίδευση, με κυρίαρχα την υποχρηματοδότηση, την έλλειψη υλικοτεχνικών υποδομών και προσωπικού, αλλά και την αναγνώριση στα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων".

Το ερώτημα που εύλογα δημιουργείται είναι αν τα όντως υπαρκτά προβλήματα που επεσήμανε ο κύριος Αντωνόπουλος δικαιολογούν την ακύρωση ίδρυσης Νομικής Σχολής στην Πάτρα, μια επιλογή με μεγάλα οφέλη για την τοπική κοινωνία.

Για σκεφτείτε, το 1964 (και προγενέστερα) ο Δήμος και οι Φορείς της Πάτρας να έλεγαν: δεν βαριέσαι ας μην ιδρυθεί το Πανεπιστήμιο, επειδή προέχει να δοθεί το 15% του προϋπολογισμού για την Παιδεία (αυτό ήταν το κυρίαρχο αριστερό και δημοκρατικό αίτημα στα Πανεπιστήμια). Σκεφτείτε πώς θα ήταν σήμερα η Πάτρα χωρίς Πανεπιστήμιο. Ένα μεγάλο χωριό θα ήταν.

Πέρα από το Καρναβάλι, ο κύριος μοχλός ανάπτυξης της Πάτρας επί δεκαετίες είναι το Πανεπιστήμιο και τίποτε άλλο. Η Πάτρα της αποβιομηχάνισης και της ανεργίας αν έχει να προσβλέπει σε όποια αναπτυξιακή δυναμική αυτή περιστρέφεται γύρω από το Πανεπιστήμιό της.  

Είναι να απορείς, λοιπόν, με την ευκολία που …γυρνά την πλάτη σε μία ευκαιρία που της ήρθε ουρανόσταλτη, όπως αυτή της ίδρυσης Νομικής Σχολής. Ειδικά από μία δημοτική αρχή που από τη μία πλευρά προβάλει το προφίλ των δυναμικών διεκδικήσεων (όπως η πορεία για την ανεργία) και από την άλλη αδιαφορεί μπροστά σε ευκαιρίες που μπορούν να προσδώσουν (πνευματική και οικονομική) δυναμική στην πόλη.

Την ίδια στιγμή η …επαρχιοποίηση της Πάτρας συνεχίζεται

Η πόλη όπως όλα δείχνουν φαίνεται να αποκλείστηκε από τη διαδρομή της Ολυμπιακής Φλόγας προς το Τόκιο, για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020. Ακόμα κι αν αυτό δεν οφείλεται στα παρατράγουδα που έλαβαν χώρα προ διετίας, όταν η Φλόγα διήλθε από την Πάτρα και ο Δήμος έπλεκε ύμνους υπέρ της Βόρειας Κορέας, ενώπιον του Υπουργού της Νότιας Κορέας στην οποία κατευθυνόταν η Φλόγα, το γεγονός ότι η Πάτρα βγαίνει εκτός διαδρομής, συνιστά μια ακόμα υποβάθμιση της πόλης. Και πάλι όμως ο Δήμος κάνει πως δεν ακούει. Προφανώς επειδή η Φλόγα είναι «ιμπεριαλιστικό σύμβολο των καπιταλιστικών Ολυμπιακών Αγώνων».

Αφού λοιπόν ο Δήμος αρνείται να αντιδράσει σε εξόφθαλμες ενέργειες υποβάθμισης της πόλης, ποιος θα καλύψει το κενό;

 

 

 

 

 

 

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Σχόλια

Απόψεις