ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Θύελλα αντιδράσεων για την κατάργηση της Νομικής στην Πάτρα

Κοινοποίηση
Tweet

Η Νίκη Κεραμέως ανακοίνωσε την ανάκληση της σύστασης επιτροπής για τα προγράμματα σπουδών της τέταρτης Νομικής στην Πάτρα.

Πολλές αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση της νέας κυβέρνησης της ΝΔ και της Υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως να καταργήσει την ίδρυση της Νομικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Πατρών με το επιχείρημα ότι υπάρχουν πολλοί άνεργοι δικηγόροι. Σήμερα η κ. Κεραμέως μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρωθυπουργό στο γραφείο της στο υπουργείο Παιδείας, παρουσία των υφυπουργών, Σοφίας Ζαχαράκη και Βασίλη Διγαλάκη, ανακοίνωσε την ανάκληση της σύστασης επιτροπής για τα προγράμματα σπουδών της τέταρτης Νομικής στην Πάτρα. «Είναι προεκλογική μας δέσμευση να μην προχωρήσει η τέταρτη Νομική. Έτσι, ανακαλείται σήμερα η απόφαση για τη σύσταση της επιτροπής που θα συζητήσει την ίδρυσή της. Δεν είναι θέμα Πάτρας. Είναι θέμα τεταρτης Νομικής. Η χώρα δεν χρειάζεται τέταρτη Νομική», υπογράμμισε. Ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι η ΝΔ δυσαρεστήθηκε με το εκλογικό αποτέλεσμα στην Αχαΐα και την τιμωρεί. Από την πλευρά της η βουλευτής Αχαΐας της ΝΔ Χριστίνα Αλεξοπούλου εκτιμά ότι η «η χώρα δεν χρειάζεται τέταρτη Νομική άρα ούτε και η Πάτρα» και πως "το Πανεπιστήμιο Πατρών δεν θα ενδυναμωθεί με τη δημιουργία επιπλέον σχολών χωρίς την κατάλληλη προετοιμασία και τις απαραίτητες υποδομές". Για πρωτόγνωρη απόφαση με έωλο σκεπτικό κάνει λόγο στο thebest.gr η Πρύτανις του Πανεπιστημίου Πατρών.

Αναλυτικά οι δηλώσεις

 Αλέξης Τσίπρας: H NΔ τιμωρεί την Αχαΐα γιατί δυσαρεστήθηκε με το εκλογικό αποτέλεσμα

 

Ο πρώην Πρωυπουργός και Πρόεδορς του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας σε ανάρτηση του νωρίτερα στο facebook αναφέρει ότι η ΝΔ δυσαρεστήθηκε με το εκλογικό αποτέλεσμα στην Αχαΐα και την τιμωρεί. "Ήξερα ότι δυσαρεστήθηκε η ΝΔ με το εκλογικό αποτέλεσμα στην Αχαΐα, αλλά δεν περίμενα ότι θα έσπευδε να τιμωρήσει έναν ολόκληρο Νομό, με πρωταγωνιστικό ρόλο στη πανεπιστημιακή εκπαίδευση της πατρίδας μας. Η κατάργηση της νεοσύστατης Νομικής Σχολής στην Πάτρα, δείχνει εύγλωττα το ριζικά διαφορετικό σχέδιό μας για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Εμείς φτιάχνουμε νέα ποιοτικά Δημόσια πανεπιστημιακά τμήματα και σχολές, η ΝΔ τα κλείνει προκειμένου να ανοίξουν ιδιωτικά. Δήθεν για να μη φεύγουν τα παιδιά μας έξω. Βαθιά υποκρισία.

 

Σε κοινή τους δήλωση οι βουλευτές Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Σία Αναγνωστοπούλου και Κώστας Μάρκου για την κατάργηση ίδρυσης της Νομικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Πατρών επισημαίνουν μεταξύ άλλων ότι "η έναρξη της διακυβέρνησης της χώρας από την ΝΔ άρχισε με τον χειρότερο δυνατό τρόπο. Παντού". Σε άλλο σημείο τονίζουν: "Προκύπτει λοιπόν το ερώτημα γιατί αυτή η σπουδή από την κυβέρνηση της ΝΔ. Γιατί προφανώς είναι πτυχή της γνωστής φιλοσοφίας περί ιδιωτικών Πανεπιστημίων. Πως αλλιώς μπορεί να εξηγηθεί το γεγονός ότι η ΝΔ ξιφουλκούσε έντονα, όταν ήταν αντιπολίτευση,  υπερασπιζόμενη τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια, μεταξύ των οποίων και μια (ακόμα) Νομική Σχολή. Δηλαδή μια ακόμα ιδιωτική Νομική Σχολή κατά την ΝΔ είναι ανάγκη, μια ακόμα δημόσια Νομική Σχολή είναι λαϊκισμός!".

Aναλυτικά η δήλωση:

"Η δήλωση της νυν Υπουργού Παιδείας κ. Κεραμέως, μετά τη συνάντηση μίας ώρας που είχε με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο γραφείο της στο υπουργείο Παιδείας, για κατάργηση του νόμου ίδρυσης της Νομικής σχολής Πατρών επαναλαμβάνει τα παροξυσμικά επιχειρήματα που ακούγονταν πριν την ψήφισή του από την ΝΔ, ότι δήθεν θα αυξηθεί ο δικηγορικός πληθωρισμός. Το επιχείρημα αυτό είναι πλήρως έωλο και ελέγχεται για την ειλικρίνειά του, αφού η ίδρυση της νέας σχολής δεν επιφέρει αύξηση των εισακτέων φοιτητών.Ταυτόχρονα, αγνοεί το γεγονός ότι στις μέρες μας η νομική επιστήμη δεν συνδέεται αποκλειστικά, όπως πιο παλιά, με την δικηγορία αλλά με μια πλειάδα δραστηριοτήτων σε όλο το φάσμα των νομικών, πολιτικών και κοινωνικών επιστημών. Είναι σημαντικό να λάβουμε υπόψη μας την ευρύτερη κοινωνική και επιστημονική ανταποδοτικότητα που θα έχει ο νέος σχεδιασμός και η οποία δεν είναι άλλη από την ώθηση μιας γενικότερης αναπτυξιακής πορείας για όλη τη Δυτική Ελλάδα, που θα αποκτήσει ένα ακόμα διεθνές ακαδημαϊκό σημείο αναφοράς. Η επαφή του νομικού σώματος με την επιστημονική κοινότητα οφείλει να είναι ολιστική και καθολική στην χώρα μας. Η διάχυση των πηγών της γνώσης και της εκπαίδευσης, επιλύει ανισότητες, αποκαθιστά αδικίες και συμπεριφέρεται με κατανόηση στα ειδικά αναπτυξιακά ζητήματα κάθε περιοχής.

Προκύπτει λοιπόν το ερώτημα γιατί αυτή η σπουδή από την κυβέρνηση της ΝΔ. Γιατί προφανώς είναι πτυχή της γνωστής φιλοσοφίας περί ιδιωτικών Πανεπιστημίων. Πως αλλιώς μπορεί να εξηγηθεί το γεγονός ότι η ΝΔ ξιφουλκούσε έντονα, όταν ήταν αντιπολίτευση,  υπερασπιζόμενη τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια, μεταξύ των οποίων και μια (ακόμα) Νομική Σχολή. Δηλαδή μια ακόμα ιδιωτική Νομική Σχολή κατά την ΝΔ είναι ανάγκη, μια ακόμα δημόσια Νομική Σχολή είναι λαϊκισμός!

Η έναρξη της διακυβέρνησης της χώρας από την ΝΔ άρχισε με τον χειρότερο δυνατό τρόπο. Παντού. Γι αυτό δεν έχει ούτε λεπτό περίοδο χάριτος. Ο ΣΥΡΙΖΑ μαχητικά και προγραμματικά θα υπερασπισθεί την πραγματική κανονικότητα, που χαρακτηρίζεται από την κοινωνική δικαιοσύνη μαζί με τον ορθολογισμό".

Σία Αναγνωστοπούλου

Κώστας Β. Μάρκου

 

Βουλευτές Αχαΐας

Η βουλευτής Αχαΐας της ΝΔ Χριστίνα Αλεξοπούλου σε δήλωσή της αναφέρει μεταξύ άλλων ότι "Η χώρα δεν χρειάζεται τέταρτη Νομική άρα ούτε και η Πάτρα"

Μετά την δήλωση της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων κυρίας Νίκης Κεραμέως, σχετικά με την ανάκληση της σύστασης επιτροπής για τα προγράμματα σπουδών της τέταρτης Νομικής στην Πάτρα, η βουλευτής Αχαϊας κυρία Χριστίνα Αλεξοπούλου έκανε την ακόλουθη δήλωση:

 «Η χώρα δεν χρειάζεται τέταρτη Νομική άρα ούτε και η Πάτρα. Το Πανεπιστήμιο Πατρών δεν θα ενδυναμωθεί με τη δημιουργία επιπλέον σχολών χωρίς την κατάλληλη προετοιμασία και τις απαραίτητες υποδομές. Προέχει η ενίσχυση των υφιστάμενων τμημάτων, η  κάλυψη των μεγάλων κενών στις θέσεις των μελών ΔΕΠ και του διοικητικού  προσωπικού, η οριστική επίλυση των προβλημάτων στέγασης και σίτισης των φοιτητών, η συντήρηση και η ολοκλήρωση των υποδομών του Ιδρύματος.

 Επιδίωξή μας είναι η ενίσχυση του ερευνητικού έργου και η πλήρης διασύνδεση του Πανεπιστημίου Πατρών με την αγορά εργασίας.

 Απαραίτητη είναι η ανάπτυξη της νεοφυούς επιχειρηματικότητας, η καταπολέμηση της ανεργίας στην περιοχή μας και η ανάσχεση της φυγής των νέων επιστημόνων (brain drain) στο εξωτερικό.

 Στόχος μας μια αναβαθμισμένη δημόσια παιδεία και ένα  σύγχρονο πλαίσιο λειτουργίας για τα Ανώτατα Ιδρύματα, με σκοπό τη δημιουργία πολλών θέσεων εργασίας γύρω από την εκπαίδευση.»

 

Οι άλλοι τρεις βουλευτές Αχαΐας της ΝΔ Άγγελος Τσιγκρής, Ανδρέας Κατσανιώτης και Ιάσονας Φωτήλας δεν έχουν τοπθετηθεί μέχρι στιγμής.

 

 

 

Την αντίθεσή της στην κατάργηση της ίδρυσης της Νομικής Σχολής Πατρών από τη νέα κυβέρνηση, εκφράζει η Πρύτανις του Πανεπιστημίου Πατρών Βενετσάνα Κυριαζοπούλου, η οποία κάνει λόγο για πρωτόγνωρα πράγματα και επισημαίνει πως το ζήτημα αφορά συνολικά και την πόλη. Τη Δευτέρα μάλιστα θα πραγματοποιηθεί έκτακτη Σύγκλητος με μοναδικό θέμα συζήτησης αυτό και θα επιδιώξει συνεργασία με τους θεσμικούς φορείς της πόλης.

Χαρακτηρίζει έωλο το επιχείρημα της Υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως ότι υπάρχουν πολλοί άνεργοι δικηγόροι και αναφέρει ότι δεν μπορεί η Νοτιoδυτική Ελλάδα να μη διαθέτει Νομική Σχολή.

Αναλυτικά η Πρύτανις Βενετσάνα Κυριαζοπούλου επισημαίνει:

"Θεωρώ ότι είναι πρωτόγνωρο να καταργείται στον αέρα μια επιτροπή που έχει συσταθεί από τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Πατρών. Να καταργείται μια Σχολή που ιδρύθηκε, χωρίς διάλογο. Λες και πρώτος στόχος της κυβέρνησης ήταν να καταργηθεί η Νομική. Να  προκύπτει ένα έωλο επιχείρημα ότι είναι πολλοί δικηγόροι. Γιατί με την ίδια λογική μήπως πρέπει να καταργηθεί και η Ιατρική Σχολή, γιατί είμαστε και πολλοί γιατροί. Από την άλλη να ξέρουμε ότι δικηγόροι θα βγαίνουν γιατί πάνε στο εξωτερικό κατά χιλιάδες και να προτείνουμε την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Αυτά στο δικό μου το μυαλό δεν χωράνε. Δεν ταιριάζουν όλα μαζί. Αν θέλουμε να κάνουμε μία συζήτηση για το αν συνδέεται η προσφορά γνώσης του Πανεπιστημίου με τα επαγγελματικά δικαιώματα, που δεν είναι υποχρέωση του Πανεπιστημίου και αν θα πρέπει να περιοριστεί ο αριθμός των εισαγομένων, αυτό είναι πραγματικά μια μεγάλη συζήτηση σε όλες τις σχολές και θα πρέπει να γίνει αναλυτικά και θα έχει και αντίδραση.  Εγώ πιστεύω ότι τα παιδιά πρέπει να σπουδάζουν , να αποκτούν γνώσεις και να τις χρησιμοποιούν όσο καλύτερα μπορεί ο καθένας, ανεξάρτητα από την επαγγελματική αποκατάσταση.

Επίσης θέλω να σας πω ότι μια Νομική δεν βγάζει μόνο δικηγόρους. Βγάζει νομικούς, οι οποίοι χρειάζονται παντού. Και επιπλέον δεν μπορεί να έχουμε δύο σχολές στη Βόρεια Ελλάδα, μία στην Αθήνα και καμία στη Νοτιοδυτική Ελλάδα. Αυτή τη στιγμή θεωρώ ότι είναι θέμα σοβαρό και της πόλης αυτό.

Ακαδημαϊκά θα κινηθούμε σε πρώτη φάση. Θα κάνουμε μία έκτακτη Σύγκλητο τη Δευτέρα με μόνο θέμα αυτό και θα δώσω  αμέσως μετά Συνέντευξη Τύπου και θα συνεργαστώ με όλους τους θεσμικούς φορείς της πόλης για το θέμα".

Oι δηλώσεις εκπροσώπων φορέων προ ημερών στο thebest.gr

Ανδρέας Αντωνόπουλος – Εκπρόσωπος Δημοτικής Αρχής Πάτρας
Προτεραιότητα για τη δημοτική Αρχή της Πάτρας, είναι τα οξυμένα προβλήματα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην Ανώτατη Εκπαίδευση, με κυρίαρχα την υποχρηματοδότηση, την έλλειψη υλικοτεχνικών υποδομών και προσωπικού, αλλά και την αναγνώριση στα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων. Συχνά η δημοτική Αρχή γίνεται κοινωνός των προβλημάτων των φοιτητών από τους ίδιους τους φοιτητές, για τις ελλείψεις σε αίθουσες και καθηγητές, για το πανάκριβο εισιτήριο στις αστικές συγκοινωνίες, για τις έλλειψη σε φοιτητικές εστίες, κτλ, στους οποίους συμπαραστέκεται.

Υπό το πρίσμα αυτό προσεγγιζουμε και την ίδρυση Νομικής Σχολής στην Πάτρα

 Νεκτάριος Φαρμάκης – Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας
Δεν υπάρχει απόφαση του Υπουργείου Παιδείας για κατάργηση της Νομικής Σχολής, δεν υπάρχει νομοσχέδιο, ούτε καν Βουλή. Υπάρχει μια δήλωση πρόθεσης κατάργησης από τη νέα Υπουργό Παιδείας, η οποία εμάς δεν μας βρίσκει σύμφωνους. Η δική μας θέση είναι πως δεν είμαστε σύμφωνοι με αυτή τη λογική, καθώς δεν πειθόμαστε από τα επιχειρήματα που επικαλούνται όσοι διαφωνούν στη νέα Σχολή και έχουν να κάνουν με την ανεργία του κλάδου.  Να τονίσω πως εγώ είμαι δικηγόρος και μάλιστα απόφοιτος της Νομικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου της Θράκης. Στη συζήτηση που θα πρέπει να γίνει για το θέμα αυτό, πρέπει να έχει λόγο η τοπική κοινωνία και κάθε φορέας, με πρώτο το Πανεπιστήμιο της Πάτρας.

Η δική μας άποψη παραμένει η ίδια, όπως και προεκλογικά.

Πάντως, σκοπεύω να προκαλέσω μια γενικότερη συζήτηση ανάμεσα στην τοπική κοινωνία και στην Υπουργό Παιδείας για το θέμα. Μάλιστα, τις επόμενες ημέρες που θα έχω επαφές με Υπουργούς της νέας κυβέρνησης, θα θέσω το θέμα στην κυρία Κεραμέως.

Σε κάθε περίπτωση εμείς είμαστε έτοιμοι να διεκδικήσουμε το καλύτερο για τους πολίτες της Δυτικής Ελλάδας, συνεπείς προς τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις.


Πλάτωνας Μαρλαφέκας – Πρόεδρος Επιμελητήριου Αχαΐας
Ως Επιμελητήριο φροντίζουμε να υπάρχει ανάπτυξη, εισόδημα και να δουλεύουν επιχειρήσεις. Στο πλαίσιο αυτό η απόφαση για ίδρυση της Νομικής μας βρήκε θετικούς, καθώς θα έρθουν νέοι φοιτητές. Η πρόθεση της νέας κυβέρνησης, από ό,τι διαβάζουμε είναι να μην γίνει. Η αναγκαιότητα ή μη της Νομικής Σχολής των Πατρών είναι ένα θέμα πανεπιστημιακό που δεν μπορούμε να έχουμε άποψη.

Σύμφωνα με όσα είχαν γίνει γνωστά από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, ο συνολικός αριθμός των εισακτέων στις Νομικές Σχολές της χώρας δεν θα αυξανόταν από τη λειτουργία της Νομικής της Πάτρας. Σε κάθε περίπτωση πάντως, η Νομική Σχολή δεν είναι μόνο για μάχιμους στα δικαστήρια δικηγόρους, αλλά μια σειρά άλλων ειδικεύσεων που έχουν να κάνουν με την εξωστρέφεια και την επιχειρηματικότητα.

Εμείς, ως Επιμελητήριο Αχαΐας,  θέλουμε να υπάρξει νέα Σχολή στην Πάτρα. Εάν παρόλα αυτά, καταργηθεί τελικώς η Νομική, θέλουμε νέα Σχολή που θα αυξάνει το εισόδημα στην τοπική κοινωνία.

 

Θανάσης Ζούπας- Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών
Το ότι δεν θα ιδρυθεί η Νομική Σχολή στην Πάτρα ήταν προεκλογικές εξαγγελίες. Αυτό που γνωρίζω, και σε αυτό μένω, είναι ότι έχει ήδη ιδρυθεί μία Νομική σχολή στην Πάτρα. Υπάρχει νόμος του κράτους που έχει ψηφιστεί και ξέρουμε ότι η σχολή θα ξεκινήσει να λειτουργεί τον Σεπτέμβριο του 2020. Αν αλλάξει κάτι, αν η μία κυβέρνηση νομοθετεί και η άλλη ακυρώνει, θα πρέπει να το δούμε το επόμενο διάστημα.


Κώστας Ζαφειρόπουλος – Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου της Πάτρας
Ο Εμπορικός Σύλλογος της Πάτρας από την αρχή έχει ταχθεί ξεκάθαρα υπέρ της ίδρυσης Νομικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο, καθώς θα φέρει ανάπτυξη στην τοπική κοινωνία. Για εμάς όποιος τάσσεται υπέρ της μη λειτουργίας της Σχολής είναι εχθρός της πόλης και της περιφέρειας.

Δεν μπορεί επειδή δεν θέλει η Νομικής Κομοτηνή και ο Δικηγορικός Σύλλογος της Αθήνας να μην έρθει η Νομική στην Πάτρα. Δεν θα αφήσουμε να περάσει αυτό το πράγμα και θα θέσουμε τους βουλευτές όλους τους βουλευτές προ των ευθυνών τους.

Είμαστε αποφασισμένοι, ως εμπορικός κόσμος, να αντιδράσουμε δυναμικά σε συνεργασία με τους άλλους φορείς της Πάτρας, σε περίπτωση που γίνουν πράξη τα όσα έχει πει για το θέμα, η νέα υπουργός Παιδείας.

 
Νίκος Νικολόπουλος
Με αφορμή την ίδρυση Νομικής Σχολής στην Πάτρα, που βρίσκεται στον αέρα, ο Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος και πρώην Υπουργός Νίκος Νικολόπουλος πρέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Σαν Πρόεδρος του ΧΡΙ.ΚΕ και πολιτικός με 30 χρόνια κοινοβουλευτικής διαδρομής θα «ντύνω» πάντα με ατράνταχτα επιχειρήματα την αλήθεια και θα μένει γυμνό το ψέμα.

Πρώτη αλήθεια: Η νέα Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως αρνείται την ίδρυση Νομικής Σχολής στην Πάτρα. Πρώτη λοιπόν… κεραμίδα στους Αχαιούς, καθώς η κ Κεραμέως εμφανίζεται πλήρως συνταυτισμένη με τον Πρωθυπουργό και υποψήφιο βουλευτή Αχαΐας Κυριάκο Μητσοτάκη, που κι αυτός αρνείται την ίδρυση και μάλιστα χωρίς ουδείς να ενοχλείται. Είναι ν’ απορεί κανείς. Δώσανε οι Αχαϊοί 55.000 ψήφους στον κύριο Μητσοτάκη κι αυτός εχθρεύεται την ανάπτυξη του Πανεπιστημίου μας! Πολύ φοβάμαι ότι θα ‘ναι πληκτικό το έργο που πρόκειται να δούμε. Πρωθυπουργός και Υπουργός αρνούνται ένα δίκαιο αίτημα 40 χρόνων, που εξασφαλίζει την πληρότητα σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας και την ίδια στιγμή οι νεοεκλεγέντες βουλευτές της ΝΔ Αχαΐας σιωπούν. Μια σιωπή, όμως, που εναντιώνεται τα συμφέροντα της τρίτης πόλης της χώρας.

Δεύτερη αλήθεια: Πρόκειται, αναμφίβολα, για πρωτοφανή και πρωτόγνωρη αφωνία. Αλλά και για σχήμα οξύμωρο, αφού για πρώτη φορά πρωθυπουργός αποσυνδέεται από μια απόφαση, που θα πρόσθετε οντότητα και κύρος στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας. Άλλοι Πρωθυπουργοί, προγενέστερα, συνέδεσαν το όνομά τους με την ίδρυση του Πανεπιστημίου, την κατασκευή των δύο μεγάλων νοσοκομείων της πόλης, τον Άγιο Ανδρέα, την γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου, τους εθνικούς αυτοκινητόδρομους κ.ο.κ. και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, φυσικά, με την δια νόμου ίδρυση Νομικής σχολής στην Πάτρα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το άρθρο 35 του Νόμου 4610/2019 προβλέφθηκε η ίδρυση Σχολής Νομικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Πατρών και του αντίστοιχου Τμήματος Νομικής, με έδρα την Πάτρα, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Νομική Επιστημών.

Μάλιστα στις 4 Ιουλίου 2019 δημοσιεύθηκε το ΦΕΚ, στο οποίο προβλέπεται η σύσταση εννεαμελούς επιστημονικής Επιτροπής από τον τέως Υπουργό Παιδείας κ. Γαβρόγλου, προεκειμένου να καταρτίσει το πρώτο πρόγραμμα σπουδών του νεοσύστατου Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Πατρών, το οποίο όπως φαίνεται  δεν θα λειτουργήσει ποτέ.

Η καλή μέρα λένε ότι φαίνεται από το πρωί, αλλά για την Αχαΐα κι όλη τη χώρα οι απανωτές ψυχρολουσίες δεν κρύβονται. Κι εδώ ακριβώς οδηγούμαστε στην τρίτη αλήθεια, που αφορά το νέο πολυμελές κυβερνητικό σχήμα, που κατά το ήμισυ σχεδόν δεν έχει την επικάλυψη της λαϊκής ετυμηγορίας. Οι 21 εξωκοινοβουλευτικοί τεχοκράτες σίγουρα δεν έκαναν κλικ στην Ελληνική κοινωνία. Απλώς, πρόκειται για, καλοκουρδισμένα ζόμπι του νεοφιλελευθερισμού, που επελέγησαν για να «κάνουν τη δουλειά» του Eurogroup, της Κομισιόν, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, του SSM και του Δ.Ν.Τ.

Ίσως πουν κάποιοι ότι σπεύδω και βιάζομαι να προεξοφλήσω την εφαρμογή αντιδημοφιλών πολιτικών για προφανείς αντιπολιτευτικούς λόγους. Δεν χρειάζεται, όμως, να περιμένουμε για επαληθεύσεις ή διαψεύσεις. Τα μηνύματα από την Ευρώπη είναι τόσο ευδιάκριτα που δεν επιδέχονται αμφισβήτηση. Ούτε διαπραγμάτευση αποδέχονται για το πρωτογενές πλεόνασμα, ούτε φοροελαφρύνσεις επικροτούν. Οι οδηγίες είναι σκληρές και συγκεκριμένες κι ο Κυριάκος Μητσοτάκης σύμφωνος από την νεοφιλελεύθερη πολιτική φύση του να τις ακολουθήσει. Άρα, να περιμένουμε ότι θα είναι το ίδιο ή και πιο «υπάκουος» από τον Σαμαρά. Κι έχει τα πολιτικά εργαλεία, τους Βρούτσηδες και τους τεχνοκράτες, για να φανεί αρεστός στα αφεντικά του, των Βρυξελλών και του Βερολίνου».

Η χθεσινή δήλωση του Γιώργου Ρώρου

Με ιδιαίτερη έκπληξη ακούσαμε την Υπουργό Παιδείας, κ. Κεραμέως, να δηλώνει ότι θα ακυρώσει τη δρομολόγηση της ίδρυσης Νομικής σχολής στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας. Με ακόμα μεγαλύτερη έκπληξη αντιληφθήκαμε ότι η επιχειρηματολογία της δεν στηρίζεται σε ακαδημαικά κριτήρια αλλά σε τοπικά μικροσυμφέροντα και σε ανούσια σύνδεση με την αγορά εργασίας.

Η Πάτρα εδώ και πολλά χρόνια έχει θέσει ως στόχο την ολοκλήρωση του ακαδημαικού χάρτη της περιοχής με την ίδρυση Νομικής και κατάφερε να δημιουργήσει ένα ευρύ μέτωπο υποστήριξης με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας που συμπερικλείει συλλόγους, φορείς και παρατάξεις, ακόμα και διαφορετικών ιδεολογικών αποχρώσεων.

Ως ΩΡΑ Πατρών, καλούμε τον Δήμαρχο Πατρέων να ανταποκριθεί σε αυτό το αίτημα που μόνο θετικά οφέλη θα έχει για την ελληνική κοινωνία και να πάρει την πρωτοβουλία, ακόμα και με έκτακτο δημοτικό συμβούλιο, να διαμορφώσει ένα ευρύ διεκδικητικό πλαίσιο με βάση το οποίο θα κινηθούμε ως πόλη.  

H σημερινή τοποθέτηση του Συλλόγου Καταστημάτων Εστίασης Αναψυχής Αχαΐας

Ο Σύλλογος Καταστηματαρχών Εστίασης & Αναψυχής Ν. Αχαΐας εκπροσωπώντας το σύνολο των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στον τομέα της εστίασης στην Αχαΐα, εκφράζει την δυσαρέσκεια και την ανησυχία του, σχετικά με την πρόθεση ακύρωσης δημιουργίας Νομικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Πατρών, της νέας κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και της Υπουργού Παιδείας κας Νίκης Κεραμέως και μάλιστα για λόγους που στερούνται σοβαρής επιχειρηματολογίας.

Έχουμε χρέος να επισημάνουμε από την πλευρά μας, την αναγκαιότητα της ίδρυσης τμήματος Νομικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Πατρών, το οποίο σημειωτέον, αποτελεί και ένα από τα μεγαλύτερα και με καλή αξιολόγηση σε παγκόσμιες κλίμακες, Πανεπιστημιακά Ιδρύματα. Συνεκτιμώντας τις κοινωνικές, πνευματικές και οικονομικές προεκτάσεις για τον τόπο μας, θεωρούμε πως καθίσταται αναγκαία η ύπαρξη νομικής σχολής στην Πάτρα και ζητάμε την αναθεώρηση των προθέσεων της Κυβέρνησης.

Πιο συγκεκριμένα η ίδρυση του ανωτέρω τμήματος αρχικά θα οδηγήσει στην πνευματική αναβάθμιση του τόπου αλλά και στην περαιτέρω ανάπτυξη και ισχυροποίηση του Πανεπιστημίου Πατρών. Επίσης θα απαλλάξει εκατοντάδες οικογένειες από τα επιπλέον έξοδα, με τα οποία επιβαρύνονται κάθε χρόνο, για να σπουδάζουν τα παιδιά τους σε μακρινά Πανεπιστημιακά ιδρύματα όπως αυτά της Θεσσαλονίκης, της Κομοτηνής ακόμα της Αθήνας. Τέλος αναλογιζόμενοι και τον οικονομικό και αναπτυξιακό παράγοντα, είναι βέβαιο πως η λειτουργία ενός τμήματος όπως η Νομική στην Πάτρα, θα οδηγούσε σε σημαντική τόνωση της αγοράς, καθώς η οικονομική συγκυρία δια μέσου της οποίας προσπαθούμε να επιβιώσουμε εμείς, οι οικογένειές μας και οι επιχειρήσεις μας δεν δίνει το περιθώριο να χαθεί ούτε ένα ευρώ.

Παρακαλούμε τα πολιτικά πρόσωπα του Νομού και τους αρμόδιους φορείς να πράξουν τα δέοντα από το βήμα που τους δίνεται έτσι ώστε να τηρηθεί η απόφαση ίδρυσης της. 

Το Δ.Σ. του ΣΚΕΑΝΑ

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις