ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Γενέθλια με τούρτα στο Μουσείο –109.000 επισκέπτες σε 5 χρόνια

Κοινοποίηση
Tweet

Πάνω από 109.000 άτομα το έχουν επισκεφθεί τα τελευταία 5 χρόνια  

Τα 10α γενέθλιά του γιορτάζει σήμερα 24 Ιουλίου το Αρχαιολογικό Μουσείο της Πάτρας το οποίο εγκαινιάστηκε στις 24 Ιουλίου του 2009 από τον τότε υπουργό Πολιτισμού Αντώνη Σαμαρά, παρουσία του αείμνηστου τέως Προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου.

Η οικογένεια του Μουτείου της αχαϊκής πρωτεύουσας γιορτάζει αυτή τη διαδρομή με ανοικτές πόρτες και πληθώρα εκδηλώσεων για μικρούς και μεγάλους, ενώ στο τέλος της βραδιάς κόπηκε η γενέθλια τούρτα.

Με αφορμή αυτή την επέτειο απευθυνθήκαμε στην Διευθύντρια του Μουσείου και Διευθύντρια Εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαΐας Αναστασία Κουμούση η οποία μας παρουσιάζει όλες τις σημαντικές δράσεις των τελευταίων ετών καθώς και την επισκεψιμότητα του χώρου τον οποίο τα τελευταία 5 χρόνια έχουν συνολικά επισκεφθεί περίπου 109.000 άτομα. Αναλυτικά τα εισιτήρια που κόπηκαν από το 2015 μέχρι και το πρώτο εξάμηνο του 2019 έχουν ως εξής:

2015: 19.246 εισιτήρια

2016: 20.178      ‘’

2017: 25.640      ‘’

2018: 26.365     ‘’

2019 α΄ εξάμηνο: 17.641

Στο πλήθος των δράσεων που φιλοξενήθηκαν όλα αυτά τα χρόνια στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Πάτρας περιλαμβάνονται τα εξής:

*Καθιερώθηκε το μηνιαίο ενημερωτικό για τις δράσεις του μουσείου (Newsletter) που διακινείται ηλεκτρονικά.

*Καθιερώθηκε το «Έκθεμα του μήνα», με την παρουσίαση στον προθάλαμο του Μουσείου άγνωστων αρχαιοτήτων από βγαίνουν για πρώτη φορά από τις αρχαιολογικές αποθήκες.

*Διοργανώθηκε  το 2015 η πρώτη από την ίδρυσή του αρχαιολογική έκθεση αφιερωμένη στην Πάτρα του Αποστόλου Ανδρέα.

*Άνοιξαν οι πόρτες του Μουσείου σε 18 εικαστικές εκθέσεις και σε αναγνωρισμένους σύγχρονους καλλιτέχνες που εξέθεσαν τα έργα τους όχι μόνο στην αίθουσα περιοδικών εκθέσεων, αλλά και μέσα στους εκθεσιακούς χώρους επιτυγχάνοντας έναν διάλογο με τις αρχαιότητες.

* Παρουσιάστηκαν 4 εκθέσεις αρχειακού υλικού και κειμηλίων που διέθεσαν μεταξύ άλλων η Βουλή των Ελλήνων, η Εφημερίδα Πελοπόννησος, ο ΣΕΒΠΔΕ, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Πειραιώς, το Αρχείο Βασίλη Λάζαρη, 6 φωτογραφικές εκθέσεις και ακόμη 6 ποικίλου περιεχομένου.

*Διοργανώθηκαν και υλοποιήθηκαν νέες εκπαιδευτικές δράσεις που απευθύνονται σε παιδιά, ενήλικες και ευπαθείς κοινωνικά ομάδες πληθυσμού:

-Εκπαιδευτικά Προγράμματα: 158

-Καινοτόμες δράσεις: 6

-Εναλλακτικές μουσειοπαιδαγωγικές δράσεις: 2

-Προγράμματα για ευπαθείς κοινωνικά ομάδες: 4

-Δημιουργικά εργαστήρια: 11

-Μαθήματα εμβάθυνσης για φοιτητές κλασικών σπουδών 9

-Σεμινάρια επιμόρφωσης εκπαιδευτικών: 13

-Εξειδικευμένα σεμινάρια: 10

*Για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκαν εκπαιδευτικά προγράμματα «Εκτός των τειχών» και συγκεκριμένα στο σχολείο δεύτερης ευκαιρίας του Καταστήματος Κράτησης Αγίου Στεφάνου.

*Προβλήθηκε διεθνώς το Μουσείο με τον προσωρινό δανεισμό αρχαιοτήτων σε μουσεία του εξωτερικού (Τόκυο, Οσάκα, Καρλσρούη, Ινδιανάπολις ΗΠΑ) στο πλαίσιο εκθέσεων για τον μυκηναϊκό κόσμο ή την ρωμαϊκή αρχαιότητα.

*Δανείστηκαν μακροχρόνια αρχαιότητες στο Δικαστικό Μέγαρο Πατρών.

 *Επιστήμονες κύρους έδωσαν συνολικά 35 διαλέξεις.

*Διοργανώθηκαν και φιλοξενήθηκαν επιστημονικές ημερίδες, βραδυές ποίησης, φεστιβάλ κινηματογράφου.

*Το Μουσείο συμμετέχει ως stakeholder σε δυο ευρωπαϊκά προγράμματα.

«Το Μουσείο έχει μετατραπεί σταδιακά τα τελευταία πέντε χρόνια στον δυναμικότερο πολιτιστικό πυρήνα της Πάτρας, έγινε πιο εξωστρεφές και προσιτό, προσελκύοντας το ενδιαφέρον χιλιάδων επισκεπτών στις περιοδικές του εκθέσεις, δίνοντας βήμα στην σύγχρονη εικαστική δημιουργία και σχεδιάζοντας ποικίλες δράσεις», σχολιάζει σχετικά η κυρία Κουμούση.

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις