ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Στη λίστα του Forbes ο startupper από το Πανεπιστήμιο Πατρών που κάνει "χρυσάφι" τα υπολείμματα καφέ

Μακρυγένη Ελευθερία
elmakrygeni@gmail.com
Κοινοποίηση
Tweet

Μια ματιά στον Μάριο Βλαχογιάννη και στη start up Coffeco,που έχει "υπογραφή" Πάτρας

Συγκεντρώνουν υπολείμματα καφέ από καφετέριες της Πάτρας και από τα "σκουπίδια" παράγουν έναν "θησαυρό". Και δεν μειώνουν μόνο τις μεγάλες ποσότητες αποβλήτων καφέ που καταλήγουν στο περιβάλλον αλλά παράλληλα παράγουν πολυφαινόλες που είναι ιδιαίτερα οφέλιμες για τον οργανισμό και χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία των φαρμάκων των καλλυντικών και των τροφίμων. Ο λόγος για τη start up Coffeco η οποία έχει κάτι από Πάτρα και γεννήθηκε πρόσφατα, μόλις τον Φεβρουάριο του 2018. Προς το παρόν κάνει τα πρώτα της βήματα και στους επόμενους μήνες σχεδιάζεται να γίνει μια πιλοτική μονάδα και να βγει το προϊόν στην αγορά.

Ο co- founder της Coffeco Μάριος Βλαχογιάννης, είναι φοιτητής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών και μιλά στο thebest.gr για το πώς ξεκίνησαν όλα και τις προκλήσεις και τις δυσκολίες στη διαδρομή ενός startupper. Από μικρός έψαχνε με πάθος να βρει λύσεις στα προβλήματα που υπήρχαν γύρω του και είχε "εμμονή" με την έρευνα, ενώ θέλει διαρκώς να ανακαλύπτει καινούργια πράγματα. Φαίνεται πως αυτό το "πλέγμα" εξηγεί και το βήμα με την Coffeco αλλά και το γεγονός ότι διακρίθηκε στους 30 πιο επιτυχημένους ανθρώπους στην Ελλάδα στη σχετική λίστα του Forbes Under 30. Μαζί του στην ομάδα της Coffeco η επίσης φοιτήτρια του Πανεπιστημίου Πατρών Έλενα Φωκά και ο υποψήφιος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Πατρών Αλέξης Πάντζιαρος.

Τι κάνει η Coffeco ακριβώς;

Ο καφές, όντας το δημοφιλέστερο ρόφημα στον κόσμο, έχει απασχολήσει τα τελευταία χρόνια την ερευνητική κοινότητα κυρίως λόγω των ευεργετικών ιδιοτήτων του αλλά και λόγω των τεραστίων ποσοτήτων αποβλήτων που δημιουργεί η παρασκευή του. Κάθε χρόνο υπολογίζεται ότι απορρίπτονται, ιδιαίτερα σε χώρους υγειονομικής ταφής, περίπου 6 εκατομμύρια τόνοι αποβλήτων καφέ, τιμή που ενισχύει την ανάγκη για άμεση διαχείριση. Η άμεση απόρριψη των αποβλήτων στο περιβάλλον, καθίσταται καταστρεπτική λόγω του υψηλού οργανικού τους φορτίου και της παρουσίας τοξικών για τα φυτά ενώσεων, όπως η καφεΐνη και οι τανίνες, ενώ η καύση αυτών ενισχύει την ατμοσφαιρική ρύπανση. Μία εναλλακτική αξιοποίηση των παραπροϊόντων του καφέ αφορά στην ανάκτηση των φαινολικών ουσιών που περιέχουν. Οι φαινολικές ουσίες είναι ενώσεις υψηλής προστιθέμενης αξίας που παρουσιάζουν αντιοξειδωτική και αντιμικροβιακή δράση. Προστατεύουν τον ανθρώπινο οργανισμό από χρόνιες εκφυλιστικές ασθένειες όπως ο καρκίνος και η νόσος Alzheimer και μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε βιομηχανίες τροφίμων, φαρμάκων και καλλυντικών. Τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στην πρόληψη της οξείδωσης άλλων μορίων στο σώμα. Η οξείδωση παράγει ελεύθερες ρίζες, οι οποίες μπορούν να βλάψουν τα κύτταρα. Αυτό με τη σειρά του μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή, καρδιακές παθήσεις ή ακόμα και καρκίνο. Οι αξία των φαινολικών ενώσεων εξαρτάται από την καθαρότητά τους και την παρουσία υδροξυλίων τα οποία είναι υπεύθυνα για τις αντιοξειδωτικές ιδιότητες αυτών.

Πώς γεννήθηκε αυτή η ιδέα, πότε και από ποιους;

Πραγματικά πρόκειται για μια τεράστια συγκυρία. Όλα ξεκίνησαν προπέρυσι στο πανελλήνιο συνέδριο χημικών μηχανικών οπού πολλοί συνάδελφοι μου κέντρισαν αφάνταστα το ενδιαφέρον για την αξιοποίηση οργανικών υπολειμμάτων και τις τεράστιες δυνατότητες που προέκυπταν από αυτόν τον κλάδο. Έπειτα ερχόμαστε στον περσινό Μάρτιο οπού και είχα δηλώσει συμμετοχή στο entrepreneurship school ,την συμμετοχή την έκανα εντελώς ασυναίσθητα αφού το πέτυχα τυχαία μια μέρα στο fakebook και είπα γιατί όχι. Εκεί μας χώρισαν τυχαία σε ομάδες τον 8-9 ατόμων με στόχο να βρούμε μια επιχειρηματική ιδέα και να την παρουσιάσουμε μέσα σε 5 μέρες. Αφού γνωριστήκαμε με την ομάδα προτάθηκε να κάνουμε κάτι με οικολογικό ενδιαφέρον , εκεί κατευθείαν μου ήρθε στο μυαλό και πρότεινα στους υπολοίπους ότι ύπαρχει δυνατότητα να επεξεργαστείς τα υπολείμματα του καφέ και να βγάλεις μέσα από αυτά πολλές ουσίες μεγάλης αξίας( τις πολυφαινόλες). Όμως οι συμπτώσεις δεν σταματάνε εκεί γιατί την επόμενη μέρα οι διοργανωτές είχαν καλέσει κάποιους μέντορες για να μας βοηθήσουν με την επιχειρηματική μας ιδέα .Ένας μέντορας από αυτούς που ήταν Χημικός Μηχανικός και όχι δεν είναι αυτή η σύμπτωση, αλλά το ότι εκείνη την περίοδο κάνει έρευνα στο εργαστήριό του για ακριβώς την ίδια ιδέα. Πραγματικά απίστευτο, κανείς μας δε το πίστευε. Καθίσαμε κατευθείαν όλοι μαζί και πιάσαμε δουλειά. Την επόμενη κιόλας μέρα πήγαμε στο εργαστήριό του και δομήσαμε την ιδέα όσο καλυτέρα γινόταν. Βγήκαμε πρώτοι σε αυτόν τον διαγωνισμό και σε άλλους τρεις αμέσως μετά .Τα πράγματα είχανε πάρει πλέον το δρόμο τους.


Υπήρχαν δυσκολίες για τη δημιουργία της start up ποιες ήταν;


Δυσκολία να δημιουργήσεις μια start up δεν υπάρχει είναι αρκετά σύνηθες και με έναν λογιστή για βοήθεια είναι αρκετά εύκολο και καθόλου χρονοβόρο και κοστοβόρο. Η δυσκολία όμως είναι αλλού. Είναι στο να καταλάβεις μαζί με την ομάδα σου να πάρεις το ρίσκο και να ιδρύσεις μια καινούργια εταιρία γιατί δεν πρέπει απλά να την ιδρύσεις πρέπει να της δώσεις και την απαραίτητη αξία ώστε να είναι και βιώσιμη.

Η Coffeco σε τι στάδιο βρίσκεται σήμερα;

Η Coffeco είναι σε ένα πρώιμο στάδιο καθώς έχουμε παρατηρήσει πως όσο σοβαρεύουν τα ζητήματα και οι καταστάσεις που πρέπει να αντιμετωπίσουμε τόσο πιο πολύ χρόνο χρειάζονται που είναι και το αναμενόμενο. Δεν αρκεί απλά να έχεις μια ωραία ιδέα, πρέπει να έχεις πάω από όλα μια στρατηγική που θα κάνει βιώσιμή την ωραία σου ιδέα. Αυτή την περίοδο στην Coffeco είμαστε 3 άτομα και όποιο κέρδος έχουμε μέχρι τώρα (από διαγωνισμούς και από επενδυτές) το δίνουμε ώστε να εξελιχθεί ακόμη περισσότερο η εταιρία μας.

Τι χρειάζεται να έχει μια επιτυχημένη startup ώστε να μπορεί να προσφέρει επαγγελματική αποκατάσταση;

Ειλικρινά πιστεύω πρέπει να έχεις πολλή πολλή υπομονή. Ο πραγματικός κόσμος των επιχειρήσεων είναι κάτι αχανές και αρκετά ασταθές. Όσον αφορά το κέρδος χρειάζεται να επενδύσεις πρώτα στην ίδια σου την ιδέα ώστε να είναι κερδοφόρα για εσένα. Επενδύεις λοιπόν πολύ χρόνο σε κάτι που δεν ξέρεις από την αρχήν αν θα είναι επιτυχημένο και πάνω από όλα βιώσιμο, κάτι το οποίο καθιστά μεγάλο το ρίσκο . Όμως στο κόσμο του επιχειρεί απαιτείται να πάρεις τέτοια ρίσκα ώστε να εξελιχθείς.

Ποια είναι η φιλοσοφία της Coffeco;

Η φιλοσοφία της Coffeco είναι ξεκάθαρη να αξιοποιεί ότι οι άλλοι θεωρούν ότι είναι για πέταμα from trash to treasure όπως είναι γνωστό. Θέλουμε να λειτουργούμε πλήρως στα πλαίσια της κυκλικής και πράσινης οικονομίας .

Διακριθήκατε στους 30 πιο επιτυχημένους ανθρώπους στην Ελλάδα στη σχετική λίστα του Forbes Under 30.  Μίλησε μας γι΄αυτό

Είναι η μεγαλύτερη διάκριση την οποία έχω λάβει και νιώθω πολύ όμορφα για αυτό. Σιγουρά δε θέλω να χτίσω κάτι ψεύτικο γύρω μου. Στην λίστα αυτή ήταν πραγματικά πολύ αξιόλογα άτομα. Κάποια τα ήξερα και κάποια θα ήθελα με χαρά να τα γνωρίσω. Στόχος μου φυσικά είναι να καταφέρω να αξιοποιήσω αυτή την διάκριση όσο καλλυτερα γίνεται ώστε να εξελιχθώ ακόμα περισσότερο και να μην αποδειχθεί ένα απλό πυροτέχνημα που είναι ένας από τους φόβους μου.

Ποιο είναι το προσωπικό «κόστος» ;


Δε θα έλεγα ότι υπάρχει κάποιο προσωπικό κόστος καθώς δεν έχω τίποτα να χάσω δουλεύοντας για την Coffeco. Είναι κάτι που με γεμίζει και κάτι που θέλω να το εξελίξω μαζί με την υπόλοιπη ομάδα ώστε να ζούμε από αυτό δημιουργώντας μια βιώσιμη εταιρία που θα παράγει ουσιαστικό έργο.


Ανήκετε στην ομάδα το Orange Grove Πάτρας. Ποια η συμβολή του;


Η αλήθεια είναι πως ο λόγος που οι περισσότερες start up καταφέρνουν να εξελιχθούν είναι ότι ανήκουν σε θερμοκοιτίδες. Μέσα από αυτές διευρύνουν το δίκτυο τους αποκτούν απαραίτητες δεξιότητες και το πιο σημαντικό έρχονται σε επαφή με την πραγματική αγορά που άλλες φορές είναι φιλική και άλλες φορές είναι αρκετά σκληρή. Αυτό ισχύει και για την Coffeco που εδώ και ένα χρόνο συμμετέχει στην θερμοκοιτίδα του orange grove και μας έχει βοήσει σημαντικά να εξελιχθούμε στο στάδιο που είμαστε τώρα.

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις