ΘΕΑΤΡΟ

/

Όλα τα φώτα στραμμένα στην Επίδαυρο για την Κάθρυν Χάντερ & τον "Προμηθέα" του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας

Κοινοποίηση
Tweet

Στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου θα βρεθούν και Πατρινοί καθώς και σύσσωμο το Διοικητικό συμβούλιο του θεάτρου

Στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου στρέφονται όλα τα βλέμματα αυτή την Παρασκευή 9 & το Σάββατο 10 Αυγούστου 2019 όπου θα κάνει πρεμιέρα στο πλαίσιο του φετινού Φεστιβάλ Αθηνών – Επιδαύρου η πολυαναμενόμενη παράσταση αρχαίου δράματος «Προμηθέας Δεσμώτης» του Αισχύλου σε σκηνοθεσία του Σταύρου Τσακίρη, καλλιτεχνικού διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας.

Ο θίασος με επικεφαλής την Ελληνοαγγλίδα πρωταγωνίστρια Κάθρυν Χάντερ με ρίζες καταγωγής από τη Χίο, το γένος Χατζηπατέρα, βρίσκεται στην Επίδαυρο όπου και πραγματοποιεί τις τελικές πρόβες. Όπως μαθαίνουμε παρά την αγωνία για το τελικό αποτέλεσμα, το κλίμα είναι καλό ενώ και το ενδιαφέρον και οι προβολείς των Μέσων ενημέρωσης έχουν πέσει πάνω στην Κάθρυν Χάντερ, την σπουδαία αυτή και βραβευμένη με Olivier Award ηθοποιό που υποδύεται τον Προμηθέα, σηματοδοτώντας μάλιστα και μία παγκόσμια πρωτιά, θα είναι η πρώτη γυναίκα ηθοποιός που κάνει τον τραγικό ρόλο του Προμηθέα επί σκηνής.

Όσοι την γνώρισαν από κοντά, έχουν να πουν τα καλύτερα για την σεμνότητα και αφοσίωση της στο θεατρικό λειτούργημα ενώ μιλάει και πολύ καλά την ελληνική γλώσσα με μία δική της, ιδιαίτερη προφορά. Φυσικά οι θεατρόφιλοι αναμένουν να δουν και την ερμηνεία της σ’ έναν απαιτητικό και δύσκολο ρόλο και μάλιστα στον επιβλητικό χώρο του αρχαίου θεάτρου της Επιδαύρου. Η προπώληση των εισιτηρίων για τις 2 παραστάσεις στην Επίδαυρο πηγαίνει πολύ καλά ενώ και από την Πάτρα θα φύγουν πούλμαν από ταξιδιωτικά γραφεία καθώς και από άλλες περιοχές όπως το Ναύπλιο και το Άργος, η Αθήνα και αλλού. Επίσης σύσσωμο αναμένεται να δώσει το παρών στην Επίδαυρο το Διοικητικό συμβούλιο του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας.

Αμέσως μετά την Επίδαυρο, η παράσταση θα μεταφερθεί στο Αρχαίο Ρωμαϊκό Ωδείο της Πάτρας στις 12 & 13 Αυγούστου 2019 στις 21.30 στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ του Δήμου. Η αλήθεια είναι πως για την Πάτρα επικρατεί μία μικρή αγωνία καθώς οι ημερομηνίες των παραστάσεων είναι πολύ κοντά στην εορτή της Κοίμησης της Θεοτόκου και είναι ίσως η 1η φορά τα τελευταία τουλάχιστον χρόνια που θα παιχθεί αυτές τις μέρες παράσταση στο Αρχαίο Ωδείο της Πάτρας. Πάντως έχει γίνει ευρεία αφισοκόλληση και κινητοποίηση από το Διεθνές Φεστιβάλ και το ΔΗΠΕΘΕ ώστε μετά την Επίδαυρο να πάει καλά η παράσταση και στην πόλη της, την Πάτρα. Όσο για τον αμέσως επόμενο σταθμό θα είναι την Παρασκευή 16/8 οι Δελφοί (θέατρο Φρύνιχος).  

Σκηνοθεσία - Δραματουργική επεξεργασία: Σταύρος Σ. Τσακίρης

Μετάφραση: Δημήτρης Δημητριάδης

Σκηνογράφος: Κώστας Βαρώτσος

Κοστούμια: Γιάννης Μετζικώφ

Κίνηση: Μαρτσέλο Μάνι

Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης

Βοηθοί σκηνοθέτη: Έφη Ρευματά, Μαρία Φλωράτου

Φωτογραφίες αφίσας: Μαριλένα Αναστασιάδου

Φωτογραφίες παράστασης: Μαριλένα Σταφυλίδου

Αφίσα – Πρόγραμμα: Πέτρος Παράσχης.

Παραγωγή: Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου- ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Πάτρας –Θεατρικές Επιχειρήσεις Τάγαρη

Παίζουν οι: Kathryn Hunter, Νικήτας Τσακίρογλου, Δημήτρης Πιατάς, Πέγκυ Τρικαλιώτη, Αλέξανδρος Μπουρδούμης, Γεράσιμος Γεννατάς, Περικλής Βασιλόπουλος, Ηλιάνα Μαυρομάτη, Αντιγόνη Φρυδά, Κώστας Νικούλι, Έφη Κιτσαντά, Μπέτυ Αποστόλου, Δημήτρης Παγώνης, Περικλής Σκορδίλης, Νίκος Μπακάλης, Αντώνης Βλάσσης.

Την τραγωδία «Προμηθέας Δεσμώτης» του Αισχύλου, χαρακτηρίζει ο Σταύρος Τσακίρης ως «ίσως το πιο φωτισμένο κείμενο όλων των εποχών».

Ο Σταύρος Τσακίρης όπως εμφατικά ανέφερε, είδε στο πρόσωπο και την ερμηνευτική δεινότητα της Kathryn Hunter (Κάθρυν Χάντερ) τον ιδανικό Προμηθέα και η διεθνούς φήμης ελληνικής καταγωγής ηθοποιός, αποδέχτηκε με θέρμη την πρόσκλησή του να ενσαρκώσει τον ομώνυμο ρόλο. Όπως προείπαμε, ο ρόλος του Προμηθέα ερμηνεύεται για 1η φορά παγκοσμίως από μια γυναίκα ηθοποιό.

Η συνάντηση του Σταύρου Τσακίρη με τη μεγάλη Βρετανίδα ηθοποιό έγινε πέρυσι το καλοκαίρι και μάλιστα στην Πάτρα, οπότε και συμφωνήθηκε να παρουσιαστεί η τραγωδία του Αισχύλου και δη στα Ελληνικά. «Η Κάθρυν Χάντερ είναι Ελληνικής καταγωγής αλλά δεν είχε ερμηνεύσει έως τώρα κάποιον ρόλο στα Ελληνικά», είπε ο Σταύρος Τσακίρης. «Έχει παρουσιάσει τη δουλειά της στα μεγαλύτερα θέατρα του κόσμου κι έχει αναγνωρισθεί παντού σαν μια από τις σπουδαιότερες ηθοποιούς της εποχής μας».

Το εμβληματικό έργο «Προμηθέας Δεσμώτης» παρουσιάζεται στην παράσταση του Σταύρου Τσακίρη σαν ένας παντοτινός λαϊκός θρύλος που ισχύει ακόμη στο σημερινό ταραγμένο κόσμο χωρίς ετεροχρονισμούς γιατί παραμένει μια ανοιχτή πληγή.

Όσο οι προκαταλήψεις απέναντι στην Ελευθερία του ατόμου ισχύουν, όσο ο ανθρώπινη σκέψη ποδηγετείται από θρησκείες και εξουσίες, όσο υπάρχει εκμετάλλευση από άνθρωπο σε άνθρωπο κι όσο η βία απλώνει τον ιστό της, ο Προμηθέας θα παραμένει δεσμώτης κάπου στη γη, μέσα στις μεγαλουπόλεις, περιμένοντας ακόμη να τον ελευθερώσουμε.

Ο Σταύρος Τσακίρης έχει παρουσιάσει έως τώρα 19 παραστάσεις τραγωδιών στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ο «Προμηθέας» είναι η 5η παρουσία του στο Φεστιβάλ Επιδαύρου.

Στην παράσταση τον κεντρικό ρόλο του «Αφηγητή» κρατά ο σημαντικός Έλληνας ηθοποιός στο Αρχαίο Δράμα, Νικήτας Τσακίρογλου, ο οποίος έχει υποδυθεί ο ίδιος τον Προμηθέα στο παρελθόν δυο φορές.

Στο ρόλο του Ήφαιστου είναι ο Δημήτρης Πιατάς που για 1η φορά ερμηνεύει έναν τραγικό ρόλο, παρά την πλούσια παρουσία του στο φεστιβάλ Επιδαύρου.

Η Πέγκυ Τρικαλιώτη υποδύεται την Ιώ, ο Αλέξανδρος Μπουρδούμης κάνει το ρόλο του «Κράτους» και ο Γεράσιμος Γενατάς κρατά τον ρόλο του Ωκεανού.

Τέλος, το ρόλο του Ερμή μοιράζονται τρεις από τους πιο πολλά υποσχόμενους ηθοποιούς της νεότερης γενιάς: η Ηλιάνα Μαυρομάτη, η Αντιγόνη Φρυδά και ο Κωσταντίνος Νικούλι.

Ο 9μελής χορός έχει ως Κορυφαίο το παλαιό στέλεχος του ΔΗ. ΠΕ. ΘΕ Πάτρας, Περικλή Βασιλόπουλο.

Η μετάφραση, που έγινε ειδικά για τη παράσταση, είναι του Δημήτρη Δημητριάδη, τα σκηνικά του διεθνούς φήμης Έλληνα γλύπτη Κώστα Βαρώτσου και τα κοστούμια του σημαντικού ενδυματολόγου Γιάννη Μετζικώφ που έχει «ντύσει» περισσότερες από 80 παραγωγές Αρχαίου Ελληνικού Δράματος.

Την ευθύνη για την κίνηση έχει ο Ιταλός Marcello  Magni, ένας εκ των συνιδρυτών του διεθνώς γνωστού θιάσου Complicite.

Προμηθέας Δεσμώτης – Η Παράσταση

Ο αφηγητής αφού εξιστορήσει τη μάχη των θεών για την εξουσία των ουρανών και την επικράτηση του Δία, παρακολουθεί την πτώση του ανθρώπου και του μόνου υποστηρικτή του, του Προμηθέα, στη γη.

Στην κορυφή του Καυκάσου, ο Ήφαιστος και οι συνοδοί του στήνουν ένα ψηλό στύλο όπου δένουν τον τιμωρημένο Προμηθέα. Αυτός, μόνος πια, θρηνεί για την άδικη έκπτωσή του και μέμφεται την αχαριστία του Δία.

Μόνοι του συμπαραστάτες οι άνθρωποι που νίκησαν τον φόβο τους. Κάποια στιγμή φτάνει και ο Ωκεανός. Πλάσμα της φαντασίας του Προμηθέα ή πραγματικός ευσπλαχνικός Θεός; Άγνωστο. Του προτείνει να συμβιβαστεί με τον Θεό και να ζητήσει συγνώμη. Ο Προμηθέας δεν τον εμπιστεύεται και τον διώχνει. Μόνος στα δεσμά του συνεχίζει.

Μετά φτάνει η Ιώ, που φέρνει την Άνοιξη στον έρημο τόπο. Ο Προμηθέας χαίρεται, αλλά γνωρίζει ότι σύντομα η Ιώ θα χαθεί μέσα στους μεγάλους δρόμους, όπως είναι η μοίρα που της έδωσε η κατάρα της Ήρας. Έτσι και θα συμβεί. Καταχνιά σκεπάζει τα πάντα και πάλι.

Ο Προμηθέας πιο απελπισμένος από ποτέ και μόνος. Τότε εμφανίζεται ο τρισυπόστατος και ερμαφρόδιτος Ερμής που του ανακοινώνει την τελική καταδίκη του. Ο Προμηθέας χάνεται στο σκοτάδι.

“Γιατί εμένα Θεέ μου;”, αναρωτιέται για πολλοστή φορά.

Μένει παντοτινά δέσμιος περιμένοντας τον λυτρωτή του που μπορεί να μην είναι άλλος παρά η επικράτηση του πνεύματος του.

Η Ιστορία εξελίσσεται σαν ένας παλιός λαϊκός μύθος με συνεχείς ανατροπές, όπου το πραγματικό και το υπερβατικό εναλλάσσονται διαρκώς. Οι μορφές των ονείρων μιλούν, άνθρωποι πουλιά τιμωρούν και ο Ουρανός με τ’ άστρα «κατεβαίνει» στη γη. Οι εποχές αλλάζουν και μόνο ο αλυσοδεμένος άνθρωπος (μέχρι και σήμερα) περιμένει τη σωτηρία του από κάθε σκλαβιά, κάθε προκατάληψη.

Στο ερώτημα γιατί μια γυναίκα να ενσαρκώσει έναν ανδρικό ρόλο, η απάντηση των συντελεστών της παράστασης είναι η εξής:

 Ο Προμηθέας είναι ο άνθρωπος - Θεός. Ένας εκπεπτωκώς άγγελος. Δεν είναι ούτε άντρας, ούτε γυναίκα. Είναι αυτός/αυτή που αρνήθηκε τον όποιον διαχωρισμό ανάμεσα στους ανθρώπους. Τους αγάπησε και τους υπερασπίστηκε. Θρηνεί για τη γήινη μοίρα τους, που είναι ο Θάνατος. Μια μοίρα κοινή για όλους.

Το σκηνικό του έργου θα είναι ένα έρημο, παγωμένο τοπίο όπου δεσπόζει ένας κόκκινος στύλος πάνω στον οποίο είναι δεμένος ο Προμηθέας. Γύρω του ένας 18μελής θίασος με προεξάρχοντα έναν αφηγητή, αναβιώνει τα πάθη του ήρωα με ελπίδα να κρατήσει ζωντανό το μύθο του.

Μουσικές λαϊκές από τον Καύκασο, την Ελλάδα, την Ανατολή, αλλά και σύγχρονες, συντεθειμένες και αυτοσχεδιαστικές, σταχυολογημένες σαν μια κιβωτός, απόηχος ενός κόσμου που επιμένει να υμνεί τη ζωή. 

*Για την παράσταση δόθηκε συνέντευξη Τύπου στον Ιανό στην οδό Σταδίου στην Αθήνα στις 23 Ιουλίου 2019 όπου και το ενδιαφέρον των δημοσιογράφων ήταν μεγάλο για την παράσταση και για την Κάθρυν Χάντερ.

Επιμέλεια: Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ 

Από τη συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα.

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Culture