ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Ξεμένουν από γιατρούς Νοσοκομεία της Πάτρας- Αγωνία για τους επικουρικούς

Κοινοποίηση
Tweet

Λήγουν οι συμβάσεις τους στο τέλος του μήνα

Με τον κίνδυνο να μείνουν χωρίς έναν κρίσιμο για την λειτουργία τους αριθμό γιατρών είναι αντιμέτωπα τα Νοσοκομεία της Πάτρας κι εν γένει της Αχαΐας.

Και τούτο γιατί στο τέλος του Νοέμβρη λήγουν οι συμβάσεις συνολικά 2.500 επικουρικών γιατρών του Εθνικού Συστήματος Υγείας, εκ των οποίων οι 103 υπηρετούν στα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα της Αχαΐας.

Η αγωνία τόσο των ίδιων όσο και της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αχαΐας είναι έκδηλη καθώς οι μεν πρώτοι θα βρεθούν χωρίς δουλειά, η δε ΕΙΝΑ θεωρεί ότι χωρίς αυτούς του συναδέλφους θα προκύψουν σημαντικές δυσλειτουργίες στα Νοσοκομεία της περιοχής.

Πρόκειται για γιατρούς που είχαν προσληφθεί μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος ΕΣΠΑ και αν δεν βρεθεί τρόπο να παραταθούν η συμβάσεις ή να προκηρυχθούν νέα θέσεις, θα δημιουργηθούν μεγάλα κενά.

Αυτοί την στιγμή τους περισσότερους συμβασιούχους επικουρικούς απασχολεί το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας όπου εργάζονται 53, στον Άγιο Ανδρέας υπηρετούν 32, στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο Παίδων 11, στο Νοσοκομείο του Αιγίου 6 και σε εκείνο των Καλαβρύτων ένας.

Σε όλα αυτά τα νοσηλευτικά ιδρύματα θα υπάρξουν προβλήματα εάν δεν βρεθεί λύση ενώ στην περίπτωση που δεν βρεθεί λύση εκτιμάται ότι θα προκληθεί μεγάλο θέμα με την Ορθοπεδική Κλινική του Καραμανδανείου όπου εργάζονται δύο εξ αυτών των επικουρικών. Με την αποχώρησή τους θ’ απομείνουν μονάχα ένας μόνιμος γιατρός και δύο επικουρικοί, που δεν επαρκούν για την πλήρη κι εύρυθμη λειτουργία της Κλινικής.

Όπως επισημαίνουν οι εκπρόσωποι της ΕΙΝΑ οι ηγεσίες του υπουργείου Υγείας προχωρούν συνεχώς σε «μπαλώματα» ενώ το θέμα των ελλείψεων θα λυθεί οριστικά μόνο με την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού για τις 139 κενές οργανικές θέσεις της Αχαΐας.

Στο θέμα παρενέβη σήμερα και ο πρώην υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός ο οποίος μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο Πάτρας 107,7», ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Δεν έχουν βρει ακόμα τρόπο αντικατάστασης, παρότι λένε ότι αναζητούν μια συμπληρωματική χρηματοδότηση, δεν έχουν πει ακόμα επίσημα ότι θα βρουν τρόπο να παρατηθεί η θητεία αυτού του προσωπικού το οποίο είναι εξαιρετικά αναγκαίο σήμερα καθώς καλύπτει υπαρκτές ανάγκες και σημαντικά προβλήματα.

Βλέπουμε δείγματα γραφής όχι ειδική ευαισθησίας και μέριμνας για το ΕΣΥ. Αν το συνδυάσουμε με τα σενάρια και τις προτάσεις του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου δηλαδή των γιατρών που ανήκουν στη ΝΔ που λένε ότι πρέπει να καταργηθεί το καθεστώς του Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου στα Νοσοκομεία και να μπαίνουν οι ιδιώτες γιατροί να παρέχουν υπηρεσίες στα Νοσοκομεία και να νοσηλεύουν κόσμο, προφανώς με αμοιβή. Μπαίνουμε σε μια περίοδο μεγάλης επισφάλειας για το ΕΣΥ.

Αυτό έχει ήδη να προβληματίζει το προσωπικό δυναμικό, καταλαβαίνουν ότι αρχίζει να υπονομεύεται το πολιτικό σχέδιο επένδυσης στο Δημόσιο Σύστημα που είχε γίνει το προηγούμενο διάστημα.»

Από την πλευρά του ο νυν υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας κατά το πρόσφατο παρελθόν είχε δηλώσει ότι συμφωνεί να παραμείνουν στις θέσεις τους οι επικουρικοί γιατροί και αναζητά φόρμα ώστε να λυθεί το πρόβλημα. «Όλα στον καιρό τους», είχε χαρακτηριστικά δηλώσει τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις