55 χρόνια σήμερα από την ίδρυσή του - ΦΩΤΟ
Γίνεται 55 ετών και χωρίς την παρουσία του, η Πάτρα και η ευρύτερη περιοχή θα ήταν πιο φτωχή... Κυριολεκτικά και μεταφορικά. Από την εποχή των πρώτων αποφοίτων «κύλησε» πολύ νερό στ΄αυλάκι και σήμερα το Πανεπιστήμιο Πατρών κατέχει, παρά τα όποια προβλήματα και ελλείψεις του, μια πολύ υψηλή θέση στον ελληνικό και διεθνή ακαδημαϊκό χώρο.
Το Πανεπιστήμιο Πατρών ιδρύεται σαν σήμερα στις 11 Νοεμβρίου 1964. Θα κάνουμε μια σύντομη αναδρομή στο πώς φτάσαμε στην ίδρυση, στα πρώτα βήματα του Πανεπιστημίου Πατρών, με πολύτιμο οδηγό την επετειακή έκδοση του Πανεπιστημίου Πατρών για τα 50 χρόνια του (1964 – 2014). Πρόκειται για ένα λεύκωμα του Σήφη Μπουζάκη, Ομότιμου Καθηγητή του Πανεπιστημίου Πατρών, στο οποίο περιλαμβάνεται αρχειακό υλικό αλλά και κείμενα και πρόλογοι ανθρώπων της πανεπιστημιακής κοινότητας, καθώς και εκπροσώπων φορέων.
«Εγκαινιάσθη προχθές το Γ΄ Πανεπιστήμιον – Υπό του Βασιλέως Κωνσταντίνου – Αφιερώθη εις τον Άγιον Ανδρέα- Πλήθος κόσμου εις την Τελετήν των εγκαινίων».
Αυτός είναι ο τίτλος της εφημερίδας Πελοπόννησος, που κυκλοφορεί την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 1966 και αφορά στην τελετή των εγκαινίων του. Το Πανεπιστήμιο όμως είχε ιδρυθεί δύο χρόνια πριν, στις 11 Νοεμβρίου 1964, οπότε και ψηφίστηκε στη Βουλή το Ν.Δ. 4425/1964 «Περί ιδρύσεως Πανεπιστημίου εν Πάτραις». Η πρώτη Διοικούσα Επιτροπή που είχε αναλάβει το έργο της οργάνωσης και λειτουργίας των σχολών (στέγαση, διδακτικό προσωπικό, εξοπλισμός) είχε έδρα την Αθήνα. Η έδρα του μεταφέρεται στην Πάτρα το 1966.
Την πρώτη Διοικούσα Επιτροπή αποτέλεσαν οι: Χρήστος Σγουρίτσας, Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών ως Πρόεδρος, Χουρμούζης Γεωργιάδης, Καθηγητής του Πανεπιστημίου του Πρίνστον, Νικόλαος Γιάσογλου ερευνητής του Κέντρου Δημόκριτος, Σπυρίδων Ζερβός , Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών και Σόλων Κυδωνιάτης Καθηγητής του Μετσόβειου Πανεπιστημίου ως μέλη.
Οι πρώτοι Διοικητικοί Υπάλληλοι του Πανεπιστημίου ήταν οι: Σπήλιος Παπαθανασόπουλος, Αικατερίνη Λαμπροπούλου, Λουκία Σιμονοβίκη, Ε. Φαρμακίδου, Νικολέττα Κώνστα, Παναγιώτης Νικολινάκος και Μιλτιάδης Ματθίας.
Η πρώτη σχολή που θα ιδρυθεί στο Πανεπιστήμιο Πατρών με το Β.Δ. 828/19-10-1966, ήταν η φυσικομαθηματική, τετραετούς φοίτησης. Στην αρχή η Σχολή ονομαζόταν Τμήμα Εισαγωγής Θετικών Επιστημών και θα δεχτεί τους πρώτους φοιτητές το ακαδημαϊκό έτος 1966/67. Στις 30 Νοεμβρίου του 1966 θα πραγματοποιηθούν και τα εγκαίνια. Τα εγκαίνια του Πανεπιστημίου τελούνται στις 30 Νοεμβρίου 1966, στο αίθριο του κτιρίου της Κορίνθου (παράρτημα). Στο κτίριο του πρώην παραρτήματος στεγάστηκαν πέρα από τις αίθουσες διδασκαλίας, τα εργαστήρια Φυσικής, Ανοργάνου και Οργανικής Χημείας, Βιολογίας και Βοτανικής , Ζωολογίας και η Βιβλιοθήκη.
Η θεμελίωση συγκροτήματος, από 20 μονόροφα κτίρια συνολικού εμβαδού 6.000 τ.μ. στη σημερινή Πανεπιστημιούπολη της Πάτρας θα γίνει τον Μάιο του 1968. Όπως μάλιστα σημειώνει στη μαρτυρία του ο Σπήλιος Παπαθανασόπουλος, το Πανεπιστήμιο Πατρών υπήρξε το πρώτο Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα στη χώρα που οργάνωσε πανεπιστημιούπολη σε σύγχρονες βάσεις και το πρώτο που ίδρυσε καινοτόμα Τμήματα, όπως το Τμήμα Βιολογίας, Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής, διεχώρησε το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών από του Μηχανολόγους. Εισήγαγε τον θεσμό των εξαμηνιαίων μαθημάτων και τη διδασκαλία καινοτόμων γνωστικών αντικειμένων, όπως της Γενετικής, Αυτόματου Ελέγχου και Πληροφορικής.
Τα πρώτα κτίρια ήταν προκατασκευασμένα, επιφάνειας 390 τ.μ. το κάθε ένα για να καλυφθούν οι εργαστηριακές ανάγκες της Πολυτεχνικής και Φυσικομαθηματικής Σχολής. Η ανέγερση των πρώτων κτιρίων άρχισε το 1972. Ήταν τα κτίρια της Διοίκησης και του Τμήματος Ηλεκτρονικών Υπολογιστών.
Τα πρώτα μαθήματα στην πρώτη Σχολή θα γίνουν αμέσως μετά τα εγκαίνια της 30ης Νοεμβρίου. Την 1η δηλαδή Δεκεμβρίου 1966. Οι πρώτοι καθηγητές ήταν ο Ιωάννης Θεοδωρακόπουλος που θα διδάξει τη Φιλοσοφία της Επιστήμης και ο Γ.Βαρβόγλης που θα διδάξει το μάθημα της Εισαγωγής στην Οργανική Χημεία. Επίσης δίδασκαν κατά την πρώτη ακαδημαϊκή χρονιά, μετακλητοί καθηγητές άλλων πανεπιστημίων και μάλιστα πολλές φορές εθελοντικά. (Τσιλίρας, στο Σήφης Μπουζάκης)
Ακαδημαϊκό έτος 1966 - 1967. Οι πρώτοι φοιτητές.
Ακαδημαϊκό έτος 1966 - 1967. Οι πρώτοι φοιτητές. Στο κέντρο Αναστάσιος Ζούμπος, Δημήτρης Φοίτος, Παναγιώτης Κασπίρης, Σπήλιος Παπαθανασόπουλος, Αθανάσιος Πετρόπουλος.
Πηγή: Αρχείο Σπ. Παπαθανασόπουλου.
Οι πρώτοι απόφοιτοι
12 Ιανουαρίου 1971 και το στιγμιότυπο που ακολουθεί (αρχείο Γιάννη Ματσούκα) αφορά την αποφοίτηση των πρώτων φοιτητών.
Από το Χημικό Τμήμα οι πρώτοι αποφοιτήσαντες ήταν οι: Γιάννης Ματσούκας, Δημήτρης Βάττης, Θρασύβουλος Παπαχρήστου, Άντα Ροκoφύλλου Ευαγγελία Σταυροπούλου.
Από το Βιολογικό Τμήμα: Κώστας Σταματόπουλος
Από το Μαθηματικό Τμήμα: Κώστας Σώρας
Από το Φυσικό Τμήμα: Διονύσης Πετρούλιας.
Επίσης οι πρώτοι καθηγητές που διακρίνονται στη φωτογραφία:
Ανδρέας Γαληνός, Βασίλειος Μπαρμπάνης, Ιωάννης Όντριας, Αθανάσιος Πανάγος, Αλέξανδρος Θεοδοσίου, Κωνσταντίνος Γούδας, Δημήτριος Θεοδωρόπουλος, Αναστάσιος Ζούμπος, Σπήλιος Παπαθανασόπουλος (Γενικός Γραμματέας), Αστέριος Γιαννούσης, Μιχάλης Πελεκάνος, Γεώργιος Λαυρεντιάδης. Οι καθηγητές που δίδαξαν την πρώτη σειρά: Γιάννης Θεοδωρακόπουλος, Παύλος Σακελλαρίδης, Καίσαρας Αλεξόπουλος, Δημήτρης Κάππος. Γεώργιος Βαρβόγλης, Φίλων Βασιλείου, Θεόδωρος Κουγιουμτζέλης.
Φωτό από το Εργαστήριο Χημείας
Διακρίνονται: Aλέξης Λυκουργιώτης ένας από τους πρώτους 120 φοιτητές και πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, Βασίλης Καραλής, Ευαγγελία Σταυροπούλου , από το προσωπικό αρχείο του Αλέξη Λυκουργιώτη
Από το προσωπικό αρχείο του Αλέξη Λυκουργιώτη - Επετειακή έκδοση Πανεπιστημίου Πατρών
Το λεύκωμα περιλαμβάνει επίσης ενότητα για το φοιτητικό κίνημα και την εξέγερση των φοιτητών το 1973 ενάντια στη Χούντα και στα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στην Πάτρα και πολλές άλλες ενότητες για το έργο του Πανεπιστημίου.
Από την κατάληψη του παραρτήματος. Πηγή: Προσωπικό αρχείο Μαρίας Κατσιγιάννη - Επετειακή έκδοση Πανεπιστημίου
Οι προσπάθειες για την ίδρυση του Πανεπιστημίου Πατρών ξεκίνησαν από τη δεκαετία του 1950 και πρώτη φορά το αίτημα συζητείται στο Υπουργείο Παιδείας στα μέσα της δεκαετίας του 1950. Πρωταγωνιστικό ρόλο στην προώθηση του αιτήματος, όπως διαβάζουμε στο λεύκωμα του κυρίου Μπουζάκη, θα παίξουν ο Εμπορικός Σύλλογος Πατρών και ο Πρόεδρός του Ανδρέας Χ. Παπανδρέου.
Το θέμα της ίδρυσης απασχολεί το Δημοτικό Συμβούλιο της Πάτρας το 1956, το οποίο εξουσιοδοτεί τον Δήμαρχο Βασίλειο Ρούφο να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες. Εκτός από τις τοπικές ενέργειες (και άλλες πέρα από αυτές που αναφέρθηκαν πριν) καταγράφονται πρωτοβουλίες και σε πανελλαδικό επίπεδο. Η μία προήλθε από ομάδα υφηγητών της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κα η δεύτερη από ομάδα του «Δημόκριτου». Επίσης σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσουν και εξωτερικοί παράγοντες. Ο ΟΟΣΑ θα ζητήσει από το Υπουργείο Συντονισμού τη σύνταξη μελετών για την ίδρυση ενός νέου σύγχρονου πανεπιστημίου. Η μελέτη ολοκληρώνεται τον Φεβρουάριο του 1964 και τυγχάνει ευμενών σχολίων.
Τον Ιούνιο του 1964 υποβάλλεται στη Διεύθυνση Τεχνικής Βοήθειας του ΟΟΣΑ έκθεση με πρόταση ίδρυσης ενός τρίτου πανεπιστημιακού Κέντρου στη Δυτική Ελλάδα (Πάτρα). Τον Αύγουστο του 1964 κατατίθεται στη Βουλή από τον υπουργό Παιδείας Γ. Παπανδρέου η εισηγητική έκθεση για την ίδρυση του Πανεπιστημίου Πατρών.
Από την επιτιμοποίηση του Γιασέρ Αραφάτ - Σταμάτης Αλαχιώτης. Πηγή: Iστορικό αρχείο Πανεπιστημίου Πατρών
Από την τελετή επιτιμοποίησης του Κωστή Στεφανόπουλου. Από το προσωπικό αρχείο του Σταύρου Κουμπιά
Σήμερα κατά το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020 λειτουργούν 7 Σχολές και 35 Τμήματα σε 6 πόλεις, όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Πρυτανείας. Στα 55 αυτά χρόνια, η προσπάθεια ήταν μεγάλη και πολλές φορές δύσκολη σε αντίξοες συνθήκες, αλλά πραγματικά, άξιζε τον κόπο.
Οι εξωτερικές αξιολογήσεις των Τμημάτων αλλά και η συνολική εξωτερική αξιολόγηση του Ιδρύματος και η πιστοποίησή του με άριστα σύμφωνα με τις Αρχές Διασφάλισης Ποιότητας Ανώτατης Εκπαίδευσης, δικαίωσαν την προσπάθειά μας και μας προσέφεραν σημαντικό πλεονέκτημα, συνεχίζει η ίδια ανακοίνωση.
Πενήντα πέντε (55) χρόνια μετά, το Πανεπιστήμιο Πατρών, ένα από τα μεγαλύτερα Δημόσια Ελληνικά Πανεπιστήμια, συνεχίζει δυναμικά την πορεία του, τονίζει η Πρύτανις, Καθηγήτρια Βενετσάνα Ε. Κυριαζοπούλου.
Πηγές: Σήφης Μπουζάκης , "Πανεπιστήμιο Πατρών 1964 -2014 - 50 χρόνια μετά - Μια συνοπιτική ιστορία", Επετειακή έκδοση Πανεπιστημίου Πατρών, Δεκέμβριος 2015
Ιστοσελίδα Πανεπιστημίου Πατρών www.upatras.gr/el/node/8067
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr