ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

/

Γιατί στην Ελλάδα πληρώνουμε "χρυσάφι" την κινητή τηλεφωνία;

Κοινοποίηση
Tweet

Έρευνα του ΙΟΒΕ

«Χρυσή» πληρώνουν τη χρήση κινητού οι Ελληνες, καθώς παρά τις μειώσεις των τελευταίων ετών οι λογαριασμοί που φτάνουν κάθε μήνα στα χέρια των συνδρομητών παραμένουν τσουχτεροί.

Αποτέλεσμα είναι παρά το γεγονός ότι η χώρα μας κατατάσσεται ως η 10η πιο φτηνή ανάμεσα στις χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις προ φόρων χρεώσεις, μετά τον συνυπολογισμό των φόρων να σκαρφαλώνει αυτόματα στην 6η πιο ακριβή θέση της Ευρώπης.

Αυτό προκύπτει από την μελέτη που πραγματοποίησε το ΙΟΒΕ για λογαριασμό της Ένωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας (ΕΕΚΤ) και παρουσιάστηκε στο 21ο INFOCOM WORLD CONFERENCE.

Στη μελέτη του ΙΟΒΕ, πάντως, το πρόβλημα των υψηλών χρεώσεων στην κινητή αποτυπώνεται ξεκάθαρα καθώς η Ελλάδα είναι η ακριβότερη χώρα στην Ευρώπη μετά το Βέλγιο, την Ισπανία, τη Σλοβακία, τη Γερμανία και την Ολλανδία, ενώ κατατάσσεται ψηλότερα και από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, βασική αιτία είναι η υψηλή φορολογία.

Η Ελλάδα έχει την υψηλότερη συνολική φορολόγηση υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας στην ΕΕ με τις αθροιστικές επιβαρύνσεις (ΦΠΑ 24% και ειδικό τέλος 12-20% βάσει της χρέωσης του λογαριασμού ενός πελάτη) να κυμαίνονται μεταξύ 39% και 49% της τελικής επιβάρυνσης.

Η πρακτική φορολόγησης των υπηρεσιών κινητών επικοινωνιών δεν συναντάται σε άλλες χώρες της ΕΕ, με εξαίρεση την Ουγγαρία και μερικώς την Μάλτα όπου έχει επιβληθεί κάποιας μορφής ειδικός φόρος στις επικοινωνίες, επισημαίνεται στην έρευνα.

Υπογραμμίζεται επίσης ότι μείωση ή κατάργηση του ειδικού τέλους στις κινητές επικοινωνίες θα οδηγούσε σε μείωση του κόστους σύνδεσης.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ανάλυσης του ΙΟΒΕ, σχετικά με την εκτίμηση της ελαστικότητας ζήτησης για υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας ως προς τις τιμές και το εισόδημα, προκύπτει ότι η χρήση δεδομένων από κινητές επικοινωνίες έχει στατιστικά σημαντική και αρνητική συσχέτιση με την τιμή για τη συγκεκριμένη υπηρεσία.

Συγκεκριμένα, μείωση της τιμής δεδομένων από κινητές επικοινωνίες κατά 10% συσχετίζεται με αύξηση της χρήσης δεδομένων από κινητές επικοινωνίες κατά 14,9% (σε επίπεδο σημαντικότητας 1%).

Στατιστικά, σημαντική και αρνητική, αν και αρκετά χαμηλότερη συγκριτικά με τις υπηρεσίες δεδομένων, είναι και η σχέση μεταξύ τιμής και χρήσης υπηρεσιών ομιλίας. Συγκεκριμένα, μείωση της τιμής ανά λεπτό ομιλίας κατά 10% συσχετίζεται με αύξηση των λεπτών ομιλίας κατά 1,1% (σε επίπεδο σημαντικότητας 5%).

Οπως καταδεικνύει η ανάλυση, παρά την υψηλή φορολόγηση, οι επιχειρήσεις του κλάδου παραμένουν από τους μεγαλύτερους επενδυτές στην ελληνική οικονομία. Την περίοδο 2010-2018 οι επενδύσεις ξεπέρασαν τα €2,7 δισ., ενώ επιπλέον €1,1 δισ. κατευθύνθηκαν στην απόκτηση αδειών χορήγησης φάσματος.

 «Οι επενδύσεις του κλάδου σε υποδομές αποτελούν, διαχρονικά, τουλάχιστον το 1/3 των κερδών προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων. O υψηλός ρυθμός επενδύσεων αποτυπώνεται και στις ευρυζωνικές υποδομές, καθώς το σύνολο του πληθυσμού καλύπτεται από το δίκτυο τρίτης γενιάς, ενώ το 92% του πληθυσμού από το δίκτυο 4G» σημειώνεται.

Την ίδια στιγμή η ζήτηση για υπηρεσίες κινητών επικοινωνιών το 2018 συνεισέφερε, σε όρους ΑΕΠ, περίπου 3,9 δισ. ευρώ ή 2,1% του ΑΕΠ της χώρας.

Σημαντική είναι όμως και η συμβολή του κλάδου στην απασχόληση καθώς διατηρεί περίπου 59.000 θέσεις εργασίας (ή 1,5% της συνολικής απασχόλησης) παρά το γεγονός ότι παρατηρήθηκε σχετική κάμψη το 2018 συγκριτικά με τη χρονιά που είχε προηγηθεί.

Υπολογίζεται μάλιστα ότι κάθε θέση εργασίας στον κλάδο υποστηρίζει άλλες 3 θέσεις απασχόλησης συνολικά στην Οικονομία.

*με στοιχεία από ethnos

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις