ΥΓΕΙΑ

/

Ο παιδίατρος Αντώνης Δαρζέντας, μας εξηγεί πώς να προστατεύσουμε τα παιδιά μας από την «ύπουλη» Μηνιγγίτιδα Β

Κοινοποίηση
Tweet

«Αν θέλετε να έχετε ήσυχο το κεφάλι σας από την σοβαρή αυτή νόσο δεν υπάρχει καλύτερη λύση από το εμβόλιο και μόνον αυτό»

Τι συμβαίνει, άραγε, με τα κρούσματα της μηνιγγίτιδας Β στην Ελλάδα;

Η Μηνιγγίτιδα Β είναι μια ιδιαίτερα επικίνδυνη και ύπουλη νόσος, η οποία δεν κάνει διακρίσεις, εκδηλώνεται με συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά μιας απλής ίωσης, με αποτέλεσμα να μπερδεύει τους γονείς, προσβάλει μωράκια, νήπια και νεαρούς ενήλικες και εξελίσσεται ταχύτατα -μέσα σε μόλις 24 ώρες.

Μάλιστα, μπορεί να προκαλέσει μόνιμες αναπηρίες ή να οδηγήσει ακόμη και στον θάνατο, σε περίπτωση που δεν υπάρξει έγκαιρη διάγνωση. Για αυτό και οι γονείς θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί

Τι μπορεί, όμως, να κάνει ένας γονιός για να προστατέψει πλήρως το παιδί του;

Το thebest.gr απευθύνθηκε για το θέμα, στον Παιδίατρο – Νεογνολόγο Αντώνη Δαρζέντα, τ. Επιμελητή Μονάδας Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών και Παίδων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών, ο οποίος διατηρεί ιατρείο στην Πάτρα και έχει μεγάλη εμπειρία σε νεογνά, παιδιά και εφήβους, προκειμένου να μας λύσει όλες τις απορίες σχετικά με αυτή την ομολογουμένως ανησυχητική νόσο.

ΕΡ.: Την τελευταία περίοδο έχουν καταγραφεί αρκετά κρούσματα διάφορων τύπων μηνιγγίτιδας σε αρκετές περιοχές τις χώρας, με πιο πρόσφατο ένα κρούσμα μηνιγγίτιδας στην περιοχή της Καρδίτσας. Πόσο πρέπει να ανησυχούμε, λοιπόν, για αυτή τη νόσο;

ΑΠ.: Θα έλεγα ότι δεν θα έπρεπε να ανησυχούμε υπερβολικά καθώς η νόσος δεν είναι ιδιαίτερα συχνή αλλά πρόκειται για νόσο που αφενός κάνει αιφνίδια έναρξη και γρήγορη εξέλιξη, αφετέρου υπάρχει τρόπος να την αποφύγουμε με τον εμβολιασμό. Συνεπώς θα έλεγα πως δεν χρειάζεται να ανησυχούμε αλλά να δράσουμε.

ΕΡ.: Για να ενημερώσουμε τους γονείς, θα θέλαμε να μας πείτε λίγα λόγια για το τι καθιστά την Μηνιγγίτιδα Β τόσο επικίνδυνη καθώς και τα συμπτώματα τα οποία θα πρέπει να κινήσουν την υποψία στους γονείς.

ΑΠ.: Η νόσος έχει αιφνίδια έναρξη. Η τυπική αρχική εικόνα είναι πυρετός, ναυτία, εμετός, κεφαλαλγία.

Ωστόσο η κλασσική τριάδα συμπτωμάτων δηλαδή πυρετός, αυχενική δυσκαμψία και επηρεασμένο επίπεδο συνείδησης στον μηνιγγιτιδοκοκο είναι μόνο στο 27% των ασθενών.

Αν βάλουμε μέσα και το χαρακτηριστικό εξάνθημα στην τετράδα των χαρακτηριστικών συμπτωμάτων θα δούμε πως 2 από τα 4 αυτά έχουν τα 9 στα 10 παιδιά.

Δηλαδή υπάρχουν αρκετοί ασθενείς που δεν έχουν κανένα μα κανένα χαρακτηριστικό σύμπτωμα.

Σημαντική πληροφορία είναι επίσης πως αρκετοί ασθενείς με βαριά εικόνα και σηψαιμία από το μικρόβιο έχουν αρχικά φυσιολογικές εξετάσεις.

Η νόσος επίσης είναι σχεδόν πάντα κατακλυσμιαία. Μπορεί να εμφανιστεί σαν κλασσική μηνιγγίτιδα, αλλά μπορεί να εμφανιστεί και σαν σηψαιμία χωρίς τα συμπτώματα της μηνιγγίτιδας.

Συνεπώς. Ακόμα και ο καλύτερος κλινικός γιατρός, ακόμα και οι πιο ειδικές εξετάσεις μπορεί να μην διαγνώσουν την κατάσταση του ασθενούς.

Η θνητότητα στις αναπτυγμένες χώρες βρίσκεται περίπου στο 10% ενώ στην περίπτωση της σηψαιμίας μπορεί να ξεπεράσει το 20%. Επίσης ένα 10 - 20% των επιζώντων θα παραμείνει με σοβαρά νευρολογικά κατάλοιπα.

Συνεπώς ακόμα και η καλύτερη αντιμετώπιση και οι καλύτεροι γιατροί και τα καλύτερα νοσοκομεία μπορεί να μην σε γλυτώσουν.

ΕΡ.: Πώς μεταδίδεται η Μηνιγγίτιδα Β και ποιες ομάδες πληθυσμού είναι πιθανότερο να νοσήσουν; Πώς μπορεί ένα γονιός να προστατεύσει αποτελεσματικά τα παιδιά του από τη νόσο;

ΑΠ.: Η μηνιγγίτιδα Β μεταδίδεται με απλές καθημερινές συνήθειες όπως το φιλί, ο βήχας και το φτάρνισμα. Μερικοί από εμάς και για σχετικά μεγάλα χρονικά διαστήματα έχουμε τον μηνιγγιτιδοκοκο Β και τον κουβαλάμε στον φάρυγγα μας. Όταν αυτός βρει ευκαιρία μεταδίδεται και μπορεί να προκαλέσει νόσο.

Οι ηλικίες που συναντάμε συχνότερα κρούσματα από μηνιγγίτιδα Β είναι τα βρέφη έως 1 έτους, τα παιδιά έως 5 ετών και οι έφηβοι από περίπου 10 έως τα 24 έτη.

ΕΡ.: Πότε εμφανίζει αυξημένη κινητικότητα η συγκεκριμένη νόσος; Έχει εποχικότητα όπως άλλες παιδικές ασθένειες;

Ναι έχει εποχικότητα. Παρουσιάζει αυξημένη συχνότητα χειμώνα και άνοιξη. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει πως δεν έχουμε κρούσματα και άλλες εποχές.

ΕΡ.: Πότε είναι η κατάλληλη περίοδος για να επισκεφτούν οι γονείς τον παιδίατρο και να εμβολιάσουν οι γονείς τα παιδιά τους ενάντια στη Μηνιγγίτιδα Β; Τι συμβουλεύετε τους γονείς;

Η κατάλληλη περίοδος για εμβολιασμό είναι οποτεδήποτε. Το εμβόλιο γίνεται σε όλες τις ηλικίες και όλες τις εποχές. Μιας όμως και υπάρχει μια σχετική εποχικότητα όπως είπαμε στη νόσο μια καλή εποχή είναι τώρα. Το εμβόλιο του μηνιγγιτιδοκοκου Β που υπάρχει στη χώρα, είναι ασφαλές και αποτελεσματικό. Το κόστος του εμβολίου μπορεί να φαίνεται σχετικά μεγάλο για μερικούς, αλλά εάν το δούμε σε σχέση με τα άλλα έξοδα για το παιδί μας δεν είναι ούτε τα μισά χρήματα από τα παιχνίδια που είναι πεταμένα σε μια γωνιά του σπιτιού μας. Αν θέλετε να έχετε ήσυχο το κεφάλι σας από την σοβαρή αυτή νόσο δεν υπάρχει καλύτερη λύση από το εμβόλιο και μόνον αυτό.

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Well Being