ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Σταϊκούρας: Μη ταξικός προϋπολογισμός, απευθύνεται στο σύνολο της κοινωνίας

Κοινοποίηση
Tweet

Τι είπε στη Βουλή ο υπουργός των Οικονομικών για τον προϋπολογισμό

«Λόγια του αέρα», χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, τις υποσχέσεις που έδωσε προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ για τη μείωση της φορολογίας και τη σύσταση ειδικού λογαριασμού για τη μείωση των πλεονασμάτων. «Μέχρι και σήμερα τέτοιον λογαριασμό δεν βρήκαμε», είπε ο κ. Σταϊκούρας, σε παρέμβαση του στην ολομέλεια, νωρίτερα σήμερα. Ο υπουργός επανέλαβε ότι ο προϋπολογισμός του 2020 απευθύνεται στο σύνολο της κοινωνίας και κατηγόρησε την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι με την υπερφορολόγηση που επέβαλε τα προηγούμενα χρόνια, έκλεισαν μαζικά μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Απάντησε επίσης, με στοιχεία, για τις δεξαμενές που μετέτρεψαν το δημοσιονομικό κενό σε δημοσιονομικό χώρο. «Όταν μειώνεις φορολογικούς συντελεστές, περισσότεροι πολίτες μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Το αποτέλεσμα είναι ότι ενώ μειώθηκε ο ΕΝΦΙΑ κατά 22%, αυξήθηκε η εισπραξιμότητα του από το 80% στο 85%», είπε ο υπουργός και ενημέρωσε ότι σημαντική ήταν η αύξηση στα έσοδα από ΦΠΑ. Βασικός παράγοντας για την βελτίωση της εισπραξιμότητας ήταν η αλλαγή του οικονομικού κλίματος και, ιδίως για την περίπτωση του ΕΝΦΙΑ, η μείωση των φορολογικών συντελεστών.

Ο ειδικός λογαριασμός

«Λέτε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ ακυρώνει τις μειώσεις φόρων που είχε αποφασίσει η προηγούμενη κυβέρνηση. Μας δίνετε ένα νόμο που έχετε ψηφίσει μια μείωση φόρου και εμείς την ακυρώνουμε; Όλα ήταν λόγια του αέρα. Ήταν προεκλογικές υποσχέσεις στην περίπτωση που καταφέρνατε να εκλεγείτε και στην περίπτωση που δημιουργούνταν αυτός ο περίφημος λογαριασμός», σχολίασε την επιχειρηματολογία της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο υπουργός Οικονομικών. Ο κ. Σταϊκούρας υπενθύμισε, στο σημείο αυτό, τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα, τον Μάιο του 2019, σύμφωνα με τις οποίες θα άνοιγε ειδικός λογαριασμός στον οποίο θα κατετίθεντο, τις επόμενες ημέρες, 5,5 δισ. για να μειωθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα. «Τέτοιος λογαριασμός δεν υπάρχει μέχρι και σήμερα», είπε ο υπουργός Οικονομικών.

Οι εκτιμήσεις του προϋπολογισμού

Ο υπουργός σχολίασε και την κριτική της αντιπολίτευσης, ότι ο προϋπολογισμός χαρακτηρίζεται από υπεραισιόδοξες εκτιμήσεις. «Εκτιμήσεις και προβλέψεις κάνουμε και εμείς και εσείς. Σε όλο τον κόσμο έτσι χαράσσεται η οικονομική πολιτική, με εκτιμήσεις και προβλέψεις. Εμείς εκτιμούμε ρυθμό ανάπτυξης 2,8. Εσείς ισχυρίζεστε ότι σωστές είναι οι εκτιμήσεις των θεσμών για ρυθμό ανάπτυξης 2,3. Συμφωνούμε συνεπώς, ότι το 2020, με κυβέρνηση της ΝΔ, η οικονομία θα πάει καλύτερα από το 2019, με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ», είπε ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Μη ταξικός ο προϋπολογισμός

Ιδίως για την κριτική της αντιπολίτευσης ότι ο προϋπολογισμός του 2020 είναι ταξικός, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι δεν υπάρχει ταξικός προϋπολογισμός που να απευθύνεται στο σύνολο της κοινωνίας. «Ακούω την κριτική ότι μειώσαμε τον ΕΝΦΙΑ, όχι μόνο για τα χαμηλά στρώματα, αλλά και για τα ανώτερα. Ακίνητη περιουσία μέχρι 60.000 ευρώ έχει το 58,6% των πολιτών. Για το άλλο 41,4% των πολιτών δεν σας απασχολεί τίποτα; Για ακίνητη περιουσία άνω των 60.000 ευρώ, η μείωση του ΕΝΦΙΑ δεν σας απασχολεί καθόλου; Η σωστή πολιτική είναι η μη ταξική πολιτική που εφαρμόζει αυτή η κυβέρνηση, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στα χαμηλότερα και τα μεσαία εισοδηματικά στρώματα. Γι΄αυτό η μείωση είναι 30%, είναι 20% και 10%. Αυτό σημαίνει σωστή μη ταξική πολιτική. Εσείς ασκούσατε ταξική πολιτική», είπε ο υπουργός Οικονομικών και αναρωτήθηκε: «Η μείωση του φόρου στα φυσικά πρόσωπα, είναι ταξική πολιτική; Η κλιμακωτή φορολογία έχει ταξικό πρόσημο; Η μείωση της φορολογίας στις επιχειρήσεις, από το 28% στο 24%, που αφορά όλες τις επιχειρήσεις, έχει ταξικό πρόσημο; Και επειδή μας κατηγορείτε ότι μειώνουμε το φόρο από το 28% στο 24%, εσείς δεν είστε που λέγατε ότι θα κάνετε μέσα στην 4ετία; Σας ενοχλεί που το κάνουμε εμείς σε μια χρονιά και εσείς θα το κάνατε σε 4 χρόνια; Το πρόβλημα σας ποιο είναι τελικά; Ότι έχουμε λίγες κερδοφόρες επιχειρήσεις ή ότι έχουμε λίγες μεγάλες κερδοφόρες επιχειρήσεις; Αν έχουμε λίγες κερδοφόρες επιχειρήσεις, είναι που μας αφήσατε λίγες κερδοφόρες επιχειρήσεις, με την πολιτική που ασκήσατε. Εσείς αυξήσατε τις κερδοφόρες επιχειρήσεις εις βάρος των μικρών και των μεσαίων επιχειρήσεων που έκλεισαν μαζικά τα προηγούμενα χρόνια».

Ο δημοσιονομικός χώρος

Ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε και στη δημιουργία του δημοσιονομικού χώρου, τον οποίο απέδωσε στα αυξημένα έσοδα ύψους 869 εκατομμυρίων, από ΦΠΑ, από τον Ιούνιο και μετά, λόγω της βελτίωσης των μακροοικονομικών συνθηκών και του οικονομικού κλίματος. Τον απέδωσε επίσης και στη μείωση, κατά 410 εκατομμύρια των οροφών δαπανών που δεν θα εκτελούνταν, και στην πολύ καλύτερη εισπραξιμότητα του ΕΝΦΙΑ. «Αποδεικνύεται πως όταν μειώνεις φορολογικούς συντελεστές περισσότεροι πολίτες μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Το αποτέλεσμα είναι ότι ενώ μειώθηκε ο ΕΝΦΙΑ κατά 22% αυξήθηκε η εισπραξιμότητα του από το 80% στο 85%.

Κοινωνική πολιτική

Ο υπουργός απάντησε και στις εκτιμήσεις ότι θα υπάρξει συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους. «Το κοινωνικό κράτος και η κοινωνική πολιτική δεν είναι μια πολιτική. Το ίδιο ισχύει και για την οικονομική πολιτική. Οικονομική πολιτική όμως είναι ο ΕΝΦΙΑ, είναι και ο φόρος φυσικών προσώπων, είναι και ο φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων, είναι η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, από το 2ο εξάμηνο του 2020, είναι ένα πλέγμα μέτρων που συγκροτούν την οικονομική πολιτική. Το ίδιο συμβαίνει και με την κοινωνική πολιτική, που στόχο έχει την αποτελεσματικότητα, την κοινωνική δικαιοσύνη και την ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος», είπε ο υπουργός Οικονομικών και επισήμανε ότι η κυβέρνηση βασίζει την κοινωνική πολιτική σε έξι πυλώνες:

-τη διατήρηση του πλέγματος κοινωνικής προστασίας, μέσω των επιδομάτων που χορηγεί ο ΟΠΕΚΑ (επίδομα παιδιού, Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, Επίδομα στέγασης, συνεισφορά του δημοσίου για την προστασία της πρώτης κατοικίας αφού βελτιώσαμε αυτό το εργαλείο ώστε να μπορούν να το αξιοποιήσουν οι πολίτες, επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης, οι προνοιακές παροχές σε άτομα με αναπηρία κλπ)

-τις ενέργειες με στόχο την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος (χορήγηση επιδόματος για κάθε νέο παιδί, χρηματοδότηση προγραμμάτων εναρμόνισης επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής μιας γυναίκας, πρόσθετο αφορολόγητο για κάθε παιδί, μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13% για βρεφικά είδη, παιδικά καθίσματα κοκ)

-τις μεταρρυθμιστικές ενέργειες στο σύστημα εισφοράς κοινωνικής ασφάλισης

-την άσκηση κοινωνικής πολιτικής με το τέλος του παραλογισμού της υπερφορολόγησης, «γιατί και αυτό είναι κοινωνική πολιτική», είπε χαρακτηριστικά (μείωση του ΕΝΦΙΑ, βελτίωση πλαισίου ρυθμίσεων των οφειλών, απαλλαγή από την εισφορά αλληλεγγύης σε όλα τα ΑμεΑ από 80% και πάνω, η χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης το οποίο δίνεται τώρα και όχι το καλοκαίρι)

-τις προσλήψεις για την ενίσχυση της ασφάλειας του πολίτη «γιατί και αυτό είναι κοινωνική πολιτική».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

 

 

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις