ΑΠΟΨΕΙΣ

/

Οι φουμαδόροι βουλευτές

Κυριάκος Δ. Σκιαθάς
Κοινοποίηση
Tweet

Του Κυριάκου Δ. Σκιαθά, εκπαιδευτικού αναλυτή-συγγραφέα

Το 1832, για τις προστάτιδες Δυνάμεις, Αγγλία, Ρωσία και Γαλλία το ελληνικό ζήτημα είχε τελειώσει. Είχαν «επιλέξει» τον άνθρωπό τους για το θρόνο της μικρής Ελλάδας τον πρίγκιπα της Βαυαρίας, τον ανήλικο Όθωνα. Πριν από τον ερχομό του, συγκλήθηκε στην Πρόνοια, προάστιο του Ναυπλίου, η Δ΄ κατά συνέχειαν Εθνική των Ελλήνων Συνέλευση (όπως ονομάστηκε, σαν συνέχεια εκείνης του 1831). Συγκεντρώθηκαν εκεί πληρεξούσιοι (βουλευτές) από όλη την επικράτεια και στις 14 Ιουλίου 1832 άρχισε τις εργασίες της η Συνέλευση σ’  ένα πρόχειρο ξύλινο κυκλικό οίκημα. Αυτό το ιδιότυπο βουλευτήριο ήταν κατασκευασμένο από σανίδες που άφηναν χάσματα στην ένωσή τους. Για πάτωμα είχε χώμα και απέναντι από την είσοδό του ήταν τοποθετημένη η έδρα του 92χρονου προέδρου της συνέλευσης, Πανούτσου Νοταρά, ενώ στο κέντρο της αίθουσας υπήρχε ένα τραπέζι για τον εκάστοτε υπουργό που μιλούσε. Αμφιθεατρικά σε σειρές ήταν στοιχισμένα σκαμνιά που κάθονταν οι πληρεξούσιοι με τις διαφορετικές τοπικές ενδυμασίες τους, οι νεοφερμένοι από την Ευρώπη με τα φράγκικα και οι προεστοί με τα τουρκικά καφτάνια τους, υπολείμματα του κοντινού παρελθόντος.

Έλληνας άρχοντας. Επιχρωματισμένη λιθογραφία του Stackelberg.

Τα θέματα της Συνέλευσης δύσκολα και σοβαρά· χορήγηση γενικής αμνηστίας για όλα τα πολιτικά εγκλήματα με στόχο την ειρήνευση του τόπου, περίθαλψη των αγωνιστών, των χήρων και των ορφανών τους, κατάργηση της Καποδιστριακής Γερουσίας, επικύρωση της εκλογής του Όθωνα κ.α. Το έργο των βουλευτών γινόταν ακόμη δυσκολότερο γιατί κατά τη διάρκεια των ολοήμερων συνεδριάσεων δεν επιτρεπόταν το κάπνισμα. Αλήθεια, πόσο πρωτοπόρα απόφαση για την νεοβγαλμένη Ελλάδα από την τουρκοκρατία; Αρκετοί από τους βουλευτές ήταν καπνιστές και οι περισσότεροι από αυτούς μανιώδεις φουμαδόροι.

Ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης, προεπαναστατικά μπέης της Μάνης, πληρεξούσιος στην Εθνοσυνέλευση (από το λεύκωμα του Peytier)

Σκέφτηκαν, ξανασκέφτηκαν οι εθισμένοι στον καπνό εθνοπατέρες και μεταξύ των άλλων μεγάλων προβλημάτων που απασχολούσαν την καημένη πατρίδα και έπρεπε να επιλύσουν, βρήκαν λύση και στο προσωπικό τους πρόβλημα. Επινόησαν ένα πρωτότυπο και συνάμα διασκεδαστικό τέχνασμα. Έβαλε ο καθένας από αυτούς τους δικούς του τσιμπουξήδες να γυροφέρνουν το ξύλινο παράπηγμα που παρίστανε το ελληνικό βουλευτήριο και την κατάλληλη στιγμή, αυτοί έβαζαν από τα χάσματα που σχημάτιζαν οι άσχημα ενωμένες σανίδες, τα στόμια από τα μακριά τσιμπούκια ή μαρκούτσια των αναμμένων ναργιλέδων. Για την επίτευξη του σχεδίου τους φρόντιζαν από την έναρξη των συνεδριάσεων να κάθονται στα σκαμνιά που ήταν κοντά στα ξύλινα τοιχώματα του οικήματος. Μόλις τους ειδοποιούσαν οι μπιστικοί τους, που ξεροστάλιαζαν απ’  έξω, ότι βάζουν το στόμιο από την καπνοσύριγγα στην τρύπα, αυτοί έσκυβαν αμέσως και ρουφούσαν με ανείπωτη ηδονή. Έπειτα στρέφοντας το κεφάλι τους στο πλάι προσποιούμενοι τους αδιάφορους άφηναν τον καπνό να πλανιέται περιμετρικά στο εσωτερικό του οικήματος, με την ανοχή των άλλων συνέδρων. Το θέαμα μέσα στην κυκλική Συνέλευση την πολύχρωμα στολισμένη από τις διαφορετικές φορεσιές, ήταν για γέλια. Έμοιαζε σαν τσίρκο…

Ο γραμματικός του Μάρκου Μπότσαρη, Βασίλης Γούδας.

Μετά από 14 συνεδριάσεις, στις 10 Αυγούστου 1832, η Εθνοσυνέλευση διαλύθηκε, ύστερα από την εισβολή ρουμελιωτών στρατιωτών, που ζητούσαν με τα γιαταγάνια στα χέρια τους, τους καθυστερούμενους μισθούς τους!

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Σχόλια

Απόψεις