ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Στην τελευταία συνεδρίαση για το 2019 του Περιφερειακού συμβουλίου, επίκεντρο 3 νέα σχέδια πολιτικής προστασίας

Κοινοποίηση
Tweet

Ν. Φαρμάκης: «πρέπει να αποκτήσουμε & κουλτούρα πρόληψης, όχι μόνο αντιμετώπισης των φυσικών φαινομένων και των επιπτώσεών τους»

Τα νέα σχέδια αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών για το 2020 που αφορούν ενδεχόμενα πλημμυρικά φαινόμενα, πιθανούς σεισμούς και τυχόν προβλήματα που ενδέχεται να παρουσιαστούν από χιονοπτώσεις ή παγετό εγκρίθηκαν τη Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2019 από το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας.

Κατά την εισήγησή των σχεδίων Πολιτικής Προστασίας ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης, αφού επεσήμανε ότι «οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε τα σχέδια πολιτικής προστασίας ως απόλυτη προτεραιότητα και όχι μόνο ως «εργαλεία» διαχείρισης μίας κρίσης που μπορεί να ανακύψει από φυσική καταστροφή, αλλά και ως «εργαλεία» πρόληψης της κρίσης», τόνισε την ανάγκη για επιχειρησιακή ετοιμότητα του δυναμικού της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για την αντιμετώπισης οποιασδήποτε ανάγκης.

Επίσης όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, έδωσε έμφαση στο ζήτημα της πρόληψης, που όπως χαρακτηριστικά είπε «είναι απαραίτητο να μετατραπεί σε κυρίαρχη προτεραιότητά». Κι αυτό διότι η κλιματική αλλαγή δημιουργεί μια σύνθετη κατάσταση που χρήζει σχεδιασμένης αντιμετώπισης. Καθώς αναμένεται τα ακραία φυσικά φαινόμενα να εκδηλώνονται όλο και συχνότερα, ο Περιφερειάρχης εστίασε στην προληπτική δράση αλλά και στην ανάγκη συνεργασίας με στόχο τη συνολική διαχείριση των κινδύνων.

Κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην Πολιτική Προστασία, ο κ. Φαρμάκης πρόσθεσε ότι η παρούσα Περιφερειακή Αρχή, στο πλαίσιο των μικρών δυνατοτήτων που ακόμα υπάρχουν, ήδη ενίσχυσε με προσωπικό τη Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας και ο στόχος είναι να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο, τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό, όσο και σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό και κατέληξε: «Η πλήρης αναβάθμιση της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας μας. Είναι μία υπηρεσία που τη θέλουμε και πρέπει να είναι «μάχιμη» αλλά και πρωτοπόρα σε τεχνολογικό επίπεδο».

Αναλύοντας τα 3 σχέδια και σε ότι αφορά στην αντισεισμική προστασία, ο κ. Φαρμάκης υπογράμμισε πως εκτός του σχεδιασμού αντιμετώπισης οποιουδήποτε συμβάντος, απαιτείται και ένας σχεδιασμός προληπτικών ελέγχων και αντισεισμικής θωράκισης των κτιρίων. «Στον συγκεκριμένο τομέα έχουμε μείνει πίσω ως χώρα, όμως στόχος μας είναι να διεκδικήσουμε πόρους από το κεντρικό κράτος, προκειμένου να προχωρήσουμε σε ένα πρόγραμμα προσεισμικού ελέγχου, τουλάχιστον στις βασικές υποδομές και στα δημόσια κτίρια» ανέφερε.

Επίσης, αξίζει να σημειωθεί, ότι αναφερόμενος στους ενδεχόμενους εκχιονισμούς, λόγω και της χειμερινής περιόδου, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας έκανε ιδιαίτερη μνεία στις ορεινές περιοχές, αναφέροντας μεταξύ άλλων: «διατηρώ μία ιδιαίτερη ευαισθησία έναντι αυτών των περιοχών. Γιατί στη δική μου αντίληψη δεν υπάρχουν τόποι ούτε πολίτες, πρώτης και δεύτερης κατηγορίας. Αισθάνομαι πολύ έντονη την υποχρέωση λοιπόν, ει δυνατόν να μην υπάρξει ούτε ένα χωριό, ούτε μία στάνη αποκλεισμένη από τα χιόνια και μάλιστα, για ολόκληρα 24ωρα. Γι’ αυτό και θέλω να είναι βέβαιοι οι πολίτες αυτών των περιοχών ότι η Περιφέρεια θα κάνει κάθε τι δυνατό ώστε να περιοριστούν στο ελάχιστο οι επιπτώσεις από ενδεχόμενους χιονιάδες».

Η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας ολοκληρώθηκε με ανταλλαγή ευχών καθώς ήταν η τελευταία που πραγματοποιήθηκε για το έτος 2019.

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις