ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Η Πάτρα τίμησε τη θυσία του καθηγητή Νίκου Τεμπονέρα – ΦΩΤΟ και ΒΙΝΤΕΟ

Κοινοποίηση
Tweet

Πέρασαν 29 χρόνια από την δολοφονία του καθηγητή

Πιστοί στο ραντεβού τους στο μνημείο του Νίκου Τεμπονέρα, ήταν και φέτος φορείς, σύλλογοι, κόμματα, συλλογικότητες, εργαζόμενοι, φοιτητές, σύντροφοι και η οικογένεια του δολοφονημένου καθηγητή.

Το σύνθημα: «Τεμπονέρα ζεις με Πέτρουλα, Λαμπράκη μας οδηγείς», δονούσε τον αέρα, ενώ στα πανό δεν έλειψαν και οι αναφοράς στην εν εξελίξει δίκη της Χρυσής Αυγής, με τη Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ να αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η εισαγγελέας αθωώνει τους νεοναζί, πότε θα κλείσει η πληγή;».

Στην εκδήλωση για την συμπλήρωση 29 ετών από τη δολοφονία Τεμπονέρα, χαιρετισμούς απεύθυναν εκπρόσωποι των καθηγητών, των δασκάλων καθώς και ο γραμματέας του ΕΑΜ, Μιχάλης Βασιλάκης.

Ο σύντροφός του Ν. Τεμπονέρα στο ΕΑΜ Μιχάλης Βασιλάκης τόνισε μεταξύ άλλων: «Η σπονδή αίματος του λαϊκού και νεολαιίστικου κινήματος το 1991 με τον Νίκο Τεμπονέρα, διευρύνει και βαθαίνει αδιάλειπτα μέσα από τους κοινωνικούς αγώνες του λαού και της νεολαίας το περιεχόμενό της για εργασία και γνώσης, δημοκρατία και αλληλεγγύη, ζωή και ελευθερία. Είναι θέμα της πολιτικής ιστορίας, της κοινωνιολογίας και της ζώσας πολιτικής για να βγάλει τα αναγκαία συμπεράσματα, πώς μια κοινωνία σε τέλμα και αμηχανία στην οποία βυθίστηκε την τριετία 89-91, αφυπνίστηκε και εξεγέρθηκε σε μια στιγμή για να διεκδικήσει την πυξίδα της ζωής με αναφορά τα σκορπισμένα μυαλά του Νίκου Τεμπονέρα στην αυλόπορτα του σχολειού από το κράτος και το παρακράτος.

Σε αυτή την σπονδή αίματος του Νίκου Τεμπονέρα το ’91, προστέθηκε το 2008 το αίμα της αθωότητας του Αλέξη Γρηγορόπουλου που στο παιδικό του μυαλό δεν χωρούσε η κοινωνία των γκέτο, των καταναγκασμών και των απαγορεύσεων με απαγορευμένες πόλεις με δεσμοφύλακες και σερίφηδες τύπου Κορκονέα. Μετά ήρθε η Αμφιάλη με το ναζιστικό μόρφωμα που μεθοδικά το πολιτικό σύστημα της διαπλοκής και της διαφθοράς για τις δικές του ανάγκες και προτεραιότητες, από κοινωνικό και πολιτικό περιθώριο, το μετέτρεψε σε αυτοδύναμη δήθεν αντισυστημική δύναμη με κοινοβουλευτικό μανδύα και έκφραση για να μπορεί να επιβάλει όπως τα Ες-Ες την πολιτική και κοινωνική εξουσία του στις εργατογειτονιές της Δυτικής Αθήνας.»

 

 Ο Βαγγέλης Μπουντουλούλης εκ μέρους της ΟΛΜΕ ανέφερε μεταξύ άλλων ότι: «Ο Ν. Τεμπονέρας αγωνιζόταν για το αυτονόητο. Για την αυτοοργάνωση, για ένα καλύτερο εκπαιδευτικό σύστημα. Ήταν ένα σύμβολο ενός μεγάλου και όμορφου αγώνα».

Ο Σταύρος Πετράκης από τη Διδασκαλική Ομοσπονδία επισήμανε ότι: «Ο Τεμπονέρας υπερασπιζόταν τις αρχές του κι έπεσε θύμα τυφλής βίας… Σήμερα κινούμαστε στον δρόμο που χάραξε, αγωνιζόμενοι κατά της λιτότητας, της εξαθλίωσης, για δημόσια υγεία και παιδεία, για κοινωνική ασφάλιση και εργασιακά δικαιώματα».

Ο Παναγιώτης Μπούρδαλας εκ μέρους της Α’ ΕΛΜΕ, μιλώντας σε πρώτο πρόσωπο προς τον Νίκο Τεμπονέρα, επισήμανε μεταξύ άλλων: «Δεν ήθελες να γίνει ήρωας, αλλά να συνεχίσεις να είσαι εκπαιδευτικός. Έσπευσες άοπλος στο σχολικό συγκρότημα, απέναντι σε οργανωμένους τραμπούκους με λοστάρια. Εξέφρασες τον συλλογικό άνθρωπο και πολίτη».

Στεφάνια κατέθεσαν η οικογένεια του Νίκου Τεμπονέρα, οι ΟΛΜΕ-ΕΛΜΕ, η ΔΟΕ, Δάσκαλοι-Νηπιαγωγοί, ΑΔΕΔΥ, εκ μέρους του Δήμου Πατρέων ο κ. Πετρόπουλος, φοιτητικοί σύλλογοι, η Ώρα Πατρών, η Ανυπότακτη Πολιτεία, τα Πέτρινα Χρόνια, η ΠΑΣΠ ΑΕΙ, ο ΣΥΡΙΖΑ, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, το Εργατικό Κέντρο, η Νοσοκομειακοί Γιατροί και το ΕΑΜ.

Μετά το τέλος της εκδήλωσης ακολούθησε πορεία προς το παράρτημα της οδού Κορίνθου από όπου είχε ξεκινήσει την μοιραία βραδιά ο Νίκος Τεμπονέρας για να φτάσει στο σχολικό συγκρότημα της πλατείας Βουδ.

 

 

Θάνος Χριστακόπουλος

Φωτογραφίες: Δημήτρης Χριστοδουλόπουλος

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις