ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Επιμένει στη ΜΗ συμμετοχή στον διαδημοτικό φορέα του φράγματος Πείρου-Παράπειρου ο Δήμαρχος Πατρέων

Κοινοποίηση
Tweet

Ξεκινάμε την κατασκευή νέου διυλιστηρίου που θα είναι έτοιμο το καλοκαίρι του 2021, είπε ο Δήμαρχος Κώστας Πελετίδης

Πρώτο θέμα στην αποψινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Πάτρας, είναι αυτό της σύστασης Φορέα Διαχείρισης του φράγματος Πείρου – Παράπειρου και την συμμετοχή του Δήμου Πατρέων.

Το συγκεκριμένο θέμα έφεραν προς συζήτηση 23 δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης. Εισηγητής εκ μέρους τους είναι ο Αλέκος Χρυσανθακόπουλος, επικεφαλής της παράταξης «Πάτρα Διεθνής Πόλη Σύγχρονη Πόλη».

Στην εισήγησή του για το θέμα ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, τόνισε τα εξής:

«Αυτή η συνεδρίαση φωτίζει με τον πιο καθαρό τρόπο τον προσανατολισμό των πολιτικών δυνάμεων και τους δύο δρόμους που ακολουθούνται.

Από τη μία μεριά είναι ο δρόμος υπεράσπισης των λαϊκών συμφερόντων, του πατραϊκού λαού, που στο συγκεκριμένο θέμα είναι, το νερό από το φράγμα Πείρου – Παραπείρου να έρχεται αδάπανα – δωρεάν στους Δήμους Πατρέων, Δυτικής Αχαΐας, Ερυμάνθου. Η Δημοτική Αρχή ακούραστα το πάλεψε και θα συνεχίσει να το κάνει και αυτός ο αγώνας είχε θετικά αποτελέσματα. Μέχρι το 2026 το νερό θα το παίρνουμε δωρεάν και είμαστε σίγουροι ότι έτσι θα είναι και στη συνέχεια, εγγυητής γι’ αυτή την πορεία θα είναι ο λαός των 3 Δήμων.

Από την άλλη μεριά, είναι ο δρόμος που ακολουθούν οι πολιτικές δυνάμεις του συστήματος και που υπερασπίζονται και υλοποιούν οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης και που σήμερα προτείνουν, αντί να δίνεται δωρεάν το νερό από το φράγμα έως και το 2026, να το πληρώνουν οι κάτοικοι των 3 Δήμων.

Δεν τους ενδιαφέρει ότι ο λαός πληρώνει φόρους, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, ειδικούς φόρους και πλήθος άλλα χαράτσια και δικαιολογημένα απαιτεί έργα σαν αυτό του φράγματος Πείρου – Παραπείρου και τη λειτουργία τους χωρίς επιπλέον επιβάρυνσή του. Δεν μπορεί να συνεχίζεται το τάισμα  της ολιγαρχίας του πλούτου, γιατί χρήματα που δεν πάνε για την κάλυψη των βασικών αναγκών του λαού, καταλήγουν στα σεντούκια των κατόχων του πλούτου, με αναπτυξιακά παραμύθια που τα χόρτασε ο λαός.

Η σθεναρή στάση των 3 Δημοτικών Αρχών Πάτρας, Δυτικής Αχαΐας και Ερυμάνθου απέναντι στους κυβερνώντες από το 2014, έφερε αποτελέσματα.

Παρότι κυβερνώντες και πρόθυμες δημοτικές παρατάξεις μας καλούσαν, όπως και σήμερα, να πληρώνει τη διαχείριση και λειτουργία ο λαός της περιοχής μας, φτάσαμε σήμερα να προχωρούν οι διαδικασίες για κατασκευή συμπληρωματικών έργων, επέκταση υδροδότησης οικισμών Ερυμάνθου – Δυτικής Αχαΐας και λειτουργία του φράγματος για 5 χρόνια υπό την εποπτεία της Ειδικής Υπηρεσίας Δημοσίων Έργων. Τα έργα θα χρηματοδοτηθούν από τα ΠΕΠ Δυτικής Ελλάδας και εθνικούς πόρους.

Η υδροδότηση κατά τους υπολογισμούς τους, θα ξεκινήσει αρχές του 2021, όταν θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες και η στάθμη του νερού από το υψόμετρο 178, όπου είναι σήμερα, θα φτάσει στο 207.

Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα καλέσουμε τους νέους δημάρχους να υπερασπιστούμε την προσωρινή ικανοποίηση των αιτημάτων μας και να επιμείνουμε, με τη στήριξη του λαού της περιοχής, στην κατεύθυνση να παίρνουμε το νερό δωρεάν, γιατί είναι φυσικό αγαθό και δεν πρέπει να εμπορευματοποιηθεί.

Πιστεύω ότι θα κινηθούμε μαζί με τις δημοτικές αρχές Ερυμάνθου και Δυτικής Αχαΐας, όπως και την προηγούμενη δημοτική περίοδο, γιατί αυτό είναι το συμφέρον και το δίκιο των συμπολιτών μας.

Το θέμα που συζητάμε σήμερα απασχόλησε πρόσφατα, στις εκλογές, τον πατραϊκό λαό. Μπήκε στην κρίση του και απεφάνθη.

Τον Οκτώβριο του 2023 θα ξαναμπεί στην κρίση του και εμείς από τώρα λέμε ότι δεν θα αλλάξουμε θέση, θα τον καλούμε να υπερασπιστεί τα δίκια του και να παίρνει το νερό δωρεάν. Θα έχετε κι εσείς τη δυνατότητα να βάλετε τη θέση σας, να σταματήσει να παίρνει το νερό δωρεάν και να δημιουργηθεί η διαδημοτική επιχείρηση που θέλετε και να πληρώνει.

Ως Δήμος θα προχωρήσουμε, όπως έχουμε τοποθετηθεί και στο Τεχνικό Πρόγραμμα, στην κατασκευή νέου διυλιστηρίου, με προδιαγραφές επεξεργασίας και νερού κατηγορίας Α3. Εκτιμούμε ότι το καλοκαίρι του 2021 θα είναι έτοιμο. Ξεκινάμε έργα για να γίνει η σύνδεση των διυλιστηρίων μας με τις κοινότητες του πρώην Δήμου Ρίου, ώστε να τελειώσουμε και με αυτό το σοβαρό θέμα της υδροδότησης.

Παράλληλα και με ευθύνη, θα συντηρούμε τις γεωτρήσεις μας σε υψηλό επίπεδο, για να μη βρεθεί η πόλη μας σε δύσκολη θέση, αν τα νερά του φράγματος για τον οποιονδήποτε λόγο παρουσιάσουν ποιοτικά ή ποσοτικά προβλήματα.

Η θέση της Λαϊκής Συσπείρωσης, που αναλυτικά κατατέθηκε και ψηφίστηκε στις 23 Νοεμβρίου 2018, είναι αυτή που δίνει λύση ολοκληρωμένη στο θέμα του νερού.

Η ύπαρξη ενιαίου κρατικού φορέα που θα παρακολουθεί έργα, θα κάνει παρεμβάσεις και ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων, θα αντιμετωπίζει το φαινόμενο της ερημοποίησης κ.λπ., μπορεί να είναι οδηγός».

Ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΠ, Ανδρέας Παπανικήτας με τη σειρά του στην δική του εισήγηση, τόνισε πως στις 26 Αυγούστου 2019 πραγματοποιήθηκε η έμφραξη της σήραγγας εκτροπής του Φράγματος Πείρου – Παραπείρου, η κατασκευή του οποίου ολοκληρώθηκε με 7 χρόνια καθυστέρηση και κόστισε πάνω από 150 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν οι υπεύθυνοι, σε δύο χρόνια περίπου από την έμφραξη, ο ταμιευτήρας θα είναι σε θέση να υδροδοτήσει τους τρεις Δήμους (Πατρέων – Δυτικής Αχαΐας Ερυμάνθου).

Η κατασκευή του θα καλύψει τις ανάγκες υδροδότησης της περιοχής και αποτελεί απόδειξη των μεγάλων δυνατοτήτων της χώρας μας για την κάλυψη των αναγκών της. Αποκαλύπτεται ότι το κυρίαρχο αφήγημα για τις τεράστιες ελλείψεις  σε νερό, χρησιμοποιείται για την περαιτέρω εμπορευματοποίησή του και τις αυξήσεις στα τιμολόγια.

Η διαχείριση  του νερού και των υδάτινων πόρων στο πλαίσιο  του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης  και της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει αρνητικές συνέπειες για το λαό, τόνισε ο κ. Παπανικήτας και συνέχισε λέγοντας ότι «η ιδιωτικοποίηση και η εμπορευματοποίηση του νερού, στρατηγική επιλογή της Ε.Ε. ξεδιπλώνεται  σταθερά και διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις  στην χώρα μας.

Είναι ο δρόμος που μεταθέτει  το κόστος διαχείρισης  του νερού στα λαϊκά νοικοκυριά, τους φτωχούς  και μικρούς αγρότες, είναι ο δρόμος που μετατρέπει το νερό  από κοινωνικό αγαθό σε εμπόρευμα  ακριβό για το λαό, επιβαρύνει δραματικά την λαϊκή κατανάλωση, με αποτέλεσμα  να γίνεται όλο και ποιο δύσκολη η απρόσκοπτη χρήση για τις καθημερινές ανάγκες του.

Είναι καθαρό ότι και εδώ σε αυτό το κρίσιμο  για την ζωή των κάτοικων μας   ζήτημα  συγκρούονται  δυο εκ διαμέτρου αντίθετες λογικές. Μια, η κυρίαρχη, που βλέπει τη λαϊκή ανάγκη για νερό, είτε ως κόστος είτε ως πεδίο κερδοφορίας. Είναι η λογική της ανάπτυξης που προβάλουν σήμερα η  Κυβέρνηση, τα αστικά κόμματα στο σύνολο τους, η  Ε.Ε., οι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Η διαχείριση  του νερού προς όφελος του λαού  απαιτεί ένα ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης. Είναι  υπόθεση και ευθύνη  ενός  ισχυρού Λαϊκού Κινήματος και περνάει αναγκαστικά μέσα από την  ανατροπή της κυρίαρχης πολιτικής.

Η λαϊκή πάλη μπορεί να υποχρεώσει και τις   Κυβερνήσεις, έστω και προσωρινά,  να στρέψουν   πόρους σε  υποδομές, που αφορούν στην ζωή της λαϊκής  οικογένειας.

Η στάση της Δημοτικής Αρχής είναι συνεπής για την ανάγκη  συνολικής ανατροπής της πολιτικής που εμπορευματοποιεί το νερό, μέσα από τη κερδοφόρα δράση είτε από ιδιωτικές επιχειρήσεις είτε από δημοτικές και μικτές επιχειρήσεις.

Η διαχείρισή του από Ανώνυμη Εταιρεία ή από Διαδημοτική  Επιχείρηση, θα έχει αποτέλεσμα την ιδιωτικοποίηση  και την παραπέρα  εμπορευματοποίηση του νερού. Θα επιβαρυνθούν  τα λαϊκά στρώματα με αύξηση της τιμής του νερού.

Ως Δημοτική Αρχή, στηρίζουμε τη λαϊκή απαίτηση  και το δικαίωμα για φθηνό, ελεγμένο ποιοτικά νερό.

Στηρίζουμε τον αγώνα ενάντια  σε κάθε μορφή  ιδιωτικοποίησης στην ανταποδοτικότητα, στην επιβάρυνση του λαού.

Με βάση αυτή τη θέση  διεκδικούμε την άμεση λειτουργία του Φράγματος. Από το 2016, είχαμε υποβάλλει τις κοινές θέσεις μας με το Δήμο Δυτικής Αχαΐας και το Δήμο Ερυμάνθου στο Υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων στον τότε Γενικό Γραμματέα  κ. Δέδε.

Ως Δημοτικό Συμβούλιο έχουμε αποφασίσει και διεκδικούμε, η διαχείριση του φράγματος Πείρου-Παραπείρου να γίνει από Εθνικό Δημόσιο Οργανισμό Υδάτινων  Πόρων, που θα χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό, θα σχεδιάζει, θα προσλαμβάνει προσωπικό, θα υλοποιεί το έργο της ορθολογικής διαχείρισης και θα παρέχει δωρεάν νερό, καθαρό και υγιεινό για όλους.

Αυτό το μεγάλο ζήτημα, τέθηκε στον Πατραϊκό λαό στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές και η συντριπτική του πλειοψηφία, ενέκρινε την πολιτική της Δημοτικής Αρχής.

Η Δημοτική Αρχή θα τιμήσει την εμπιστοσύνη και την ψήφο του λαού. Την δημοκρατική επιλογή του. Μαζί με τον Πατραϊκό λαό, θα εντείνουμε τον αγώνα μας για να μην δημιουργηθεί όπως προτείνουν από το 2014 οι δημοτικές παρατάξεις της Ν.Δ., του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ, Ανώνυμη Εταιρεία, Διαδημοτική επιχείρηση, που θα την διαχειρίζονται οι Δήμοι και η Περιφέρεια στην βάση των ανταποδοτικών τελών.

Άσχετα με τον τίτλο «Διαδημοτική», πρόκειται για Α.Ε., που θα εμπορευματοποιήσει περαιτέρω το νερό, αφού το κόστος συντήρησης και λειτουργίας, θα επιβαρύνει τα λαϊκά στρώματα με την αύξηση της τιμής του νερού.

Το επιχείρημα ότι έτσι θα αποτραπεί η ιδιωτικοποίηση του Φράγματος από την Κυβέρνηση, είναι υποκριτικό και ψεύτικο γιατί η λύση που προτείνουν, είναι στην ουσία η ιδιωτικοποίηση του Φράγματος από τους Δήμους και την Περιφέρεια.

Απαιτούμε Δημόσιο, Κρατικό Φορέα, Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.) διαχείρισης του Φράγματος, που θα παρέχει δωρεάν το νερό του φράγματος.

Νερό, βασικό κοινωνικό αγαθό, καθαρό ποιοτικό, για την κάλυψη των αναγκών της λαϊκής οικογένειας».

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις