ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Δυο εβδομάδες ψυχραιμία και επαγρύπνηση - Σύσκεψη στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για τον κορωνοϊό

Κοινοποίηση
Tweet

Τι επεσημαναν οι συμμετέχοντες

Κατεπείγουσα σύσκεψη για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν με βάση τα νέα δεδομένα με τα κρούσματα κορωνοϊού στην Αχαϊα και την Ηλεία πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας παρουσία του Εθνικού Διοικητή Πολιτικής Προστασίας Βασίλειου Παπαγεωργίου, του λοιμωξιολόγου Χαράλαμπου Γώγου, του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριου Φαρμάκη και του Αντιπεριφερειάρχη Αχαϊας Χαράλαμπου Μπονάνου.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι Δήμαρχοι Πατρέων, Ήλιδας, Πύργου και Πηνειού Ηλείας.

Στο μεταξύ τη μετατροπή του Νοσοκομείου του Ρίου σε Υπερνοσοκομείο για τον κορωνοϊό σχεδιάζει ο Ελληνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Διαβάστε περισσότερα...

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, που ήταν εστιασμένη στις περιοχές όπου το φαινόμενο εμφανίζεται με μεγαλύτερη ένταση, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης, υπογράμμισε την αξία διαρκούς συνεννόησης των τοπικών φορέων και στη σημαντική συνεισφορά που μπορούν να έχουν, τόσο ως προς την υποβοήθηση των μονάδων υγείας, όσο και ως προς την εμπέδωση των κατάλληλων γνώσεων και οδηγιών προς τους πολίτες.

Επανέλαβε δε, ότι ο ιός θα νικηθεί με δύο τρόπους: Αφενός με τη λήψη των μέτρων αυτοπροστασίας και προστασίας του κοινωνικού συνόλου που προτείνουν οι ειδικοί και αποφασίζει το Υπουργείο Υγείας και αφετέρου με την ψύχραιμη αντιμετώπιση της κατάστασης, η οποία σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ανατρέψει τον τρόπο ζωής και την καθημερινότητα των πολιτών. Μάλιστα, υπογράμμισε ότι αυτό που ο ίδιος έχει «εισπράξει» μέχρι σήμερα από την τοπική κοινωνία είναι μόνο εύλογη ανησυχία, αλλά σε καμία περίπτωση πανικός, γεγονός που αποδεικνύει το επίπεδο ωριμότητας των πολιτών.

Μάλιστα, καθώς όπως αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, η αναμενόμενη περαιτέρω αύξηση υπόπτων κρουσμάτων σε όλη τη χώρα - και στην περιοχή – θα οδηγήσει στην ανάγκη λήψης δειγμάτων κατ’ οίκον από πολίτες για τους οποίους θα υπάρχει υποψία ίωσης, ο κ. Φαρμάκης ανέφερε ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας μπορεί να διαθέσει οχήματα για την μεταφορά των δειγμάτων, ενώ οι Ιατρικοί Σύλλογοι μπορούν να συνεισφέρουν με την εθελοντική προσφορά μελών τους, ώστε να λαμβάνονται και να μεταφέρονται τα δείγματα στα ειδικά εργαστήρια, ένα εκ των οποίων είναι ζήτημα χρόνου να λειτουργήσει και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας.

Υπάρχει εγρήγορση, δεν χρειάζεται πανικός είπε ο εκπρόσωπος του ΕΟΔΥ στη σύσκεψη Παναγιώτης Αρκουμανέας. Ο ίδιος δήλωσε οτι θα ενισχυθεί το προσωπικό στο χώρο της υγείας στην περιοχή για να αντιμετωπιστεί η κατασταση. Αναφέρθηκε στην εξέλιξη της επιδημίας στην χώρα, τονίζοντας πως σύσσωμη η επιστημονική κοινότητα και οι αρμόδιες κρατικές αρχές βρίσκονται σε απόλυτη ετοιμότητα, ζητώντας και από την πλευρά του, διαρκή πληροφόρηση από τους τοπικούς φορείς. 

Ο Βασίλης Παπαγεωργίου, Εθνικός Συντονιστής Πολιτικής Προστασίας υπογράμμισε: «πιστεύω ότι δεν θα προκύψει κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα και δεν θα υπάρξει λόγος περαιτέρω ανησυχίας. Ο καθένας να είναι συνειδητά υπεύθυνος για τον εαυτό του και τους γύρο του όσον αφορά τα προληπτικά μέτρα».

Ο ίδιος, μαζί με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ θα μεταβούν στην Αμαλιάδα και τον Πύργο, προκειμένου να εκτιμήσουν την κατάσταση.

Ο κ. Παπαγεωργίου υπογράμμισε τη σημασία εμπέδωσης στις τοπικές κοινωνίες του ρόλου της ατομικής και συλλογικής ευθύνης, ενώ  τόσο ο Διοικητής της 6ης ΥΠΕ, Γιάννης Καρβέλης, όσο και ο  Καθηγητής Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος, αναφέρθηκαν στην ετοιμότητα και τις δυνατότητες του υγειονομικού τομέα στην περιοχή, με επίκεντρο το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας που αποτελεί και Νοσοκομείο Αναφοράς, σημειώνοντας επίσης, τον σημαντικό ενισχυτικό ρόλο που θα διαδραματίσουν οι περιφερειακές μονάδες υγείας.

Στη σύσκεψη υπήρξε ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των εκπροσώπων της επιστημονικής κοινότητας και των τοπικών φορέων, αλλά και κοινή πεποίθηση ότι η λήψη των απλών μέτρων αυτοπροστασίας που συστήνονται για όλες τις ιώσεις, μπορούν να συμβάλλουν καθοριστικά στον περιορισμό της επιδημίας, η οποία εμφανίζεται να πλήττει πιο έντονα τους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες και πολύ πιο ήπια το υπόλοιπο κοινωνικό σύνολο.

Στη σύσκεψη, εκτός των προαναφερομένων, συμμετείχαν: Οι Αντιπεριφερειάρχες Π.Ε. Αχαΐας και Π.Ε. Ηλείας, Χαράλαμπος Μπονάνος και Βασίλης Γιαννόπουλος αντίστοιχα, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, Τάκης Παπαδόπουλος, ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, ο δήμαρχος Πύργου, Παναγιώτης Αντωνακόπουλος, ο Δήμαρχος Ήλιδας, Γιάννης Λυμπέρης, ο Δήμαρχος Πηνειού, Ανδρέας Μαρίνος, ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Δυτικής Ελλάδας, Απόστολος Μαρτζάκλης, ο Περιφερειακός Δυτικής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Δυτικής Ελλάδας, Νίκος Ρουμελιώτης, οι Πρόεδροι των Ιατρικών Συλλόγων Πάτρας, Πύργου - Ολυμπίας και Αμαλιάδας, Άννα Μαστοράκου, Νίκος Κατσαρός και Κωνσταντίνος Τσαούσης αντίστοιχα, ο Προϊστάμενος της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής προστασίας, Νίκος Γυφτάκης,  η Προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Γεωργία Πλώτα, ο Προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Π.Ε. Αχαΐας, Θεόδωρος Λάμπος, κ.ά.     

 

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις