Γιατί είναι αναγκαίο ακόμη και την ύστατη ώρα να ακολουθήσουμε τις οδηγίες των ειδικών
Τώρα που πια ο κορωνοϊός έχει μπει στην καθημερινότητά μας, τώρα που έχουμε αρχίσει να κατανοούμε την ανάγκη λήψης μέτρων και που αφήσαμε πίσω την περίοδο του ξερολισμού, όπου όλοι είχαμε άποψη για το εάν ο κορωνοϊός είναι μία απλή γρίπη (οπότε προς τι τόσος θόρυβος), ή για το ποσοστό θνησιμότητας (που είναι πολύ μικρό άρα δεν κινδυνεύουμε), ή ο,τιδήποτε άλλο μας έκανε να μην τηρούμε τα «υπερβολικά» για κάποιους μέτρα ή «ημίμετρα» για κάποιους άλλους. Τώρα, λοιπόν, που έχουμε αρχίσει σιγά σιγά να ακούμε τους επιστήμονες και να κάνουμε ολοένα και λιγότερο του κεφαλιού μας ας δούμε με ψυχραιμία ποιος είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος του κορωνοϊού. Γιατί έχει προκληθεί παγκόσμιος συναγερμός για πρώτη φορά σε τέτοια έκταση στα σύγχρονα χρονικά;
Το πρόβλημα, λοιπόν, δεν είναι τόσο η θνησιμότητα από τον νέο κορωνοϊό (παρότι πάντα υπάρχει πιθανότητα μετάλλαξης), το πρόβλημα είναι η μεγάλη ευκολία διασποράς του. Για παράδειγμα ένας ασθενής με γρίπη κολλάει 0,3 όσων έρχεται σε επαφή, ενώ ένας ασθενής με κορωνοϊό 3. Ένας φορέας του ιού, δηλαδή, θα τον μεταδώσει σε άλλους τρεις. Αυτό το γεγονός σε συνδυασμό με το ότι δεν έχουμε ακόμη εμβόλιο για τον νέο ιό οδηγεί στο ενδεχόμενο να καταρρεύσει το σύστημα υγείας, εάν προκύψει ραγδαία εξάπλωσή του, όπως για παράδειγμα στην Ιταλία.
Κάτι τέτοιο θα έχει ολέθρια αποτελέσματα καθώς ακόμη και ελαφριά περιστατικά του κορωνοϊού που με μία πενθήμερη νοσηλεία θα γίνονταν καλά, δεν θα μπορούν να αντιμετωπιστούν. Οπότε ο κίνδυνος για ανθρώπινες ζωές θα είναι πλέον υπαρκτός, ακόμη και για περιπτώσεις όπως τραυματισμοί από τροχαία, εγκεφαλικά, εμφράγματα κ.α. Εάν σε αυτή την παράμετρο προσθέσουμε και το ποσοστό των γιατρών και νοσηλευτών που θα έχουν νοσήσει σε περίπτωση κατάρρευσης του συστήματος υγείας, το σενάριο φαντάζει ακόμη πιο δυστοπικό.
Ας το έχουν αυτό υπόψιν τους, όσοι εξακολουθούν να μην ακολουθούν τα μέτρα που ανακοινώνουν οι ειδικοί. Δεν διακινδυνεύουν μόνο τη δική τους ζωή, αλλά και των άλλων. Ειδικά αυτοί που θεωρούν ότι δεν τους αφορά ο ιός, ότι δεν κινδυνεύουν παιδιά, ότι ακόμη κι αν νοσήσουν θα το ξεπεράσουν με ένα ντεπόν.
ΥΓ
Πληροφορίες αναφέρουν ότι στη Βόρεια Ιταλία καθώς οι μονάδες Εντατικής Θεραπείας είναι πλήρεις οι γιατροί αρχίζουν να κάνουν επιλογή ασθενών. Ελπίζουμε να μην φθάσουμε ποτέ σε τέτοιο σημείο και κυρίως να προνοήσουμε τώρα που στη χώρα μας η κατάσταση δεν έχει ξεφύγει ακόμα.
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr