ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Νεκρώνει η Πάτρα μετά τις 6 το απόγευμα- Τι κλείνει, τι μένει ανοιχτό

Κοινοποίηση
Tweet

Κλείνουν εστιατόρια, καφέ, μπαρ

Έρημη πόλη θα θυμίζει από αύριο Σάββατο 14 Μαρτίου και άγνωστο για πόσο η Πάτρα, μετά τα νέα περιοριστικά μέτρα που ανακοίνωσε το απόγευμα του Σαββάτου το Υπουργείο Υγείας για την εξάπλωση του κορωνοϊού.

Μετά τα σχολεία, πανεπιστήμια, φροντιστήρια, ΙΕΚ, Μουσεία, γυμναστήρια, η κυβέρνηση αποφάσισε να κλείσουν μέχρι νεωτέρας όλα τα εμπορικά κέντρα, τα καφέ, τα εστιατόρια και ταβέρνες εκτός από τα delivery και take away.

Με τη νέα αυτή ανακοίνωση λοιπόν κατεβάζουν ρολά τα καφέ και καταστήματα εστίασης στην Πάτρα και την ευρύτερη περιοχή της Αχαΐας που σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του Συλλόγου – ΣΚΕΑΝΑ, Παναγιώτη Ματθαιόπουλου, υπολογίζεται σε κοντά 2.000 ενώ οι εργαζόμενοι που απασχολούνται σε αυτά ξεπερνούν τις 15.000.

Επίσης, τα εμπορικά καταστήματα της Πάτρας, με απόφαση του Εμπορικού Συλλόγου, θα λειτουργούν Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 10 το πρωί με 6 το απόγευμα, ενώ Δευτέρα, Τετάρτη, Σάββατο, από τις 10 έως τις 3 το μεσημέρι. Την ίδια γραμμή θα ακολουθήσουν και τα καταστήματα των πολυεθνικών εταιρειών.

Με δύο λόγια μετά τις 6 το απόγευμα η Πάτρα θα είναι μια άδεια πόλη. Ωστόσο, θα συνεχίσουν να λειτουργούν, φαρμακεία, σούπερ μάρκετ, αρτοποιεία και ζαχαροπλαστεία. Για τα σούπερ μάρκετ δεν αποκλείεται να υπάρξει περιορισμός του ωραρίου, καθώς από την Δευτέρα αναμένεται αρκετοί υπάλληλοι να κάνουν χρήση της άδειας ειδικού σκοπού που δόθηκε για όσους εργαζόμενους έχουν παιδιά μέχρι 15 ετών.

Την ίδια ώρα, από Δευτέρα αναμένεται να υπολειτουργούν και οι δημόσιες και δημοτικές υπηρεσίες, αφού και σε αυτή την περίπτωση, πολλοί εργαζόμενοι θα κάνουν χρήση της άδειας ειδικού σκοπού.

Μιλώντας στο thebest.gr, ο κ. Ματθαιόπουλος, ανέφερε πως ως κλάδος εστίασης θα ακολουθήσουν τις κεντρικές αποφάσεις που ελήφθησαν καθώς προέχει η υγεία του προσωπικού, των πελατών και γενικά της κοινωνίας.

«Είναι καθαρά θέμα υγείας και ο καθένας να αναλογιστεί την προσωπική του ευθύνη. Θεωρώ πως είναι καλύτερα τώρα που αποφασίστηκε το κλείσιμο αυτών των δραστηριοτήτων και των χώρων εστίασης στην Ελλάδα προκειμένου να περιορίσουμε όσο το δυνατόν την επιδημία και μετάδοση του κορωνοϊού και ως χώρα να παραμείνουμε μπροστά και να μην γίνουμε Ιταλία. Πάνω απ’ όλα είναι η υγεία και αφού τελειώσει όλο αυτό το θέμα, η πρωτόγνωρη κατάσταση που βιώνουμε όλοι μας, τότε θα δούμε το οικονομικό θέμα και αντίκτυπο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ματθαιόπουλος.

Να προσθέσουμε πως την Πέμπτη 12 Μαρτίου η διοίκηση του Συλλόγου Καταστηματαρχών εστίασης και αναψυχής Αχαΐας είχε σύσκεψη για τις εξελίξεις πάνω στο θέμα του κορωνοϊού ενώ νέα σύσκεψη και εκτίμηση της κατάστασης αναμένεται να λάβει χώρα το Σάββατο.

Με τα κρούσματα πλέον να έχουν ανέβει στη χώρα μας στα 190 και με 47 από αυτά να νοσηλεύονται, οι 5 διασηλωμένοι, ήταν κάτι αναμενόμενο να κλείσει και η εστίαση καθώς και τα εμπορικά κέντρα όπου συναθροίζεται κόσμος.

Επίσης τις τελευταίες 2-3 μέρες μετά και το κλείσιμο των σχολείων και λόγω του καλού καιρού, παρατηρήθηκε μία σχετική κίνηση με κόσμο που απολάμβανε τον καφέ του και ίσως αυτή η εικόνα φόβισε τους ειδικούς, λοιμωξιολόγους του Υπουργείου Υγείας για την περαιτέρω διασπορά του μεταδοτικού και επικίνδυνου κορωνοϊού με αποτέλεσμα την αναστολή λειτουργίας τους σε όλη τη χώρα.

Η απαγόρευση λειτουργίας ισχύει επίσης για τα κομμωτήρια, κουρεία, οίκους ανοχής, κέντρα αισθητικής, ενώ θα ανακοινωθεί και η απαγόρευση λειτουργίας των καταστημάτων τυχερών παιχνιδιών, τα οποία θα μπορούν να λειτουργούν διαδικτυακά. 

Κλειστά θα παραμείνουν ακόμη βιβλιοθήκες και πολιτιστικά κέντρα.

Ανοιχτά παραμένουν τα καταστήματα που πωλούν τρόφιμα, τα σούπερ μάρκετ, οι φούρνοι, τα ζαχαροπλαστεία (σ.σ. εφόσον δεν διαθέτουν τραπεζοκαθίσματα) και οι ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας. Επίσης δεν μπαίνει λουκέτο στο λιανεμπόριο, π.χ. ψιλικατζίδικα περίπτερα κλπ.

Διευκρινίζεται πως κλείνουν μόνο τα εμπορικά κέντρα κι όχι τα εμπορικά καταστήματα.

 

ΔΕΙΤΕ αναλυτικά τη λίστα των επιχειρήσεων που θα είναι κλειστές: 

-Λιανεμπόριο: shops in a shop, εκπτωτικά χωριά, εμπορικά κέντρα, Mall

-Eστίαση: οι επιχειρήσεις που έχουν αποκλειστικά παροχή καθίσματος και σερβιρίσματος (με εξαίρεση τις επιχειρήσεις εστίασης κατά το μέρος που πραγματοποιούν διανομή προϊόντων (delivery) και παροχή προϊόντων από το κατάστημα (take-away), με γενικό κανόνα καμία ουρά σε αυτές τις περιπτώσεις άνω των 5 ατόμων. Όσες επιχειρήσεις αυτής της κατηγορίας παραμείνουν ανοιχτές δεν δικαιούνται αναστολής ΦΠΑ και ασφαλιστικών εισφορών, αλλά μπορούν να λάβουν ενίσχυση σε περίπτωση που μειωθεί ο τζίρος τους.

-Υπηρεσίες τροφοδοσίας για εκδηλώσεις (catering)

-Δραστηριότητες παροχής ποτών: καφετέριες, μπαρ, κέντρα διασκέδασης

-Κινηματογράφοι, θέατρα, αίθουσες θεαμάτων

-Βιβλιοθήκες

-Μουσεία, αρχαιολογικοί και ιστορικοί χώροι

-Πρακτορεία τυχερών παιγνίων, καζίνο, λέσχες παιγνίων (Εξαιρούνται πλάνόδιοι πωλητές και διαδικτυακά τυχερά παιχνίδια)

-Αθλητικές εγκαταστάσεις, αθλητικοί όμιλοι, πολιτιστικοί όμιλοι και σωματεία (εξαιρούνται οι ανοιχτοί χώροι άθλησης για μεμονωμένη άθληση)

-Πάρκα αναψυχής και άλλα θεματικά πάρκα (λούνα παρκ κλπ)-Εξαιρούνται οι οι δημόσιοι ανοιχτοί χώροι αναψυχής

-Κουρεία, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής-μασάζ, οίκοι ανοχής, κέντρα δερματοστιξίας (τατουάζ) και τρυπήματος δέρματος-σώματος.

 

 

 

Κείμενο: ΤΑΚΗΣ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις