Αναφέρθηκε σε αυτό και το καθηγητής Τσιόδρας
Τα ενθαρρυντικά μηνύματα για τη θεραπεία της χλωροκίνης, μετά τις ανακοινώσεις γάλλων και κινέζων επιστημόνων, κοινοποιήθηκαν και στην Ελλάδα από τον έλληνα καθηγητή παθολογίας και λοιμωξιολόγο, Σωτήρη Τσιόδρα. Τι λένε οι επιστήμονες στη χώρα μας; Συνέντευξη με τον καθηγητή λοιμωξιολογίας, Νικόλαο Σύψα.
Με σκοπό να καταρτιστούν ελληνικές κατευθυντήριες οδηγίες για τη χορήγηση του φαρμάκου στους πάσχοντες από η νόσο COVID-19, συνεδρίασε το απόγευμα της Τετάρτης υπό την προεδρία του προέδρου της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων κ. Γαργαλιάνου, η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων του Υπουργείου Υγείας.
Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Σ. Τσιόδρας, στην νέα συνέντευξη τύπου ανέφερε ότι ειναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά τα στοιχεία για την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή κατά του κορονοϊού. Μάλιστα αναφέρθηκε σε κλινικές δοκιμές της χλωροκίνης σε Γαλλία και Κίνα.
«Όσο περισσότερο καθυστερεί η κορύφωση του κύματος στην πατρίδα μας, τόσο περισσότερη ευκαιρία έχει να ετοιμαστεί το σύστημα υγείας και να βρεθεί η κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή. Και να σας πω κάποια ενθαρρυντικά αποτελέσματα του σήμερα…
Ερευνητική ομάδα από την Κίνα ανακοίνωσε θεραπευτική χρήση νέου φαρμάκου σε κλινική μελέτη 340 ασθενών στο Ουχάν και στο Σέντζεν, η οποία έδειξε αρνητικοποίηση του ιού εντός τεσσάρων ημερών από τη χορήγηση του φαρμάκου.
Επίσης, ερευνητική ομάδα της Γαλλίας από ομάδα του διάσημου καθηγητή Λοιμώξεων κ. Ραούλτ χρησιμοποίησε σχήμα φαρμάκων που ήδη χρησιμοποιείται σε όλα τα νοσοκομεία, τα ελληνικά νοσοκομεία. Χρήση των φαρμάκων σε έξι ημέρες οδήγησε σε αρνητικοποίηση για τον ιό σε 90% των ασθενών σε σχέση με την ομάδα ελέγχου που δεν πήρε το σχήμα. Υπάρχουν κάποια ενθαρρυντικά δεδομένα. Ειδικά γι' αυτό το θέμα αναμένουμε ειδικές οδηγίες, από ειδική ομάδα εργασίας και συνεδριάζει σήμερα υπό την προεδρία του κ. Γαργιαλιάνου, που είναι πρόεδρος της Εταιρείας Λοιμώξεων».
Απαντώντας στη συνέχεια σε ερωτήσεις, ο κ. Τσιόδρας σημείωσε: «Είναι ένα ευρέως και διαδεδομένο φάρμακο το οποίο χρησιμοποιείται για τη μαλάρια εδώ και δεκαετίες και δίνεται και προληπτικά για την εμφάνιση της μαλάριας (ελονοσίας δηλαδή), είναι ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται όντως και σε κατηγορίες ασθενών που έχουν ρευματολογικά νοσήματα. Θεωρώ ότι υπάρχει επαρκής ποσότητα του φαρμάκου και μπορεί και διατίθεται αυτή τη στιγμή και στην ελληνική αγορά. Γνωρίζω γιατί είμαι σε επικοινωνία με όλους τους γιατρούς σε όλα τα νοσοκομεία που περιθάλπουν ασθενείς με τον νέο κορονοϊό και όλοι παίρνουν χλωροκίνη».
Σημειώνεται πως νωρίτερα σήμερα δημοσιεύματα έκαναν λόγο για μια πολλά υποσχόμενη θεραπεία στη μάχη κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού , η οποία φαίνεται πως θα είναι έτοιμη σε λίγο καιρό καθώς ήδη πραγματοποιούνται οι πρώτες κλινικές δοκιμές. Ο λόγος για την ουσία χλωροκίνη.
Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια στη Ρώμη Μαρία Δεναξά και όπως έγραψε στον προσωπικό της λογαριασμό στο twitter: «Ασθενείς στους οποίους χορηγήθηκαν 600mg ημερησίως χλωροκίνης θεραπεύτηκαν σε 6 μέρες και δεν ήταν πια φορείς του ιού. Η κλινική δοκιμή έγινε σε νοσοκομείο της Μασσαλίας όπου τώρα νοσηλεύεται βουλευτίνα του Μακρόν στην οποία χορηγείται η πειραματική θεραπεία».
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr