ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Έτσι θα λειτουργήσουν οι Εκκλησίες την Μεγάλη Εβδομάδα– Τα μπλόκα και τα αυστηρά μέτρα

Κοινοποίηση
Tweet

Όλη η εγκύκλιος

Με εγκύκλιο προς όλες τις Μητροπόλεις η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ορίζει τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσουν οι εκκλησίες όλη την Μεγάλη Εβδομάδα. Οι εκκλησίες δεν θα είναι απόλυτα κλειστές.

Με την εγκύκλιο ζητείται η τέλεση των Ιερών Ακολουθιών να είναι «λιτή καί σεμνοπρεπής» και όπως ακριβώς αναφέρεται: «Ιδίως οι μεταδιδόμενες από την τηλεόραση ή το διαδίκτυο ιερές ακολουθίες επιβάλλεται να πληρούν τα προβλεπόμενα από την Κ.Υ.Α., για να μην δώσουμε οποιαδήποτε αφορμή για κακεντρεχή σχόλια και ψόγους».

Στην εγκύκλιο υπενθυμίζεται η απαγόρευση της χρήσης μεγαφώνων για την μετάδοση της λειτουργίας.

Επίσης:

α) η περιφορά του Επιταφίου κατά την Μεγάλη Παρασκευή θα περιορισθεί ἀποκλειστικά μέσα στο ναό
β) η τελετή της Ανάστασης θα γίνει κανονικά τα μεσάνυχτα του Μεγάλου Σαββάτου.

Οι καμπάνες δεν χρειάζεται να χτυπούν στην έναρξη των λειτουργιών την Μεγάλη Εβδομάδα αλλά μπορούν να χτυπούν πένθιμα την Μεγάλη Παρασκευή αλλά και την ώρα της Ανάστασης όταν θα ψάλλεται το Χριστός Ανέστη.

Το ωράριο των εκκλησιών

Όσον αφορά στο ωράριο όλων των ιερών Ακολουθιών και των Θείων λειτουργιών της Μεγάλης Εβδομάδας θα είναι το συνηθισμένο με την σημείωση ότι το ιερό Ευχέλαιο καλύτερα είναι να τελεστεί το πρωί της Μεγάλης Τετάρτης, ἀντί της Προηγιασμένης Θείας Λειτουργίας, και όχι το απόγευμα.

Κλειστές πόρτες αλλά όχι όλη την ημέρα

Οι πόρτες των εκκλησιών θα είναι κλειστές κατά την διάρκεια όλων των ιερών Ακολουθιών. Όμως, θα ανοίγουν τουλάχιστον 2 ώρες μετά το τέλος τους το πρωί κάθε μέρα της Μεγάλης Εβδομάδας (από τις 11:00 έως τις 13:00) εκτός της Μεγάλης Παρασκευής που θα ανοίξουν από τις 13:00 έως τις 17:00. 

"Δεν έχουμε ευθύνη αν υπάρξει συνωστισμός έξω από τις εκκλησίες"

Καμία ευθύνη δεν θα φέρουν οι επικεφαλής της ελλαδικής εκκλησίας εάν υπάρξει συνωστισμός πιστών έξω από τις εκκλησίες τη Μεγάλη Εβδομάδα. Αυτό, υποστήριξε ο εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου, Μητροπολίτης Ναυπάκτου, Ιερόθεος, μιλώντας στην εκπομπή «MEGA Mag».

Σχολιάζοντας την εγκύκλιο της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, επισήμανε ότι δεν θα προκληθεί συνωστισμός των πιστών σε αυτά τα ωράρια. 

«Δεν θα υπάρξει συνωστισμός έξω από τις εκκλησίες. Αλλά και αν γίνει, δεν θα είμαστε υπεύθυνοι γι’ αυτόν» ανέφερε, συμπληρώνοντας πως «εάν φανεί ότι δημιουργείται πρόβλημα, εδώ είμαστε να πάρουμε τις ανάλογες αποφάσεις εκ νέου».

Ο Μητροπολίτης επέμεινε ότι δεν θα γίνει συνωστισμός έξω από τις εκκλησίες λόγω των περιοριστικών μέτρων του κορονοϊού κι έτσι «πηγαίνοντας στο φαρμακείο, ο κόσμος θα περνάει να ανάβει και ένα κεράκι από την εκκλησία».

Παράλληλα, σημείωσε ότι η εγκύκλιος δεν αποτελεί «παρότρυνση στο λαό να έρθει στις εκκλησίες», προσθέτοντας πως «εμάς ενδιαφέρει πάρα πολύ η δημόσια υγεία».

Αφήνοντας αιχμές προς την κυβέρνηση είπε: «κοινοποιήσαμε την εγκύκλιο από την Δευτέρα στην υπουργό Παιδείας, στον υπουργό Υγείας και στον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας. Θα μπορούσαν εσωτερικά να επικοινωνήσουν με την Ιερά Σύνοδο και να εκφράσουν τις όποιες απόψεις τους για το θέμα».

Τα μπλόκα

«Μπλόκο» σε όσους σκόπευαν να… περάσουν το Πάσχα στην επαρχία και τα νησιά της Ελλάδας μπήκε μετά τις επίσημες ανακοινώσεις από την πολιτική προστασία.

Ετσι λοιπόν από το απόγευμα της Τετάρτης, αποφασίστηκε να τεθούν σε ισχύ σημεία ελέγχου μετακινήσεων σε όλους τους δρόμους της Ελλάδας (διόδια, Εθνικές Οδοί, παράδρομοι, οδικές αρτηρίες εντός πόλεων), ώστε να αποφευχθούν οι άσκοπες μετακινήσεις ενόψει του Πάσχα.

«Εξαρχής τονίζουμε ότι πρέπει να τηρηθούν τα μέτρα. Ο Απρίλιος είναι κρίσιμος μήνας. Το Πάσχα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Θα πρέπει να προστατεύσουμε την ύπαιθρο και τους ηλικιωμένους», είπε αρχικά ο κ. Χαρδαλιάς και τόνισε: «Από τις έξι το απόγευμα σε όλα τα διόδια και οδικά δίκτυα εγκαθίστανται κάμερες ελέγχων της κυκλοφορίας».

Επίσης, επεσήμανε πως «στα ΚΤΕΛ και τα λιμάνια θα επιτρέπεται μόνο η μετακίνηση των μόνιμων κατοίκων. Εξαίρεση θα υπάρχει μόνο για στρατιωτικούς, υγειονομικούς και υπαλλήλους της πολιτικής προστασία».

Οι έλεγχοι όπως, είπε θα ισχύσουν μέχρι τις 27 Απριλίου. Σύμφωνα με το υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, η Ελληνική Αστυνομία θα προχωρά σε έλεγχο όλων των οχημάτων.

Επίσης ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε την αναστολή των αεροπορικών και ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών από και προς τα νησιά. Το μέτρο ισχύει έως και τις 27 του Απριλίου, ενώ η μόνη εξαίρεση είναι οι μόνιμοι κάτοικοι των νησιών.

Σε αυτό το πλαίσιο αν διαπιστωθεί οτι γίνεται καταχρηστικά μετακίνηση για αναψυχή θα διπλασιάζεται το πρόστιμο (300 ευρώ), θα αφαιρούνται οι πινακίδες και θα επιστρέφουν στη βάση τους τα αυτοκίνητα.

 
Τα πρόστιμα αυξάνονται, να λειτουργήσουν αποτρεπτικά για όσους σκοπεύουν να μετακινηθούν ενόψει του Πάσχα. Οι μετακινήσεις θα επιτρέπεται μόνο για αποδεδειγμένο λόγο σε νοσοκομείο ή γιατρό.

Στην Αστυνομική Διεύθυνση Αχαϊας έχει εκπονηθεί σχέδιο για να ελέγχονται όσα οχήματα κινούνται και αστυνομικοί θα βρίσκονται επί 24ωρου βάσεως στην εθνική οδό Πατρών- Αθηνών, αλλά και στην εθνική οδό Πατρών-Πύργου.

 
 

Μόσιαλος: H κανονικότητα όπως την γνωρίζαμε θα αργήσει πολύ να έρθει

Από την άλλη πλευρά, στο ερώτημα για την επόμενη μέρα του lockdown μίλησε ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας στο London School of Economics και εκπρόσωπος της χώρας μας στους διεθνής οργανισμούς, Ηλίας Μόσιαλος.

Όπως είπε στην ΕΡΤ ο κ. Μόσιαλος, είναι πολύ δύσκολο να επιστρέψουμε στην πριν την πανδημία εποχή και έκανε λόγο για επιστροφή σε μια κατάσταση μερικής κανονικότητας, η οποία θα εξαρτηθεί από την αποτέλεσμα των μέτρων.

«Όποτε είναι να γίνει αυτό δεν μιλάμε για επιστροφή στην κανονικότητα όπως την ξέραμε πριν τον κοροναϊό. Θα είναι επιστροφή σε μερική κανονικότητα» είπε ο κ. Μόσιαλος.

«Εγώ πιστεύω ότι και όταν τελειώσει η υπόθεση του κοροναϊού θα δούμε μία νέα κανονικότητα, δεν θα είναι αυτό που είχαμε πριν. Δηλαδή θα αλλάξουν πολλά πράγματα στις εργασιακές σχέσεις, θα δούμε την εξ αποστάσεως εργασία να κερδίζει πολύ έδαφος, δεν θα χρειάζεται να γίνονται πολλά από αυτά που κάναμε πριν (πολλά άσκοπα συνέδρια, πολλές άσκοπες μετακινήσεις) θα δούμε την εξ αποστάσεως εκπαίδευση με διαφορετικό μάτι» πρόσθεσε.

Για το τι θα συμβεί στη χώρα μας συγκεκριμένα, ο κ. Μόσιαλος απάντησε ότι «όλα θα εκτιμηθούν με βάση το τι θα κερδίσουμε τις επόμενες 2-3 εβδομάδες».

«Αν όλα πάνε καλά θα εξεταστούν μία σειρά σεναρίων (…) Το αισιόδοξο σενάριο θα προέβλεπε ότι θα συνεχίσουμε να ελέγχουμε τη νόσο με τον τρόπο που το κάνουμε τώρα, ίσως κάπως καλύτερα. Θα πάρουμε την γνώμη και την εμπειρία άλλων χωρών που σκέφτονται και αυτές μερική αποκλιμάκωση, όχι μέσα στον Απρίλιο όμως, σε καμία περίπτωση» συμπλήρωσε.

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις