ΥΓΕΙΑ

/

Ο κορωνοϊός θα καταργήσει δια βίου τις χειραψίες; Αλλάζουν και τα δεδομένα για την απόσταση ασφαλείας

Κοινοποίηση
Tweet

Νεότερα στοιχεία για την μετάδοση του ιού

Στην εκτίμηση ότι μετά το τέλος της πανδημίας του κορωνοϊού κανείς δεν θα μπορεί να κάνει χειραψία εξέφρασε ο δόκτωρ Άντονι Φάουτσι, που είναι επικεφαλής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νόσων (NIAID) καθώς και κορυφαίος εμπειρογνώμωνας μολυσματικών ασθενειών του Λευκού Οίκου.

Μιλώντας στο podcast της Wall Street Journal, προχθές Τρίτη είπε πως «η πανδημία θα αλλάξει σχεδόν σίγουρα τον τρόπο που ζούμε». «Δε νομίζω πως θα μπορέσουμε να κάνουμε χειραψία ποτέ ξανά, για να είμαι ειλικρινής» είπε ακόμη ο Αμερικανός γιατρός. «Όχι μόνο θα ήταν καλό για την πρόληψη του κορονοϊου αλλά κατά πάσα πιθανότητα θα μειώσει τις περιπτώσεις της γρίπης δραματικά» συμπλήρωσε.

«Δεν πιστεύω ότι οι άνθρωποι θα ενεργήσουν αμέσως απρόσεκτα και θα διακινδυνεύσουν μελλοντικές λοιμώξεις μόλις μπορέσουν να βγουν από την καραντίνα, να κοινωνικοποιηθούν και να σμίξουν με τους δικούς τους ανθρώπους ξανά. Αντ 'αυτού, πιστεύω ότι η κοινωνία θα είναι πιο ακόμα πιο προσεκτική και καλύτερα προετοιμασμένη για οτιδήποτε ενδεχομένως μας απειλήσει μελλοντικά» συνέχισε ο Άντονι Φαούτσι. «Δε νομίζω ότι θα επιστρέψουμε ποτέ στην άγνοια στην οποία ήμασταν αναφορικά με τη μεταδοτικότητα των λοιμώξεων. Νομίζω ότι οι άνθρωποι θα είναι προσεκτικοί πλέον με όλα» τόνισε ακόμη.

Καμπανάκι επιστημόνων: Η απόσταση των δύο μέτρων δεν είναι αρκετή

Στις περισσότερες από τις χώρες –και στην Ελλάδα- επιτρέπεται η φυσική δραστηριότητα (τρέξιμο, περπάτημα, ποδηλασία) ανά δύο άτομα, με προτεινόμενη απόσταση ασφαλείας 1,5 – 2 μέτρων μεταξύ τους, στο πλαίσιο των μέτρων για την αποφυγή μετάδοσης του κορονοϊού. Δεν δίνονται, όμως, οδηγίες για την θέση στην οποία πρέπει να βρίσκονται οι δύο αθλούμενοι. Μελέτη Βέλγων και Ολλανδών επιστημόνων προειδοποιεί πως η απόσταση αυτή δεν είναι ασφαλής, όταν οι αθλούμενοι βρίσκονται σε ευθεία γραμμή ο ένας πίσω από τον άλλο καθώς αυτός που ακολουθεί περνάει μέσα από το σύννεφο σταγονιδίων που εκπέμπει ο πρώτος.

Προτείνουν να τηρείται η συνιστώμενη απόσταση με τον έναν δίπλα στον άλλο, ή έστω, σε διαγώνια θέση όταν ο ένας προηγείται. Σε περίπτωση ευθείας γραμμής, η ασφαλής απόσταση σε συνθήκες χαμηλού ανέμου, υπολογίστηκε στα 4-5 μέτρα για το περπάτημα, στα 10 για το τρέξιμο ή αργή ποδηλασία και στα 20 μέτρα για αθλητική ποδηλασία! Όταν κάποιος βρίσκεται σε κίνηση τα σταγονίδια που αφήνει με την αναπνοή, το φτάρνισμα ή τον βήχα μένουν πίσω του και αιωρούνται, με αποτέλεσμα αυτός που ακολουθεί να περνάει μέσα από το «σύννεφο» σωματιδίων και να εκτίθεται σε κίνδυνο.

Οι μελετητές των πανεπιστημίων KU Leuven (Φλάνδρα, Βέλγιο) και TU Eindhoven (Ολλανδία) έκαναν προσομοίωση αξιοποιώντας υπολογιστικά μοντέλα που χρησιμοποιούνται κανονικά για τη βελτίωση απόδοσης των αθλητών. Τοποθέτησαν τα δίδυμα των αθλούμενων σε τρεις διαφορετικές θέσεις (ο ένας δίπλα από τον άλλο, ο ένας πίσω από τον άλλο σε γραμμή και διαγωνίως πίσω) και σε διαφορετικές αποστάσεις, και υπολόγισαν το βαθμό έκθεσής τους στα σταγονίδια.

Από τις προσομοιώσεις προκύπτει ότι η προτεινόμενη απόσταση του 1-2 μέτρων μεταξύ δύο αθλούμενων θεωρείται ασφαλής όταν αυτοί ασκούνται ο ένας δίπλα στον άλλον, καθώς τα σταγονίδια προσγειώνονται πίσω από το δίδυμο. Όταν βρίσκονται διαγώνια ο ένας πίσω στον άλλο ο κίνδυνος είναι μικρότερος, ενώ αυξάνεται σημαντικά όταν ο ένας ακολουθεί τον άλλο σε ευθεία γραμμή.

πηγη

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Well Being