ΥΓΕΙΑ

/

Το σύνθημα είναι: #ΜένουμεΣπίτι και όχι #ΥποφέρουμεΣπίτι

Κοινοποίηση
Tweet

Του νευρολόγου Ιατρού Γεράσιμου Γραμματικόπουλου

Εν μέσω πανδημίας Covid-19, και ενώ πλέον διανύουμε την φάση κορύφωσης της εξάπλωσης στην χώρα μας σύμφωνα με τους υπολογισμούς των επιδημιολόγων, φαίνεται από τους αριθμούς που ανακοινώνονται καθημερινά πως έχουμε καταφέρει να ελέγξουμε σε μεγάλο βαθμό το γνωστό πλέον σε όλους “ύψος της καμπύλης”. Αυτό οφείλεται κατά τον μεγαλύτερο βαθμό στα έγκαιρα περιοριστικά μέτρα και τις αλλαγές στην κοινωνική συμπεριφορά μας που διεθνώς πήρε το όνομα της “κοινωνικής αποστασιοποίησης” (social distancing). Η δε ωριμότητα και πειθαρχία που έχει επιδείξει η μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου αξίζει πραγματικά θαυμασμού.

Αν όμως οι περισσότεροι υπομένουμε την παρούσα κατάσταση περίπου εγκλεισμού ως αναγκαία ταλαιπωρία, άλλοι στωικά, άλλοι με χιούμορ, άλλοι με εκνευρισμό… τα πράγματα δεν είναι καθόλου εύκολα για μια σειρά από λιγότερο τυχερούς συνανθρώπους μας. Ανάμεσα σε αυτούς, οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι με γνωσιακή έκπτωση ή και άνοια είναι εξαιρετικά σημαντικές και συχνά οι συνέπειες δυσάρεστες.

Φανταστείτε ανθρώπους με ευάλωτο ρου της σκέψης, που χρήζουν αν όχι διαρκούς, τουλάχιστον στενής υποστήριξης, που η κοινωνικοποίηση και οι δραστηριότητες αποτελούν το συρματόσχοινο που κρατά τον ακροβάτη, να πρέπει να αντιμετωπίσουν το #ΜένουμεΣπίτι. Πρόκειται για μια “καταδίκη” σε απομόνωση, με ελαχιστοποίηση των διαπροσωπικών επαφών, την επιφυλακτικότητα στην επαφή των 1-2 οικείων και/ή φροντιστών, την αποπροσωποίηση της μάσκας. Κι αν εμείς καταφεύγουμε μέχρι υπερβολής στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, αν ξύπνησε μέσα μας ο βιβλιοφάγος που κρύβαμε κάτω από βαρυφορτωμένες καθημερινότητες, αν με έκπληξη ανακαλύπτουμε μουσικούς δίσκους και CD που είχαμε ξεχάσει σε μια γωνία να μαζεύουν σκόνη, αν καταπιανόμαστε με δημιουργικά χόμπι… αυτοί οι άνθρωποι δεν δύνανται να το καταφέρουν – όχι τουλάχιστον χωρίς σημαντική και επιμελή βοήθεια από τους φροντιστές τους, οπλισμένους με μπόλικη αγάπη και υπομονή.

Αντίθετα, η εύκολη “λύση” της τηλεόρασης έχει εξελιχθεί σε πολύ χειρότερο δηλητήριο από τον ήδη τοξικό της ρόλο για τις ευαισθησίες αυτών των συνανθρώπων μας. Η διαρκής “ενημέρωση” με προσανατολισμό στον εντυπωσιασμό και το φοβικό συναίσθημα, εντείνει ανυπόφορα τους φόβους, την αγωνία και τις ανησυχίες τους και δρα ιδιαίτερα αρνητικά στην ψυχική τους ισορροπία και την διατήρηση των συνειρμών. Χαρακτηριστικότερο δε παράδειγμα η χρήση μουσικής υπόκρουσης στα, δυσάρεστα εκ των πραγμάτων, ρεπορτάζ που παραπέμπουν σε κινηματογραφικές σεκάνς από θρίλερ.

Δεδομένης της μέχρι στιγμής επιτυχίας των περιοριστικών μέτρων, αυτά προβλέπεται να παραταθούν αρκετά αφού η “επιπέδωση της καμπύλης” συνεπάγεται αναπόδραστα και την επιμήκυνσή της στον χρόνο. Ήδη όσα περιγράφηκαν πιο πάνω δεν αποτελούν μια απλή θεωρητική εκτίμηση αλλά βασίζονται σε πραγματικά κλινικά δεδομένα που αντιμετωπίζω ως θεράπων Νευρολόγος αρκετών σχετικών περιστατικών. Είναι λοιπόν επιτακτική ανάγκη να επιστήσουμε την προσοχή μας στα πιο ευαίσθητα μέλη της κοινωνίας μας που έχουν πολύ μικρότερες αντοχές στην ψυχολογική πίεση της παρούσας έκτακτης κατάστασης. Με υπομονή και αγάπη ας μην αφήσουμε κανέναν πίσω μας.

Info :

Γεράσιμος Γραμματικόπουλος

NEURON, Πρότυπο νευρολογικό κεντρο

https://neuron-neurologist.business.site/

facebook : Neuron Πρότυπο Νευρολογικό Κέντρο

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Well Being