ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Το χρονικό του κορωνοϊού σε Πάτρα και Δυτική Ελλάδα- Από την ακύρωση του καρναβαλιού μέχρι σήμερα

Κοινοποίηση
Tweet

Η εξέλιξη της νόσου στην περιοχή μας

Στις 24 Φεβρουαρίου και ενώ στη γειτονική Ιταλία ο ιός έχει ήδη αρχίσει να εξαπλώνεται, σημαίνει ο πρώτος συναγερμός στην Πάτρα, λόγω και της ακτοπλοϊκής σύνδεσης με την Ιταλία. Κλιμάκια του ΕΟΔΥ καταφθάνουν στην Πάτρα και πραγματοποιούν σύσκεψη με τις αρχές, ενώ εντείνονται τα μέτρα προστασίας στο λιμάνι της Πάτρας, για την αποφυγή «εισαγωγής» του ιού από την Ιταλία.

Την ίδια ημέρα, ασθενής με ύποπτα συμπτώματα εισέρχεται στο νοσοκομείο του Ρίου και εν αναμονή των αποτελεσμάτων του από το Ινστιτούτο Παστέρ, τα βλέμματα στρέφονται στο ΠΓΝΠ.

Παράλληλα, η κοινωνία αρχίζει να «την ακούει», με αποτέλεσμα ουρές στα σούπερ μάρκετ και στα φαρμακεία. Μέσα σε λίγες μόλις ώρες, αντισηπτικά και γάντια «εξαφανίστηκαν» από τα ράφια

Στις 25 Φεβρουαρίου, τα αποτελέσματα του 40χρονου ασθενή βγαίνουν και είναι αρνητικά. Λήξη -προσωρινά- συναγερμού.

 

Πρώτα κρούσματα και ακύρωση καρναβαλιών

Τα πρώτα κρούσματα κορωνοϊού ανακοινώνονται λίγες ώρες αργότερα από άλλες πόλεις της Ελλάδας και στις 27 Φεβρουαρίου, με την ανακοίνωση του 3ου κρούσματος, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ακυρώνει τα καρναβάλια της Ελλάδας, ανάμεσά τους ασφαλώς και το Πατρινό.

Ο Δήμος Πατρέων, συμμορφώνεται με την απόφαση και λίγες ημέρες αργότερα ανακοινώνει πως ακυρώνονται οι δημοτικές δράσεις που σχετίζονται με το καρναβάλι.

Παρά τις απαγορεύσεις, οι Πατρινοί καρναβαλιστές δεν πτοούνται και περίπου 8.000 βγαίνουν στους δρόμους και το γιορτάζουν κανονικά!

Πρώτο κρούσμα στην περιοχή και ...πανικός!

Ο πανικός κλιμακώνεται και τα ράφια των σούπερ μάρκετ αδειάζουν από είδη πρώτης ανάγκης αλλά και …χαρτιά υγείας!

Στις 4 Μαρτίου, το πρώτο κρούσμα διαπιστώνεται στην περιοχή. Είναι το 9ο Πανελλαδικά και σημαίνει συναγερμός στις τοπικές υγειονομικές αρχές καθώς νοσηλευόταν για ημέρες στην παθολογική χωρίς να γίνει αντιληπτό πως πάσχει από την covid-19.

Το βράδυ της ίδιας ημέρας, διαπιστώνεται και δεύτερο κρούσμα, η σύζυγος του πρώτου. Η ανησυχία των αρχών παίρνει διαστάσεις καθώς και οι δύο είχαν ταξιδέψει πρόσφατα στο εξωτερικό με γκρουπ, πραγματοποιώντας εκκλησιαστικό τουρισμό στους Άγιους Τόπους.

"Λουκέτο" στην περιοχή

Ανακοινώνεται από τον εκπρόσωπο του Υπουργείου, πως οι νομοί Αχαΐας, Ηλείας και Ζακύνθου, μπαίνουν σε καραντίνα, και κλείνουν σχολεία, θέατρα και γήπεδα!

Σε καραντίνα μπαίνουν γιατροί και νοσηλευτές που είχαν έρθει σε επαφή με τον ασθενή και λαμβάνονται δείγματα από όλους τους συμμετέχοντες στην εκδρομή στους Αγ. Τόπους.

Από τα ληφθέντα δείγματα από το γκρουπ των Αγίων Τόπων, τα 21 αποδεικνύονται θετικά.

Πρώτος θάνατος και πρώτα εξιτήρια

Στην Πάτρα, έως τις 6 Μαρτίου έχουν επιβεβαιωθεί συνολικά 7 κρούσματα που αφορούν την περιοχή. Συνολικά στην περιοχή, εξαιτίας του γκρουπ των ταξιδιωτών, υπάρχουν 45 κρούσματα του ιού και είναι το κέντρο της επιδημίας στη χώρα.

Στις 8 Μαρτίου, μετά τον έλεγχο σε όσους είχαν έρθει σε επαφή με τον 66χρονο ο οποίος ήταν το πρώτο κρούσμα στην περιοχή, θετική στον ιό εμφανίζεται μια νοσηλεύτρια του νοσοκομείου του Ρίου.

Ο 66χρονος, στις 10 Μαρτίου, ημέρα Τρίτη είναι πια σε κρίσιμη κατάσταση και διασωληνωμένος στο νοσοκομείο του Ρίου, δίνει μάχη για τη ζωή του.

Έως τις 12 Μαρτίου, 50 γιατροί και νοσηλευτές έχουν τεθεί σε καραντίνα ως ύποπτα κρούσματα κορωνοϊού. Επιπλέον, ο 66χρονος γίνεται ο πρώτος ασθενής του ιού στην Ελλάδα ο οποίος χάνει τη ζωή του.

Την ίδια ημέρα ξεκινά τη λειτουργία του το εργαστήριο αναφοράς για τον έλεγχο και εντοπισμό κρουσμάτων, στο Νοσοκομείο του Ρίου.

Στις 13 Μαρτίου, τα κρούσματα σε Αχαΐα και Ηλεία έχουν φτάσει τα 49. Δίνονται από το νοσοκομείο του Ρίου τα πρώτα εξιτήρια σε ασθενείς, ενώ εξακολουθούν να νοσηλεύονται 18.

Ερημώνει η Πάτρα- Δεύτερος θάνατος

Τις ημέρες που ακολουθούν, η Πάτρα θυμίζει πόλη-«φάντασμα», καθώς με το κλείσιμο εμπορικών καταστημάτων αλλά και καταστημάτων εστίασης, ελάχιστος κόσμος κυκλοφορεί πλέον στο δρόμο, καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Στις 19 Μαρτίου, δύο ακόμα γιατροί του Ρίου εμφανίζονται θετικοί στον ιό και τίθενται σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Στις 20 Μαρτίου, έχουμε τον δεύτερο θάνατο από κορωνοϊό στην περιοχή, μια 93χρονη ασθενή που νοσηλευόταν στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο. Πρόκειται για τον 10 θάνατο στην Ελλάδα.

Το τρίτο θύμα

Έως τις 23 Μαρτίου, νοσηλεύονται 11 κρούσματα στο νοσοκομείο Ρίου, με τους 2 εξ αυτών σε θάλαμο αρνητικής πίεσης. Επιπλέον, τη μάχη με την νόσο χάνει 64χρονος, ο οποίος γίνεται το τρίτο θύμα στην περιοχή και το 16ο Πανελλαδικά.

Λουκέτο σε Πλαζ και Νότιο Πάρκο

Τα πρώτα καλά νέα έρχονται στις 24 Μαρτίου, καθώς δεν υπάρχει πλέον κανένας διασωληνωμένος ασθενής στο Ρίο. Ομοίως και την 25η Μαρτίου.

Η θετική εικόνα συνεχίζεται για αρκετές ημέρες.

Στις 31 Μαρτίου διασωληνώνεται 40χρονος ασθενής. Θετικοί στον ιό γιατρός και νοσηλεύτρια του Νοσοκομείου Ρίου.

Στις 3 Απριλίου, η Πολιτική Προστασία ανακοινώνει κλείσιμο της Πλαζ και του Νότιου Πάρκου, σημείο το οποίο επέλεγαν οι Πατρινοί για τον περίπατό τους. Επιπλέον έχουμε τον τέταρτο θάνατο στο νοσοκομείο Ρίου, έναν 44χρονο και οι νεκροί πανελλαδικά έχουν φτάσει τους 59.

Στις 6 Απριλίου ακόμα ένας άνθρωπος χάνει τη ζωή του στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο. Πρόκειται για έναν 82χρονο και τα θύματα στη χώρα φτάνουν στα 76.

Ημέρες ...ηρεμίας

Στις 9 Απριλίου, μόλις 8 κρούσματα νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της Πάτρας, ενώ την ίδια ημέρα οι νοσοκομειακοί γιατροί πανελλαδικά -και στην Πάτρα- πραγματοποιούν κινητοποίηση διαμαρτυρόμενοι για τα ελλιπή υλικά υγειονομικής προστασίας.

Έως τις 11 Απριλίου οι νοσηλευόμενοι είναι μόλις 4.

Στις 12 Απριλίου, καταγράφεται το πρώτο κρούσμα του ιού στην Αιτωλοακαρνανία, η οποία μέχρι τότε ήταν ένας από τους ελάχιστους νομούς πανελλαδικά που ήταν «καθαρός». Πρόκειται για 44χρονο γιατρό από το Αιτωλικό.

Στις 13 Απριλίου, ο νομός Ηλείας κλείνει 20 μέρες χωρίς επιβεβαιωμένο κρούσμα, έχοντας καταγράψει ένα μικρό «θαύμα»!

Για τις επόμενες ημέρες, η δραστηριότητα του ιού στην περιοχή «ηρεμεί» και η κατάσταση καθίσταται υπό απόλυτο έλεγχο.

Τα καλά νέα θα συνεχιστούν έως τις 28 Απριλίου, οπότε καταγράφεται ακόμα ένα θύμα του ιού στην περιοχή μας. Ένας 90χρονος που νοσηλευόταν στο Ρίο και γίνεται το 137ο θύμα της επιδημίας στη χώρα. Ασθενής ήταν και ο γιος του, ο οποίος βγήκε νικητής στη μάχη με τον ιό.

Στο σήμερα

Φτάνουμε στο σήμερα, με τη Δυτική Ελλάδα να είναι καθαρή από νέα κρούσματα σχεδόν ένα μήνα και ο αριθμός των νοσηλευομένων έχει περιοριστεί στο ελάχιστο. Μόλις δύο περιστατικά νοσηλεύονται στην Οφθαλμολογική Κλινική του ΠΓΝΠ, ενώ το περασμένο Σάββατο 2 Μαΐου το Εργαστήριο Μοριακής Διάγνωσης Λοιμογόνων Παραγόντων του Πανεπιστημίου Πατρών έδωσε 19 αρνητικές απαντήσεις σε αντίστοιχο αριθμό ύποπτων δειγμάτων.

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις