Η Αριστοτελία Δόγκα έλαβε εντολή να παραμείνει
Εντολή να παραμείνει στην Έδρα του ΜΟΔ έλαβε από τον προϊστάμενό της η εισαγγελέας Αριστοτελία Δόγκα, όπως δήλωσε η ίδια κατά την επανάληψη της διαδικασίας.
Το δικαστήριο επανήλθε στην Έδρα μετά την ολιγόλεπτη διακοπή λόγω έντασης που προκλήθηκε από την παρέμβαση συμβούλου του ΔΣΑ, με την πρόεδρο να ζητά από τους δικηγόρους να παραμείνουν με τις τοποθετήσεις τους μόνο στα ζητήματα της δίκης.
Η εισαγγελέας ενημέρωσε το δικαστήριο ότι επικοινώνησε με τον προϊστάμενό της στον οποίο δήλωσε την πρόθεση της να δηλώσει αποχή, θέμα για το οποίο, όπως είπε, έλαβε αρνητική απάντηση. Η εισαγγελέας είπε ότι η εντολή του προϊσταμένου της ήταν να παραμείνει στη θέση της.
Γιατί προκλήθηκε η ένταση στη δίκη
Η συγκλονιστική, όπως χαρακτηρίστηκε, εισαγγελική αγόρευση της Α. Δόγκα, δέχθηκε θερμή αποδοχή από πολλούς, ωστόσο σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων, Δημήτρη Βερβεσό, η αμφισβήτηση του ρόλου του συνηγόρου υπεράσπισης ως συλλειτουργού της δικαιοσύνη και η αναφορά της πως πήγαν να συσκοτίσουν την υπόθεση προσβάλλουν στο σύνολό του το δικηγορικό σώμα. Ο Δ. Βερβεσός με δήλωση – καταγγελία του ζητάει να κινηθεί πειθαρχική διαδικασία σε βάρος της εισαγγελέως από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Με επιστολή του στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Βασίλη Πλιώτα, διαμαρτύρεται έντονα για τη συμπεριφορά της εισαγγελικής λειτουργού, ζητώντας παράλληλα από την πρόεδρο του δικαστηρίου να την επαναφέρει στη δικονομική τάξη και να ζητήσει συγγνώμη για τις προσβλητικές προς τους δικηγόρους αναφορές της.
Μάλιστα η δήλωση του προέδρου των δικηγορικών συλλόγων παρουσιάστηκε και στο δικαστήριο, προκαλώντας ένταση και αντιδράσεις, τόσο από την εισαγγελέα και την έδρα, όσο και από τους γονείς της Ελένης Τοπαλούδη. Συγκεκριμένα, εντός του δικαστηρίου παρουσιάστηκε ο σύμβουλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας Γιώργος Κλεφτοδήμος, ο οποίος ζήτησε από την έδρα τον λόγο για να διαμαρτυρηθεί, όπως είπε, για όσα ανέφερε η κ. Δόγκα στην αγόρευση. Η παρέμβασή του έγινε τη στιγμή που ολοκληρώνονταν οι αγορεύσεις των συνηγόρων Πολιτικής Αγωγής, ώστε να ξεκινήσουν εκείνες της υπεράσπισης. Έχοντας στο χέρι του την ανακοίνωση του κ. Βερβεσού, ο κ. Κλεφτοδήμος ανέφερε ότι οι εκφράσεις της εισαγγελέως «προσβάλλουν ευθέως και συλλήβδην όλους τους δικηγόρους». Η πρόεδρος επιχείρησε να επιβάλει την τάξη επισημαίνοντας στον σύμβουλο ότι δεν έχει τον λόγο και ότι «υπάρχουν άλλα τμήματα για να εκφράσετε τα παράπονά σας, δεν είναι εδώ ο κατάλληλος τόπος». «Εκφράζω τις διαμαρτυρίες μου για τις αποστροφές της κυρίας εισαγγελέως», απάντησε ο Γιώργος Κλεφτοδήμος με την εισαγγελέα να παίρνει τον λόγο και να αναφέρει πως θα προχωρήσει σε δήλωση αποχής, ενώ ο πατέρας της Ελένης Τοπαλούδη, διαμαρτυρήθηκε έντονα για την παρουσία του συμβούλου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας. Ακολούθησε ένταση και η πρόεδρος ζήτησε αμέσως να αποχωρήσουν από το δικαστήριο όσοι φωνάζουν, ανακοινώνοντας προσωρινή διακοπή της δίκης. Στην επίμαχη επιστολή του, που έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις, ο Δημήτρης Βερβεσός αναφέρει:
«Σύμφωνα με πληροφόρηση που είχαμε από συναδέλφους που ήταν παρόντες κατά τη χθεσινή ακροαματική διαδικασία στη δίκη Τοπαλούδη αλλά και από πλήθος δημοσιευμάτων του δικαστικού ρεπορτάζ που καλύπτουν τη συγκεκριμένη δίκη, η Εισαγγελέας της έδρας, κατά την αγόρευσή της, αναφέρθηκε εξόχως απαξιωτικά και ΣΥΛΛΗΒΔΗΝ στο υπερασπιστικό έργο των δικηγόρων λέγοντας, μεταξύ άλλων, ότι:"Από τη στιγμή που οι συνήγοροι μπαίνουν στην υπόθεση, αρχίζουν τα ψέματα, τα σενάρια για τη συσκότιση της αλήθειας. Έχω ακούσει από συνηγόρους κατηγορουμένων να λένε ότι είμαστε συλλειτουργοί της Δικαιοσύνης. Συλλειτουργός στη Δικαιοσύνη είναι αυτός που αποσκοπεί σε αυτό που αποσκοπεί όλη η Δικαιοσύνη. Στην ανεύρεση της αλήθειας. Υπάρχει κοινή γραμμή. Κοινή γραμμή για διάχυση της ευθύνης. Παίζεται και από τους δικηγόρους αυτό το παιχνίδι… Αποσκοπεί όχι στους δικαστές αλλά στους ενόρκους. Πείτε τα έτσι και μετά αλλιώς και έτσι όλο και κάποια αμφιβολία θα γεννηθεί".
Χωρίς καμία απολύτως διάθεση παρέμβασης στην ουσία της υπό εξέλιξη δίκης, η θέση αυτή της Εισαγγελέως προσβάλλει στο σύνολό του το δικηγορικό σώμα και τον ρόλο του υπερασπιστή δικηγόρου, που αποτελεί πυλώνα του νομικού μας πολιτισμού, στο οποίο (δικηγορικό σώμα) προσδίδει συμπεριφορά αντίθετη προς τον θεσμικό του ρόλο και τις επιβαλλόμενες από τον νόμο υποχρεώσεις του ως συλλειτουργού της δικαιοσύνης, έλαβε χώρα καθ’ υπέρβαση των καθηκόντων της, παραβιάζει ευθέως τις διατάξεις του ΚΠΔ και του ισχύοντος Κώδικα Δικηγόρων και απάδει στον εισαγγελικό θεσμό.
Καλούμε την Πρόεδρο του Δικαστηρίου να επαναφέρει άμεσα την Εισαγγελέα της έδρας στην τάξη, εφαρμόζοντας τις ισχύουσες διατάξεις του ΚΠΔ και την ίδια την Εισαγγελέα να ανακαλέσει άμεσα τις άνω δηλώσεις της και να ζητήσει συγγνώμη από το δικηγορικό σώμα για τα όσα προσβλητικά καταφέρθηκε εις βάρος του. Σε κάθε περίπτωση, ζητούμε από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να κινηθεί άμεσα σε βάρος της η προβλεπόμενη, κατά νόμο, πειθαρχική διαδικασία. Η παρούσα θα κοινοποιηθεί στον Εισαγγελέα Αρείου Πάγου και στην Πρόεδρο του δικάζοντος Δικαστηρίου».
Με πληροφορίες ΑΠΕ ΜΠΕ
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr