ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Για κακό μιμητισμό και δήθεν εκσυγχρονισμό της ΝΔ έκανε λόγο η Σία Αναγνωστοπούλου

Κοινοποίηση
Tweet

Στην 4η συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων, στην συζήτηση για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας, "Αναβάθμιση του Σχολείου και άλλες διατάξεις"

Η βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην Υπουργός, Σία Αναγνωστοπούλου, στην τοποθέτηση της στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων «Αναβάθμιση του Σχολείου και άλλες διατάξεις» (4η συνεδρίαση), την Πέμπτη 4.6.2020 μίλησε για κακό μιμητισμό από πλευράς της ΝΔ ενώ αναφορικά με τον εκσυγχρονισμό που διατείνεται συνεχώς το κυβερνών κόμμα, η κυρία Σία Αναγνωστοπούλου αναφέρει, «θα σας παρακαλούσα να υπογράψετε επιτέλους για τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων από τα ΤΕΙ».

Ακόμα σε άλλο σημείο της τοποθέτησης της η κ. Αναγνωστοπούλου τόνισε πως «πέρασα από το Υπουργείο Παιδείας και καταθέτω προσωπική μαρτυρία: αισθάνομαι άσχημα που δεν κατάφερα λόγω οικονομικής δυσπραγίας να ενισχυθεί η φοιτητική μέριμνα» ενώ απευθυνόμενη στον Υπουργό επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη, είπε «λυπάμαι που το λέω γιατί εκτιμώ ανθρώπους για την πορεία τους, αλλά ο κ. Γεραπετρίτης ήρθε εδώ με μία δικολαβίστικη διαστρέβλωση των δικών του επιστημονικών απόψεων και τελικά αρνήθηκε τις δικές του επιστημονικές του απόψεις».

Αναλυτικά η ομιλία της κ. Σίας Αναγνωστοπούλου έχει ως εξής:

Ο εισηγητής μας ανέδειξε με τον καλύτερο τρόπο την ουσία της διαφοράς ανάμεσα σε ένα κόμμα της Αριστεράς όπως είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και σε ένα κόμμα της Δεξιάς όπως είναι η ΝΔ. Τι σημαίνει εκσυγχρονισμός για τη ΝΔ; Κακός μιμητισμός. Το βλέπουμε αυτό πολλά χρόνια πράγμα που φαίνεται και τώρα με αυτό το νομοσχέδιο. Μας λέτε για τα Αγγλικά στο νηπιαγωγείο, κατέθεσε η κ. Υπουργός προχθές στα πρακτικά κάτι το οποίο δεν  μπήκε καν στον κόπο να μας το διαβάσει. Ποιες γλώσσες και γιατί. Αν γνωρίζαμε λίγο την ελληνική πραγματικότητα και προσπαθούσαμε να κάνουμε πραγματικό εκσυγχρονισμό, στα νηπιαγωγεία θα έπρεπε να διδάσκονται και οι δεύτερες γλώσσες που είναι κύριες γλώσσες για μερικές μειονότητες.

Αν αυτό γινόταν στο εκπαιδευτικό μας σύστημα, δεν θα ανέφερε στέλεχος της κυβέρνησης χθες από το βήμα της Βουλής ότι υπάρχει στο ελληνικό κοινοβούλιο Τούρκος βουλευτής της Ξάνθης και αναφέρομαι στην ΓΓ Αντεγκληματικής Πολιτικής, την κ. Νικολάου. Θέλω να το καταγγείλω από εδώ. Αν αυτό το συμμερίζεται η κυβέρνηση, υπάρχει τεράστιο πρόβλημα.

Σχετικά με τα ξενόγλωσσα προγράμματα που παρουσιάζετε ως εξωστρέφεια. Καταρχάς το πρώτο ξενόγλωσσο πρόγραμμα που δημιουργήθηκε ήταν επί ΣΥΡΙΖΑ στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών και ήταν μόνο για τους εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης φοιτητές. Χωρίς να αλλοιώνεται το πτυχίο, χωρίς να αλλάζει ο ακαδημαϊκός προσανατολισμός του πτυχίου, χωρίς να αλλάζει η ενότητα του πτυχίου και κυρίως χωρίς να δημιουργείται ένα παράλληλο σύστημα μέσα στα πανεπιστήμια «μπίζνας- εξωστρέφειας», γιατί περί αυτού πρόκειται. Για τα ξενόγλωσσα προγράμματα λοιπόν, τρία ελληνικά πανεπιστήμια, το Γεωπονικό, το ΕΚΠΑ και το ΑΠΘ κατάφεραν να είναι μέλη σε τρία consortia ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας, όπου θα δίνονται στους φοιτητές μας πτυχία ευρωπαϊκά, γιατί η εξωστρέφεια αν δεν αφορά τους Έλληνες φοιτητές δεν είναι εξωστρέφεια. Γιατί δεν υλοποιείτε την υποχρέωσή σας να δώσετε εκείνα τα κονδύλια για να γίνει η μετακίνηση των φοιτητών; Γιατί τέτοια απαξίωση για συνεργασίες με ευρωπαϊκά πανεπιστήμια; 

Αναφέρεστε όλες αυτές τις μέρες σε μεγάλα Αμερικανικά πανεπιστήμια αλλά καθόλου σε Ευρωπαϊκά. Γιατί όχι λοιπόν Ευρωπαϊκά και ενώ έχει γίνει η προεργασία πολύ προστατευμένα και με τους δικούς μας φοιτητές να συμμετέχουν στην εξωστρέφεια;

Να θυμίσω και κάτι άλλο περί εκσυγχρονισμού. Ξέρετε πότε δημιουργήθηκε το πρώτο τμήμα Φιλοσοφίας στο πανεπιστήμιο Αθηνών; Στα 200 χρόνια βίου του ελληνικού κράτους το πρώτο τμήμα Φιλοσοφίας δημιουργήθηκε επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ. Και για τον εκσυγχρονισμό που μας κραδαίνετε συνεχώς, θα σας παρακαλούσα να υπογράψετε επιτέλους για τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων από τα ΤΕΙ.

Μιλάτε συνεχώς για Αριστεία. Θυμάστε τι είπε ο Πρόεδρος των Προτύπων Σχολείων; Γιατί δεν φτιάχνονται επαγγελματικά, προγράμματα στα πανεπιστήμια για να μπορούν και τα παιδιά από τα ΕΠΑΛ να είναι σε ένα τέτοιο περιβάλλον; Γιατί καταργήσατε τα διετή προγράμματα (60 περίπου) στα πανεπιστήμια, όπου θα μπορούσαν να πηγαίνουν οι μαθητές των ΕΠΑΛ και ενώ υπήρχαν και οι αποφάσεις των Συγκλήτων;

Μετεγγραφές. Πράγματι οι μετεγγραφές είναι μία δύσκολη εξίσωση για το Υπουργείο Παιδείας. Το θέμα όμως δεν είναι να μετακυλήσουμε το πρόβλημα στους φοιτητές. Το θέμα είναι τι κάνει η Πολιτεία που δεν είχε κάνει και σε εποχές πολλής μεγάλης ανάπτυξης προκειμένου να δημιουργήσει φοιτητική μέριμνα. Κανένας δεν θέλει να φεύγουν φοιτητές από τα περιφερειακά πανεπιστήμια ,είναι ζωτικής σημασίας αυτό, αλλά είναι επιβεβλημένο να ξεκινήσουμε από τη φοιτητική μέριμνα. Εγώ πέρασα από το Υπουργείο Παιδείας και καταθέτω προσωπική μαρτυρία: αισθάνομαι άσχημα που δεν κατάφερα λόγω οικονομικής δυσπραγίας να ενισχυθεί η φοιτητική μέριμνα. Αν θέλουμε πραγματικό εκσυγχρονισμό πρέπει να ξεκινήσουμε από αυτό.

Κλείνω με το θέμα των ΕΕΠ, ΕΤΕΠ και ΕΔΙΠ. Ο κ. Γεραπετρίτης και λυπάμαι που το λέω γιατί εκτιμώ ανθρώπους για την πορεία τους, ήρθε εδώ με μία δικολαβίστικη διαστρέβλωση των δικών του επιστημονικών απόψεων και τελικά αρνήθηκε τις δικές του επιστημονικές του απόψεις. Πρέπει να απαντήσει σε ένα ερώτημα: είτε συμφωνεί με τις επιστημονικές του απόψεις πριν μερικά χρόνια και πρέπει να σας πιέσει τώρα να εντάξετε στο εκλεκτορικό σώμα των εκλογών των Πρυτανικών Αρχών και τους ΕΕΠ, ΕΔΙΠ και ΕΤΕΠ  ή από την άλλη μεριά πρέπει ο ίδιος ως πανεπιστημιακός να πάρει το βάρος και να αρνηθεί τον ακαδημαϊκό του εαυτό.

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις