ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Έτσι θα ενημερώνονται οι Πατρινοί για την ατμοσφαιρική ρύπανση - Έρχονται οι «έξυπνοι» αισθητήρες

Τσίχλα Κωνσταντίνα
tsichlakonstantina@gmail.com , Facebook Page
Κοινοποίηση
Tweet

Ποιος θα είναι ο σκοπός τους

Την ατμοσφαιρική ρύπανση που υπάρχει στα κεντριά σημεία της Πάτρας θα είναι σε θέση να γνωρίζουν οι Πατρινοί, σε κάποιους μήνες.

Όπως εξήγησε μιλώντας στο thebest.gr ο Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Μελετών, Έργων Πρασίνου, Καθαριότητας Ανακύκλωσης και Μηχανολογικού Εξοπλισμού,  Νίκος Ασπράγκαθος, στο κέντρο της Πάτρας θα τοποθετηθούν αισθητήρες οι οποίοι θα μετρούν την επιβάρυνση και την μόλυνση του περιβάλλοντος.

«Οι αισθητήρες θα είναι συνδεδεμένοι με ένα κεντρικό ψηφιακό σύστημα και μέσα από αυτό θα παρακολουθείται σε πραγματικό χρόνο η κατάσταση της ατμόσφαιρας» λέει.  

Μάλιστα οι πολίτες θα ενημερώνονται για τα αποτελέσματα των μετρήσεων στα σημεία του κέντρου με ανακοινώσεις από τον Δήμο Πατρέων.

Το έργο βρίσκεται στη φάση του διαγωνισμού και μέσα σε δύο μήνες θα υπάρχει ανάδοχος για την υλοποίηση του.

Πρόκειται για το έργο «Ανάπτυξη δικτύου έξυπνων αισθητήρων για την βελτίωση της ποιότητας του αστικού περιβάλλοντος ΒΑΑ Δήμου Πατρέων», που είναι ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014 – 2020» και προϋπολογισμού δαπάνης 150.000,00 €. 

Μέσα από την εγκατάσταση του δικτύου των έξυπνων αισθητήρων για τη βελτίωση της ποιότητας του αστικού περιβάλλοντος οι πολίτες θα μπορούν παρακολουθούν σε πραγματικό χρόνο την ανάλυση των δεδομένων, σχετικά με την ποιότητα του αστικού περιβάλλοντος, όπως για παράδειγμα ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, επίπεδα θορύβου, μόλυνση της ατμόσφαιρας,

Μέσω του δικτύου έξυπνων αισθητήρων επιδιώκεται:

(α) Εφαρμογή λύσεων έξυπνης πόλης για την βελτίωση μικροκλίματος αστικών περιοχών και την προστασία του περιβάλλοντος.

(β) Έλεγχος των εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου και υπολογισμός του ανθρακικού αποτυπώματος (carbonfootprint) του Ιστορικού Κέντρου του Δήμου Πατρέων, ώστε να εντοπισθούν οι περιοχές που χρήζουν προστασίας και να γίνουν οι αναγκαίες παρεμβάσεις.

(γ) Καταγραφή και έλεγχος περιβαλλοντικής ρύπανσης, ποιότητας του αέρα, ηχορύπανσης και φωτορύπανσης μέσω τεχνολογιών του Διαδικτύου των Πραγμάτων (Internet of Things – IoT) και προσδιορισμός υφιστάμενων και προβλεπόμενων ποσοστών/ δεικτών.

(δ) Έλεγχος και μετρήσεις ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στον αστικό ιστό.

(ε) Βελτίωση ποιότητας παρεχόμενων υπηρεσιών ΤΠΕ μέσω πολυκαναλικής διάθεσης.

(στ) Αύξηση της προσβασιμότητας σε ανοικτά δεδομένα.

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις