Η αριστοκρατική πρώην Πρώτη Κυρία της χώρας και αξιόλογη συγγραφέας, είχε δωρίσει στην Πάτρα φωτογραφίες και προσωπικά αντικείμενα του Δημητρίου Γούναρη και του Παναγ. Κανελλόπουλου
Η αριστοκρατική Αμαλία Μεγαπάνου, το γένος Κανελλόπουλου που υπήρξε η Πρώτη Κυρία της Ελλάδος την περίοδο της πρώτης πρωθυπουργίας του αείμνηστου Κωνσταντίνου Καραμανλή, έφυγε από τη ζωή στα 90 της χρόνια πριν λίγες μέρες στις 2 Ιουνίου και κηδεύτηκε σε στενό οικογενειακό κύκλο στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών.
Πατρινή στην καταγωγή, ανιψιά του αποκαλούμενου «Νέστωρος» της Ελληνικής πολιτικής Παναγιώτη Κανελλόπουλου, είχε γεννηθεί στην Αθήνα (ήταν κόρη του χημικού Αναστάσιου Κανελλόπουλου και εγγονή του φαρμακοποιού Κανέλλου Κανελλόπουλου) και στην Πάτρα όπως ανέφερε μιλώντας στο thebest.gr ο γνωστός δικηγόρος, συγγραφέας, ιστορικός ερευνητής Χρήστος Μούλιας, είχε ζήσει για λίγο στο σπίτι του πατριού της επί της οδού Βότση και Ρ. Φεραίου την περίοδο 1937 έως τον πόλεμο ενώ στην Κατοχή είχαν για λόγους προστασίας και ασφάλειας μετακομίσει στα Εγγλέζικα στην Παραλία στην περιοχή Μουρτά.
Ο κ. Μούλιας είχε την τιμή και την τύχη να την γνωρίσει και να την συναντήσει με την ιδιότητα του, ως πρόεδρος της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας Πελοποννήσου. Η εκλιπούσα είχε κάνει σημαντική δωρεά σε δύο φάσεις, τη δεκαετία του ’90 στην Εθνολογική Εταιρεία που στεγάζεται στο Μέγαρο Λόγου και Τέχνης και πιο συγκεκριμένα είχε δωρίσει φωτογραφίες και προσωπικά αντικείμενα του Δημητρίου Γούναρη (ήταν εγγονή της αδελφής του τέως πρωθυπουργού Δημητρίου Γούναρη) και του Παναγιώτη Κανελλόπουλου. Ανάμεσα σε όσα έχει δωρίσει είναι κι ένας ζωγραφικός πίνακας του Γούναρη φιλοτεχνημένος από τον Γεώργιο Στρατηγό, αδελφό του Ξενοφώντας Στρατηγού που ήταν εκ των δύο που γλύτωσαν την εκτέλεση των υπεύθυνων για τις συνέπειες της Μικρασιατικής εκστρατείας το 1922 (στους 6 ήταν ο Δημήτριος Γούναρης).
Ο κ. Μούλιας είχε επισκεφθεί την Αμαλία Μεγαπάνου στην οικία της στην Βασιλίσσης Σοφίας στο ύψος της πλατείας Μαβίλη στην Αθήνα και αυτό που θυμάται ήταν πως ήταν μία πολύ ευγενική και καλλιεργημένη γυναίκα, μία αξιόλογη προσωπικότητα, ισχυρή, επικοινωνιακή και με χιούμορ, που φερόταν άνετα.
Είχε επικοινωνήσει ξανά μαζί της την περίοδο που έγραφε το βιβλίο – μελέτη του για τον Παναγιώτη Κανελλόπουλο που κυκλοφόρησε το 2010.
«Στο τηλέφωνο όταν μιλούσαμε αλλά και από κοντά με ρωτούσε για την Πάτρα αλλά η ίδια δεν είχε πια γνωστούς στην πόλη καθώς δεν έζησε πολύ εδώ και όσους συνομήλικους της γνώριζε, είχαν ήδη φύγει από τη ζωή. Τις αναμνήσεις της από την Πάτρα τις εξιστόρησε σ’ ένα από τα πρώτα της βιβλία, με τίτλο Το παιδί της μάνας μου που είχε κυκλοφορήσει το 1982. Ήταν πάντα περιποιημένη, εμφανίσιμη, μία σικάτη γυναίκα με τρόπους και αυτό που μου έχει μείνει, είναι πως όποτε μιλούσαμε μου έλεγε “πήγαινε και βάλε ένα κερί και από μένα στον Άγιο Ανδρέα”. Yπήρξε η σύζυγος του Κωνσταντίνου Καραμανλή, τον οποίο παντρεύτηκε το 1952 και έζησαν μαζί για περίπου 20 χρόνια έως το 1972 οπότε πήραν διαζύγιο. Δεν ήθελε να μιλά για τη περίοδο που έζησε στο πλάι του Καραμανλή και πράγματι την είχαν προσεγγίσει πολλοί ζητώντας της να γράψει βιβλίο με λεπτομέρειες του κοινού τους βίου. Θυμάμαι πως σε μία συζήτηση μας είχα προσπαθήσει ν’ ανοίξω αυτό το κεφάλαιο της ζωής της κι εκείνη με ωραίο τρόπο ξέφυγε της συζήτησης», ανέφερε στο thebest.gr ο κ. Μούλιας.
Η Αμαλία Μεγαπάνου μετά τον Καραμανλή έκανε κι ένα δεύτερο γάμο με τον ιατρό μαιευτήρα Επαμεινώνδα Μεγαπάνο, τον οποίο παντρεύτηκε στις 17 Μαΐου 1973. Ο Μεγαπάνος είχε παιδιά από τον πρώτο του γάμο ενώ η Αμαλία Μεγαπάνου ως πιο κοντινά συγγενικά της πρόσωπα είχε την πρώτη της εξαδέλφη Εύη Μελά, η μητέρα της οποίας Μαρία ήταν αδελφή του Παναγιώτη Κανελλόπουλου. Επίσης από την πλευρά του Παναγιώτη Κανελλόπουλου, είχε η θεία της Νίτσα Κανελλοπούλου ένα γιο από πρώτο γάμο, τον Γιώργο που είναι σήμερα 80 ετών.
Η Αμαλία Μεγαπάνου είχε φιλίες απ’ όλους τους χώρους, όπως με την σπουδαία συγγραφέα Άλκη Ζέη αλλά και την ντίβα της όπερας Μαρία Κάλλας. Λάτρευε να περιποιείται τους καλεσμένους της ως γνήσια οικοδέσποινα ενώ ακόμα δεν είχε «κολλήματα» και είχε ασχοληθεί από σχέδια Ελληνικών κεντημάτων μέχρι και με θέματα ταμπού για την εποχή όπως τις πόρνες της Αθήνας. Δήλωνε πατριώτισσα, λάτρης της Ελλάδας και του καλού γούστου και λέγεται πως ο Καραμανλής που όταν την παντρεύτηκε την περνούσε 22 χρόνια (ο Καραμανλής απεβίωσε στα 91 του χρόνια στις 23 Απριλίου 1998) πήγαινε φορώντας λευκό κομψό κοστούμι συνέχεια κάτω από το σπίτι της ώστε να την κάνει να τον προσέξει.
Ένας από τους λόγους που πιθανόν χώρισαν ήταν πως και οι δύο είχαν δυναμικό χαρακτήρα ενώ το περιοδικό Οικογενειακός Θησαυρός όταν κυκλοφόρησε με το αναλυτικό ρεπορτάζ του χωρισμού τους, στις αρχές του ’70, είχε στην κυριολεξία ξεπουλήσει.
Τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, τον είχε ακολουθήσει και στην εξορία του στο Παρίσι, τη δεκαετία του ΄60.
Κείμενο: ΤΑΚΗΣ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr