To deal με τον Αθανάσιο Στεφανόπουλο
Ανακαινίσεις, νέες ξενοδοχειακές μονάδες και αλλαγές ιδιοκτησιακού καθεστώτος σε γνωστά ξενοδοχεία της Πάτρας συνθέτουν το ξενοδοχειακό τοπίο της πόλης που το τελευταίο διάστημα παρουσιάζει μεγάλη κινητικότητα. Μετά το "The Bold Type", το πρώτο πεντάστερο ξενοδοχείο της Πάτρας που ετοιμάζεται με πυρετώδεις ρυθμούς δίνοντας νέο αέρα σε ένα νεοκλασικό κτήριο στολίδι της αστικής Πάτρας, το Μέγαλο Γαλανόπουλου στην πλατεία Αγίου Γεωργίου, όπως πληροφορούμαστε σε ρυθμούς ανακαίνισης αναμένεται να μπει και το "Κωνσταντίνος Παλαιολόγος" στην Γεροκωστοπούλου, το οποίο αναμένεται να αποκτήσει αυτονομία έναντι του ξενοδοχείου "Βυζαντινό" και να αναβαθμιστεί.
Την ίδια στιγμή το ξενοδοχείο Patras Palace βρισκόταν μέχρι πρόσφατα σε διαπραγμάτευση προκειμένου να αλλάξει χέρια. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες οι συζητήσεις έχουν παγώσει μεν, λόγω κορωνοϊού, αλλά δεν είναι απίθανον να τελεσφορήσουν, μόλις ηρεμήσει το τοπίο.
Ο πατρινός ευεργέτης Αθανάσιος Στεφανόπουλος, που ανακαίνισε και προσέφερε στην Πάτρα το σπίτι του ποιητή Κωστή Παλαμά, βρισκόταν σε προχωρημένες συζητήσεις με την οικογένεια Γιαννάτου, στην ιδιοκτησία της οποίας βρίσκεται το ξενοδοχείο της Όθωνος Αμαλίας. Μάλιστα η απόκτηση της ξενοδοχειακής μονάδας από τον Ελληνοαμερικανό επιχειρηματία θεωρούνταν βέβαιη. Ωστόσο η πανδημία του κορωνοϊού έχει παγώσει τις εξελίξεις.
Πρόκειται για ένα πολυτελές ξενοδοχείο, τεσσάρων αστέρων που διαθέτει 67 πλήρως εξοπλισμένα δωμάτια. Το ξενοδοχείο με την μοναδική θέα, διαθέτει διάφορα πλεονεκτήματα για μια ξεκούραστη και άνετη διαμονή, ανάμεσά τους ένα εστιατόριο, ένα μπαρ, ένα ρουμ-σερβις, ένα καθαριστήριο, ένα κομμωτήριο και μία αίθουσα συσκέψεων!
Ποιος είναι ο Αθανάσιος Στεφανόπουλος - Η σημαντική δωρεά για την πόλη
Πριν κάποια χρόνια προχώρησε σε μία σημαντική κίνηση για την Πάτρα αφού αγόρασε το σπίτι του Κωστή Παλαμά, στην οδό Κορίνθου. Το σπίτι που γεννήθηκε ο Παλαμάς μπορεί να το πατά πια όποιος επιθυμεί, αφού έχει ανακαινιστεί και λειτουργεί πια ως Στέγη Γραμμάτων «Κωστής Παλαμάς», χάρη στον Πατρινό ευεργέτη Αθανάσιο Στεφανόπουλο, τον ομογενή που ζει και δραστηριοποιείται δεκαετίες στην Καλιφόρνια και ο οποίος αγόρασε και μετέτρεψε την οικία, σε έναν χώρο πολιτισμού και γραμμάτων.
Ο χώρος εγκαινιάστηκε το Σάββατο 13 Ιανουαρίου 2018, ημέρα των γενεθλίων του ποιητή, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.
Ο ίδιος είχε πει τότε ότι ως έφηβος είχε ασχοληθεί με το έργο και τη ζωή του Κωστή Παλαμά και πως όταν έμαθε ότι η πατρική οικεία του ποιητή έμενε κλειστή «το εφηβικό συναίσθημα αφυπνίστηκε ως χρέος». Αν και έφυγε σε νεαρή ηλικία για σπουδές στις ΗΠΑ, φαίνεται πως δεν ξέχασε ποτέ την γενέτειρα του.
Γεννημένος στην Πάτρα, ο Αθανάσιος Στεφανόπουλος, έφυγε σε νεαρή ηλικία για τις ΗΠΑ, αρχικά για να σπουδάσει και στη συνέχεια να διαπρέψει στην Καλιφόρνια, στον επιχειρηματικό τομέα.
Αν και έφυγε νωρίς από την Πάτρα, ο Αθανάσιος Στεφανόπουλος δεν ξέχασε ποτέ την Πάτρα. Έρχεται, αθόρυβα πάντα, στη γενέτειρα του τουλάχιστον δυο φορές το χρόνο και εκτιμάται ότι έχει κάνει πάνω από 120 ταξίδια στην Ελλάδα, αυτά τα χρόνια που βρίσκεται στο εξωτερικό. Εξάλλου, ο ίδιος ποτέ δεν έχει αποκοπεί από τις ρίζες του. Από τους συγγενείς του, τους φίλους του, τη γειτονιά που μεγάλωσε στα Μποζαίτικα.
Πώς φτάσαμε στην αγορά του σπιτιού του Κωστή Παλαμά από τον Αθανάσιο Στεφανόπουλο
Όπως είχε πει στο παρελθόν στο thebest.gr ο ζωγράφος Γιάννης Λιβαθινός πριν από αρκετά χρόνια είχε έρθει μια Ελληνοαμερικανή από την Καλιφόρνια η Πέγκυ Στεφανοπούλου, στις ανιψιές της, στην Πάτρα. «Είχαν έρθει εδώ στο εργαστήρι μου για να πάρουν κάποιες εικόνες και πίνακες. Είχα φτιάξει και το πορτρέτο του Παλαμά. Ήθελε κι αυτό για τον άνδρα της που αγαπά πολύ τον Παλαμά. Της είπα για το σπίτι. Μετά από δύο μήνες ήρθε ο σύζυγός της, είδε εξωτερικά το σπίτι και δρομολογήθηκε η διαδικασία αγοράς. Την επόμενη φορά το είδε και εσωτερικά. Συγκινήθηκε τόσο πολύ, που μου είπε αμέσως πάμε να κάνω τα συμβόλαια».
Στη συνέντευξη τύπου που είχε παραχωρήσει ο κ. Στεφανόπουλος στην Πάτρα, λίγες μέρες πριν τα εγκαίνια της Στέγης ανέφερε ότι αν και έφυγε από την Ελλάδα και την Πάτρα αρκετά νέος για τις ΗΠΑ, αρχικά για σπουδές, ποτέ δεν ξέχασε την γενέτειρα του.
Για αυτό και την επισκεπτόταν συχνά και τουλάχιστον δυο φορές το χρόνο. Μιλώντας από καρδιάς ο κ. Στεφανόπουλος, είχε αναφέρει ότι ως έφηβος είχε ασχοληθεί με το έργο και τη ζωή του Κωστή Παλαμά και πως όταν έμαθε ότι η πατρική οικεία του ποιητή έμενε κλειστή «το εφηβικό συναίσθημα αφυπνίστηκε ως χρέος» και συνέχισε τονίζοντας πως: «Πολύ εύκολα σκέφτηκα ότι θα είναι σκόπιμο να μείνει αυτή η οικία, να ανακαινιστεί και να λειτουργήσει για πάρα πολλά χρόνια, ώστε να φτάσει σε σημείο τελειότητας, όπως θα ήθελε ο ποιητής». Μάλιστα υπογράμμισε την αποδοχή της απόφασης του αυτής, τόσο από άξιους ανθρώπους όπως χαρακτηριστικά είπε, όσο και από φορείς.
Περιγράφοντας τον σκοπό της Στέγης Γραμμάτων ο κ. Στεφανόπουλος είχε σημειώσει ότι θα είναι ένα σπίτι ανοικτό στους ανθρώπους και στις ιδέες, ώστε να λειτουργήσει καταλυτικά στις προσπάθειες των νέων να ανοιχθούν στον κόσμο».
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πώς σώθηκε το σπίτι που γεννήθηκε ο Κωστής Παλαμάς στην Πάτρα – Η ιστορία του
Αθανάσιος Στεφανόπουλος και Προκόπης Παυλόπουλος ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας στα εγκαίνια του σπιτιού του Κωστή Παλαμά
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr