Η Αμερική, η Ρωσία, η Βραζιλία, το Κατάρ και άλλες χώρες ήταν πολύ μακριά από τον «στόχο»
Κλειστά θα παραμείνουν τα σύνορα της Ευρώπης για ΗΠΑ, Ρωσία, Βραζιλία και Τουρκία. Παρόλο που η ΕΕ θα ανοίξει τα σύνορά της από την 1η Ιουλίου, οι χώρες αυτές θα παραμείνουν στη… «μαύρη λίστα» των ανεπιθύμητων εξαιτίας του βεβαρυμμένου υγειονομικού τους προφίλ. Εκτός θα παραμείνουν και οι επισκέπτες από Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία.
Είναι το πρώτο βήμα της συμφωνίας των διπλωματών των 27 κρατών μελών που συνεδρίαζαν για τρίτη μέρα χθες προκειμένου να συμφωνήσουν στο άνοιγμα των συνόρων της ΕΕ και ποιες χώρες θα αφορά. Στο τέλος της πολύωρης συνεδρίασης χθες το βράδυ, η Κροατική προεδρία έθεσε την τελική λίστα προς έγκριση από τις μόνιμες αντιπροσωπείες μέσω email, αφού χρειάζεται ειδική πλειοψηφία. Εάν συγκεντρωθούν οι απαραίτητες ψήφοι θα προχωρήσει η γραπτή διαδικασία για επίσημη υιοθέτηση από Δευτέρα.
Στη λίστα των 14 χωρών και τεσσάρων κρατιδίων που μπήκαν στην «λευκή λίστα» συμπεριλαμβάνονται η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Νότια Κορέα, η Ιαπωνία και η Σερβία, αλλά και κάποιες χώρες της Αφρικής, όπως το Μαρόκο, η Τυνησία και η Αλγερία. Στη λίστα συμπεριλαμβάνεται και η Κίνα, υπό τον όρο να εφαρμόσει μία πολιτική αμοιβαιότητας (να ανοίξει κι αυτή τα δικά της σύνορα στην Ευρώπη).
Το κριτήριο για τη «λευκή λίστα» ήταν τα επιδημιολογικά δεδομένα των χωρών, τα οποία έπρεπε να είναι αντίστοιχα ή χαμηλότερα του μέσου όρου της Ε.Ε. που είναι 16 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού τις τελευταίες 2 εβδομάδες. Η Αμερική, η Ρωσία, η Βραζιλία, το Κατάρ και άλλες χώρες ήταν πολύ μακριά από τον «στόχο», πιο κοντά ήταν η Τουρκία αλλά σημασία έχει και η τάση στη χώρα, που είναι προς το παρόν αυξητική. Οι λίστες θα ανανεώνονται κάθε δύο εβδομάδες.
Οι αποφάσεις των Βρυξελλών θα είναι για ακόμη μια φορά μη δεσμευτικές, που σημαίνει ότι κάθε χώρα θα αποφασίσει τελικά τι θα κάνει. Η Ελλάδα επιθυμεί διάσωση της τουριστικής περιόδου και άρα άνοιγμα των συνόρων σε όσες περισσότερες χώρες γίνεται. Την Παρασκευή πάντως, η Αθήνα έλεγε ότι θα ακολουθήσει την ευρωπαϊκή «γραμμή». Πηγές των Βρυξελλών ανέφεραν ότι αν μια χώρα, πχ. η Ελλάδα, αποφασίσει να κινηθεί μονομερώς ανοίγοντας τα σύνορά της σε τρίτες χώρες με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, αυτό θα μπορούσε να της γυρίσει μπούμερανγκ. Κι αυτό γιατί κάποιες χώρες εντός ΕΕ (Σένγκεν) με παρόμοιο επιδημιολογικό προφίλ, όπως η Αυστρία, ενδεχομένως θα έκλειναν τα σύνορά τους σε αυτήν.
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr