Μίλα ή γράψε για τον καρκίνο σου, σού κάνει καλό

Κοινοποίηση
Tweet

14 Ιουλίου 2020: ΗΜΕΡΑ 401η του Ημερολογίου

Δεν σας κρύβω ότι όταν αποφάσισα να γράφω και να δημοσιεύω  το Ημερολόγιο ενός Καρκινοπαθούς, είχα μια αγωνία για την ανταπόκριση που θα συναντήσω. Δυόμιση μήνες μετά και έχοντας γίνει αποδέκτης εκατοντάδων σχολίων, είμαι απόλυτα πεισμένος ότι ήταν μια σωστή επιλογή.

Στα περισσότερα μηνύματα που λαμβάνω,  κυρίως καρκινοπαθείς, αλλά και μέλη του στενού τους οικογενειακού κύκλου, μου λένε ότι «το Ημερολόγιο τους έχει βοηθήσει να αντιμετωπίσουν πιο αισιόδοξα τον καρκίνο» και ότι «τους έχει βοηθήσει  να μιλούν πιο ελεύθερα για την ταλαιπωρία τους».

Και εμένα με έχει βοηθήσει σημαντικά η επικοινωνία με άλλους ασθενείς. Διαβάζοντας για άλλες πολύ δύσκολες περιπτώσεις, βλέπω πόσο «τυχερός» είμαι μέσα στην «ατυχία μου»  ενώ με βοηθούν πολύ, οι συμβουλές που διαβάζω από άλλους καρκινοπαθείς. Πια δεν έχω την παραμικρή αμφιβολία, ότι το να μιλάς γα τον καρκίνο σου, μόνον καλό σού κάνει.

Το ίδιο πιστεύει και ο Ψυχολόγος – Κοινωνιολόγος κ. Μιχάλης Πατρικαρέας, στην ιστοσελίδα του Αντικαρκινικού- Ογκολογικού Νοσοκομείου «Άγιος Σάββας». Γράφει:

«Είναι δύσκολο να μιλά κανείς για το πώς είναι να πάσχεις από καρκίνο. Ωστόσο, όσο δύσκολο και αν είναι, η συζήτηση σχετικά με αυτό έχει ευεργετικά αποτελέσματα. Πολλοί άνθρωποι νιώθουν καλύτερα, όταν μοιράζονται τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους με τους κοντινούς συγγενείς και φίλους.

Οι φίλοι και τα μέλη της οικογένειας πιθανόν να μην ξέρουν πάντα τι να σου πουν. Μερικές φορές το ότι απλά ακούν είναι από μόνο του πολύ βοηθητικό. Δεν χρειάζεται πάντα να σε συμβουλεύουν ή να σου λένε τι πιστεύουν. Αρκεί να σου δείξουν ότι νοιάζονται και ενδιαφέρονται για σένα.

Πιθανόν να βρεις εξίσου βοηθητικό να συζητάς για τα συναισθήματά σου με άτομα που δεν ανήκουν στην οικογένεια ή στο φιλικό σου περιβάλλον. Πιθανόν να θέλεις να συμμετέχεις σε ομάδες υποστήριξης με άτομα που έχουν και αυτά καρκίνο ή να θέλεις να μιλήσεις με κάποιον σύμβουλο. “Ένα βέλος σπάει εύκολα, όχι όμως και τα δέκα μιας στοίβας”. - Ιαπωνική παροιμία».

Γράψτε τις σκέψεις σας και τι αισθάνεστε...

Μερικές φορές, το να μάθετε περισσότερα για το τι σημαίνει, ο καρκίνος για εσάς αλλά και πως αισθάνεστε από την όλη εμπειρία,  μπορεί  να καταστήσουν ευκολότερη την διαδικασία να το πείτε σε άλλους ανθρώπους. Το να καταγράψετε τα συναισθήματά σας και την εμπειρία σας με τον καρκίνο σε ένα χαρτί, είναι ένας πολύ προσωπικός τρόπος έκφρασης, για το πώς νοιώθετε. Επιλέγοντας αυτόν τον τρόπο θα δείτε ότι θα βοηθηθείτε πολύ για να αντεπεξέλθετε, στις φοβίες τις οποίες ίσως έχετε.

Πάρτε ένα κενό τετράδιο και εστιαστείτε στο γράψιμο. Βρείτε ένα ήσυχο μέρος και ξεκινήστε να γράφετε. Την πρώτη φορά δοκιμάστε για λίγο χρονικό διάστημα, για να δείτε αν σας αρέσει. Βλέποντας την κενή σελίδα μπορεί να σας φοβίσει, αλλά γράφοντας από λίγο κάθε μέρα είναι μια καλή αρχή. Οι παρακάτω ερωτήσεις ίσως σας βοηθήσουν να αρχίσετε να γράφετε πιο εύκολα στην λευκή σελίδα που ίσως έχετε μπροστά σας:

  • Πως αισθάνομαι κάθε φορά που πάω στο γιατρό μου;
  • Πως αισθάνθηκα,  όταν είπα στην αγαπημένη μου ότι είχα καρκίνο;
  • Τι ελπίζω ότι θα αλλάξει στη ζωή μου μετά τον καρκίνο;
  • Τι είχα δεν είχα αξιολογήσει στην ζωή μου πριν από τον καρκίνο;
  • Τι μου αρέσει στον νέο μου εαυτό;

Είναι δύσκολο για μένα...

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να είναι δύσκολο, να πείτε στους άλλους ότι έχετε ή είχατε καρκίνο. Μπορεί να έχετε τους δικούς σας προσωπικούς λόγους, αλλά ο πιο σημαντικός που ανησυχείτε είναι ότι δεν γνωρίζετε το πώς θα αντιδράσουν οι άλλοι. Μερικοί από τους λόγους που δεν θέλετε να πείτε ότι έχετε καρκίνο, έχουν να κάνουν πρωτίστως με τα δικά σας συναισθήματα:

  • Μπορεί να αισθάνεστε αμήχανα, ειδικότερα όταν μιλάτε για ορισμένους τύπους καρκίνους του σώματος, όπως του μαστού, του προστάτη, των όρχεων.
  • Μπορεί να μην αισθάνεστε έτοιμος ψυχολογικά να μοιραστείτε την ιστορία σας, ιδιαίτερα την διαδικασία των ερωτήσεων που θα σας υποβάλλουν σε σχέση με την εμπειρία σας.
  • Μπορεί να αισθάνεστε ότι η εμπειρία σας με τον καρκίνο, είναι ακόμη πολύ νωπή και βρίσκεται  οδυνηρό να συζητάτε για αυτόν, αφού διαταράσσεται η ψυχική σας ισορροπία.
  • Μπορεί να αισθάνεστε ότι η εμπειρία σας με τον καρκίνο είναι προσωπική εμπειρία, και το μόνο που θέλετε να την μοιραστείτε με λίγα άτομα.

Μερικές από τις αρνητικές αντιδράσεις που ενδέχεται να συναντήσετε και σας κάνει να ανησυχείτε είναι:

  • Ότι θα αισθανθούν λύπηση για εσάς.
  • Ότι μπορεί να σας πουν ιστορίες για ανθρώπους που γνώριζαν, οι οποίοι τελικά δεν επιβίωσαν.
  • Ότι μπορεί να σας πουν για το πώς θα πρέπει να αισθάνεστε ή πως θα πρέπει να αντιμετωπίσετε τον καρκίνο.
  • Ότι απλά θα τρομάξουν και θα το βάλουν στα πόδια.

Στο παρελθόν μπορεί να μοιραστήκατε την ιστορία σας με κάποιους ανθρώπους, που αντέδρασαν άσχημα και δεν θέλετε να συμβεί ξανά κάτι τέτοιο. Κάποιες αντιδράσεις ορισμένων ανθρώπων, στο άκουσμα ότι έχετε καρκίνο, μπορεί να σας ανησυχήσουν. Μπορεί να νοιώσετε ότι κάνατε κάτι λάθος. Εσείς δεν κάνατε τίποτα λάθος!

Είναι σημαντικό να καταλάβετε ότι δεν έχει σημασία το πόσο καλά θα το πείτε ή πόσο καιρό θα περιμένετε ψάχνοντας τον κατάλληλο χρόνο. Κάποιοι άνθρωποι ούτως ή άλλος θα αντιδράσουν άσχημα. Εάν θέλετε να μοιραστείτε την ιστορία σας, θα μπορούσε να καταστεί ευκολότερη η διαδικασία, προσπαθώντας όμως  να μην σας επηρεάζουν οι άσχημες αντιδράσεις τόσο πολύ».

Θεώρησα σημαντικό να παραθέσω τις συμβουλές του Ψυχολόγου. Ναι, εντάσσεται κι αυτό στην προσπάθειά μου να σας πείσω, να μού στείλετε με e-mail ή στο messenger τη δική σας εμπειρία, τις δικές σας σκέψεις, αγωνίες, ανησυχίες, απόψεις. Είναι σίγουρο ότι κάτι τέτοιο θα βοηθήσει όλους: κι εσάς που θα γράφετε κι εμάς που θα διαβάζουμε την εμπειρία ή τις σκέψεις σας…

Σε αυτό το email zwntasmekarkino@gmail.com στείλτε μου τα μηνύματά σας (σκέψεις, συναισθήματα, εμπειρίες ή προβλήματα που αντιμετωπίζετε και θέλετε να ερευνήσουμε), ή το τηλέφωνό σας (αν θέλετε να επικοινωνήσουμε τηλεφωνικά) και να είστε σίγουροι ότι η δύναμη που θα δώσει ο ένας στον άλλον θα είναι ένας ισχυρός σύμμαχος στη μάχη που δίνουμε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι καρκινοπαθείς και τι πρέπει να ξέρουν οι κοντινοί τους άνθρωποι

Δημοσκόπηση: Τι πιστεύουν οι Έλληνες για τον καρκίνο

Διαβάστε το Ημερολόγιο ενός Καρκινοπαθούς

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ζώντας με Καρκίνο