ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Κ. Μητσοτάκης: Εφάπαξ σε όλους τους συνταξιούχους τα αναδρομικά

Κοινοποίηση
Tweet

Tι είπε στην ομιλία του στη Βουλή

Η κυβέρνηση, σεβόμενη πλήρως τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, με τροπολογία που κατέθεσε σήμερα στη Βουλή βάζει τέλος στην αγωνία περίπου 2 εκατ. συνταξιούχων σχετικά με το ζήτημα των αναδρομικών για τους συνταξιούχους, όπως ανακοίνωσε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη βουλή.

Με την απόφασή της αυτή, η κυβέρνηση καλύπτει όλους τους συνταξιούχους που υπέστησαν περικοπές, καθώς η σημερινή ρύθμιση είναι οριζόντια. Συγκεκριμένα, περιλαμβάνει, όχι μόνο αυτούς που είχαν προσφύγει δικαστικά (περίπου 250.000 συνταξιούχους), αλλά και αυτούς που δεν προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η κυβέρνηση σεβόμενη την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, πρόκειται να καταβάλει εφάπαξ μέχρι το τέλος του χρόνου τα αναδρομικά για τις κύριες συντάξεις στους συνταξιούχους τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα. Το συνολικό κόστος υπολογίζεται στα 1,4 δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να καταβάλει εφάπαξ τα συγκεκριμένα ποσά και μάλιστα χωρίς κούρεμα, όπως ανέφεραν δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών, εφαρμόζοντας πλήρως την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Υπογράμμισαν δε ότι τα δημοσιονομικά περιθώρια του κράτους δεν είναι απεριόριστα και για αυτό δεν καλύπτονται τα δώρα και οι επικουρικές. Και ειδικά σε μία περίοδο πρωτόγνωρης κρίσης, εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού. Αυτή η δυνατότητα υπάρχει αυτή τη στιγμή και πάντα λαμβάνεται υπόψη η διαγενεακή αλληλεγγύη και η γενικότερη κατάσταση της οικονομίας που έχει πλήξει σημαντικούς κλάδους στον κόσμο της εργασίας.

Οι ίδιες πηγές υπογράμμισαν ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να καλύψει αυξημένες ανάγκες που γεννιούνται αφενός από τις προκλήσεις στα εθνικά μας θέματα και αφετέρου από εξωγενείς παράγοντες, όπως η πανδημία του κορονοϊού.

Στήριξε και πρόκειται να στηρίξει περαιτέρω τους συμπολίτες μας, ανέργους, εργαζόμενους και ελεύθερους επαγγελματίες, ιδίως στο εμπόριο, στην εστίαση και στον τουρισμό, που είδαν κατακόρυφη πτώση των εσόδων και των αποδοχών τους, λόγω του αναγκαστικού lockdown και της μείωσης του τζίρου που προκάλεσε η πανδημία. Επιπλέον, οι συνεχείς γεωπολιτικές προκλήσεις επιβάλλουν την ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, χωρίς εκπτώσεις και με σαφές δημοσιονομικό κόστος το οποίο θα επωμιστούν οι φορολογούμενοι για να μπορεί η χώρα να υπερασπίζεται τα κυριαρχικά της δικαιώματα έναντι κάθε επιβουλής, τόνισαν κύκλοι της κυβέρνησης.

 

Βασικά σημεία της πρωτολογίας Μητσοτάκη στην Ολομέλεια

 

«Η απόφασή σας να επιβάλλετε τη χρήση μάσκας και εντός κοινοβουλίου είναι ιατρικώς σωστή και συμβολικά επιβεβλημένη», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας από το βήμα της Βουλής και απευθυνόμενος στον πρόεδρο του Σώματος, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου του υπ. Οικονομικών.

«Βρισκόμαστε στη φάση διαχείρισης αυτού που κάποιοι αποκαλούν β' κύμα πανδημίας στην Ευρώπη, εδώ δεν έχει κάνει την εμφανισή του. Απαραίτητο είναι να τηρούμε τις συμβουλές των γιατρών και να φορούμε τη μάσκα όπου είναι υποχρεωτική. Εμείς έχουμε την υποχρέωση εδώ στο κοινοβούλιο πρώτοι να δίνουμε το καλό παράδειγμα», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής είχαν νικητή την ενωμένη και αλληλέγγυα Ευρώπη

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως «σήμερα είναι η πρώτη μου παρουσία στη Βουλή μετά την ιστορική απόφαση των Βρυξελλών για τη σύσταση του Ταμείου Ανάκαμψης. Την αντίδραση της Ευρώπης στις συνέπειες του κορονοϊού και την απάντησή της σε όσους έσπευσαν να αμφισβητήσουν τη δύναμή της να ξεπερνά διαφορές. Το αποτέλεσμα αυτή της 4ήμερης Συνόδου Κορυφής είχαν ένα νικητή: την ενωμένη και αλληλέγγυα Ευρώπη».

Χρέος τιμής προς τις Ένοπλες Δυνάμεις η απονομή ισόβιας σύνταξης σε όσους πολέμησαν στην Κύπρο

«Χρέος τιμής προς τις Ένοπλες Δυνάμεις μας. 46 χρόνια από την εισβολή της Κύπρου η Ελληνική Πολιτεία απονέμει ισόβια σύνταξη στους άντρες που υπερασπίστηκαν την Ελευθερία στην πρώτη γραμμή», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Η Ελλάδα είναι από τις κερδισμένες χώρες της συμφωνίας

«Η Ελλάδα είναι από τις κερδισμένες χώρες της συμφωνίας. Εάν προσθέσουμε και τους πόρους του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου [η συμφωνία για την Ελλάδα] μεταφράζεται σε 72 δισ.», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Προσέθεσε δε τα εξής:

«Να θυμίσω ότι υπήρξαμε από τους πρώτους, από τους πρωταγωνιστές αυτής της προσπάθειας. Είχα προσυπογράψει με 8 αρχηγούς κρατών επιστολή ζητώντας η Ευρώπη να κάνει αυτό το τολμηρό βήμα. Πριν από 4 μήνες το βήμα αυτό θα φάνταζε σε πολλούς ως σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Κι όμως καταλήξαμε στην επιτυχία των Βρυξελλών. Και εμείς με τον τρόπο μας βάλαμε το δικό μας λιθαράκι».

Το Ταμείο Ανάκαμψης δεν αποτελεί απλά την αντίδραση της Ευρώπης σε έναν ιό

«Δεν αμφισβητήθηκε η ουσία του Ταμείου Ανάκαμψης, η έκδοση δηλαδή κοινού χρέους. Το Ταμείο δεν αποτελεί απλά την αντίδραση της Ευρώπης σε έναν ιό. Σηματοδοτεί και την πτώση ενός πολιτικού ταμπού που ήταν η ενίσχυση των ευρωπαϊκών κρατών από ένα κεφάλαιο με αμοιβαίες εγγυήσεις. Ιστορική στιγμή για εξέλιξη και εμβάθυνση της ΕΕ. Αυτές τις ημέρες και άλλα κοινοβούλια συζητούν αυτό το τεράστιο βήμα», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Δεν υπάρχει κανένα συμπληρωματικό μνημόνιο

«Δεν υπάρχει κανένα συμπληρωματικό μνημόνιο για εκταμίευση αυτών των πόρων, οι όροι είναι ίδιοι και για τα 27 μέλη της ΕΕ. Δεν είναι η πρόκληση η απορρόφηση αυτών των κονδυλίων για να προσφέρουμε μόνο μια πρόσκαιρη ανακούφιση. Είναι να κατευθυνθούν σε δράσεις με αναπτυξιακό, πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα. Να μετατρέψουμε next generation eu σε next generation hellas», τόνισε ο  Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το κυβερνητικό σχέδιο θα είναι βασισμένο στις προτάσεις και κατευθύνσεις της επιτροπής Πισσαρίδη

«Επεξεργαζόμαστε για πρώτη φορά από τη Μεταπολίτευση και σε αυτό το βάθος ένα συνεκτικό εθνικό παραγωγικό σχέδιο», ανέφερε ο πρωθυπουργός. Συμπλήρωσε δε και τα εξής:

«Η στόχευση και η κατανομή των πόρων δεν θα γίνει αυτή τη φορά όπως είθισται να γίνεται δηλαδή με ασύντακτες διαδικασίες, καθυστερήσεις στο σχεδιασμό και στην απορρόφηση, πελατειακά συμφέροντα. Το κυβερνητικό σχέδιο θα είναι βασισμένο στις προτάσεις και κατευθύνσεις της επιτροπής Πισσαρίδη».

Εντατική διαβούλευση τους επόμενους δύο μήνες για όσο το δυνατόν μεγαλύτερες συναινέσεις

«Τους επόμενους 2 μήνες θα πραγματοποιηθεί εντατική διαβούλευση ώστε να καταλήξουμε όσο το δυνατόν σε μεγαλύτερες συναινέσεις για να έχουμε συνεκτική εθνική πρόταση που θα καταθέσουμε προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή εντός Οκτωβρίου», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Το νομοσχέδιο του υπ. Οικονομικών στοχεύει στη φορολογική ανακούφιση

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε πως «πριν από ένα χρόνο από την ίδια θέση μιλούσα για πρώτο νομοσχέδιο, τη μείωση του ΕΝΦΙΑ ως μέτρου φορολογικής ανακούφισης και αναπτυξιακής προοπτικής. Είμαι εδώ για ένα ακόμα νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που έχει ίδια στόχευση».

Το σχέδιο «Γέφυρα» θα επιδοτεί για 9 μήνες στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια τα οποία έχουν ως εγγύηση την πρώτη κατοικία

«Ο νέος μηχανισμός στήριξης δανειοληπτών. Το σχέδιο «Γέφυρα» θα επιδοτεί για 9 μήνες στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια τα οποία έχουν ως εγγύηση την πρώτη κατοικία. Η προστασία της πρώτης κατοικίας του νόμου του ΣΥΡΙΖΑ είχε λήξει από τον Φεβρουάριο του 2019. Έκτοτε άρχισαν να σωρεύονται στα δικαστήρια υποθέσεις. Οι δύο παρατάσεις είχαν τελικά μειωμένη συμμετοχή. Η προστασία της πρώτης κατοικίας δεν πέτυχε στην πράξη. Τους τελευταίους 12 μήνες ενθαρρύνθηκαν πολύ οι απευθείας διακανονισμοί, περισσότερα από 170.000 δάνεια ρυθμίστηκαν με απευθείας συνεννόηση», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Καθιερώνεται ευνοϊκό καθεστώς για αλλοδαπούς συνταξιούχους ώστε να μεταφέρουν στην Ελλάδα τη φορολογική τους έδρα

Καθιερώνεται ευνοϊκό καθεστώς για αλλοδαπούς συνταξιούχους ώστε να μεταφέρουν στην Ελλάδα τη φορολογική τους έδρα. Ευθυγραμμιζόμαστε με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, π.χ. Πορτογαλία, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Υλοποιείται ελάφρυνση έως μηδενισμός προκαταβολής φόρου για το 2019

Το δεύτερο κύμα ρυθμίσεων δυναμώνει τις πολιτικές θωράκισης εισοδήματος νοικοκυριών και επιχειρήσεων που δοκιμάζονται από τον κορονοϊό. Υλοποιείται η ελάφρυνση έως ο μηδενισμός της προκαταβολής φόρου για το 2019, δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Η κυβέρνηση θα καταβάλει εφάπαξ πλήρως και σε όλους τους συνταξιούχους μέσα στο 2020 τα αναδρομικά ποσά που δικαιούνται βάσει της απόφασης του ΣτΕ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας από το βήμα της Βουλής στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου του υπ. Οικονομικών, ανέφερε: «Από το βήμα αυτό δηλώνω ότι η κυβέρνηση θα καταβάλει εφάπαξ πλήρως και σε όλους τους συνταξιούχους μέσα στο 2020 τα αναδρομικά ποσά που δικαιούνται βάσει της απόφασης του ΣτΕ. Η κυβέρνηση συμμορφώνεται με τις δικαστικές αποφάσεις όπως είχαμε δεσμευτεί ότι θα κάνουμε. Μιλάμε για ποσό 1,4 δισ. ευρώ που αφορά κύριες συντάξεις του ιδιωτικού τομέα και επεκτείνεται και στου δημοσίου».

Η Πολιτεία οφείλει να κρατά δημοσιονομικές ισορροπίες

«Είμαι υποχρεωμένος να πω ότι η συγκεκριμένη δαπάνη αγγίζει τα όρια των δημοσιονομικών δυνατοτήτων του τόπου. Δεν υπάρχουν περιθώρια για ικανοποίηση πρόσθετων αιτημάτων. Η Πολιτεία οφείλει να κρατά δημοσιονομικές ισορροπίες και να κρατάει εφεδρείες. Ενδεχομένως να υπάρχουν αιτιάσεις, παροτρύνσεις να αυξηθεί το ποσό ώστε να καλυφθούν δώρα, επικουρικές συντάξεις. Να πω στους συνταξιούχους ότι η ενίσχυση με ένα εφάπαξ πόσο αποτελεί πολιτική επιλογή. Αυτή η απόφαση να εκτιμηθεί. Δεν υπάρχουν περιθώρια άλλων παροχών. Οτιδήποτε διαφορετικό θα ήταν άδικο για τους ανέργους, για τους εργαζόμενους, για τις επόμενες γενιές, για το σύνολο της κοινωνίας που αντιμετωπίζει με επιτυχία τόσες αλλεπάλληλες προκλήσεις», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων οφείλουμε να το κρατάμε ψηλά, οφείλουμε και να το χρηματοδοτούμε

«Το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων οφείλουμε να το κρατάμε ψηλά, οφείλουμε και να το χρηματοδοτούμε», τόνισε ο πρωθυπουργός. «Παρά τις δυσκολίες η Ελλάδα εξακολουθεί να βαδίζει στο μονοπάτι της προόδου σε όλα τα επιπεδα γιατί έχουμε μια κοινωνία ενωμένη, ένα κράτος που διαρκώς εκσυγχρονίζεται», προσέθεσε.

 

Βασικά σημεία της δευτερολογίας Μητσοτάκη

 

«Είναι καλό, κ. Τσίπρα, όταν μιλάμε στην εθνική αντιπροσωπεία, να είμαστε ακριβείς»

«Είναι καλό, κ. Τσίπρα, όταν μιλάμε στην εθνική αντιπροσωπεία να είμαστε ακριβείς. Μιλήσατε για την πρωτοφανή ύφεση και επιχειρήσατε να παρουσιάσετε επιχειρηματολογία ότι δήθεν η ελληνική οικονομία είχε μπει ήδη σε ύφεση. Η πρόβλεψη Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ύφεση στην Ελλαδα είναι 9%. Υπάρχουν χώρες με χειρότερες προβλέψεις. Η Ελλάδα δεν είναι η χειρότερη χώρα και θα σας παρακαλούσα την επόμενη φορά, όταν μιλάτε για ελληνική οικονομία, να είστε ακριβής». Αυτά τόνισε ο πρωθυπουργός στη δευτερολογία του στη Βουλή, στη συζήτηση για το νομοσχέδιο του υπ. Οικονομικών.

 

«Το πρώτο κείμενο Πισσαρίδη θα δοθεί σε διαβούλευση μπορεί και σήμερα»

«Το πρώτο κείμενο Πισσαρίδη θα δοθεί σε διαβούλευση μπορεί και σήμερα», τόνισε ο πρωθυπουργός . Διευκρίνισε δε τα εξής:

«Θα υπάρχει αρκετός χρόνος για συζήτηση και στο κοινοβούλιο. Εύλογο αυτό που λέτε ότι ο χρόνος χρηματοδότησης του προγράμματος ξεπερνά τη θητεία αυτής της κυβέρνησης και είναι λογικό να συζητηθεί. Το ίδιο ισχύει και για το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο. Απολύτως λογικό και επιβεβλημένο να συζητηθεί η πρόταση της κυβέρνησης στο κοινοβούλιο».

 

Επιλέξαμε να δώσουμε όλα μαζί τα αναδρομικά εφάπαξ σε όλους τους συνταξιούχους εντός του 2020 και αυτό είναι πολιτική απόφαση

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε τα εξής, απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης: «Αναφερθήκατε στο ζήτημα της εξαγγελίας μου για την απόφαση της κυβέρνησης να καταβάλει εντός του 2020 και εξ ολοκληρου τα αναδρομικά στους συνταξιούχους. Η υποχρέωση της κυβέρνησης θα ήταν να συμμορφωθεί με δικαστική απόφαση στο βαθμό να καταλαμβάνει μόνο όσους είχαν προσφύγει. Δεν το κάνουμε γιατί θα ήταν αναμενόμενο να προσφύγουν και οι υπόλοιποι και θα δικαιωνόντουσαν. Θα υποβάλλαμε συνταξιούχους στον κόπο και στη δαπάνη. Επιλέξαμε να τα δώσουμε όλα μαζί εφαπαξ εντός του 2020 και αυτό είναι πολιτική απόφαση».

 

Ο συμβιβασμός που επιτεύχθηκε στην ΕΕ ήταν άλμα

Ναι είναι δίκαιος και έντιμος συμβιβασμός και ναι η Ευρώπη προχωράει πάντα μέσα από συμβιβασμούς αλλά αυτός αποτέλεσε άλμα, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη δευτερολογία του στη Βουλή, στη συζήτηση για το νομοσχέδιο του υπ. Οικονομικών, προσθέτοντας πως «μηδέν ήταν το σημειο αφετηρίας και αυτό αναγνωρίστηκε από όλους. Και από τους ωφελημένους και από τους φειδωλούς. Εκτός αν πιστεύετε ότι, αν ήσασταν στη θέση μου, θα υποβάλατε βέτο. Εγώ έκρινα αλλιώς».

 

«Στο υπουργικό συμβούλιο της Παρασκευής θα αναφερθώ αναλυτικά στην κατανομή των πόρων»

Στο πού θα πάνε τα λεφτά, θα έχω ευκαιρία στο υπουργικό συμβούλιο της Παρασκευής να αναφερθώ αναλυτικά, τόνισε ο πρωθυπουργός. Απευθυνόμενος δε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε: «Πράσινη μετάβαση και ψηφιακό κράτος. Πρέπει να είστε ο μόνος Έλληνας που δεν έχει καταλάβει ότι έχει γίνει επανάσταση στην επικοινωνία του κράτους με τους πολίτες».

 

Πιέζουμε τις τράπεζες να εκταμιεύσουν πόρους χωρίς να παραβιάζονται ορισμένα βασικά κριτήρια

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε: «Αυτό το παιχνίδι οι κακοί τραπεζίτες, η καλή κοινωνία [είναι] πολυφορεμένο. Το τραπεζικό σύστημα πρέπει να τρέξει πιο γρήγορα στην εκταμίευση πόρων. Πιέζουμε τις τράπεζες να εκταμιεύσουν πόρους χωρίς να παραβιάζονται ορισμένα βασικά κριτήρια. Δεν φαντάζομαι ότι θεωρείτε ότι η τράπεζα πρέπει να δίνει δάνειο σε όποιον ζητάει δάνειο».

 

ΑΠΕ - ΜΠΕ

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις